Dubai – muutakin kuin pilvenpiirtäjiä

Dubai – muutakin kuin pilvenpiirtäjiä

posted in: matkablogi | 10

Dubai mielletään pilvenpiirtäjien ja luksushotellien paratiisiksi. Luksusta ja valojen loistetta kaupungista tosiaankin löytyy, mutta löytyy sieltä myös perinteitä. Me aloitimme Arabiemiirikuntiin tutustumisen ymmärtämällä alueen historiaa ja kulttuuria.

Herkkusuun on ennen uuteen kohteeseen matkustamista googletettava paikallista ruokakulttuuria. Löysin surffailun lomassa erittäin mielenkiintoisen ateriakonseptin, jossa perinteisen beduiiniaterian ohella olisi mahdollista kuulla ja kysyä Emiraattien kulttuurista. Sheikh Mohammed Centre for Cultural Understanding tarjoaa aamiais-, lounas- ja illallistilaisuuksia, joihin kenellä tahansa on mahdollista osallistua, kunhan on tehnyt varauksen ennakkoon.

Sheikh Mohammed Centre for Cultural Understanding Sheikh Mohammed Centre for Cultural Understanding Sheikh Mohammed Centre for Cultural Understanding

Kulttuurikeskus sijaitsee perinnekylässä Dubain vanhassa kaupungissa Bur Dubaissa, joen varrella. Kylään on helppo löytää. Me kuljimme metrolla Bur Jumanin asemalle ja kävelimme siitä, mutta myös taksit ovat Dubaissa hyvin edullisia, joten niilläkin löytää helposti ja vaivattomasti perille.

Kävipä muuten hauska kohtaaminen. Sattumalta samalla lounaalla oli kuusi norjalaista matkabloggaajaa, joista yksi oli kanssani muutama viikko sitten tutustumassa Mikkeliin. Pieni on tämä maailma tosiaankin.

Sheikh Mohammed Centre for Cultural Understanding Sheikh Mohammed Centre for Cultural Understanding Sheikh Mohammed Centre for Cultural Understanding

Lounas alkoi kahvitarjoilulla. En normaalisti pidä kahvista, mutta maistan toki mielelläni uusia makuja. Tämä kahvi oli oikein hyvää, sillä se oli laihaa (eli helposti juotavaa) ja siinä oli käytetty mausteena kaardemummaa ja sahramia. Teeihminen tykkää. Kahvin seurana oli kuivattuja taateleita.

Pääruokana oli riisiä lihalla, riisiä kanalla ja sitten ihan vain valkoista riisiä jonka seurana liha- ja kasviskastikkeita. Itse en syö lihaa, mutta riisi kasviskastikkeella täytti mahan erinomaisesti. Vähän kuin intialaista ruokaa, mutta vähemmän mausteita. Oikein herkullista. Jälkiruuaksi oli pieniä taikinapalleroita, kuin donitseja, ja makeaa taatelisiirappia. Herkkua tämäkin! Ruokaa jäi paljon vielä ylikin ja sitä sai halutessaan ottaa mukaan rasioihin.

Ruuan nautiskelemisen ohella saimme kysyä paikalliselta emiraattirouvalta kysymyksiä. Kaikkia varmasti kiinnosti hänen pukeutumisensa ja se, miksi osa musliminaisista peittää kasvonsa, osa hiuksensa ja osa ei päätään lainkaan. Tämä on kuulemma aivan oma valinta ja tänä päivänä Emiraateissa on kyse enemmänkin muodista, kuin uskonnollisesta merkityksestä. Toki moskeijassa naisen tulee peittää päänsä, mutta moskeijan ulkopuolella voit pukeutua kuten sinusta hyvältä tuntuu. Kokonaan kasvonsa peittäminen on ollut aikoinaan turvallisuuskysymys – rikkaita naisia on ollut mahdoton tunnistaa huntujen takaa.

Miehet käyttävät valkoista kaapuasua muodin vuoksi ja päässään heillä on huivin päällä rinkula, joka on perinteisesti ollut kamelin jalkoihin laitettavat “käsiraudat”, joiden vuoksi kameli ei ole päässyt karkuun, vaan sen on pitänyt kulkea hitaasti. Tänä päivänä miehillä ei välttämättä ole kameleita, vaan rinkula kuuluu muotiin. Miehillä myös näkee puna- tai mustaruudullisia huiveja, joita on aikoinaan käytetty erottamaan armeija ja poliisi toisistaan. Tänä päivänä huivin värin voi valita oman mieltymyksensä mukaan.

Mielenkiintoista näissä naisten tummissa ja miesten vaaleissa asuissa huiveineen on se, että näitä käytetään yhä virallisena virastotyöasuna. Esimerkiksi lentokentän tullityöntekijöillä, oli kyseessä nainen tai mies, oli poikkeuksetta nämä perinteiset asut päällä.

