Changchun – Pohjois-Korean ja Venäjän välissä

Changchun – Pohjois-Korean ja Venäjän välissä

posted in: Kiina, matkablogi | 16

Oletko kuullut kaupungista nimeltä Changchun? En minäkään ollut, kunnes viime kesänä minua pyydettiin mukaan matkanjohtajaksi Vetikko Travelin hiihtomatkalle Kiinaan. Kyseessä on Kiinan koillisosassa sijaitseva 10 miljoonan asukkaan pikkukaupunki. Kaupunki perustettiin vasta reilut 100 vuotta sitten, joten väestönkasvu on ollut huimaa.

Hiihtämään Kiinaan?

Kyllä, kuulit oikein. Changchunissa on talvisin kylmä ja luntakin riittää. Kaupungissa on vuodesta 2003 saakka järjestetty vuosittainen hiihtotapahtuma Vasaloppet China. Viime kesänä selvisi, että tapahtuma pääsisi Worldloppet-jäseneksi yhdeksi maailman parhaista hiihtotapahtumista. Maailmaa kiertävät hiihtäjät tarvitsevat hiihtopassiinsa kymmenen leimaa, joista yhden tulee olla eri mantereelta. Kiina kohteena soveltuu tähän tarkoitukseen siis erinomaisesti.

Helsinki – Peking – Changchun

Lensimme Finnairin siivin suoralla lennolla Pekingiin, josta jatkoimme Air Chinalla Changchuniin. Lento meni oikein mukavasti ja jo reilun tunnin lyhyempi lento verrattuna Japanin lentoihin tuntui. Kahdeksan tunnin lento todellakin oli vain pieni pyrähdys. Musta tuntuu, että tarjoilu ei ollut ihan yhtä hyvää kuin Japanin lennoilla. Esimerkiksi vihreää teetä ei saanut, eikä jääteetä ollut valikoimassa. Japanin lennoilla teetä tarjoillaan jo heti ruuan kanssa, mutta tällä lennolla ei. Toisaalta kiinalaiset tykkäävät juoda kuumaa vettä ruuan kanssa, jota oli kyllä saatavilla.

Lennolla jaettiin maahantuloa varten lomakkeet, jotka olivat hyvin samanlaiset kuin Japaniin mentäessä. Tämän lisäksi Kiinaan tulee toki olla myös ennakkoon haettu viisumi. Meillä oli ryhmäviisumit, jotka olivat erillisellä paperilla passin sijaan. Tämän vuoksi passiin ei jäänyt minkäänlaista merkintää siitä, että olisi käynyt Kiinassa.

Vuoristosta tasangolle

Lento saapui Pekingiin aikataulussa. Meidän tuli noutaa matkatavaramme edelliseltä lennolta ja käydä ne lähtöselvittämässä uudelleen Air Chinan Changchunin lennolle. Pekingin lentokenttä on todella selkeä ja moderni, joten koneen vaihtaminen oli helppoa. Lentokenttään on lisätty uusi terminaali vuoden 2008 Pekingin olympialaisia varten. Matkat lentokentällä ovat melko pitkiä, joten siirtymiseen kannattaa varata aikaa.

Vaihtoaikaa Pekingissä oli viisi tuntia, jonka aikana ehti hyvin kahlata lentokentän tarjontaa. Lounasta kävin syömässä paikallisessa Kungfu-nimisessä pikaruokaketjussa. Ensimmäinen kosketus kiinalaiseen ruokaan oli, että ruoka on edullista, hyvää ja sitä on riittävästi. Settiin kuului riisiä, keittoa ja lihaa tai kasviksia.

Lento kohti Changchunia oli täynnä. Pekingissä oli kirkas mutta erittäin tuulinen päivä, jonka vuoksi nousussa oli paljon turbulenssia. Maisemat nousun aikana ja vielä pitkään sen jälkeen olivat upean vuoristoiset. Lähempänä määränpäätämme maisema muuttui lumen peittämäksi tasangoksi. Lento kesti hieman alle kaksi tuntia ja sen aikana tarjottiin makea paputahnatäytteinen pulla, muffinssi ja kylmää/lämmintä juotavaa.

Ensikosketus Changchuniin

Changchunissa oli kylmä. Pakkasta oli lähemmäs parikymmentä astetta ja lumikerros oli peittänyt maan. Nyt huomasi olevansa Aasiassa, kun lentokentällä oli tarjota kyykkyvessoja länsimaalaisen istuimen sijaan. Kukaan ei puhunut englantia.

Lento saapui Changchuniin kolmelta iltapäivällä. Meitä lentokentällä oli vastassa paikallisia Vasaloppet-tapahtuman järjestelyihin osallistuvia vapaaehtoisia opiskelijoita, jotka ohjasivat meidät hotellille vievään bussiin. Matka-ajan kerrottiin olevan 40 minuuttia. Vaan toisin kävi.

