5 asiaa, joita et tiennyt Koreasta

5 asiaa, joita et tiennyt Koreasta

posted in: Korea | 43

Seikkailen tällä hetkellä jälleen Koreassa. Jotkut asiat unohtuvat helposti kun on hetken poissa, mutta ne palaavat takaumineen jälleen mieleen paikanpäällä. Kuten esimerkiksi se, että Koreassa iso kylpypyyhe on ylellisyys; täällä tarjotaan pieni käsipyyhe kylpypyyhkeeksi. Tai se, että Koreassa ei käytetä lakanoita, vaan siivouspäivänä peitto ja petauspatja tuuletetaan (ja välillä pestään). Lisäksi vielä se, että talvella perinteisissä ravintoloissa ei ole lämmitystä ja toppatakki on jätettävä päälle ruokailun ajaksi. Näitähän riittää.

Mutta tiesitkö sinä nämä asiat Koreasta?

5 asiaa, joita et tiennyt koreasta

1. Koreassa synnytään 1-vuotiaana

Niin mitenkä oli? Hämmennyin, kun opiskellessani Koreassa olinkin yhtäkkiä vuoden vanhempi kuin Suomessa. Mihin se vuosi meni? Koreassa aloitetaan iän laskeminen ykkösestä eikä nollasta. Lisäksi ikää tulee lisää jokaiselle aina vuoden ensimmäisenä päivänä oikeasta syntymäpäivästä riippumatta. Tämä tarkoittaa sitä, että jos olet syntynyt syyskuussa 1986, olet Suomessa 30, mutta Koreassa 31. Ikää tulee ensi tammikuussa jälleen vuosi lisää. Ikäkriisiä odotellessa.

2. Koreassa on maailman nopein internet

Koreassa toimii netti kaikkialla. Tukiasemia on metrovaunuissa, busseissa, ravintoloissa ja kaduilla. Jokainen on nenä kiinni puhelimessa jatkuvasti. Tuoreen vertailun mukaan Etelä-Korean netti on tällä hetkellä maailman nopein. Keskimäärin nettiyhteys koreassa on nopeudeltaan 29 megabittiä sekunnissa, kun se toisena tulevassa maassa Norjassa on 21,3 megabittiä sekunnissa. Hinnalla täällä ei kuitenkaan vielä Suomea päihitetä. Maksoin kuukauden rajattomasta mobiilidataliittymästä (ilman puheluita ja tekstiviestejä) juuri 50 euroa.

3. Jokaisessa kodissa on kimchi-jääkaappi

Jos joku korealainen ruoka on saanut nimensä maailmalle, on se kimchi. Tätä trendiherkkua saa nykyään kaikkialta ja kaikissa muodoissa; ranskalaisten päällä, pastassa tai vaikka sipsien makuna. Kimchi on chilillä maustettua fermentoitua kaalia, jota on Koreassa tarjolla jokaisella aterialla. Perheen äidillä on oma reseptinsä ja omat herkkukimchit, joita säilytetään niille erityisesti valmistetussa jääkaapissa. Kimchi tarvitsee kylmän lämpötilan, juuri jäätymispisteen yläpuolella. Lämpötilan tulee olla myös tasainen. Tämän vuoksi kimchiä ei voi säilyttää jääkaapissa, jonka lämpötila on hieman korkeampi ja jota avataan ja suljetaan jatkuvasti.

5 asiaa, joita et tiennyt koreasta

4. Korealaiset ovat maailman kovimpia juomaan

Korealainen juo suomalaisen pöydän alle. Tästä löytyy useita omakohtaisia kokemuksia vaihtariajoilta. Siinä missä japanilaiset tunnetaan siitä, että he eivät kestä alkoholia, ovat korealaiset aivan oma lukunsa. Korealainen juo keskimäärin 14 alkoholiannosta viikossa – eniten maailmassa. Tyhjiä soju-pulloja näkee ravintolan illanistujaisissa pöydät täynnä. Opiskeluaikoina paikalliset puhuivat omasta alkoholikestävyydestään sillä, kuinka monta soju-pulloa he voivat juoda kerralla. Soju on 20%:sta alkoholia. Korealaiset ovat todella luovia myös loputtomissa juomapeleissään, joten korealaisista juhlista harvoin selviää selvänä kotiin.

