Aktiiviloma Lapissa – kesäpäivä Muoniossa

Aktiiviloma Lapissa – kesäpäivä Muoniossa

posted in: Suomi | 44

Ihana Suomen Lappi. Jo hetken luulin, että tänä kesänä jää pohjoinen väliin, mutta väärässä olin. Pääsin Harrinivan kutsumana yhdessä Matkakuume.net-blogin Gian ja Live Now Dream Later -blogin Saanan kanssa viettämään ihana aktiiviloma Lapissa, tarkemmin sanottuna Muoniossa, aivan Ruotsin rajan tuntumassa. Muonion raikas ilma oikein kutsui ulkoilemaan. Mitä Muoniossa sitten kannattaa kesällä tehdä? No ainakin seuraavaa.

Aktiiviloma Lapissa

Koskenlasku

Äijäkoski on yksi Muonion komeimmista koskista. Suoraan Harrinivan pihasta pääsee nousemaan kuohujen kyytiin. Kosken toisella puolen on Ruotsi, toisella Suomi. Meitä kehotettiinkin uimaan Suomen puolelle, jos kyydistä putoamme. Märäksi kastuimme, mutta veneestä poistui kuohujen päätteeksi yhtä monta naista kuin sinne oli noussutkin. Kuohut olivat paikoitellen melko voimakkaat, mutta koski on varmasti oikein hyvä kenelle tahansa koskenlaskuharrastuksen aloittamiseen. Olen kerran aikaisemmin laskenut koskea Yhdysvalloissa ja kokemukset olivat kyllä erilaiset – molemmat hienoja omalla tavallaan. Lapissa oli selkeästi kylmempää kyytiä (eli siis kylmempää vettä). Onneksi saimme sadevaatteet lainaan Harrinivasta, joten palella ei tarvinnut. Meille tarjoiltiin vielä kahvit ja teet nuotion äärellä koskenlaskun päätteeksi. Maistui muuten erityisen hyvältä!

Aktiiviloma Lapissa

Fatbike

Kokeilin ensimmäistä kertaa ajaa Fatbikellä. Ai miten niin sen huomaa? Jep, aluksi se tuntui hirveän helpolta, mutta sitten kuitenkin lensin kuralammikkoon. Pyörällä oli yllättävän kevyt ajaa, mutta kääntäminen ei ollut yhtä helppoa kuin kaupunkipyörällä. Mutainen tienreunus petti altani. Onneksi kuralammikon pohja oli pehmeä ja pyöräilyn päätteeksi meitä odotti lämmin sauna. Uimassakin kävin. Torassieppijärven vesi oli kylmempää kuin kuralammikossa.

Aktiiviloma Lapissa

Melonta

Kanootilla en ole koskaan aiemmin melonut. Se oli rankempaa kuin kuvittelin, varsinkin paluumatkalla, kun meloimme kohti voimakasta vastatuulta. Opas kannusti sanoen, että ei kannata lopettaa melomista, sillä silloin kaikki jo melottu menee hukkaan. Aivan totta. Siispä meloin täysillä loppuun saakka. Mukavaa se kyllä oli, ja lopulta kuitenkin mukavan rentoa. Olisihan sitä voinut vaikka ottaa kalastusvälineet mukaan ja viettää pidemmänkin päivän järvellä.

Matkalla näimme upeaa tunturimaisemaa ja saimme kuunnella Lapin hiljaisuutta. Oppaamme oli kotoisin Sveitsistä, mutta hän oli asunut Suomessa kahdeksantoista vuotta. Kun kysyin häneltä, miksi hän on tänne halunnut jäädä työskentelemään, sain vastaukseksi, että täällä saa olla kuin lomalla, mutta siitä saa palkkaa. Ymmärrän kyllä, mitä hän tarkoitti. Kyllä minäkin voisin Lapissa asua. Ehkä vielä joku kerta sitä kokeilenkin. Onneksi japanin kielen taitoisille on Lapissa hyvin matkailualan töitä tarjolla.

Aktiiviloma Lapissa

Marja- ja sienimetsällä

Lapin kesä oli tänä vuonna hillasadoltaan loistava. Muoniolaisetkin saivat osansa hillahulluudesta ja metsään oli päästävä päivittäin. Eihän sitä kultaista herkkua voi metsiin jättää. Mekin hillahulluttelimme ja möngimme jänkhällä poroaitojen ali. Hymyissä suin. Euroopan puhtaimman ilmanlaadun tittelistä nauttivassa Muoniossa luonnonantimetkin ovat erinomaisia ja puhtaita. Marjojen ja sienien lisäksi metsistä löytyy villiyrttejä, ja Harriniva tarjoaa ohjelmistossaan metsäretken, jossa päästään tutustumaan luonnonantimiin. Retken päätteeksi oma kokki (kiitos Lasse!) kokkaa avotulella herkullisen illallisen hyödyntäen Lapin metsän superfoodeja. Voi nam!

