H******n pitkä lounas ja Paperiperkele – hittejä ja huteja Mäntässä

H******n pitkä lounas ja Paperiperkele – hittejä ja huteja Mäntässä

posted in: Suomi | 4

Toinen päivä Mäntässä. Edellinen päivä oli ollut niin upea, että kyllä piti olla melkoinen päivä tulossa, että edes samalle tasolle yllettäisiin. Samalle tasolle ei ylletty, mutta Mäntästä kaiken kaikkiaan jäi kuitenkin todella positiivinen mielikuva. Mikä sitten onnistui ja mikä meni pieleen?

H******n pitkä lounas ja Paperiperkele H******n pitkä lounas ja Paperiperkele

Paperiperkele. Toisen Mäntän Serlachius-museoista, Gustafin, päänäyttely Paperiperkele on uskomaton. Olihan sitä kehuttu, mutta se vei silti jalat alta. Kyseessä ei ole pelkkä näyttely, vaan myös draamaesitys. Korviinsa saa kuulokkeet, jota kautta ammattinäyttelijät esittävät Gustaf Serlachiuksen tarinan siitä, kuinka hän saapui Tampereelta Mänttään, keskelle ei mitään, ja teki siitä upean teollisuuskaupungin. Taidokkaat paperimassasta tehdyt teokset, väri-, valo- ja äänimaisema tekevät kokemuksesta todella mielenkiintoisen. Jos jotain täytyy Mäntässä käydä katsomassa, on se tämä.

Saimme käyttöömme veloituksetta Mänttä-kortit, joilla pääsimme käymään Serlachius-museoilla. Jos olisi aikaa ollut enemmän, olisi niillä päässyt käymään myös muissa kohteissa.

Näyttelyn jälkeen meillä oli vielä luvassa viiden tunnin venäläistyylinen lounas. Kirjaimellisesti h******n pitkä lounas. Lounastilaisuus järjestettiin Mäntän Klubilla, joka loi tilaisuudelle mukavan tunnelman.

Ruokalista oli seuraavanlainen.

 

Siika-stroganina

Paistettua luuydintä ja mustaa suolaa

Paistettuja pelmeneitä, kermaa ja sienilientä

Tsaarin kalakeitto

Härkästroganoff, perunapyrettä ja suolakurkkuja

Gurlevin mannapuuro

Omenapyrettä, pastillaa ja metsämarjoja

 

Kuulostaa venäläiseltä, kuulostaa herkulliselta. Toki venäläisen keittiön mukaisesti useita liharuokia, mutta ajattelin, että huippukokit osaisivat kuitenkin ottaa erikoisruokavaliot huomioon.

Ateria alkoi todella näyttävästi ja herkullisesti.

H******n pitkä lounas ja Paperiperkele

Siika-stroganina, eli jäädytetty ja ohueksi viipaloitu siika, tarjoiltiin upealta jääalustalta. Suola-pippuri-seokseen dipattuna se oli loistava ruokahalun herättelijä. Venäläiseen tyyliin sen seuraksi tuli vodka-snapsi. Erinomainen aloitus tälle viiden tunnin lounaalle. Odotukset nousivat ehdottomasti korkealle.

Seuraavana luvassa olisi luuydintä. Itse saisin jotain muuta. Ensin minulle tuotiin luuydinannos ja kun tiedustelin oliko tämä kasvisversio, vietiin sen pois. Seuralaiset olivat jo pitkällä seuraavassa ruokalajissa, kun sain oman eteeni.

H******n pitkä lounas ja Paperiperkele

Se oli kasviksia luun sisällä. Vähintäänkin erikoinen valinta oli tarjoilla kasvisruokaa luun sisältä. Maku ei mitenkään erikoinen ollut – ihan peruskasviksia – mutta mustaan suolaan dipattuna ne maistuivat oikein hyvältä. Musta suola paahdetaan uunissa mm. kaalin ja oluen kanssa, jolloin se saa mahtavan makunsa. Maku oli kananmunamainen, todella täyteläinen ja maistuva.

