Olin opiskelijavaihdossa Japanin Fukuokassa Seinan Gakuin -yliopistossa kevätlukukauden 2012 Jyväskylän ammattikorkeakoulun kautta. Kirjoitin tuolloin blogia, johon julkaisin päiväkirjamerkintöjä opiskelijaelämästä Fukuokassa. Jutut eivät ole olleet enää vuosiin saatavilla, mutta nyt julkaisen ne uudelleen kronologisessa järjestyksessä syksyn 2020 aikana. Tervetuloa mukaan virtuaalimatkalle kurkkimaan, miltä yliopistovaihtarin elämä Japanissa näyttää.
Juttu on alunperin julkaistu maaliskuussa 2012. Jutut julkaistaan sellaisenaan, kuten ne on alunperinkin kirjoitettu. Juttusarjan ensimmäisen artikkelin löydät täältä.
Ihana aurinkoinen sunnuntai Fukuokassa. Ensimmäinen päivä moneen viikkoon, kun aion rentoutua ja olla tekemättä mitään. Maistuu välillä tällainenkin! Viime viikot ovat olleet täynnä kivoja juttuja, mutta kyllä pistää väsyttämäänkin semmoinen meno ja meininki. Lukukauttakin ollaan menossa jo reippaasti yli puolenvälin, ja Japanista kotiudutaan takaisin Suomeen jo kahden kuukauden kuluttua. Aika menee todella nopeasti!
Kaksi viikkoa sitten kävimme roadtripillä Fukutsussa, noin puolentoista tunnin ajomatkan päässä Fukuokasta. Japanilainen rouva, jolle opetan suomea, kutsui minut ja Lauran kanssaan tutkimaan Fukutsussa sijaitsevia Miyajidake- sekä Tōgō-pyhäkköjä. Kuskiksi lähti mukaan vielä rouvan ystävä. Molemmat kutsuvat itseään historianörteiksi, joten saatiin kunnon historiapläjäys päivän aikana.
Miyajidake-pyhäkköalue oli todella suuri, ja siellä oli paljon nähtävää. Alueella kukki myös jo kauniita kirsikankukkia. Päivä oli aurinkoinen, mutta todella tuulinen, joten sai siinä takkia päälleen vetää ja pitää hatusta kiinni.
Alueella oli myös muutamia perinteisiä taloja, joita pääsi tutkimaan sisältä. Aika pelkistettyjä ne olivat, mutta kyllä minulle tuollainen kämppä kelpaisi. Vähän kun siivoaisi ja uudistaisi, niin täydellinen pirtti!
Miyajidaken jälkeen syötiin okonomiyakilounasta ja matkattiin autolla kohti Tōgō-pyhäkköä, joka on nimensä mukaisesti pyhitetty Venäjän-Japanin sodan (1904-1905) meritaistelun voitokkaalle Amiraalille, Tōgōlle. Pyhäkkö on melko tuntematon ja hankala löytää jos sen olemassaolosta ei tiedä, mutta se on yksi näiden historianörttien suosikkipaikoista.
Pyhäköllä on myös pieni Amiraali Tōgōlle pyhitetty museo. Keskellä salia oli hieno pienoismalli Amiraalin Mikasa-taistelulaivasta. Taustalla näkyy Japanin laivaston lippu.
Pyhäköllä myytiin tietysti myös Amiraali-olutta, jonka etiketissä komeilee Amiraali itse. Tätä olutta valmistettiin aikoinaan Tampereella, mutta japanilaiset ihastuivat sen etikettiin, ja tuottavat tänäkin päivänä tätä tuotetta Japanissa. Olut on japanilaista, vaikka etiketissä sen kerrotaankin olevan suomalaista.
Samana viikonloppuna käytiin myös Japanin maantieto ja luonto -kurssin kanssa kouluretkellä Noko-saarella, kymmenen minuutin lauttamatkan päässä Fukuokasta. Noko-saarelle mentiin tutkiskelemaan peruskalliota, maaperää ja kiviä. Kuulostaa ehkä mälsältä, mutta yllättävän mielenkiintoista oli se. Olihan siellä niiden kivien tutkimisen lisäksi maisteltava vähän paikallisia herkkujakin.
Noko-saari on tunnettu makeista kesäappelsiineistaan (jpn. 甘夏オレンジ), jotka nimestään huolimatta eivät ole makeita eivätkä ne kasva kesällä. Maistelimme paikallisessa ravintolassa noko-burgerit, joka oli muuten paras Japanissa syömäni hamppari, sekä juuri puristettua kesäappelsiinimehua. Kesäappelsiinimehu maistui vähän siltä kuin siinä olisi ollut sekä appelsiinia että greippiä. Odotin makeaa makua, niin tää oli vähän outo, mutta maukas silti.
Hienot näkymät oli Noko-saarelta Fukuokaan päin.
