Kun helvetti jäätyy – Helvetinkolu ja Helvetinjärven kansallispuisto

Kun helvetti jäätyy – Helvetinkolu ja Helvetinjärven kansallispuisto

posted in: Suomi | 48

Jos kansallispuiston nimi on Helvetinjärvi ja sen tunnetuin kohde on Helvetinkolu, niin onhan se nähtävä. Olin kuullut paikasta jo aikaisemmin, mutta vielä ei ollut tullut mahdollisuutta siellä käydä. Odotin kesää, mutta mitä sitä suotta odottamaan, kun upea talvipäivä osui kohdalle. Millaista on helvetissä, kun se on jäätynyt?

Helvetinkolu

Helvettiin. To Hell. Sinne tervetulleeksi toivotti Helvetinportti. Matkaa Helvetinportille tulee Tampereelta reilun tunnin verran. Reitti ei ollut niin selkeä kuin olisi voinut kuvitella, mutta useiden väärien käännösten jälkeen löysimme kuitenkin perille. Pari vikakäännöstä vei meidät strutsi- ja villisikafarmin ohitse. Mielenkiintoinen maisemareitti. Kesäisin Helvetinportilla toimii farmareiden ravintola.

Helvetistä itään -kierros on neljän kilometrin mittainen lenkki, joka vie Helvetinportilta Helvetinkolulle ja takaisin. Helvetinkolu on ollut tunnettu matkailunähtävyys jo 1800-luvulla. Se on suuri kallionhalkeama, jota on aikoinaan käytetty muun muassa susiansana. Nuoriso on myös kokoontunut sinne viettämään aikaa jo pitkään ja löytyypä Helvetinkolulta myös jo 20-luvulla rakennettu päivätupa, jossa retkeilijä voi evästää. Helvetinjärven kansallispuisto perustettiin vuonna 1982.

Näissä metsissä ovat 1900-luvun alkupuolella kulkeneet Akseli Gallen-Kallela ja Louis Sparre inspiraatiota etsimässä. Ase olalla ja canvas takataskussa – suksin.

Helvetinkolu Helvetinkolu

Helvetinkolu tulee vastaan neljän kilometrin kierroksen puolessa välissä. Se sijaitsee järven rannalla ja sitä lähestytään kolun päältä. Näin talvisaikaan kolu on aivan jäässä ja paras sitä onkin lähestyä alhaalta jään päältä käsin. Helvetinkolun päältä lähtee parisataa rappusta alas järven rantaan, jossa sijaitsee päivätupa ja nuotiopaikka. Järvelle on laiturikin, joten kesällä voisi olla oikein kiva pulahtaa uimaan patikoinnin lomassa. Kolun päällä on myös näköalapaikka kauniine maisemineen.

Joskus aikoinaan nuoriso on harrastanut hyppelyä tämän pari metriä leveän rotkon yli. Kun rotkoa katsoo ylhäältä tai alhaalta, ei voi kyllä käsittää, kuka tuon yli lähtisi hyppimään. Melkoista extremeä.

Helvetinkolu

Helvetinkolulle vievät polut ovat näin talvellakin hyvässä kunnossa. Polut ovat monin paikoin melko leveitä ja pitkospuitakin osuu matkalle. Keskellä viikkoa matkalla ei tullut vastaan ketään muita, mutta voin kuvitella, että talviviikonloppuna kauniin kelin sattuessa täällä on varmasti muitakin.

Helvetti on jäätyneenä todella kaunis.

Kurkkaa vielä videolta, millainen meidän retki Helvetinkolulle oli.

Ovatko Helvetinjärven kansallispuisto ja Helvetinkolu tuttuja?

Seuraa matkaa Instagramissa, Facebookissa ja YouTubessa.

48 Responses

 1. Kerrankin olen käynyt jossain Suomi-kohteesta, josta luen matkablogista. Opiskelin nimittäin Virroilla ja sieltä teimme joitain retkiä tuonne. On kyllä hieno paikka!

 2. Hienoja maisemia. Ja söpöjä villisian poikasia :)

 3. Vanha vitsi, mutta tähän paikallaan:
  Kaksi Oululaista kaveria kuoli ja joutui helvettiin. Piru pysähtyi tsekkaamaan, miten kavereilla menee ja löysi heidät tyytyväisinä pukeutuneina toppatakkeihin, käsineisiin ja karvalakkeihin. Molemmat lämmittelivät tulen ääressä.
  Piru ihmetteli: “Mitä te teette?”
  “Me ollaan Oulusta, lumen, jään ja kylmyyden maasta. Ollaan vaan tyytyväisiä, kun päästiin lämmittelemään välillä.” vastaavat Oululaiset.