Tähän ruokalajiin olin kokonaisuutena kuitenkin tämän tason ruokailussa vähän pettynyt. Seuraavana olisi kuitenkin luvassa pelmeneitä, joista minulla on miellyttäviä kokemuksia. Harmikseni pelmeneissä kerrottiin olevan poroa. Tietysti kuvittelin, että muutama pelmeni olisi voitu taiteilla pelkällä sienitäytteellä, jota siellä sisällä kerrottiin myös olevan.

Kyllä oli haavi auki, kun sain seuraavan ruokalajin eteeni.

H******n pitkä lounas ja Paperiperkele

Ihanko totta? Voin sanoa, että kyllä meinasi itku tulla. Ehkä vähän tulikin. Pelkkiä kasviksia ilman mitään kastiketta. Hetken annosta tuijotettuani kerroin tarjoilijalle, että tämä annos on surkea. Tarjoilijan vastaus “mitä mun pitäisi sille tehdä” ei erityisesti saanut fiilistä paremmaksi. Pyysin viemään takaisin kokille.

Sain hetken kuluttua pahoittelut kuitenkin Klubin omalta henkilökunnalta ja he lupasivat loihtia minulle omassa keittiössään annoksen tähän tilalle. Se sieltä tulikin ja se oli oikein maistuva punajuuri-kala-kasvisannos. Kaiken lisäksi se oli valtava, joten ei tarvinnut nälkäiseksi jäädä.

Seuraavana oli luvassa keitto.

H******n pitkä lounas ja Paperiperkele

Venäläisiä keittoja en ole kummemmin maistellut borchia lukuunottamatta, joten ehkä tämä on venäläistä keittiötä, mutta todella mieto maku oli tässä ruokalajissa. Ihan jees, mutta siihen se jäikin. Mausteita se olisi lisää kaivannut, jolloin se olisi voinut olla oikein herkullinen.

En tiedä, mikä venäläisen keittiön seuraavan ruokalajin, eli stroganofin, vastine olisi minulle ollut, mutta seuraava ruokalaji tuli suoraan Klubin omasta keittiöstä. Ihan hyvä, ettei pelmenien kaltaista pettymystä enää tarvitsisi kokea.

H******n pitkä lounas ja Paperiperkele

Perushyvä annos parsaa, kasviksia ja vaaleaa kalaa. Ei mieletön makuelämys tämäkään, mutta nälkäiseksi ei ainakaan tarvinnut tältä aterialta jäädä.

Onneksi on kuitenkin aina jälkkäri. Nimittäin tämä jälkkäri veti pisteet kotiin.

H******n pitkä lounas ja Paperiperkele

Edellisen illan ruokailussa meille tarjoiltiin aivan erinomaista suolaista mannapuuroa, mutta tällä kertaa kyseessä oli makea mannapuuro. Kinuskisen herkullinen. Vei todellakin kielen mennessään varsinkin yhdistettynä jälkkärikuohuvaan Zonin Asti Spumanteen.

Tämän jälkeen tuli vielä toinen jälkkäri, omenapyrettä, pastillaa ja metsämarjoja, joka oli mielenkiintoinen, mutta ei suosikkini. Ehkä annos oli myös liian iso ja pieni lusikallinen tätä kirpeän makeaa jälkkäriä olisi riittänyt.

Onneksi lounas alkoi ja päättyi erinomaisesti. Ei varmaan käynyt epäselväksi, että kiistattomat suosikkini olivat kala-alkupala ja mannapuurojälkkäri.

Vaikka paha mieli kesken aterian olikin, onneksi päätös jätti kuitenkin hymyn huulille. Ymmärrän toki, että aina erikoisruokavalioilla ei saa ihan samoja juttuja kuin muuten, ei tietenkään, mutta taso pitäisi silti tällaisessa tilaisuudessa olla korkea. En itse joutunut lounasta maksamaan, mutta jos olisin joutunut maksamaan täyden hinnan (159€ + ALV), olisi aivan varmasti harmittanut vielä enemmän.