Kaupunkiin vievä moottoritie oli suljettu, joten pienen torikokouksen jälkeen kuskimme sopi kiertoreitistä, joka pidentäisi matka-aikaa tunnilla. Ilta alkoi hämärtyä pohjoisen Kiinan ylle. Kaarsimme pienille teille, jotka veivät ränsistyneiden talojen ohi kohti miljoonakaupunkia.

Olen matkustanut aikaisemmin Venäjällä ja maisemat toivatkin mieleen monet Venäjällä kuljetut pienet tiet. Kyrillisten aakkosten sijaan maisemaa koristi kuitenkin kiinalaiset kirjoitusmerkit. Tien varrella näkyi useita lumeen hautautuneita maissipeltoja. Lähemmäs kaupunkia siirryttäessä asuintalot alkoivat nousta korkeuksiin ja ravintolatarjonta teiden varsilla oli uskomaton. Ummikon silmiin jokainen ravintola näytti toistensa kopioilta, mutta ulkopuolelle parkkeeratuista autoista päätellen jokaiselle riitti asiakkaita.

Pimeydestä luksuksen keskelle

Changchun on verrattain nuori kaupunki. Ehkä tästä syystä sen laitamilla oli vielä todella paljon keskeneräisiä kerrostaloja. Liekö rahat loppuneet kesken vai mitä on käynyt, kun niitä oli kesken valtavat määrät. Kun saavuimme kaupunkiin, se näytti pilkkopimeältä. Aavemaisen pimeät talot nousivat tien molemmin puolin ja jopa joukkoliikenteessä linja-auto oli aivan pimeänä, vaikka se oli täynnä matkustajia. Meidänkin linja-automme oli aivan pimeä. Yleensä on tottunut siihen, että jonkinlainen valo sisällä loistaa.

Hotellimme Sheraton Changchun Jingyuetan sijaitsi noin 20 kilometrin päässä kaupungin keskustasta. Sijainti oli valittu sen vuoksi, että hiihtotapahtuma järjestettäisiin tällä alueella. Puiston, jossa hiihto järjestetään, ja hotellin lisäksi alueella ei paljon muuta ollut. Lähellä oli kylläkin myös elokuvakylä, jonka lavasteena käytettävät talot olivat nekin aivan pilkkopimeitä. Olikin absurdia saapua aavemaisen pimeästä ilmapiiristä keskelle luksushotellia.

Mun huoneeni oli upea. Yövyin huoneessa yksin, joten se oli enemmän kuin tilava. Kylpyamme, suihku ja WC olivat toisistaan ovilla erotettavissa ja kylpyammeesta oli ikkuna huoneeseen, jotta pystyi kylpiessä seuraamaan telkkaria. Huoneessa oli valmiina neljä puolen litran vesipulloa, sillä hanavettä täällä ei pitäisi juoda. Lisäksi tarjolla oli lautasellinen hedelmiä. Minkään näköistä kioskia hotellissa tai sen läheisyydessä ei ollut, joten vesipullot tulivat tarpeeseen. Pakettiin kuului täysihoito, joten nälkä ei missään vaiheessa päässyt yllättämään.

Lyhyen siistiytymisen jälkeen oli vuorossa hulppea tervetuliaisbanketti hotellin juhlasalissa.

Vuorokauden matkustamisen jälkeen olo oli häkeltynyt. Luvassa oli ensin puheita ja sitten todella upeita tanssi- ja akrobaattiesityksiä samalla kun nautiskelimme herkullisesta illallisesta. Vaikka salissa oli parisensataa ulkomaalaista, ei tarjoiluhenkilökunta tai heidän esimiehensä puhuneet sanaakaan englantia. Yritin tilata seurueellemme pullovettä, mutta ensin sain pannullisen kuumaa vettä, sitten yhden lasin hanavettä jäillä ja sitten kannullisen kokista. Onneksi matkassa oli tulkin roolissa mukana Jyväskylässä asuva kiinalainen opiskelija, joten itse yrittämisen jälkeen oli ihana turvautua hänen osaamiseensa. Kiinalainen tulkki ja kulttuurin asiantuntija oli matkan aikana todellakin tarpeellinen.

Kontrastien täyteinen päivä oli takana. Hyvin nukutun yön jälkeen alkoi hiihtoon valmistautuminen. Siitä lisää seuraavalla kerralla.

 

Seuraa myös YouTubessaInstagramissa ja TikTokissa

16 Responses

 1. Vähän tuli itseasiassa mieleen kertomus Pohjois-Koreasta jonka luin taannoin. Vaikka kyllä Kiinassa varmasti olot ovat monin tavoin paremmat. Mielenkiintoinen matka ollut teillä! Varsinkin tuo luksushotelli keskellä ei mitään…

  • Mulle tuli tällä matkalla semmonen fiilis, että haluun matkustaa Pohjois-Koreaan. Haluun nähdä tän saman mutta vielä suuremmalla kontrastilla. Toki sinne matkustamisesta on todella ristiriitaiset fiilikset, eettistä kun se ei missään nimessä ole.

