Bunkasai – japanilainen kulttuurifestivaali

Bunkasai – japanilainen kulttuurifestivaali

Olin opiskelijavaihdossa Japanin Fukuokassa Seinan Gakuin -yliopistossa kevätlukukauden 2012 Jyväskylän ammattikorkeakoulun kautta. Kirjoitin tuolloin blogia, johon julkaisin päiväkirjamerkintöjä opiskelijaelämästä Fukuokassa. Jutut eivät ole olleet enää vuosiin saatavilla, mutta nyt julkaisen ne uudelleen kronologisessa järjestyksessä syksyn 2020 aikana. Tervetuloa mukaan virtuaalimatkalle kurkkimaan, miltä yliopistovaihtarin elämä Japanissa näyttää.

Juttu on alunperin julkaistu huhtikuussa 2012. Jutut julkaistaan sellaisenaan, kuten ne on alunperinkin kirjoitettu. Juttusarjan ensimmäisen artikkelin löydät täältä.

Suomalaisdelegaation vielä vieraillessa Fukuokassa, päätimme käväistä meidän yliopiston viereisen lukion bunkasaissa, eli kulttuurifestivaaleilla. Sattumalta huomasin edellisenä päivänä lukion portilla mainoksen, jossa kerrottiin, että kaikki olisivat tervetulleita nauttimaan lukion kulttuuritarjonnasta tulevana viikonloppuna. Kun astuimme portista sisään, saimme suunnattoman paljon huomiota osaksemme, ja kaikki halusivat tottakai näyttää meille oman luokkansa kulttuuriantia.

Jotkut luokat/kerhot olivat tehneet kokonaisia näytelmiä, muotinäytöksiä ja elokuvia, kun taas jotkut olivat muuttaneet oman luokkansa esimerkiksi Edo-aikaiseksi asumukseksi. Kalligrafiakerho puolestaan järjesti koulun pihalla modernin kalligrafia-esityksen.

Tarjolla oli myös idoliesityksiä ja rokkibändejä, sekä löydettiin erään kielikerhon luokasta myös suomen kieltä. Oikein mainio bunkasai!

Bunkasai on harvinainen tilaisuus päästä kurkistamaan japanilaisen lukion elämään, sillä sinne ovat tervetulleita kaikki. Kyseinen lukio on yksi Kyūshū saaren parhaimmista, ja heillä on lukioalueella muun muassa oma asuntola, jossa moni opiskelija asuu. Katsoimme kulttuurifestivaalilla näytelmän, joka kertoi poikaporukasta, joka oli jouluksi ja uudeksi vuodeksi joutunut jäämään keskenään asuntolalle muiden lähdettyä vanhempiensa luokse. Toivottavasti se ei perustu tositapahtumiin…

 

Seuraa myös YouTubessaInstagramissa ja TikTokissa

2 Responses

  1. Japanissa vaihtarina ollessa paasin myos kokemaan bunkasain lahietaisyydelta! Harmikseni meian luokka ei tehnyt mitaan erityista, en enaa edes muista mika oli se meian juttu, mutta oli kiva kierrella katselemassa muissa luokissa mita ne oli jarkannyt. Meian koulussa oli myos ns. kotitalousluokkia joilla oli vain tyttoja (olin itse myos tallaisella luokalla) ja meilla oli mm. kasityon tunteja. Kolmosluokkalaiset tytot olivat valmistelleet bunkasaita varten muotinaytoksen, jossa ne esitteli asuja (mm. haapukuja) jotka olivat tehneet ns. “paattotyokseen” ennen koulusta lahtemista. Ihan hauskaa se oli, varsinkin kun bunkasain ajan koulussa oli vahan “rennompaa”. Voi niita muistoja :)

    • Tuollakin ois ollut muotinäytös tarjolla. :-) Varmasti kyllä kivoja muistoja jää opiskelijoille bunkasaista – näytti kaikilla olevan hauskaa! Meilläkin oli Jyväskylässä lukiossa aina toukokuussa vastaavanlainen kulttuuritapahtuma “Lyseon yö”, jossa jokainen luokka pääsi toteuttamaan omanlaisensa pisteen – oli se sitten kahvila, kummitustalo tai ennustaja, mikä vaan. Sekin oli kyllä tosi kivaa. :-)

Leave a Reply