Beppu – kylpylöitä ja hornankattiloita

Beppu – kylpylöitä ja hornankattiloita

posted in: matkablogi | 58

Beppu kuulostaa suomalaiseen korvaan hassunhauskalta paikannimeltä. Suomalaisille saunakulttuuriin tottuneille kohde herättää mielenkiintoa myös ihanien kylpylöidensä ansiosta. Yleensä Beppuun mennäänkin rentoutumaan.

Korkeuksiin nousevat höyrypatsaat paljastavat, että olet saapunut Beppuun. Tietämätön voisi äkkiseltään luulla, että alueella on metsäpaloja. Viimeistään voimakas rikin tuoksu kuitenkin paljastaa, että kyseessä on tuliperäinen maasto ja maan uumenista pulppuava höyryävän kuuma vesi.

Japanin eteläisimmän saaren, Kyūshūn, kierros jatkui Dazaifusta Beppuun. Matkaa kaupunkien välille kertyy alle kaksi tuntia. Beppu sijaitsee Japanin sisämeren rannalla suuressa lahdessa.

Yövyimme suuressa Suginoi-kylpylähotellissa, joka tarjosi rentouttavat unet, todella monipuolisen aamiaisen ja kylpylän upealla näköalalla. Hotellin katolla sijaitsee suuri ulkoilmakylpy, josta voi ihailla kapunki- ja merinäköalaa. Japanissa kylvetään alasti, joten kuvia en tietenkään kylvyn puolella voinut ottaa. Suginoi-hotellin nettisivujen etusivulla on kuitenkin jo nähtävillä kuvaa tuolta kylpylästä eri vuorokaudenaikoina.

Omasta huoneestani avautui näköala vuorille päin.

Samasta kerroksesta toiseen suuntaan näköalana toimi Beppun kaupunki.

Hotelli todellakin on suuri ja sieltä löytyy kylpylän ja hotellihuoneiden lisäksi useampi ravintola, hääkappeli, pelihalli, karaoke, hierontapalveluita ja useita kauppoja. Kävelymatka omasta huoneestani katolle kylpylään kesti varmaan 20 minuuttia. Aika monen kaupan läpi sai kylpytakki päällä kulkea.

Suginoi lienee Beppun tunnetuin kylpylähotelli, mutta paljon muitakin vaihtoehtoja kaupungista löytyy. Lähes jokainen pienikin majatalo tai hostelli pitää sisällään oman kuumalähdekylpylän. Hotellien ulkopuoleltakin löytyy ainoastaan kylpyläpalveluihin erikoistuneita lafkoja. Edellisellä kerralla vierailimme yhdessä Beppun vanhimmista kylpylöistä ja testasimme myös tunnettuja hiekkakylpyjä. Maksullisten kylpylöiden lisäksi vuorilta löytyy luonnonlähteitä, joita kuka tahansa voi käyttää maksutta.

Paljon löytyy myös lähteitä, joissa ei todellakaan kannata kylpeä. Kuumat luonnonlähteet voivat olla kiehuvan kuumia hornankattiloita. Jokaiseen höyryävään vesilammikkoon ei kannata kättään tunkea.

Tällaisia kuumia lähteitä kutsutaan helveteiksi (jpn. 地獄, jigoku). Suosittua tekemistä Beppussa on jigokumeguri eli helvettikierros, jossa käydään vierailemassa kahdeksalla erilaisella helvetillä. Tälle kierrokselle voi ostaa lipun, jolla pääsee jokaiselle helvetille, tai sitten näistä voi valita osan ja maksaa yksittäisen pääsymaksun haluamiinsa kohteisiin.

Me kävimme tällä kertaa kahdella helvetillä: chi no ike jigoku (suom. verilampihelvetti) ja umi jigoku (suom. merihelvetti). Nimet tietysti tulevat siitä, miltä helvetti näyttää.

Varmaan aika sanomattakin selvää, kumpi yllä olevista lammista on verilampihelvetti ja kumpi merihelvetti.

