Yö geishakorttelissa – Gion Miyako Kyomachiya

Yö geishakorttelissa – Gion Miyako Kyomachiya

posted in: Japani | 42

Yhteistyössä Global Network

Varmasti jokainen yhtään reissujani seurannut tietää minun rakastavan Kiotoa. Kioton tunnelmalliset pienet kujat ja ihanan perinteinen fiilis – siinä on sitä jotakin. Olen saanut asua ihanassa japanilaisessa kodissa Kioton laitamilla, mutta olen aina huokaillen kävellyt Gionin perinteisissä geishakortteleissa ihaillen upeita machiya-tyyppisiä kiotolaisia asumuksia. Miltähän tuntuisi asua geishan naapurina?

No siistiähän se oli. Oikeastaan aika mieletöntä!

Vietin kaksi yötä perinteisessä Gion Miyako Kyomachiya -asunnossa, joka sijaitsee kivenheiton päässä kuuluisalta ja geishoista tunnetulta Hanamikoji-kujalta. Iltakävelyllä saattoi törmätä geishaan tai maikoon, eli geisha-opiskelijaan – kirjaimellisesti. Kiotossa on tällä hetkellä noin 100 geishaa, joita kiotolaisittain kutsutaan nimellä geiko, ja noin 100 maikoa, eli geisha-opiskelijaa. Paras mahdollisuus nähdä vilaus geishasta tai maikosta on Gionin kaduilla auringonlaskun aikaan. Toisinaan Gionissa järjestetään myös erityisiä valokuvaustapahtumia, jolloin geishat ja maikot tulevat poseeraamaan valokuvaajille.

Gion Miyako Kyomachiya

Gionissa tuntuu, kuin olisi mukana historiallisessa elokuvassa. Itseasiassa täällä on kuvattu kohtauksia historiallisiin draamasarjoihin ja elokuviin.

Täytyy kuitenkin muistaa, että geishat ja maikot ovat ihmisiä. Heillä on kiire töihin, ja harvoin he ehtivät poseerata turistille. Geishan tai maikon näkeekin yleensä vilahtavan nopeasti teehuoneesta toiseen asiakkaita viihdyttämään. Joskus voi kuitenkin ystävällisesti kysyä, josko liikenisi aikaa vilauttaa hymy kameralle. Oman kokemukseni mukaan se toimii huomattavasti paremmin, kuin salakuvaaminen.

Paras tapa nähdä geishoja tai maikoja on osallistua Gion Cornerin esitykseen, jossa tutuksi tulevat erilaiset japanilaiset taiteet. Alle kolmella kymmenellä eurolla pääsee todistamaan oikeiden maikojen tanssiesitystä. Suosittelen.

Gion Miyako Kyomachiya

Gion Miyako Kyomachiya -asunto sijaitsee niin keskeisellä paikalla, että monille nähtävyyksille pääsee kulkemaan kävellen. Gionin geishakorttelit, Gion Cornerin perinne-esitys, Higashiyaman perinteiset kadut, Kiyomizu-temppeli, Heian-pyhäkkö, Kamogawa-joki, Teramachi-ostoskatu… Useamman päivän saa vietettyä kävelyetäisyydellä helposti. Toisaalta minulle kävi niin, että en halunnut poistua alakerran lämmitetystä hori-gotatsusta ja teepannun ääreltä. Positiivinen ongelma kai sekin.

Gion Miyako Kyomachiya

Nyt mun on pakko saada korotettu tatamilattia ja hori-gotatsu Suomeen. Aivan pakko. Hori-gotatsu on siis periaatteessa reikä lattiassa, jonka päälle on asetettu matala pöytä. Siellä reiän pohjalla on lämmitin. Istut siis jalat lämpimässä kuopassa. Paras keksintö. Niin, tässä tuli jokunen tovi istuskeltua vihreää teetä hörppien.

Gion Miyako Kyomachiya

Gion Miyako Kyomachiya -asunnon yläkerrassa on nukkumistilat. Japanissa nukutaan perinteisesti tatami-lattialle levitetyillä futon-patjoilla, kuten täälläkin. Vaikka perinteinen japanilainen asunto onkin talvella melko kylmä, pitävät paksut peitot lämpimänä. Asunnossa on myös molemmissa kerroksissa ilmastointilaitteet, jotka lämmittävät talvella ja viilentävät kesällä.

Gion Miyako Kyomachiya on sen verran suuri asunto, että siellä majoittuu kerralla jopa viisi henkilöä. Liikuteltavia futoneita voi viedä tarpeen vaatiessa myös alakertaan, mutta yläkertaankin tuo viisi mahtuu. Asunnosta löytyy mm. hella ja mikro sekä tarpeelliset ruuanlaittovälineet, pyykinpesukone ja TV. Sekä tietysti netti – itseasiassa kaksi langatonta tukiasemaa. Siellä voi tosiaankin asua kuin paikallinen.

