Toffee, joka sulatti sydämen – Food and Art 2017

Toffee, joka sulatti sydämen – Food and Art 2017

posted in: Suomi | 8

Viimeinen vuosi on Lanttimatkojen kanssa syöty hyvin. Todella hyvin. Ravintolakokemuksia on saatu eri puolelta maailmaa, idästä ja lännestä. Mutta kyllä täytyy sanoa, että elämäni paras illalliskokemus toteutui Suomessa. Tarkemmin sanottuna Mäntässä. Enpä olisi kuuna päivänä uskonut. Mutta miten päädyin Mänttään elämäni parhaalle illalliselle?

Food and Art 2017 - Food Camp Finland Mänttä

Oli tammikuu 2017. Matkamessuilla osui silmiini Mänttä. En tiennyt Mäntästä mitään, joten päätin kysyä, mitä heillä on matkailun saralla tarjota. Opin, että kesällä 2017 Mäntässä pidettäisiin järjestyksessään neljäs Food and Art -tapahtuma, joka nimensä mukaisesti yhdistää ruuan ja taiteen. Tänä vuonna viisi Michelin-tason keittiömestaria eri taidemuseoista maailmalta saapuisi Mänttään valmistamaan illallista. Tämän lisäksi tapahtumassa olisi tarjolla myös suomalaista Michelin-tason osaamista Ravintola Olo:n pop-up-ravintolan muodossa.

Olin myyty. Mäntästä tuli kertaheitolla kiinnostava matkailukohde. Muutamien sähköpostiviestien jälkeen olimme sopineet illallisen, lounaan ja museovierailut elokuun viimeiselle viikonlopulle Mäntässä. Tämä kaikki tarjottiin siis ilmaiseksi blogi- ja videonäkyvyyttä vastaan. Yksi niitä yhteistyöjuttuja, jota odotin kuin kuuta nousevaa yli puolen vuoden ajan.

Enkä turhaan.Food and Art 2017 - Food Camp Finland Mänttä

Mänttään pääsee kätevästi Tampereelta bussilla. Joko Serlachius-museoiden omilla vuoroilla tai ihan normaalilla pikavuorolla. Vaihtoehtoja on. Mäntässä liikkumiseen kannattaa hyvällä säällä käyttää Serlachius-museoiden polkupyöriä. Niitä saa lainata aivan ilmaiseksi! Serlachius-museo Göstalla on lisäksi saatavilla vuokrasoutuveneitä.

Mäntän keskustasta ja Serlachius-museo Gustafilta on noin kolme kilometria kaupungin ulkopuolelle Serlachius-museo Göstaan. Nämä kaksi museota ovat niitä must see -kohteita Mäntässä. Koska linja-auto oli jättänyt meidät lähelle Mäntän keskustaa, päätimme ensimmäisenä hakea lainapolkupyörät Gustafilta ja hurauttaa niillä sen kolmen kilometrin matkan Göstaan. Keskustan ja Göstan välillä kulkee Lemmenpolku, joka oli kuitenkin niin mutainen ja huonokuntoinen, että siirryimme puolessa välissä matkaa tien vierelle polkemaan.

Mäntän tutkiminen aloitettiin Göstasta sen vuoksi, että siellä oli juuri avautunut Food and Art -tapahtumaan liittyen French Food Market -tori. Emme oikein tienneet, mitä siellä olisi luvassa, mutta toiveet herkkuruuista olivat mielessä. Eikä pettyä tarvinnut. Viiden euron maistelulipuilla sai herkullisia, kokkien tilauksesta loihtimia annoksia. Pyytämällä kaksi vaihtoehdoista sai myös kasvisversiona. Kylkeen vähän shamppanjaa. Kyllä voisi aamupäivän huonomminkin viettää.