Verilampihelvetti näyttää punaiselta, koska sen pohja on rikkipitoista mutaa. Merihelvetti puolestaan on helveteistä kirkkain, koska se on jopa 200 metriä syvä, eikä pohjamudista ole pinnalla tietoakaan. Merihelvetti on lämpötilaltaan jopa +98 Celsius-astetta.

Japanissa on tapana syödä kuumissa lähteissä keitettyjä kananmunia. Yllä kepin päässä oleva kori onkin täynnä munia. Rikkipitoisissa kuumissa lähteissä munat muuttuvat usein ulkokuoreltaan mustaksi. Maku on sama kuin normaalisti kotona keitetyissä munissa.

Seuraa matkaa Instagramissa, Facebookissa ja YouTubessa.

58 Responses

 1. Beppu! :D Tarkottaako se jotain? Jakartassa oli ravintola, jolla oli sama nimi. En kyllä käynyt siinä (oli ostarilla ja se ei ollut mitenkään viihtyisän näköinen). Nyt mua alko kiinnostamaan, että oiskohan se ollu japanilainen paikka.

  • Kiitos kommentista Essi!

   Mielenkiintoista, että olet nähnyt Jakartassa samannimisen ravintolan. :-) Tässä tapauksessa Beppu on ainoastaan kaupungin nimi eikä sinäänsä tarkoita mitään erityistä. Toisaalta kaupungin nimi kirjoitetaan japaniksi kirjoitusmerkeillä 別府, josta ensimmäinen merkki tarkoittaa “erillinen” ja toinen merkki “prefektuuri”. Beppu on myös japanilainen sukunimi (kirjoitetaan samoilla kirjoitusmerkeillä), joten voihan hyvin olla, että tässä ravintolan tapauksessa ravintolan omistaja olisi vaikka Beppu-sukua. :-)

 2. Ihanan trooppisen näköistä ja niin värikästä! Hokkaidon koivumetsiin ja lumikinoksiin tottuneelle eksoottista. Täytyypä laittaa Beppu listalle, kun seuraavan kerran on suuntana Japani! :)

  • Japani on siitä niin ihana, että siellä tosiaan on niin erilaisia maisemia eri puolilla maata. Hokkaido todellakin on erilainen kuin Kyushu. Molemmat omalla tavallaan todella luonnonkauniita alueita. :-)

 3. Huikea teksti ja kuvat! Olen käynyt kerran päiväretkellä Beppussa, mutta siitä on aikaa ja omat kuvat ovat hävinneet taivaan tuuliin. Olikin kiva palata kaupungin tunnelmiin tämän kautta :). Jäi tutustuminen meillä pintapuoliseksi, joten tuonne voisi suunnata toistekin!

 4. Trooppisuus tuli mullakin mieleen! Todella kaunista. Ihan mieletöntä että sun blogista pelkästään on nähnyt niin paljon Japania, mitä ei ajatellut olevan olemassakaan. Kylpylähotelleja ja helvettejä! :D

 5. Oho, enpä ollut koskaan kuullut Beppusta. Näyttää varsin mielenkiintoiselta ja kuvat näistä helveteistä upeilta! Kyllä kiinnostaisi tosiaan päästä itsekin noita kuvaamaan.

 6. Tää oli yks meidän must-kohde häämatkalla, mutta ei ehditty tonne. Next time!

 7. Voi, tuonne olisi ihana päästä!

  Olen asiasta hieman tietämätön, mutta onko Japanissa alasti kylpeminen normaalia? Pisti vaan silmään – Briteissä kaksi vuotta asuneena on jo tottunut siihen, että kuntosalin pukuhuoneessa ei todellakaan hiipparoida alasti vaan pieneen sisältä lukittavaan suihkukoppiin mennään vaatteet päällä… :D

  • Hyvä kysymys. Japanissa todellakin on normaalia kylpeä alasti. Samanlainen kulttuuri kuin meillä saunakulttuuri – lapsena kylvetään yhdessä perheen kanssa alasti ja siitä eteenpäin sitten naiset naisten kanssa ja miehet miesten kanssa. Kylpylöihin (uimahallit eri asia) ei koskaan saa laittaa uimapukua päälle ja pukuhuoneessakin hiipparoidaan alasti. Jotkut peittelevät etumustaan pienellä pyyhkeellä pukutiloissa kulkiessaan, mutta suurin osa kulkee estottomasti alasti. Suomalaiselle hyvinkin luonnollista, mutta monelle muulle kansalaisuudelle on haaste mennä japanilaiseen kylpylään. :-p