5. Maailman vierailluin kansallispuisto sijaitsee Soulissa

10 miljoonan asukkaan metropolissa. Ajatella! Bukhansan-kansallispuisto on saanut nimensä Guinnesin ennätystenkirjaan sillä, että siellä käy vuosittain eniten vierailijoita suhteessa alueen pinta-alaan. Jopa viisi miljoonaa kävijää nauttii Bukhansan-kansallispuiston luonnosta vuosittain. Kansallispuisto on helposti saavutettavissa julkisilla kulkuvälineillä ja sen reunamilta ja patikkapolkujen alkupäästä löytyy valtavasti vaellustarvikkeita myyviä liikkeitä, joten kynnys lähteä patikoimaan on erittäin pieni. Varsinkin loma-aikoina ja viikonloppuisin vuori on aivan täynnä ihmisiä. Minäkin kävin valloittamassa Bukhansanin korkeimman huipun (836m) viime keväänä. Patikointikulttuuriin kuuluu myös vahvasti alkoholi, sillä vuoren huipulla on tapana humaltua makgeolli-riisijuomalla. Kuulostaa turvalliselta.

Jos haluat kuulla lisää nippelitietoa Koreasta ja nähdä Soulin meininkiä, klikkaa videoon!

 

Seuraa matkaa Instagramissa, Facebookissa ja YouTubessa.

43 Responses

 1. Korealaiset on aivan käsittämätöntä kansaa. :D Olen kyllä ehkä eniten järkyttynyt tuosta, etteivät he käytä lakanoita. Tuntuu niin epähygieeniseltä. :O On kai siellä sentään hotelleissa lakanat?

  • Joo, se on kyllä aika outoa, ettei käytetä lakanoita. Luulisi olevan helpompi pestä ne lakanat kuin peitto ja petari. Mut hotelleissa kyllä on lakanat! Kaikissa guesthouseissa taas ei.

 2. Satuin lukaisemaan Blogin kun Korealainen ystäväni on juuri kylässä tällä hetkellä. (Vaihdossa Suomessa).

  Kysäisin häneltä että onko juurikin niin että eivät käytä lakanoita. Hämmästeli suuresti että missähän lienee oletkaan vieraillut kun hänen mukaansa lakanoita kyllä käyttävät siinä samanlailla kuin suomessa. Lisäksi huomautti että ns. “vanhanajan” ruokapaikoissakin on toki lämmitykset, ei ei tarvitse todellakaan takki päällä mennä ruokailemaan ravintolaan.

  Innolla kyllä odotan että pääsen käymään Koreassa sen jälkeen kun hänellä täällä Suomessa vaihto-opiskelu loppuu. Ruoka ainakin on mitä herkullisinta ja usein tulee käytyä näinä päivinä Helsingissä krunikassa olevassa Korealaisessa ravintolassa..

  • Kiitos kommentista Esko!

   Varmasti talouksissa on eroja, mutta mun korealaiset kaverit eivät jostain syystä ole lakanoita sitten käyttäneet. Joskus on pussilakana, mutta ei aluslakanaa. Aina ei pussilakanaakaan. Hotelleissa kyllä on lakanat, mutta kaikissa guesthouseissa/hostelleissa ei.

   Olen kyllä paljon nähnyt korealaisia toppatakki päällä ravintolassa, joten ei voi olla vain suomalaisella kylmä! :-D Mistä kaupungista ystäväsi on kotoisin?

   Mutta kyllä, korealainen ruoka on ihanaa! Tulet pitämään aivan varmasti. :-)

 3. Tosi mielenkiintoistia faktoja! Itelle Korea on aika tuntematonta aluetta, en tiedä siitä kovinkaan paljon, joten kaikki tässä postauksessa oli itselle aikalailla uutta. :)

 4. Korjaus tuohon että Korealaiset juovat eniten, juovat eniten ehkäpä liköörejä miksikä soju luokitellaan. Mutta ei mahdu edes top 10 joukkoon kun lasketaan puhtaan alkoholin kulutus / asukas.

  https://en.wikipedia.org/wiki/List_of_countries_by_alcohol_consumption_per_capita

  http://www.telegraph.co.uk/travel/maps-and-graphics/Countries-according-to-alcohol-consumption

  Olin viime talvena työreissulla koreassa viikon soulissa ja viikon busanissa. Ei tullut vastaan ravintoloita missä olisi takkia pitänyt pitää päällä, toki varmaan niitä jossakin saattaa olla, mutta 2 viikon aikana ei tullut vastaan sellaisia.