  Piru toteaa, ettei kavereilla ole tarpeeksi huonot oltavat ja kääntää lämmön kuumimpaan asentoon. Seuraavana aamuna ihmiset valittavat joka puolella helvettiä, mutta piru löytää oululaiset tulen äärestä kesätakit päällä hellehatuissa grillaamasta makkaraa ja juomassa kaljaa.
  Piru tyrmistyy ja kysyy ” Miksi teillä kahdella on hauskaa?”
  “Me ollaan Oulusta, lumen, jään ja kylmyyden maasta, eikä usein koeta lämmintä säätä Oulussa, joten me haluttiin grillata kun kerran sää suosii”. vastaavat oululaiset hymyillen.

  Piru on raivoissaan, mutta sitten keksii ratkaisun. Oululaiset tykkäävät kuumuudesta, koska ne on elänyt koko ikänsä kylmässä. Piru kääntää kaiken lämmön pois helvetistä. Seuraavana aamuna koko helvetti on jäässä.

  Piru löytää oululaiset pukeutuneena toppatakkeihin, käsineisiin ja karvalakkeihin hyppimässä ja huutamassa riemusta kuin hullut. Piru on epätoivoivoissaan: ” Minä en ymmärrä, kun käännän kuumalle, te olette tyytyväisiä ja, kun tulee jäätävän kylmä, te olette edelleen onnellisia. Mikä teissä on vikana?”
  Oululaiset yllättävät: ” Etkö tiedä? Jos helvetti jäätyy, se tarkoittaa, että Oulun Kärpät on voittanut SM-liigan mestaruuden!”

 4. Apua, kuka on tuon kolun yli hyppinyt? Todella extremeä ja pelottavaa!

 5. Mä oon joskus nuorempana telttaillut tuolla kansallispuistossa, mutta aina on jostain syystä jäänyt menemättä sinne kolulle asti. Täytyisi kyllä korjata asia!

 6. Komean näköinen kolu ja muutenkin varmasti hieno paikka! Olen nyt itsekin viime aikoina vähän innostunut kansallispuistoista, ja ainakin muutamassa niistä olisi mukava käydä. Tuollainen hyvin hoidettu neljän kilometrin lenkki onnistuisi jo lapsiltakin, kunhan vaan otetaan hyvät eväät mukaan. Ihan päiväretkelle ei meiltä tuonne Helvettiin asti lähdetä, mutta pidetään mielessä jos muuten liikutaan tuolla suunnalla.

 7. Joskus kuullut tästä paikasta ja tuo erikoinen nimi jäänyt muistiin. Kiva nähdä paikka kuvina, tuonne voisi ehdottomasti eksyä joskus!

 8. Ah Lämpimiä muistoja lapsuudesta :) Ja vaikka mitä typerää tuleekkin reissuilla tehtyä niin en lähtisi itsekkään hyppimään tuota rakoa!

 9. Jos nyt vaikka Espoon kansallispuistoihin, siis Nuuksioon pari kertaa vuodessa ehtisi … sorry nyt vaan Tampere, mutta ihan hetimmiten en tuon takia sinne lähde, entisenä turkulaisena :-)

 10. Mahtava paikka, tarvitsi käydä talvellakin. Aika monta kertaa tuolla olen tuon saman reitin mennyt ja aina yhtä mukavalta se on tuntunut.

 11. Ah, vihdoinkin ehdin tänne asti, juttu on keikkunut lukulistalla siitä asti, kun sen ensi kertaa tumpsahti mun Facebook-fiidiin! :) Helvetinjärven kansallispuisto on mun tämän kesän listalla, mutta kiva nähdä, miltä siellä näyttää talvella. Haastattelin juuri Helvetin Portin ravintoloitsijoita (juttu muuten löytyy täältä, jos kiinnostaa lukea enemmänkin ravintolasta: https://issuu.com/kotimaassa/docs/kotimaassa_2-2017web/14) ja sinne on tulossa myös jurttia tänä kesänä. Se olisi aika hauska yöpymiskokemus. Näen blogiotsikon silmissäni: Jurttayö Helvetissä! :D (Pidätän täten oikeudet tähän otsikkoon, hahah.)

