Mustekalanlonkeroita ja maailman paras korvapuusti – satamakaupunki Busan

Mustekalanlonkeroita ja maailman paras korvapuusti – satamakaupunki Busan

posted in: Korea | 42

Korean niemimaan etelärannikolla sijaitsee Korean toiseksi suurin metropoli, satamakaupunki Busan. Kaupunki on ollut tärkeä osa Korean teollistumista ja sen valtava satama on yhä edelleen yksi maailman suurimmista. Tiesitkö, että Busanissa on muun muassa maailman suurin tavaratalo?

Kävin ensimmäisen kerran Busanissa keväällä 2011 ollessani vaihdossa Suwonissa Soulin lähellä. Vuosi 2011 oli erinomainen meille ulkomaalaisille elää Soulissa ja sen lähettyvillä, sillä sieltä järjestettiin koko vuoden ajan ilmaisia(!) bussikuljetuksia muutamiin Korean kiinnostavimpiin kaupunkeihin, kuten Busaniin.

Ensimmäisen reissuni ajankohta oli erinomainen, kun kirsikankukat kukkivat ja päivät olivat aurinkoisia ja lämpimiä. Vuoristossa sijaitseva Beomeosa-temppeli oli kauneimmillaan.

Busan Busan

Tuona keväisenä viikonloppuna rakastuin Busaniin. Kävin Korean vaihdon aikana siellä vielä toistamiseenkin, tuolloin korealaisen ystäväni kanssa. Tuosta reissusta on tosin vähän traumojakin, kun kuljimme valtavassa aallokossa merellä pikkupaatilla. Tuolloin kuvaamaltani videolta kovalta tuulelta kuulen vain ystäväni sanat you have an insurance, right? ja why you crying? Tuolla reissulla maistelin myös paikallista erikoisuutta, san nachia, eli lautasella yhä luikertelevia mustekalanlonkeroita.

Busanissa sijaitsee Korean suurin kalatori. Iso osa kalatorin myyjistä on Korean niemimaan pohjoisosista, nykyisen Pohjois-Korean alueelta, tulleita pakolaisia tai heidän jälkeläisiään. Korean sodan aikaan 50-luvun alussa pohjoisen joukot työntyivät aina Korean niemimaan eteläosiin saakka, mutta Busan jäi miehittämättömäksi. Busaniin tulikin paljon pakolaisia ympäri Korean, myös niemimaan pohjoisosista. Kun Korean niemimaa sitten jaettiin nykyiseen muotoonsa kahtia, näille pohjoisesta tulleille ei ollut enää paikkaa, mihin mennä. Niinpä he jäivät Busaniin ja perustivat hökkelikyliä Busanin vuoristoon ja alkoivat tehdä töitä. Kalastaminen oli helppoa, joten monet heistä alkoivat kalastaa ja myydä saalistaan torilla, jossa sitä tehdään yhä edelleen. Vuoristossa sijaitsevat hökkelit muuntuivat pikkuhiljaa pysyviksi taloiksi. Busania ympäröivässä vuoristossa näkeekin paljon värikkäitä rakennuksia.

Busan

Busan

Busanissa on myös erinomainen ravintolakulttuuri. Sanotaan, että Korean tulisin ruoka löytyy Busanista. Sieltä löytyy myös Korean, ja maailman, parhaat hotteokit, eli korvapuustin makuiset korealaiset leivokset. Busanissa nuo leivokset täytetään siemenillä. Joka kerta, kun olen käynyt Busanissa, käyn aina samaisella Biff-aukiolla sijaitsevalla kojulla nappaamassa ihanan ja lämpimän hotteokin. Biff-aukio on muuten saanut nimensä vuosittain järjestettävän Busanin elokuvafestivaalin mukaan (Busan International Film Festival).

Busan

Busanin rannikko on todella kaunista. Upeita kallioita ja merimaisemaa. Rannikolla sijaitsee myös surullisenkuuluisa Teajongdae-kallio, joka on yksi Korean suosituimmista paikoista tehdä itsemurha. Korean itsemurhatilastot ovat Suomea ja Japania surullisempaa katsottavaa. Isona syynä tähän on todella rankka työkulttuuri.