Kaikki nämä luontoöverit kruunasi vielä glamping-yöpyminen luksusteltassa.

Muoniossa pääsee toki myös kiipeämään tunturille, mutta meillä loppui tällä kertaa aika harmillisesti kesken. Saana jäi Muonioon kuitenkin vielä päiväksi, joten käy lukaisemassa Live Now Dream Later -blogista, kuinka upealta Särkitunturin päällä näyttää. Voih, mun on nyt pakko päästä ensi kesänä uudestaan!

 

Miltä kuulostaisi aktiiviloma Lapissa?

Jutun kuvat: Gia, Matkakuume.net

Yhteistyössä Harriniva Hotels & Safaris

44 Responses

 1. Aktiiviloma Lapissa ei vain kuulosta, vaan on ihanaa! Me oltiin Nuorgamissa, joskin meidän 1-vuotias hieman hidasti matkantekoa. Melomiset ja fatbiket jäivät välistä (ja poroaitojen alittamiset, heh :D), mutta lohensoutu Tenojoella, kalastus jäämerellä ja patikointi erämaassa olivat ohjelmassa. Kyllä Lapissa kelpaa!

 2. Lapissa voi kyllä monipuolisesti tehdä vaikka mitä. Olen kokeillut kaikenlaista hurjaa, mutta koskenlasku on vielä testaamatta. En tiedä uskaltaisinko edes. Muonio on tuttua seutua, kun vuosia kävimme talvilomalla Pallaksella. Nyt on mökki myyty, mutta sieltä hyviä muistoja. Muoniossa oli lähin Alko, ja sinne joutui ajamaan, jos viinit loppuivat kesken kaiken :) Matkaa taisi olla 60 km mutta eihän se Lapissa ole matka eikä mikään.

 3. Mä oon niin haaveillut aktiivilomasta lapissa! Marjastusta, melontaa, pyöräily, vaellusta ja nuotiolla turinoita. Voi että. Teillä oli kyllä mahtava reissu :) Lapin hiljaisuus vie sydämen <3

 4. Se yöpyminen luksusteltassa näytti vielä hyvältä mutta mutta…..rämpiminen kurassa ei. Harmi, että kelit ovat olleet sateiset- Koskenlasku on varmasti mielenkiintoista. Marjoja voi poimia muuallakin kuin lapissa :)

  • Heh, hauskaa se kurassa rämpiminenkin oli. :-D Onneksi oli pyykinpesukone, kuivaushuone ja sauna. Muuten ei ehkä olisi ihan niin hauskaa ollut. :-D

 5. Ai kamala. Luksusteltta ja kaikki se kyllä houkuttaa, mutta kuralammikot ja metsissä rämpimiset jotenkin kauhistuttavat jo ajatuksenakin. ;-) No joo, läskipyörää olisi kyllä kiva kokeilla, ja melominen on aina kivaa. :-)

 6. Aktiiviloma. Lappi. It’s not my cup of tea : D

  Olen tietty vähän puolueellinen, koska mun ei tarvii mennä kovin kauas, niin olen jo pornhoitoalueella ja laskettelurinteiden luona…

  • Sulle Lappi ei välttämättä tosiaan ihan niin eksoottinen ole. Ehkä sulle on eksoottisempaa lähteä vaikka Helsinkiin? :-)

 7. Kivaa että viihdyitte – itse olen saanut tarpeeksi Lapista ensimmäisenä 19 vuotena siellä asuessani :-)

 8. Näyttää hauskalta! Lappi on kyllä ihana paikka, ja siellä mieli lepää kun on niin rauhallista olla luonnonhelmassa. Tuo glamping olisi varmaan hauska kokemus.

 9. Yes please, todellakin lähtisin! Teillä oli varmasti aivan huikea reissu! Ihania aktiviteetteja olette päässeet kokeilemaan! Minä olen ollut Lapissa vain laskettelureissuilla, shame on me! Jonain päivänä vielä

 10. Taitaa olla liian ei-urbaania … fatbikeja olen täällä etelässäkin välillä ihmetellyt ja miettinyt, että millähän lailla tuollainen pyörä on johonkin tarkoitukseen parempi kuin tavallinen.