  • Kiitos korjauksesta Make! Onpa mielenkiintoinen 2015-listaus tuolla Wikipediassa. Missä Venäjä? Täytyy tutustua asiaan selkeästi enemmän. No, korealaiset ovat silti kovempia juomaan kuin suomalaiset – suomalaiset luulevat olevansa kovia juomaan, mutta kyllä korealaiset osaavat homman paremmin. ;-)

   Ehkä ne ovat enemmän landella ne ravintolat, missä on oikeasti kylmä sisällä. Jokatapauksessa talvella on itselleni tullut paljon sellaisia vastaan.

 5. Korea on kaikessa (meikäläisittäin) kummallisuudessaan todella kiehtova maa. Haluan ehdottomasti palata joku päivä. Ne ruuat ovat ihan mahtavia. Ja soju on muuten ainakin minusta ihan hyvää. :)

 6. Hauskoja huomioita korealaisesta kulttuurista!! Lakanoista olen huomannut, että Japanissa monet mun tuttavista käyttää ikäänkuin lakanan kokoista froyeepyyhettä aluslakanana! Se muuten tuntuu yllättävän hyvältä. :D Saisin varmaan pakokauhun Bukhansanin kansallispuistossa, jos siellä rymyää tuollainen määrä porukkaa…. Hui. Mä ehkä tarttisin kimchi-jääkaapin, sen verran usein tulee sitä hommattua… Samaan vois tunkea nattoon, niin ei haju tarttuisi muihin elintarvikkeisiin. ;)

 7. Mielenkiintoisia juttuja. Erityisesti tuo syntymäpäiväjuttu oli hauska. Siis odotusaikakin otetaan laskuun mukaan. Se kai perustuu johonkin uskontoon? Eläköön erilaiset kulttuurit!

 8. Miulla oli Australiassa pitkään korealainen kämppis, josta tuli lopulta hyvä ystävä. Tää postaus selitti niiiin paljon!! Ihmettelin, kun se nukkui ilman lakanoita, laitoin laiskuuden piikkiin. Ja se todellakin oli kova juomaan, joisi varmaan useimmat suomalaiset pöydän alle! Se hengaili kotonakin aina toppavaatteet päällä, eikä suostunut laittamaan lämmitystä päälle.

  Kimchi on meillekin jos ei jokapäiväistä niin jokaviikkoista ruokaa, sehän on tosi terveellistä! Mutta siis häh, eikö sitä oikeesti voi säilyttää normijääkaapissa??? :O

 9. Hei kiitos näistä, minun Korea-tietämykseni on lähentelee nollaa! Hämmästyneenä katsoin viimeistä kuvaa: onpa siellä vuoristoista! Sitäkään en tiennyt :)

 10. Olipas hauskoja tietoiskuja ? varsinkin toi syntämä ikä fakta ?

 11. No kaikki muut tiesin, paitsi tuota viimeistä (minullakin on siis Korean vaihtarilukukausi menneisyydessä)! Bukhansan on kyllä käymättä, täytyis varmaan mennä sinne auttamaan omalta osaltaan ennätystä!

 12. Väärin :-) Tuon, että Koreassa on maailman nopein internet tiesin. Toissasyksyisellä Korean viikollamme sitä innostuneena havainnoimme – kerrankin hotellin netti hakkasi (ihan kelvollisen) kotinetin mennen tullen.

 13. Wooot! No ihan uusia tietoja Koreasta! En ikinä olisi uskonut, että aasialainen kansa juo eniten alkoholia, luulin että japanilaisten tavoin aasialaiset eivät kestä sitä :D
  Hauskaa infoa!

 14. Hahah, hauskoja faktoja! Mielenkiintoni Koreaan lensi taas uusiin sfääreihin juttusi mukana. Mutta yyyyyyyh, mä haluun lakanat mun sänkyyn!