Gion Miyako Kyomachiya

Satunnaisella hintojen katselmuksella Gion Miyako Kyomachiya -asunnon saa itselleen tänä talvena reilulla sadalla eurolla yö, keväämmällä sesonkiaikaan joutuu maksamaan hieman enemmän. Tarkempia hintoja, varausmahdollisuuden ja lisätietoja asunnosta, sekä muista Kioton vastaavista helmistä, löydät täältä.

Meillä oli oikein mukava visiitti geishojen naapurissa. Menisin mielelläni uudelleenkin.

Miltä tuntuisi majoittua perinteiseen japanilaiseen tyyliin historiallisessa Kiotossa?

Seuraa matkaa Instagramissa, Facebookissa ja YouTubessa.

Kuvat (paitsi kuva maikosta): Antti Kanto
Kuva maikosta: Lotta Watia

Artikkeli on toteutettu yhteistyössä Global Networkin kanssa.

42 Responses

  1. Aivan ihanan kuulonen paikka! Pääsee varmaan tosiaankin sisään siihen paikallisten tapaan elämiseen. :) Ja kyllä tuo lämmin kuoppa lattiassa kelpais tänne Suomeenkin, saiskohan omaan kämppään rakennuttaa sellaisen..?

    • Mä niin haluun tuommoisen lämpimän kuopan Suomeen! Kyllä se varmasti onnistuis – tekee korotetun lattian ja siihen kolon, jonne joku lämmitin. Ehdottomasti pistän vielä joskus käytäntöön!

  2. Wau!! Varmasti huikea kokemus! :) Tänne voisi kyllä majoittua! En tiennytkään että japanilaiset asunnot on vilpoisia, enkä ollut rekisteröinyt tuota lattian tasossa nukkumistakaan. Ai että, Japanikuume kasvaa! :)

  3. Perinteisen tyylin majoittuminen sopisi meille hyvin. Varsinkin, kun meillä mukana kulkee kaksi lasta, joten omat keittiöhommat helpottaa matka-arkea. Tatamilla olevat patjatkin on hyvät, lapsilla on taipumusta kivuta meidän viereen nukkumaan. Eipähän putoaisi korkealta :D

    Vaikuttavan kauniita nuo geishat/meikot.

  4. Voihan kuoppa! Ja voihan Kioto! Ja voihan Japani! Ää miten tuli ikävä Japaniin. Täytyykin luvata itselleni matka ensi vuonna maahan. Kiitos vinkeistäsi :)

  5. Olipas mielenkiintoinen juttu. Itselleni geishat on sen verran tuttuja, mitä Geishan muistelmat -elokuvassa on oppinut, eli en tiedä heistä paljoakaan. Osaatko sanoa, miten voimissaan tuo geisha-instituutio on? Onko vain jäänne entisestään vai edelleen elinvoimainen “ammattiala”?

    Mielelläni kokisin tuollaisen mahdollisuuden itsekin.

    • Oon kuullut, että nuoret ovat jälleen kiinnotuneet tuosta perinteisestä ammatista ja Japanissa on myös ulkomaalaisia geishoja nykyään. En siis näkisi, että kuolemassa olisi tämä ammattiala. :-)

  6. Vilahdukselta onnistuimme mekin tuolla geishan näkemään! Tavallaan jännää, että heidän näkemisensä on turistille kuin harvinaisen linnun näkeminen. Ja tavallaan sääli, että kaikkialla nähtävyyksillä on niin paljon vaan geishaksi pukeutuneita.

    • Kiotossa on paljon yukataan ja kimonoon pukeutuneita turisteja, koska siinä asussa pääsee ilmaiseksi nähtävyyksille. Musta se tuo kivaa väriä Kiotoon. :-)

  7. Huokailen täällä! Toistan vain itseäni, ettei pitäisi lukea näitä sinun juttuja Japanista ennen kuin on liput kourassa – matkakuume riipaisee niin pahasti! Tämän(kin) majoitusvinkin pistän mieleen, kiitos. ^_^

  8. Upea paikka, tuolla asuminen olisi niin huippu kokemus! Mulle itselleni vähän sama hinku on päästä punkkaamaan Kiinan hutongeihin – onneksi seuraava mahdollisuus siihen on tiedossa jo helmikuussa!

  9. Lämmin kuoppa kuulostaa ihanalta kunnes mietin kuinka paljon aikaa vietän tietokoneella ja siinähän kerkiäis tuleen hiki, etenkin pelatessa :D Majoittuisin niin mielelläni joskus vastaavaan mökkiin!

  10. Nää sun Japani-jutut on kyllä ihan parhaita! Tuo geisha-kulttuuri on jotenkin niin ihmeellistä että todellakin haluaisin nähdä niitä siellä omassa ympäristössään ja päästä kurkkaamaan miten siellä elellään. Mitäs tuo geishaksi-opiskelu pitää oikeastaan sisällään?