 8. Tuo kananmunien keittotapa oli uusi mulle. Tehdäänkö noiden lähteiden avulla muuta ruokaa?

  Kyllä tuollainen kuumalähdekylpylä pitäisi taas saada kokea. Yhden kerran olen ollut, mutta en siis Japanissa.

  • En ole kuullut, että muuta ruokaa keitetään kuumissa lähteissä. Toisaalta kuumista lähteistä saatavaa energiaa käytetään kotitalouksissa. :-)

   Kuumalähdekylpylät ovat niiiiin rentoutavia!

 9. Vitsit mitä kuvia! Japani-kuume nousee näitä katsellessa. Parissa onzenissa olen Japanissa ollut, mutta jos oikein ymmärsin, nämä ovat jotenkin luonnontilaisempia.

  • Beppussa on vuorilla luonnonlähteitä ja sitten hotelleissa vähemmän luonnollisia, mutta toki maan alta pumpattua mineraalivettä niissäkin käytetään. :-)

 10. Jenna / Journey Diary

  Tuolla on pakko vierailla jo pelkästään tuon nimen takia!:D

 11. Reason for a Season

  Luulin, että olin kommentoinut tätä aiemmin, mutta ilmeisesti en ole, koska en löydä omaa kommenttiani :D. Haha. Varsin kuvauksellinen paikka tämä. Jopa epätodellinen. Tuonne pitäisi päästä kuvailemaan jonain päivänä. Toi punainen lähde on kyllä todella kuumottavan näköinen. Väreillä on tosi vahva vaikutus, kun toi turkoosi taas näyttää niin fressiltä, vaikka sinne ei olisi yhtään sen miellyttävämpää tipahtaa. Näitä sun postauksia lukiessa Japanikuume nostaa päätään taas pahasti. Joku päivä vielä!

 12. Voihan Beppu ja voihan Japani! Mulla alkaa lähteä tämä Japani-kiinnostus jo vähän käsistä, kiitos vaan teidän, arvon kanssabloggaajat, jotka esittelette Japanin monia mielenkiintoisia kasvoja. Aloin lukea viime viikonloppuna Japanista kertovaa kirjaa ja kohta mulla varmaan on ne lentoliputkin Japaniin. :)Käsittämätöntä miten paljon yksi maa voi alkaa kiinnostaa pelkästään blogipostausten ansiosta. Hmm, ja ehkäpä Japanin reissuun voisi yhdistää Etelä-Koreankin.. Alkaa olla jo aika pitkällä nämä mun matkahaaveet. :)

 13. Apua miten siistiä! Eipä ollu käynykään mielessä, että sielläkin olis tollasia lähteitä ja paikkoja, upeita.

 14. Aina näistä sun postauksista oppii jotain uutta. En tiennyt, että munia keitetään noissa lähteissä :)

  Erikoinen paikka tuo Beppu. Vaikka nimi naurattaakin, olisi kiva joskus vierailla. En kyllä tiedä mitä siellä tekisin, kun ei meikäläisellä ole asiaa kylpylöihin.. Ehkä ihastelisin helvettejä sitten vaan :)

 15. Hassu nimi suomalaisittain paikalla, heh :-)
  Mutta ihania värejä, niin kasveissa kuin altaissa!

 16. Ihan älyttömän upean näköisiä noi helvetit! Eikä kylpylävierailukaan pahalta kuulosta. Tuonnehan pitää päästä! Tosin pitää oppia hillitsemään tätä ilmeisesti ala-astetasolle jäänyttä huumoriantajuani, sillä hihittelen joka kerta, kun luen nimen Beppu. Tulee vähän sellainen Beavis & Butthead olo :D

 17. Aivan käsittämättömän hienoja kuvia taas kerran. En ole mikään kylpylätyyppi, mutta tuota voisi kyllä kokeilla… Olisi ihanaa kokeilla tuollaista luonnonlähteessä kylpemistä! :D

 18. Hih, ihana nimi :D ja vautsi miten kauniita kuvia! Olen jo miehelleni alkanut puhua, josko ensi keväänä kirsikankukkien aikaan lähdettäisi japaniin. Vaikeus tulee vaan siitä, mitä kohteita valitsee vierailtavaksi, kun siellä on näköjään niin paljon upeita paikkoja!