Kevyen lounaan jälkeen tutustuimme Gösta-museon tarjontaan. Vaihtuvina näyttelyinä oli parhaillaan menossa Antti Oikarisen Maalauksia, Riiko Sakkisen Rajat kiinni ja pohjoismaalaisten taiteilijoiden Kesäpäiviä, Summer Days.

Food and Art 2017 - Food Camp Finland Mänttä Food and Art 2017 - Food Camp Finland Mänttä

Itseäni puhuttelivat erityisesti Antti Oikarisen ja Riiko Sakkisen näyttelyt. Antti Oikarisen näyttelyssä kaikki ei ole sitä miltä näyttää. Äkkivilkaisulla teokset näyttävät vanerilta, johon on maalattu graafisia kuvioita. Ne ovat kuitenkin kokonaisuudessaan akryylimaalauksia. Koko teos on tehty kankaalle, eikä siinä ole mukana yhtään puuta. Aivan käsittämättömän yksityiskohtaista työtä. Jos teosta ei katso sivusta käsin ei millään voisi uskoa, että teos on muka maalattu akryyleillä kankaalle. Tämä näyttely on esillä enää syyskuun 17. päivä saakka, joten jos sen haluaa nähdä, kannattaa kiirehtiä.

Riiko Sakkisen Rajat kiinni -näyttely puolestaan on poliittinen kannanotto. Taiteilija haluaa maailman ilman rajoja. Maailman, jossa jokainen saa valita asuinpaikkansa. Maailman, jossa kenenkään ei tarvitse lähteä kodistaan sodan, väkivallan, vainon tai köyhyyden takia. Taiteilija oli kiertänyt Euroopan raja-alueita; nähnyt ei-kenenkään-maalle kyhättyjä, piikkilanka-aidan ympäröimiä telttakyliä. Näyttelyssä esillä on pääasiassa hotellien kirjepapereille tehtyjä kantaaottavia teoksia, jotka on suurennettu. Kannattaa myös katsoa videohaastattelu taiteilijan matkasta halki Euroopan. Rajat kiinni -näyttely on avoinna 7.1.2018 saakka.

Näyttelyiden kiertämisen jälkeen oli aika käydä majoittumassa, jotta voisi jälleen palata takaisin. Pian olisi luvassa se kauan odotettu illallinen.

Food and Art 2017 - Food Camp Finland Mänttä

Huoneistohotelli Mäntylinna tarjosi meille yön viihtyisässä ja ihanasti sisustetussa asunnossa Mäntässä. Antin sanoin: kuin mummon luona olisi, mutta mummo onkin sisustussuunnittelija. Juuri siltä tuntui. Kotoisaa, mutta tyylikästä. Tässä valtavassa asunnossa olisi nukkunut useampikin.

Mutta sitten kutsui jälleen Gösta.

Food and Art 2017 - Food Camp Finland Mänttä

Göstassa meitä olivat vastassa Michelin-keittiömestarit ja muut illan aikana taitonsa näyttävät kokit. Illan päätapahtuma oli viiden Michelin-keittiömestarin illallinen, johon paikkoja oli myyty noin sata. Me osallistuimme Ravintola Olo:n pop-ilalliselle, jossa oli 30 paikkaa. Ensimmäisenä oli luvassa kaikille yhteinen aloitustilaisuus, alkudrinkit ja keittiömestarin tervehdykset. Sitten siirryimme museon alueella sijaitsevaan Autereen tupaan nautiskelemaan illasta

 

Olo pop-up – yllätys toisensa perään

 

1. Salaattia ja silliä

Food and Art 2017 - Food Camp Finland Mänttä

2. Rapeaa hapanleipää, hapatettua kermaa ja savustettua lohta

Food and Art 2017 - Food Camp Finland Mänttä

3. Kanttarellia, pikkelöityä kaalia ja Västerbotten juustoa

Food and Art 2017 - Food Camp Finland Mänttä

Illallinen lähti liikkeelle ruokahalun herättelemisellä. Rapeaa, pehmeää, voimakasta ja mietoa. Miten ihmeessä kanttarelli ja Västerbotten-juusto sopivat nekin yhteen. Miten taidokkaasti ohuen hapanleipäkuoren sisään oli saatu pehmeä savulohimousse. Kyllä ruokahalu oli nyt herätelty.