Minuun otettiin samana päivänä yhteyttä Food and Art -tapahtuman järjestäjätasolta, pahoiteltiin tapahtunutta ja tarjottiin mahdollisuus osallistua samalle lounaalle seuraavana päivänä uudelleen. Tilanne oli luvattu korjata seuraavaa päivää ajatellen, jolloin Klubin oma keittiömestari loihtisi erikoisruokavaliot. Ihana tarjous, mutta valitettavasti en aikataulullisista syistä päässyt enää seuraavana päivänä Mänttään. Pyysin kuitenkin, olisiko tarjous voimassa vielä ensi vuoden tapahtuman osalta. Kyllä oli. Joten katsotaan, millä tavoin Mänttä pääsee yllättämään jälleen ensi vuonna. Palaute on siis mennyt eteenpäin ja siihen on vastattu todella asiallisesti.

Tähän viiden tunnin lounaaseen kuului ruuan lisäksi toki ohjelmaakin. Tanssi- ja musiikkiesityksiä, jotka mukavasti rytmittivät tapahtumaa. Erinomaisessa pöytäseurueessa (kiitos Antti, Rami ja Teija) lounas kulki eteenpäin mukavissa fiiliksissä. Sekä kera loistavien viinien.

Kannattaa kurkata videolta, miltä meno näytti liikkuvana kuvana.

 

Vaikka tälle päivälle osui hittejä ja huteja, oli edellinen päivä niin kovasti hitti, että Mänttä veti kokonaisuutena kyllä pisteet kotiin. Tästä luultavasti opittiin ja ensi vuonna tapahtumassa näkyy ainoastaan hymyjä.

 

Seuraa matkaa InstagramissaFacebookissa ja YouTubessa.

 

4 Responses

 1. Mä kävin myös kesällä katsomassa tuon Paperiperkeleen. Oli loistava ja hienosti toteutettu johdatus paikan historiaan. Göstassa en käynyt näyttelyissä, liikuin vain ulkoalueilla, mikä nyt jälkeenpäin oikeastaan hiukan harmittaa, mutta silloin ei vaan jaksanut vastaanottaa enempää. Yritykseni oli mennä syömään Göstan ravintolan menu, mutta paikka oli varattu täyteen. Ehkä ensi kesänä uudelleen.

  Ymmärrän täysin sun fiilikset tuosta tarjotusta kasvisruuasta. Näin luettunakin tulee iso harmistus sun puolesta. Hiukan paremmin pitäisi kyllä huomioida erikoisruokavaliot.

  • Paperiperkele oli kyllä upea, ehdottomasti Mäntän parasta antia. Göstassa oli myös upeat vaihtuvat näyttelyt ainakin tällä hetkellä, hieno miljöö muutenkin! :-)

   Joo, erikoisruokavaliot otetaan Suomessa nykyään jo tosi hyvin huomioon. Harmi, että tässä meni vähän vikaan.

 2. Niin samaa mieltä tuosta Paperiperkeleestä. Kävin sen katsomassa jo pari vuotta sitten ja todellakin mykistyin. Meillehän Mänttä on “kyläilykaupunki”, joten siellä käydään joka vuosi ja samalla on tullut katsastettua aina joku museo tms muu kohde. Mäntässä on mun mielestä aivan mahtavasti onnistuttu herättään kuihtuva kaupunki uudelleen eloon. Mutta onpa ikävä kuulla, kuinka huonosti (tuon hintaisessa!) lounaassa oli huomioita erikoisruokavaliot!

  Tässä vielä linkki mun blogin Mänttä-juttuihin, suosittelen myös piipahtamaan Vuorenmajalla, jossa saa saksalaisia viinejä ja Kuvataideviikoilla. http://www.rantapallo.fi/lempipaikkojani/tag/mantta/

  • Kiitos Mänttäblogivinkeistä! Toi Vuorenmaja meillä olikin vähän jo listalla, mutta ei sitten millään ehditty. Mut ehdottomasti ensi kesällä Mänttään jälleen uudelleen. :-)

Leave a Reply