 2. Oi, tästä reissusta odottelen lisää postauksia. Varmasti hieno reissu. Yllätys nyt ei ole ettei kukaan osaa englantia :D Onneksi teillä oli tulkki!

  Finskin ateriat ja palvelu eivät muuten vedä vertoja JAL:n safkoille ja palvelulle.

  • Tulkki oli todellakin tarpeen! :-D

   Mä en ole JALilla lentänyt vielä mannertenvälisiä lentoja, ainoastaan Japanin sisäisiä. Finskillä saa perussafkaa (mulla on vegeannos nyt muutenkin), mutta monella muulla lentoyhtiöllä on kyllä paremmat tarjoilut jopa Euroopan sisällä.

 3. Journey Diary / Jenna

  Mielenkiintoiselta matkalta vaikuttaa ja hotelli super! itteä on alkanut viime aikoina tosi paljo kiinnostaa Kiina, sinne saa suht halpoja lentojakin (:

  • Joo nykyään pääsee hyvin lentämään Kiinaan! Tarjouksia suorille lennoille jonnekin päin Kiinaa on koko ajan. Pieni osa Kiinaa on vasta nähty ja haluun lisää! :-)

 4. Kiinassa on paljon keskeneräistä rakennuskantaa, koska kaikkialla rakennetaan paljon ja koko ajan. Se ei johdu kaupunkien nuoresta iästä. Vanha revitään alas surutta ja uutta tilalle. Kiinalainen rakastaa kimallusta ja neonvaloja.
  Tuollaisia “luksushotelleja” Kiinassa on myös paljon ja meikäläisestä näkökulmasta erikoisissa paikoissa. Hieman kun tarkemmin katsoo niin eivät ne niin luksusta olekaan. Baareja niissä ei yleensä ole eikä ruokaa kymmenen jälkeen saa mistään.
  Usean kerran Kiinassa käyneenä se Finnairin lento Helsingistä Kiinaan menee mukavasti, kun taas se kotimaan lento on tuskaa.

  • Kiitos erinomaisesta kommentista!

   Mä olen nähnyt mannerkiinassa vasta Changchunin ja Pekingin, joten en osaa muihin kaupunkeihin verrata. Pekingissäkin kyllä huomasi, että kaupungin laidoille nousee uutta rakennusta jatkuvasti.

   Se tuossa hotellissa hämäsikin, että siellä tai sen läheisyydessä ei ollut minkäännäköistä kauppaa tai edes automaattia, josta voisi ostaa juomaa tai snacksejä. Toisaalta sellaiselle ei lopulta tarvetta ollut, kun ruokaa oli jatkuvasti tarjolla ja vesipulloja jätettiin huoneeseen.

 5. Tä oli vaikuttava Lotta, tosi vaikuttava! Toi alue kiinnostaa kovasti ja viihdyttiinkin messuilla pitkään Pohjois-Korean ystävyysseuran pisteellä + viime reissun Kiinan kokemukset kolkuttelee takaraivossa vielä kutkuttavasti. Tossa lopun hotlassa on ihanasti “Chinese-Glamour” läsnä! Ps. Oli ihan huikeeta treffata messuilla. Näitä lisää! :-)

  • Kiitos Otto! Alue tosiaankin on kiinnostava ja hyvin eksoottinen. Pitkään Japanissa matkustaneena länsimaalaistunut Aasia on ollut tuttua ja turvallista, mutta pohjoinen Kiina sai kaipaamaan lisää vastaavanlaista uutta eksotiikkaa ja kielimuureja. Sitä jännittävää reissaamista ja kohtaamisia.

   Oli tosi kiva tavata messuilla! Törmäillään jossain päin maailmaa. ;-)

  • Absolutely Lotta! Ei turistisoitunut Kiina pisti tässäkin osoitteessa “hard man humble”. :D Jännitys on sopivissa mittasuhteissa niin ihanaa.

  • Ei Itä-Aasia ole mitenkään länsimaalaistunut. Ei kehitys ole välttämättä länsimaalaistumista, vaan siitä on olemassa aasialainen versionsa juurikin Japanissa, Kiinassa, Etelä-Koreassa ja Taiwanissa.

  • Meiji-keisari oli todellinen länsimaalaisuuden fani ja Meiji-restauraation myötä Japani muuttui yhtäkkiä monelta osin länsimaalaisemmaksi. Japanilla (kuten Taiwanilla ja Etelä-Koreallakin) on silti onneksi kuitenkin omalaatuinen kulttuurinsa, jossa on moderneja ja perinteisiä piirteitä. Sen takia nämä kulttuurit jaksavat niin kovasti kiinnostaa – tuttua mutta eksoottista. :-)

 6. Hieno postaus! Varmasti oli todella aavemainen matka pimeiden talojen keskellä :P. Mutta ei varmaankaan haitannut, että määränpäässä odotti tuollainen upea hotelli! Kyllä kelpaisi todellakin :).

 7. For more information on the city of Changchun visit http://www.changchunlive.com

Leave a Reply