4. Kuhaa, kurkkua, piparjuurta ja tilliä

Food and Art 2017 - Food Camp Finland Mänttä

Kuha-annoksesta tuli mieleen Japani. Piparjuuri sopii wasabin tapaan erinomaisesti kalan kanssa ja kuhan päälle raastetut suomut toivat mieleen japanilaisen kaiseki-illallisen kalaravintolassa. Japanissa monesti tällaisella kalaillallisella käydään läpi jokin kala kokonaisuudessaan päästä suomujen ja sisäelinten kautta pyrstöön. Kaunista ja herkullista. Keittiömestari Jari Vesivalo kertoi, että Olo on toteutettu pop-up tyyliin aiemmin mm. Japanissa. Olisikohan tämä annos ollut siellä listalla tai saanut sieltä vaikutteita? Erinomainen annos.

5. Emmer-mannaa, sienilientä ja mallasta

Food and Art 2017 - Food Camp Finland Mänttä

Ai että. Elämäni paras mannapuuro. Ei tätä kyllä muihin mannapuuroihin voi edes verrata. Olin ilmoittanut, että en syö lihaa, joten annokseni oli hieman erilainen kuin muilla. Muilla tässä annoksessa oli sieniliemen tilalla poron sydäntä. Menu oli sellaisenaan lähes sopiva kasvis-kala-ruokavalioon, mutta oli aivan mieletöntä, miten hyvin nämä muutama annos oli muunneltu sopimaan myös minulle. Herkullisen ruuan lisäksi mielettömän hyvää ja asiallista asiakaspalvelua.

6. Kuningasrapua ja fenkolikeittoa

Food and Art 2017 - Food Camp Finland Mänttä

Tää oli mun lemppari. Vesi herahtaa kielelle, kun katson tätä kuvaa. Aivan upea annos. Kuningasrapu oli suussasulavaa ja toi mieleeni Islannin rannikolla syömäni kuningasrapuannoksen, joka vielä tähän saakka oli elämäni paras rapuannos. Nyt meni listaus uusiksi. Tätä on saatava uudelleen. Ihanan suolainen ja pehmeä annos, johon kurkku toi raikkautta. Yksinkertaisesti täydellinen.

7. Kauden kasviksia, keltuaista ja merirapuliemi

Food and Art 2017 - Food Camp Finland Mänttä

Myös tämä annos toi mieleen japanilaisen keittiön keltuaisen ja merirapuliemen kautta. Raikas salaattimainen annos, joka tuli juuri oikeaan väliin. Annos virkisti ja valmisteli herkuttelijan viimeistä pääruokalajia varten.

8. Juuriselleriä, sipulia ja perunaleipää

Food and Art 2017 - Food Camp Finland Mänttä

Todella ruokaisa ja pehmeä perunaleipä, jonka päälle siveltiin vielä smetanaa. Kuin blini, mutta suomalaisempi. Tämä herkku kehotettiin rullaamaan ja syömään käsin – ehdottomasti tämä se oikea nauttimistapa olikin. Alkuperäisessä menussa oli juurisellerin tilalla hiiligrillattua karitsan potkaa, joka kuulemani mukaan oli erinomaista. Herkullinen oli tämä kasvisversiokin ja tilaisin sen koska tahansa ravintolassa uudelleen.