  • Kiitos Heidi! :-) Valinnanvaikeus Japanin kohdalla kyllä iskee itsellenikin monesti. Vaikka kuinka monta kymmentä kertaa käynyt, niin silti on vielä nähtävää! Toivottavasti reissunne toteutuu!

 19. Kyllä mullekin pieni rentoutusloma Bepussa kelpaisi. Hih.

 20. Vautsi… Oot se kyllä sinäkin upeissa paikoissa päässyt käymään! :)

  • Japani on täynnä upeita kaupunkeja ja kyliä, mahtavaa luontoa, ystävällisiä ihmisiä, herkullista ruokaa… Siksi mä sitä niin kovin rakastan enkä ole vielä kyllästynyt. <3

 21. Todellakin näyttää metsäpaloilta, joten varoitus savun alkuperästä on oikeasti paikallaan :) Nuo helvetit on upeita!

 22. Tuo paikannimi on kyllä suomalaiselle vähän erikoinen… :D Oon lukenut näistä Japanin “ei niin turisti”-kohteista tänään blogeista, esim Annen Nara-juttu ja tää sun. Mua niin harmittaa ettei näissä tullut käytyä kun Japanissa oltiin. IHania kuvia, Lotta!

  • Kiitos Lena! :-)

   Narassa käy moni Kiotonmatkaaja, koska sinne on Kiotosta niin lyhyt ja helppo matka. Beppuun ei sitten niin moni länsimaalainen välttämättä eksy, koska se on niin kaukana Kiotosta ja Tokiosta. Mut oon sitä mieltä, että Kyushu nousee matkailukohteena myös länsimaalaisten keskuudessa!

 23. Anteeksi, mutta mulla meni koko tämä postaus lukiessa nauraen erilaisille sanoille. :D

  Mutta kivalta paikalta näyttää kyllä. :)

 24. Toi Bebbu on kyllä hauska nimi! :-) Olenkin joskus lueskellut kyseisen paikan kylpylöistä ja on muistissa, jos tuonne päin Japania tulisi suunnattua. Nuo rikkipitoiset kananmuna-keittopaikat on kyllä Japanissa suosittuja, joku taikausko niissä mustissa munissa oli, mutta en nyt juuri muista että mikä. Hienoja kuvia, jälleen kerran!

  • Joo, niihin muniin tosiaan liittyy taikauskoa. Sanonta kuuluu, että “jos syöt yhden mustan munan, pitenee elinikäsi seitsemällä vuodella. Jos syöt kaksi, pitenee se 14 vuodella. Mutta jos syöt kolme… Tulee vain paha olo.”

   Kiitos! :-)

 25. Ehhheeee miten hauska juttu :-) “Verilampihelvetti” on kyllä sana, jota haluaisin päästä vielä jossain keskustelussa käyttämään :-)

 26. Huhhuh mitä lähteitä! Kuumissa lähteissä on tullut killuttua Coloradossakin, mutta täällä ne eivät sentään ole ihan noin kuumia. Noissa kuumemmissa värit sitten pääsevätkin loistamaan!

 27. Kiva postaus, oli mielenkiintoista käydä virtuaalikierroksella Bepun helveteissä! :D

 28. Kiitos mielenkiintoisesta postauksesta! En muista aiemmin kuulleeni Bepusta (ihana nimi!), mutta nyt haluaisin paasta kaymaan paikan paalla.

 29. No pistitpä pahhaksi kun noi kuvat on turhan liian kiinnostavia! :)

Leave a Reply