Uniikki ympyräkaupunki ja bunkkereita itärajalla – Hamina & Virolahti

Uniikki ympyräkaupunki ja bunkkereita itärajalla – Hamina & Virolahti

posted in: Suomi | 4

Yhteistyössä Majatalo Torppa

Suomen rannikko on täynnä söpöjä kaupunkeja. Keski-Suomesta tulevalle rannikko on jäänyt tuntemattomaksi, mutta siellähän on vaikka mitä! Kotkan reissun päätteeksi yövyimme lähellä Kotkaa, jotta voisimme jatkaa läheiseen Haminaan seuraavana päivänä. Meidät majoitti suloinen ja kodikas Majatalo Torppa.

Olimme tänä keväisenä yönä majatalon ainoat vieraat. Ystävällinen majatalon emäntä Pauliina toivotti meidät lämpimästi tervetulleeksi. Kyllä oli rentouttavaa levähtää maaseudun rauhassa. Yöllä oli ollut pakkasta, mutta aamulla aurinko taas lämmitti. Kevätauringon valaistessa oli ihana herkutella kotoisassa ja lämpimässä tuvassa aamiaista.

Uniikki ympyräkaupunki ja bunkkereita itärajalla - Hamina & Virolahti Uniikki ympyräkaupunki ja bunkkereita itärajalla - Hamina & Virolahti

Ja sitten matkaan.

Haminaan saavuimme lyhyen ajomatkan jälkeen. Voi miten söpö kaupunki! Siis niin söpö! Ympyrän mallinen keskusta on uniikki. Mielenkiintoisen kaupungista tekee sen ympärillä näkyvät linnoituksen rauniot, joista yksi osa on restauroitu käyttökuntoon. Hamina Bastioni on tapahtumakeskus, jossa varsinkin kesäisin käy kuhina. Bastionissa sijaitsee myös ravintola. Nautiskelimme mainion lounaan Linnoitusravintola Kamu!:ssa. Hinta-laatusuhde varsin kohdallaan ja puitteet mitä mainioimmat. Täällä saa alle kympillä lounastaa linnoituksessa! Melko siistiä.

Uniikki ympyräkaupunki ja bunkkereita itärajalla - Hamina & Virolahti Uniikki ympyräkaupunki ja bunkkereita itärajalla - Hamina & Virolahti

Onneksi pääsimme dronella yläilmoihin, sillä Hamina näyttää nimenomaan ylhäältä käsin niin kovin upealta. Katso vaikka.

Haminassa, kuten Kotkassakin, oli aivan mieletön tuuli. Tuli mieleen ne ajat, kun asuin Vaasassa. Sisämaassakin tuulisia päiviä riittää, mutta kyllä sitä vaan rannikolla osaa tuulla. Pysyypähän kesällä hyttyset poissa?

Haminassakin nähtävää olisi varmasti vielä riittänyt, mutta jo keskusta-alue oli todella viehättävä. Sielläkin täytyy ehdottomasti vielä kesäaikaan käydä uudelleen.

Halusimme kuitenkin vielä nähdä Salpalinjan ja bunkkerit, ennen kuin jatkaisimme matkaa takaisin Tampereelle. Niinpä hurautimme kaksikymmentä kilometriä itärajan suuntaan.

Uniikki ympyräkaupunki ja bunkkereita itärajalla - Hamina & Virolahti

Salpalinja rakennettiin talvisodan jälkeen itärajan tuntumaan puolustustarkoituksiin. Salpalinja jatkuu aina Suomen pohjoisosiin saakka. Virolahden kohdalla Haminan lähellä on nähtävillä 600 metrin matkalla kivirivistöjä, jotka asetettiin tänne pysäyttämään panssarivaunut. Sotatannerta tämä alue ei kuitenkaan valmistautumisesta huolimatta ollut, sillä neuvostojoukkojen eteneminen saatiin pysäytettyä idempänä Viipuri-Kuparsaari-Taipale-linjalla vuonna 1944.

Virolahdella sijaitsee Bunkkerimuseo, jossa pääsee näiden kivirivistöjen lisäksi näkemään maanalaisia bunkkereita ja korsuja. Ihan mielettömän mielenkiintoinen paikka. Tästä lähtee myös 50 kilometrin mittainen Salpapolku, joka täytyy ehdottomasti sekin vielä joskus käydä patikoimassa.

Aluksi suunnittelimme päiväreissua Kotka-Haminan seudulle, mutta eihän se olisi millään riittänyt. Kyllä siellä yksi yö kannattaa viipyä, että ehtii nähdä ja kokea alueen. Vielä olisi kevyesti yksi päivä varmasti mennyt, mutta jääpähän nyt jotain ensi kertaan.

 

Onko Hamina tai Virolahden Salpalinja/bunkkerimuseo sinulle tuttu?


Juttu toteutettu yhteistyössä Majatalo Torpan kanssa

Seuraa matkaa Instagramissa, Facebookissa ja YouTubessa.

4 Responses

  1. Mun on pitänyt Haminassa käydä jo useasti, mutta on harvoja Suomen kaupunkeja, missä en ole käynyt. Kaverini on kotoisin sieltä eli eiköhän sinne tule lähdettyä joku kerta :-) Dronea on alkanut tekemään mieli, kun tykkään noista upeista ilmakuvista! Salpalinja on tuttu, mutta just tuolla Virolahdella en ole käynyt. Sinne pitäisi kyllä mennä myöskin…

  2. Ei ole Salpalinja tuttu, mutta Virolahdella on tullut parikin juhannusta vietettyä ja joskus teininä mökkiviikonkin verran. Juhannuksista ei kauheasti muistikuvia ole, mutta mökkiviikko jätti ihan positiiviset muistot alueesta. Onneks se on kuitenki ihan päiväreissunkin päässä pääkaupunkiseudulta!

    • Joo, pääkaupunkiseudulta pääsee kyllä tosi nopeesti tonne hurauttamaan. Meiltä Tampereelta matkaa tulee sen verran, ettei ihan päiväseltään viitsi käydä.

Leave a Reply