Busan

Olen käynyt Busanissa useita kertoja loma- ja työmatkalla. Viimeksi kävin Busanissa toissaviikolla. Busan oli osa opastamaani kiertomatkaa, jossa kävimme kahden viikon aikana Koreassa ja Japanissa. Busanista onkin helppo matkustaa myös Japanin puolelle Fukuokaan. Nopein laivareitti Busanin ja Fukuokan välillä kestää vain kolme tuntia.

Kuvasin tämänkertaiselta Busanin osuudelta myös videon. Kurkkaa videosta, millainen pysähdys meillä oli Busanissa.

Onko Busan tuttu kohde?

Seuraa matkaa Instagramissa, Facebookissa ja YouTubessa.

42 Responses

 1. Busanin ja Jejun välillä valintaa tehdessämme päädyimme jälkimmäiseen.
  Kumimainen mustekala ei ole minua houkutellut “kumilenksuina” tai vielä kiemurtelevina lonkeroina, mutta tuota hotteota voisin kyllä testata!

  • Jeju onkin kyllä ihana. Siellä olen itsekin kerran käynyt ja pitäisi ehdottomasti vielä toistekin. Sinnekin kun Soulista pääsee niin edullisesti, taisi olla viisikymppiä (euroa) menopaluu. :-)

 2. Työ on perseestä. Minä ainakin haluaisin tilata paalin merilevää Suomeen. Minähän nappasin pillerin ydinjodia naamaan kerran, taisin napata useammankin (siis apteekin joditabletteja ydinlaskeuman varalta). Ihmettelen, miksei Suomessa nosteta levää, kun meillä on koko Itämeri täynnä sitä ja järvet vielä. Mutta siis, työ on perseestä ja on perseestä, kun ei riitä aika olla yhdessä paikassa tarpeeksi. Minua kiinnostaa Koreassa jodin lisäksi myös Saemangeoum. Itse asiassa, menin kerran Korean lähetystöön sitä puolustavan addressin kanssa.
  Mustekalat on aika heviä ja tekisi mieli syödä noita lonkeroita. Tuoretta ja terveellistä.

  • Lonkerot on jeba, samoin levä, mutta myös työ! :-) Ainakin oma työni. Vaikka kiireistä välillä onkin – mutta kovin mieluisaa!

 3. Teppo pitää mustekalasta, tosin grillattuna. Itse syön kyllä melko ennakkoluulottomasti kaikkea, mutta lonkerot ovat liikaa, etenkin kiemurtelevat. Saatan kyllä maistella palan mustekalaa, mutta koko annosta en halua.

  Japanissa tosiaan näin ja söin ensikertaa kalaa, joka vielä “eli”. Tai siis eihän se elä, mutta liikkuu.

 4. Taas kohde, josta en ole koskaan kuullutkaan. Nuo lautasella edelleen luikertelevat oliot jäisivät minulta kyllä syömättä. Olen aika kaikkiruokainen, mutta tuossa kohtaa menee kyllä raja :D

  • Haha, muistan itsekin olleeni vähän että “hmm, katsonpa täältä sellasen yksilön, joka liikkuu vähiten”. Tuli vähän madot mieleen. :-D

 5. Kiva lukea tällaisista paikoista, joissa ei ehkä itse tule käytyä. Ainakaan lähiaikoina, vaikka nyt rupesikin hiukan tekemään mieli tonnekin. Tuo ensimmäinen kuva on ihana, kukkaloistoa parhaimmillaan!

 6. En tiennyt että Busanissa on maailman suurin ostoskeskus! En myöskään tiennyt kaupungista oikeastaan muutakaan. Noita piirakoita pitäisi päästä testaamaan! Ai että mikä Aasia-ikävä taas iski, koskahan sais pidettyä vähän pidemmän loman……

 7. Busan vaikuttaa hienolta! En kyllä pysty edes kuvittelemaan millainen kokemus tuo kalatori olisi – korvapuusti vaikuttaa herkulliselta. Kiva olisi sellainen koostepostaus “maailman korvapuustit”. ^_^

 8. Täytyy laittaa vinkit talteen ??? Noita mustekalan lonkeroita pitää kyllä päästä maistamaan ?

 9. Ei kiitos eläville lonkeroille. kuolleille ja paistetuille kyllä ja tuolle pullalle.

 10. Aivan ihania kuvia, ja aika kivaa nuo ilmaiset bussikyydit! Kaikkea yleensä mielellään maistan, mutta noiden lonkeroiden leikkaaminen elävästä mustekalasta kuulostaa aika sadistiselta touhulta? Tai en tiedä, ehkä se mustekala tapetaan ensin? Toivottavasti ainakin :)