9. Syksyn marjoja ja maitoa

Food and Art 2017 - Food Camp Finland Mänttä

10. Kuusikaramellia, mustaherukkatoffee

Food and Art 2017 - Food Camp Finland MänttäFood and Art 2017 - Food Camp Finland Mänttä

Raikkaan marjaisa jälkiruoka-annos oli ihana päätös aterialle ja kuusikaramelli oli sekin herkullista, mutta mustaherukkatoffee räjäytti potin. Miten näin monta makua voi olla yhdessä suupalassa! Maut räjähtivät suussa niin, ettei kukaan oikein saanut sanotuksi, mitä kaikkea sieltä löytyi. Mustaherukkatoffee sulatti sydämen. Tulimme lopulta yhteiseen analyysiin: “törkeen hyvä”.

Mä en ole ruokabloggaaja, olen matkailija, joka rakastaa ruokaa. Olen maistanut makuja katukeittiöstä fine diningiin idässä ja lännessä. Mutta nyt täytyy sanoa, että tämä illallinen kokonaisuutena meni kärkeen. Ateriakokonaisuus oli uskomaton. Jotain tuttua, mutta myös paljon uutta. Upean kauniita annoksia, jotka sopivat toisiinsa erinomaisesti. Seuraksi oli valittu lisäksi erinomaiset viinit, ja ruuat ja viinit todellakin täydensivät toisiaan. Mikä teki kokemuksesta vieläkin upeamman oli tunnelmallinen ja intiimi tila sekä uskomaton pöytäseurue. Pöydästä löytyi paljon matkanneita ja Japanista kiinnostuneita eri alojen asiantuntijoita, joten mielenkiintoista jutusteltavaa riitti koko illaksi. Aivan täydellinen ilta.

Olo on yksi Suomen neljästä Michelin-tähden saaneesta ravintolasta. Eikä todellakaan suotta. Nämä maut saatiin Helsingistä tuotua Mänttään aivan mielettömässä pop-up-ravintolatoteutuksessa. En ole koskaan Olossa käynyt, mutta nyt aion käydä. Pöytäseurueessamme kehuttiin myös Olon lounasta, joka tuntuu hinnaltaankin kukkaroon sopivalta.

Päivä oli kokonaisuudessaan mieletön. Ei mitään pönötystä, vaan rentoa meininkiä alusta loppuun. Taidenäyttelyt olivat mielenkiintoisia ja ruuat maailman parhaita.

Vietimme Mäntässä ja Food and Art -tapahtumassa vielä toisenkin päivän. Seuraavan päivän lounas ei ollut yhtä onnistunut kokonaisuus, mutta taidepuoli oli kunnossa siltäkin päivältä. Tästä lisää ensi kerralla.

Katso vielä video Mäntän päivästä.

 

Seuraa matkaa InstagramissaFacebookissa ja YouTubessa.

8 Responses

  1. Nyt on ruokamatkailija kateellinen! Kuulostaa aivan mahtavan upealta illalliselta. Onneksi pääsin osalliseksi siihen tämän postauksen muodossa. :) Sitten kun pääsen eroon ruokailuani rajoittavasta vauvamahasta haluan etsiytyä itsekin jonkun upean ruokakokemuksen ääreen. Viime aikoina kun ei ole oikein ruoka maistunut ja kaikki hyvä on kiellettyä. Alkaa olla kova ikävä kaikenlaisia ihania ruokahetkiä.

  2. Wau miten mielenkiintoisia kohteita löytyykään meidän mahtavasta Suomesta! :) Ihan huikeeta! Tämä näyttää erittäin hyvältä, voi kun ensi kesänä saisi pitää kunnon pitkän kesäloman ja ahmia kaikkia Suomen mahtavia kohteita! En oikeesti kestä sitä, miten hyvältä nämä annokset näyttää ja kuulostaa… :D

  3. Aivan mielettömän upeita annoksia! Oon vähän kade.

  4. Siis kuka uskoisi, että Mänttä on tällainen kohde. Kyllä herahti vesi kielelle :P Mustaherukkatoffee kuulostaa liian hyvältä. Teillä oli kyllä melkoinen kesä :D

Leave a Reply