Täällä alkoi tänä viikonloppuna kahden viikon mittainen sakura-festivaali, jonka voisi käydä tsiigaamassa ensi viikonloppuna. Koska tämä talvi ja kevät on ollut tavanomaista kylmempää, eivät kirsikankukat vielä ole auenneet kunnolla. Lajikkeesta riippuen osa kyllä kukki jo ihan täysiä monta viikkoa sitten, mutta suurin kirsikankukkaloisto on vielä näkemättä. Toivottavasti se olisi pian jo niin lämmin, että voi jättää takinkin kotiin.
Seuraa myös YouTubessa, Instagramissa ja TikTokissa
9 Responses
Maija
Vitsi miten ihania kuvia! Meri ja appelssiinit (+ hamppari) kolahti :P. Aina saa vaan ihmetellä, miten erilaista maisemaa Japanista löytyy – karu Hokkaido ja paratiisi-etelä!
Siis miten teillä menee noi lukukaudet? Meillä kun alkaa kevätlukukausi vasta huhtikuun puolenvälin huippeilla. ^^
On muuten pakko jakaa nippelitietona et Turussa on yks kaupunginosa nimetty ton Venäjän-Japanin sodan mukaan, haha.
Lotta Watia
Juu meillä menee täällä vähän erilailla tuo lukukausi. Seinanissa japanilaisilla on kyllä ihan normaali japanilainen lukukausirytmi, mutta meillä 留学生別科ssa lukukausi menee kuten se menee meillä Suomessakin, eli tammikuun alussa aloitettiin ja toukokuun lopulla lopetellaan. :-) Melkoisen autio on ollut viime aikoina siis kampus, kun siellä ei opiskele ketään muita kuin me (+ tietty kaikki klubiaktiviteetti pyörii…). Pian täälläkin kyllä taas pamahtaa jaappanialaiset paikalle ja on taas mahdotonta käydä lounasaikaan syömässä ruokalassa. >.<
On kyllä tosiaan jännä maa tämä Japani, kun löytyy niin erilaista luontoa ja maisemaa eri puolilta. (-:
jmp
Niin mites niillä paikallisilla ne lukukaudet normaalisti menee? Kevätlukukausi alkaa siis huhtikuussa? Onko heillä vuoden aikana kolme lukukautta (vai 2 niin kuin meillä) ja opiskelevatko he siis kesällä kuumimpaan (ja parhaaseen loma-aikaan?) ? Osaatko sanoa mistä tällainen johtuu, eli onko heillä jokin hyvä peruste, että lukukaudet sijoittuvat näin “hassusti” meidän mielestämme? :)
Kiitos mahtavasti blogista!
Lotta Watia
Yliopistolaisilla on täällä vähän arilainen lukukausirytmi kuin esim lukiolaisilla (lukiolaisilla kaksi lukukautta, yliopistolaisilla kolme). Eka lukukausi alkaa huhtikuun alusta ja kestää n. 20.6. saakka, sitten on kesäloma n. 2kk, toinen lukukausi on syyskuusta n. 21.12. saakka ja sitten kolmas lukukausi n. 8.1.-20.3.. Vaikka toi vika lukukausi päättyykin virallisesti tossa maaliskuun lopussa, on monilla tossa noin kuukauden tai puolentoistakin loma riippuen vähän koulutusohjelmasta ja siitä onko monennenko vuoden opiskelija. Kerhotoiminta tosin jatkuu läpi vuoden, että kampuksella on loma-aikanakin jonkun verran porukkaa harrastamassa.
Täällä kouluvuosi menee tälleen koska samoin menee myös japanilainen tilikausi (alkaa huhtikuun ensimmäinen ja päättyy maaliskuun viimeinen päivä). Perinteisesti tää systeemi on opittu luonnon ja auringon liikkeestä; vuosi alkaa siitä kun kevätkin alkaa – kun kukat alkaa kukkia alkaa uusi aikakausi japanilaisen ajattelun mukaan. Monesti tähän aikaan vuodesta yrityksissäkin vaihdetaan työnkuvaa työntekijöiden kesken. :-)
jmp
OK, tämä selvensi! Kiitos todella paljon! Mielenkiintoisia juttuja! :)
Minnä
Aa, onpa kauniita kuvia taas! Varsinkin temppelit ja kirsikankukat jäivät mieleen. :)
Olispa täälläkin tuo luonto noin vihreää….
Lotta Watia
Pikkuhiljaa se Suomikin alkaa vihertää… :-) En malta oottaa Suomen kesää! Kahteen vuoteen en oo ollu juhannuksena Suomessa niin kyllä maistuu! :-))
yapu
upeita ja kuvia ja erikoisen kiva laatusiakin,
onko sulla uus kamera vai mitäs että?=D
Lotta Watia
Tän kameran ostin viime syksynä Suomesta, että siitä asti oon sillä kuvia tänne blogiin ottanut, eli ei ihan niin uusi kuitenkaan ole. ;-p Canon EOS 1100D on se kamera. :-)