  • Kiitos! Ilmaiset bussikyydit oli tosiaan jees! Ei, kyllä se mustekala saksitaan elävänä. Samoin kuin ne ravut heitetään elävänä sinne kattilaan. Juu, melkoista kidutustahan se on…

 11. Mikä väriloiste! Nuo merenelävät tosin jäisi itsellä ehkä maistamistasolle, mutta voisin hyvinkin elää pelkillä pullilla :D

 12. On tuttu ja itsekin tykkäsin Busanista, enemmän mitä ajattelin. Ai että, en tiennyt että Korean itsemurhaluvut on Japaniakin isommat, vaikka syyt varmaan samansuuntaisia. :/
  Lonkeroita en voisi laittaa suuhuni, en ees pysty katsomaan tuota videota. Kreikassa maistoin ensi kertaa mustekalaa (paistettuna lonkeroita), en varmaan syö enää uudestaan.

 13. Noi eksoottiset herkut kiinnostaa kovasti! Samaten kalatorit jostain omituisesta syystä. Tuonne suunnalle tekee kyllä kovasti mieli lähteä kierrokselle. Busan vaikuttaa mielenkiintoiselta kaupungilta.

 14. Kypsennettynä olen kyllä niitä tiivistekumeja syönyt (mustekalaa), tuollaisina kiermurtelevina ei tulisi mieleenkään. Noh mut mä olenkin aika kronkeli ruuan suhteen.

  Aika kamala ajatus, että on olemassa paikka johon ihmiset menevät varta varten päättämään päivänsä. Ei taida olla kuitenkaan mikään “nähtävyys”?

  • Ei ole nähtävyys siinä mielessä, että siellä käydään tekemässä itsemurha, mutta luonnonkauneutensa vuoksi tuo kallio on turistikohde.

   Mustekalat on hyvii, usein tosin lännessä nimenomaan melkoisen kumisia.

 15. Hui, en ehkä saisi noita kiemurtelevia lonkeroita nieltyä alas. Ennen olin todella kokeilunhaluinen mutta nykyään vähän tarkempi mitä suuhuni laitan. Tykkään kyllä mustekalasta muuten. Olisi aika hauskaa yllättää suomalaiset vieraat tuollaisella annoksella jos he odottaisivat saavansa vaan perinteistä mustekalaa. :)

  Mielenkiintoisen oloinen kaupunki!

 16. Kääk, kiemurtelevat lonkerot eivät takuulla menisi alas, vaikka mustekalasta muuten tykkäänkin. :D Uppopaistettu siemekorvapuusti taas kelpaisi vaikka heti! Hauska tapa tarjoilla ne pahvimukeista, eipä ole tullut mieleenkään että noinkin voisi tehdä.

 17. Busanista olen aikaisemmin tiennyt vain ne värikkäät talot, ja pelkästään niiden vuoksi olen miettinyt, että siellä voisi olla kiva käydä. Ja samalla reissulla pitäisi maistaa hotteokia, mutta mustekalalonkerot jättäisin muiden syötäviksi!

 18. Oh, rakastan korealaista ruokaa! Nuo luikertelevat lonkerot näyttivät jänniltä – söisin! Ja pullaa myös!=)

 19. Joitakin vuosia sitten tuli Soulista käytyä junalla päiväseltään Busanissa. Mieleen jäi kalamarkkinoilla myydyt elävät kilpikonnat, jotka oli paketoitu toisiinsa kiinni. :(
  Söimme myös satamassa paikallisten parissa ja kylläpä oli tuoretta kalaa ruokalistalla! Muuta ei tässä pikkuravintolassa sitten myytykään… :)

 20. Oon tota Busanin katsellut, että voisi olla mukava paikka käydä. Ja niin näköjään onkin! Ei ainakaan haitaksi ole, jos tuolta löytyy Korean tulisin ruoka :-)

 21. Oih, miten upeita kuvia! Olen tunnettu siitä, että matkustan mihin tahansa mustekalan vuoksi,mutta yhä lautasella kiemurteleva lonkeroinen taitaa olla minullekin vähän turhan freesi kokemus ;-)

Leave a Reply