 11. Aktiiviloma Lapissa kuulostaisi mahtavalta! Ja huipulta tämä teidän reissu vaikuttaakin, ja kuvista välittyy niin hyvä fiilis että alkoi itseäkin hymyilyttää :)

 12. Mä en ole Lapista koskaan innostunut, pari kertaa olen kokeillut. Mieluummin lähden jonnekin, missä on todennäköisemmin lämmintä. Ja jylhemmät maisemat.

  • Jokin siinä Lapissa vaan toisia viehättää – toisia oikein ei. Jylhyydellään Norja vie kyllä Suomen, mutta meidän Lappikin on ihana. :-)

 13. Aktiiviloma Lapissa ei kuulostaisi yhtään hullumalta :) Kanootilla melomista olisi kiva kokeilla, ja mielelläni menisin marjoja poimimaan. Fatbike oli ihan outo termi, enkä muista tuollaisia pyöriä ennen nähneeni.

 14. Tosi mukava postaus ja kaikkea kivaa ehditte tekemään reissulla! En ole tuota fatbikea koskaan kokeillut, mutta mukavaa se oli. Pakko mainita, että mun ensimmäinen melontakokemus suuntautui krokotiilien keskelle: http://kohteenamaailma.fi/afrikka/kanootilla-krokotiileja-katsastamassa/ :-D

 15. Enkä mä ole koskaan edes käynyt Lapissa! Aika noloa vai mitä? Melontaa on tullut testattua ja koskenlasku kiinnostaisi kyllä, mutta ehkä vähän lämpimimmissä vesissä. Mutta teidän reissu näytti sateesta huolimatta (vai ehkä juuri sen takia) todella hauskalta :)

  • Lapissa kannattaa ehdottomasti käydä! Mulla on vielä Lappi talvella kokematta, mutta pitää sekin ottaa asiakseen ihan lähitulevaisuudessa. :-)

 16. Tykkään kyllä kulkea luonnossa ja marjastankin, mutta hyttysiä en voi sietää (olen niille allerginen!). Pelkään aina, että Lapissa niitä olisi jo liikaa mun makuun, vaikka muuten kyllä menisin sinne oikein mielelläni. Ja tuota glampinkia haluaisin ehdottomasti kokeilla.

  • Hyttyset ei oo kyllä kivoja. Mulla on jotenkin käynyt Lapin reissulla aina tuuri, kun ei niitä hyttysiä ole riesaksi asti ollut. Loppukesä vaikuttaa sen suhteen oikein hyvältä ajankohdalta vierailla Lapissa. :-)

 17. Miksiköhän juuri Muoniossa on puhtain ilma?

  • Hyvä kysymys! Varmaan moni muukin paikka Lapissa menee lähelle. En kyllä yhtään tiedä, pitäisi lukea aiheesta enemmän. :-p

 18. Tuolle koskenlaskulle ja melonnalle en kyllä oikein lämpenisi. Muuten loma Lapissa voisi olla ktllä aivan mukava. Fatbikeä voisin kokeilla, näyttää kivalta tuo pyörä. :)

 19. Kyllä maisutuis pala suomalaista lappia! Ai että minkä näköstä ja kuuloista! Iski hieman suomi-ikävä ;)

 20. Tuonne haluaisin kovasti viedä aussimiehen kokemaan Suomen lappia. En ole tainnut itsekään koskaan kanootilla meloa, sitä kokeilisin mielellään, koskenlaskusta en ole ihan yhtä varma. Mies varmaan tykkäisi tuosta fatbikestakin.

 21. Voi että tää on varmasti ollut niin hieno reissu. Ja niin monipuolisesti voi tehdä kaikkea! Koskenlaskua en oo ikinä kokeillut, mutta olisi kyllä mahtavaa. Tarkemmin ajatellen en ole edes melomaan koskaan päässyt, vaikka tänä kesänä piti EDES se kokeilla… Myös fat bikeilla ajaminen kiinnostaa. :) Mulla on isolla ehkällä pieni Lapin matka ensi kuussa, sitä odotellessa.

 22. Mä ainakin olisin ihan messissä tällaisessa! Koskenlasku olisi eniten oma juttu, mutta toisaalta fatbikea en ole minäkään ikinä kokeillut. Kuulema tuo menopeli on toimiva rantahiekassa tai lumessa. Oliko siitä jotain erityistä hyötyä kuralammikossa? :)

  • Mä yritin huonolla menestyksellä kiertää ne kuralammikot, joten en sen tarkemmin osaa hyödystä siellä sanoa. :-D Mut kulki kyllä hyvin märässä maastossa ja metsätiellä.

Leave a Reply