    • Geishaksi opiskelu aloitetaan jo nuorena, yleensä 16-vuotiaana. Geishakoulussa opiskellaan erilaisia perinteisiä taiteita kuten tanssia, laulua ja soittamista. Opetetaan asiakkaan viihdyttämistä, esimerkiksi erilaisia leikkejä ja keskustelutaitoja sekä käytöstapoja. Geishan kuuluu siis pitää asiakas viihtyneenä illan ajan. :-)

  11. Mielenkiintoista tuolla olisi yö viettää. Minä jäin Outin tapaan miettimään mitä geishojen opinnot pitävät sisällään? Geisha kulttuurista en tiedä juuri mitään, joten pitäisi siihen tutustua ennen Japanin matkaa – sitten joskus kun se on ajankohtaista :)

    • Tuohon Outin kommenttiin jo vastasinkin, eli monipuolinen taiteenlaji on kyseessä. Kirjaimellisesti tuo sana “geisha” tarkoittaakin “taiteilija”. :-)

  12. Mä oon lukenut geisha-kulttuurista jonkin verran ja majoittuisin tuolla kyllä todella mielelläni! Vinkkilista Japanin-matkaa varten sen kun kasvaa, siis :)

  13. Oi, kylläpä kiinnostaisi yöpyä tuollaisessa. Geisha-kulttuuri on jotenkin niin hämmentävä. Ihmettelin Kiotossa, miten erikoinen “ammatti” tämä onkaan.

    • Se on niin mystinen ja hienostunut ammatti. Todella mielenkiintoinen! Oon nähnyt geishoja ja maikoja Kiotossa vaikka kuinka, mutta aina he ovat yhtä kauniita ja mielenkiintoisia. <3

  14. Näyttää kyllä ihan mielettömän kivalle! Ehdottomasti tonne voisin majottua ja varsinkin toi lämmin kuoppa kuulostaa hyvältä..:D Ihana postaus ja paikka!

  15. Mielenkiintoinen ja monipuolinen ammatti geishalla, siinä työssä kuulee ja näkee kaikenlaista. On kiva, että perinne jatkuu. Mietin, onko geisha ammatinvalinta koko loppuiäksi vai onko se vain välivaihe.

    • Kyllä monet tuntuvat tekevän sitä ihan pitkälle, mutta en kyllä tarkkoja lukuja tiedä. Mutulla heittäisin, että aikaisemmin on ollut enemmän koko elämän ammatti kuin nykyään. Samoin myös muilla ammateilla Japanissa.

  16. Niin hassua kuin se onkin, minulle oikean geishan näkeminen oli yksi Japanin matkamme kohokohtia. Olinkin iloisesti yllättynyt, että satuimme oikeaan paikkaan ja oikeaan aikaa, ja näimme useamman geishan matkalla töihin. Mutta oli kyllä aika karseaa nähdä miten jotkut ihmiset seisoivat heidän edessään, tai jopa juoksivat perässä saadakseen kuvia. Melko röyhkeää.

  17. Voin hyvin kuvitella, että monet turistit pitävät geishoja “vapaana riistana” eli heidän oikeaa tehtäväänsä ja yksityisyyttään ei kunnioiteta. Eli aina pitäisi pysähtyä kuvaan, vaikka olisi kuinka kiire. Itse olen kokenut saman Thaimaassa, kun vaalea vauva on haluttua kuvamateriaalia. Osa piti väkisin kiinni, kun yritin jatkaa matkaa. Onko Japanissa paljon nähtävyyksien lähellä päivystäviä feikki-geishoja, joiden kanssa saa mennä maksusta kuvaan?

    • Ei ole Kiotossa tuollaisia feikki-geishoja, joiden kanssa voi maksusta ottaa kuvan, mutta paljon geishaksi pukeutuneita turisteja kyllä näkyy. He ovat maksaneet siitä meikistä ja kimonon lainasta ja joskus joku toinen turisti saattaa toki heidänkin kanssaan pyytää kuvan – uskoisin, että se monesti onnistuu, kun vartavasten kerta on laittauduttu.

    • No hyvä, ettei ole. Jotenkin tuntuu, että se saattaisi olla asia, jolla myös haluttaisiin ottaa turisteilta rahat pois. Vai ovatkohan geishat Japanissa sen verran pyhä asia? Harvassa ovat turistikohteet, joissa ei olisi joku gladiaattori tai vapaudenpatsas valmiina poseeraamaan rahaa vastaan.

    • Japanissa ainakin vielä toistaiseksi on aika vähän tuollaisia “hei, poseeraa mun kanssa ja maksa rahaa” -katutaiteilijoita. Taikureita ja sellaisia näkee välillä varsinkin sunnuntaisin, mutta hekin ovat tarvinneet esiintymiseensä luvan. Luultavasti säännöt ja laki ovat sen takana, ettei esim. niitä feikkigeishoja näy.

  18. En kestä näitä kaikkia Japani-juttuja, mulla on niin ikävä tuota ihmeellistä maata!! Haluan seikkailla siellä hulluna ympäriinsä ja kokea kaikkea tällaista :)

  19. Olipa informatiivinen ja hyödyllinen postaus taas kerran. Olisi mukava majoittautua tuolla tavalla perinteisesti, kun Kiotoon joskus matka käy!

  20. Kerrassaan kiehtova ajatus ja itselle olisi ainakin todella eksoottista vierailla ja majailla tuolla. Geishat on itsessään todella mielenkiintoinen, hmmm…voiko sanoa ammatti? :)

Leave a Reply