Sheikh Mohammed Centre for Cultural Understanding

Dubai, kuten kaikki Emiraatit, ovat erittäin kansainvälisiä. Vain noin 11% asukkaista on alkuperäiskansaa, eli emiraatteja. Kaduilla ja metroissa näkee hyvin värikästä ihmisjoukkoa. Keskustelutuokion aikana selvisi myös mm. se, että julkisissa kouluissa opetetaan arabiaksi, kun yksityisissä opetus tapahtuu englanniksi. Yliopistoissa opetuskieli on kuitenkin englanti, jonka vuoksi yksityisistä ja julkisista kouluista tulevilla opiskelijoilla on valtava kuilu kielitaitojensa välillä.

Ihan huippu lounashetki. Suurimmat suositteluni!

Sheikh Mohammed Centre for Cultural Understanding Sheikh Mohammed Centre for Cultural Understanding Sheikh Mohammed Centre for Cultural Understanding

Lounaan jälkeen jatkoimme alueen tutkimista jalan. Joen rantaa on mukava kävellä, kun vesielementti aina virkistää niin kovin lämpimänä päivänä. Kelit meillä muuten olivat erinomaiset, noin 25 astetta lämpöä joka päivä. Ei kannata antaa mun pitkähihaisen paidan tuossa kuvassa hämätä – sain edellisenä viikonloppuna flunssapöpön ja pari päivää meni pienessä kuumeessa ja nuhassa. Flunssa vähän rajoitti liikkumista, mutta rauhallisesti pystyi onneksi silti kaupunkia kiertelemään. Tehokkaasti siirsin pöpön sitten matkakumppaniini Leenaan, joka oli toisen puolikkaan viikosta kipeänä. Voi meitä. No, tulipahan tosiaan otettua rauhallisesti, eikä viiletettyä pää kolmantena jalkana. Vaihteeksi näinkin.

Sheikh Mohammed Centre for Cultural Understanding Sheikh Mohammed Centre for Cultural Understanding Sheikh Mohammed Centre for Cultural Understanding Sheikh Mohammed Centre for Cultural Understanding

Joen rannalla on myös pienet markkinat, jos haluaa turistikrääsää hankkia. Myyjät olivat tällä kadulla todella päällekäyviä ja tulivat sovittelemaan huiveja meidän kaulaan. Viimeistään siinä vaiheessa katoaa itseltäni halut edes harkita näiden tuotteiden ostamista. Päästiin me onneksi sitten kuitenkin etenemään. Parempi täälläkin selkeästi ignorata, jos ei halua ostaa. Osuttiin markkinoille sattumalta, eikä tänne siis tarkoituksella hakeuduttu.

Kuulin vasta myöhemmin viikolla, että joen olisi voinut ylittää noilla pienillä puuveneillä vain yhden dirhamin (noin 25snt) hintaan. Varmasti kannattaa tuo kokeilla, jos alueella kuljeskelee.

Todella mielenkiintoinen ensimmäinen päivä Dubaissa. Iltaa vietettiin modernimmissa puitteissa Dubain ostarilla ja maailman korkeimassa rakennuksessa, mutta siitä lisää seuraavalla kerralla.

Oletko nähnyt tämän puolen Dubaista?

Seuraa matkaa Instagramissa, Facebookissa ja YouTubessa.

10 Responses

 1. Voi että, olis ollu kyllä kiva tuo kulttuurikeskus! Eikös tuon lähellä ole se Dubain vanhin museo? Ihanaa fiilistellä ja muistella omaa reissua näiden sun postauksien kautta (:

 2. UAE:ssä ei ulkomaalaisella ole minkäänlaisia oikeuksia. Köyhät siirtotyöläiset, usein muslimeja hekin, saatetaan karkottaa ihan milloin vain eivätkä he välttämättä saa tuoda UAE:hen perhettään. Länsimaalaisten kannalta tilanne on pinnalta parempi, mutta hekin saattavat joutua äkkiä vaikeuksiin. Tämä konkretisoituu näissä hylätyissä luksusautoissa:

  http://nedhardy.com/2014/07/14/dubai-abandoned-luxury-car-problem/

  Tämä(kin) asia on Suomessa hämmästyttävän vähän uutisoitu. Mistä muuten tulee tuo käsitys, että UAE:n kansalaisia sanottaisiin “emiraateiksi”?

  • Kiitos kommentista ja mielenkiintoisesta linkistä.

   Kysyttiin tuolla paikalliselta, että miksikä heitä kutsutaan, niin englanniksi se on “Emirati”, jonka sitten (ehkä epäonnistuneesti?) käänsin emiraatiksi.

 3. Kiinnostava juttu, sillä en olekaan Dubaista juuri muuta ennen tiennyt, kuin pilvenpiirtäjät ja ostarit. Kauniita kuvia! :)

 4. Kiinnostava juttu oli taas !

 5. Kiitos, tästä, kyselenkin sulta vähän lisää Dubaita koskevia juttuja vielä toisaalla! :)

Leave a Reply