 12. Miten ma oon aina luullut etta Helvetinjarvi on jossain ihan muualla, esim pohjoisessa? :D No, matkablogit opettavat aina, hieno juttu. Taa paikka on tosi potentiaalinen ihan mahtaville klikkiotsikoille, tosta Helvetista saa revittya vaikka mita!

 13. Oi, kiitos vinkistä! Paikan nimi on kyllä tuttu, mutta Tampereen-vuosinani kiersin metsät kaukaa :D Nyt tuo voisi hyvinkin kiinnostaa. Ehkä täytyy ottaa kesäagendalle, Nuuksio kun alkaa olla aika tuttu.

  Mahtavaa, toiset osaa tehdä myös videoita :) Olipa mainioita tosiaan nuo villisiat, vaikka vissiin ne voivat sille päälle sattuessaan olla hurjiakin.

 14. Nämä Suomen kansallispuistot kiinnostaisi kyllä kovasti mutta aina ollaan Suomessa niin pikaisesti. Kiva kuitenkin lukea näistä niin voi samalla vähän suunnitella ja haaveilla, että mitkä paikat pitää laittaa tulevaisuuden listalle.

 15. Monen monta kertaa ajettu tuosta ohi ja joka ikinen kerta puheltu, että ensi kerralla pysähdytään tuonne. Mutta ei… Nyt kyllä pitää ryhdistäytyä. Kiitos tästä jutusta ja inspiraatiosta!

 16. Olen kyllä Helvetinkolusta kuullut, mutten muista kuvia nähneeni! Kiva lukea Suomesta, ja tämä(kin) retki menee muistiin, kunhan edes Tampereelle asti pääsisin täältä rannikkoalueilta. ^_^ Ja sivuhuomiona: kyllä sitä Gallen-Kallelan aikaan osattiin matkustaa…

 17. Helvetinkolu on tuttu paikka ja siellä on tullut useinkin tarvottua, tosin vain kesäisin. Mielestäni se on varsin mukava kohde myös sen vuoksi, että sinne on suhteellisen helppo mennä pientenkin lasten kanssa. Ja samalla voi pitää pienen eväsretken, joka on kyllä ulkona liikkumisessa ihan parasta!

 18. (Entistä) metallipäätä viehättää kovasti nimet, joissa esiintyy sana helvetti :). Olen itse asiassa kuullut Helvetinjärvestä ja ehkä myös Helvetinkolusta, mutta enpä olisi osannut sijoittaa niitä noin lähelle Tamperetta. Ei hullummannäköistä maisemaa.

 19. Kaunista tuolla näyttää olevan talvellakin! Kävin jokunen vuosi sitten syksyllä Helvetinkolulla, ja aika hieno paikkahan se oli. Kierros oli vain harmillisen lyhyt, minkä seurauksena lähdettiin samoilemaan vähän turhankin pienille poluille, mutta selvittiin elävänä ulos Helvetin porteista kuitenkin. :D Tässä vanha postaus reissusta: https://vidaestrada.wordpress.com/2014/11/08/helvetista-itaan-ja-lanteen/

 20. Hehheh, en ollut tästä ennen kuullutkaan! :) Kaunista suomalaista metsämaisemaa, talvellakin. Täytyy ehdottomasti pistää korvan taakse, tämä voisi kiinnostaa aussimiestäkin nimensä puolesta :)

 21. Etenkin tuollaisilla lämpötiloilla tuossa on kyllä nähtävyys jota saa muutamaan kertaan ulkomaalaisille matkailijoille selitellä :-)

 22. Oon joskus ajanut paikan ohi, mutta silloin ei ollut aikaa poiketa. Lukenut olen kyllä useaan otteeseenkin. Harvemmin luonnonpuistoihin tulee talvisin lähdettyä, mutta näiden(kin) kuvien perusteella ihmettelen että miksei, onhan talvellakin kaunista! :)

 23. Hieno paikka, ja hyvin voin kuvitella Gallen-Kallelat ja kumppanit tuonne inspiroitumaan! Hmm, pitäisikö ottaa tavoitteeksi käydä kaikissa Suomen kansallispuistoissa… Suomesta löytyy niin uskomattomia paikkoja että tekisi mieli koluta niitä ihan huolella :)

 24. Nimen olen kuullut, mutta muuten aivan tuntematon paikka. Kivalta päiväretkikohteelta vaikuttaa, talvellakin :) Pitää olla hullu, että tuon rotkon yli lähtee hyppäämään!

Leave a Reply