  Onko muuten korealaisista sekä naiset että miehet kovia juomaan? Ois kyllä hauska kokeilla illanviettoa korealaisten kanssa! Mieluiten niin, ettei aamulla tarvitsisi herätä aikaisin. :D

  • Kyllä! Sekä naiset että miehet. Naispuoliset kaverinikin kertovat mielellään juomiskyvystään soju-pullojen määrällä. Aika jäätäviä määriä pystyvät niitä juomaan!

 15. Tosi hauska postaus! Mutta nuo lakanat :O Eikö hotelleissakaan ole lakanoita? Kääk! Olen jo pidempään miettinyt, että Koreassa olisi kiva käydä. Täältä Piilaaksosta lähes jokaisen mies (tai vaimokin joskus on töissä It-alalla) on tehnyt yhden jos toisenkin työreissun Koreaan, joten voi hyvin kuvitella tuo internet jutun.

  • Hotelleissa on kyllä lakanat, mutta guesthouseissa olen joutunut nukkumaan ilman lakanoita (ei niitä olisi tarjolla edes pyydettäessä). Kavereiden luona kylässä kun olen ollut, ei ole myöskään ollut lakanoita. On se vähän ällöä, mutta ei auta. :-D

 16. Tällaiset tapa ja kulttuurijutut on kyllä mielenkiintoisia. Korea on itselleni vieras maa, joten nyt voin sanoa tietäväni ainakin vähän enemmän.

 17. Minä en tiennyt Koreasta mitään ennen tätä postausta. Mielenkiintoisia faktoja. Eniten ihmetytti ja lakanat ja alkoholinkulutus. Olin luullut, ettei suomalaisia kukaan juo pöydän alle :)

 18. Uusia juttuja olivat kaikki. Surkean vähän olen perehtynyt ylipäänsä tuon maailmankolkan tapoihin ja kulttuureihin. Lähinnä ärsyyntynyt vain aasialaisesta tavasta tunkea liian liki. Ymmärtävätkö korealaiset suomalaista tilantarvetta yhtään paremmin?

  • Suurkaupungeissa on joskus vaikeaa antaa sitä omaa tilaa, varsinkin metrojen ruuhka-aikaan yms., mutta kyllä korealaisilla silti mielestäni on tahtotasona se oma tila, eikä liian lähelle tahallaan tulla.

 19. Onneksi hotelleissa ajatellaan meitä ei-korealaisia ja tarjotaan lakanat ja kylpypyyhkeetkin :D :D Tuon alkoholin kulutuksen olen kyllä huomannut… ;)

  • Hotelleissa onneksi löytyy ne isot pyyhkeetkin! Taannoisella Soulin reissulla guesthousessa ei ollut lakanaa (oli pussilakana kuitenkin) ja pyyhkeenä surkea käsipyyhe. Mut kyllä se menee. Sillon kun asuin Koreassa, totuin siihen pieneen pyyhkeeseen niin, että samana vuonna otin reppureissulle vain pienen käsipyyhkeen mukaan ja se toimi aivan hyvin. Nyt olen kuitenkin taas tottunut liian hyvään. :-D

 20. Hahaha! :) En tosiaan näitä tiennyt. Alkoholin kulutus nyt ei tullut yllätyksenä, toivottavasti ei sentään nouse päähän yhtä helposti kuin kiinalaisille. Sitä oksentelun määrää… Ja älä ees puhu kimchistä, mä RAKASTAN kimchiä!

  • Ainakaan mun kavereiden en ole huomannut oksentelevan. Japanissa näitä oksentelijoita näkee sellaisissa baareissa, joissa on paljon nuoria ja “juo niin paljon kuin haluat” -tarjous. Kimchi on kyllä ihanaa. :-)

 21. Tässäpä tuli paljon uutta ja mielenkiintoista tietoa Etelä-Koreasta! Täytyisi oikein haastaa korealaiset juomakisaan omalla kaveriporukalla :-D Tuo ikäjuttu on mielenkiintoinen. Itse kun olen syntynyt loppuvuodesta, niin Koreassa olisin käytännössä ollut koko elämäni vuoden vanhempi ;-)

 22. Lotta kiitos ihanasta videoista:) oli lakanoita tai ei =)

Leave a Reply