Heureka – Sähkölä ja Eläinten Body Worlds sopii myös aikuiselle

Heureka – Sähkölä ja Eläinten Body Worlds sopii myös aikuiselle

posted in: Suomi | 22

Yhteistyössä Heureka

Ala-asteen opettajani oli erikoistunut luonnontieteisiin, joten luonnollinen luokkaretkikohde Jyväskylästä käsin oli Vantaan tiedekeskus Heureka. Lisäksi matkustimme perheeni kanssa paljon Suomessa 90-luvulla, joten Heurekakin valikoitui matkakohteeksi useammin kuin kerran. Erilaiset näyttelyt tekivät Heurekasta matkailukohteen, jossa jaksoi käydä useamminkin. Teini-iässä pääkaupunkiseudun kohteeksi alkoi valikoitua kuitenkin jokin muu huvittelupaikka, kuten Lintsi. Aikuisiällä Vantaa on tullut tutuksi lähinnä lentomatkojen aloituspisteenä.

Nyt matkustin junalla Tampereelta Tikkurilaan, eikä aikomuksena ollutkaan jatkaa lentokentälle. Keväisen päivän retkikohteena oli Heureka.

Tikkurilaan hurauttaa Tampereelta junalla vain alle puolitoista tuntia ja asemalta Heurekaan kävelee vain viitisen minuuttia.

Heureka kutsui meidät tutustumaan juuri avautuneeseen Sähkölä-näyttelyyn, jonka päätteeksi pääsisimme kiertämään Heurekan perusnäyttelyt ja vielä lokakuun 2017 loppuun saakka pyörivän Eläinten Body Worlds -näyttelyn.

Sähkölä Heureka

Sähkölä Heureka

Sähkölässä sähkö konkretisoidaan näyttelyn avulla. Älynukkekodissa pääsee pitämään huolta siitä, että perheen energiankulutus pysyy maltillisena. 370 kilon punnuksen hinaamisella 10 metriin saadaan varastoitua kymmenen wattituntia energiaa, joka vastaa nykypäivän älypuhelimen energiamäärää. Samalla opimme, että sama energiamäärä riittää kiukaalle vain kuudeksi sekunniksi. Pääsemme myös laittamaan kodin laitteita järjestykseen kulutuksen mukaan. Yllätyn, kuinka paljon energiaa hiustenkuivaaja viekään.

Kaikista hauskin kokemus Sähkölässä on pakohuone, jossa kokeillaan selviytymistä kolmen päivän sähkökatkosta. Hoksottimien avulla pakohuoneesta pääsee kuitenkin todellisuudessa pois jo kymmenessä minuutissa. Pakohuoneessa konkretisoidaan, miten lähes kaikkeen arkiseen tekemiseen tarvitsemme sähköä. Laajan sähkökatkon sattuessa ei vedä edes vessa, eikä älypuhelimellakaan pääse nettiin, kun verkko on katkennut.

Sähkölä-hankkeessa mukana ollut yhteistyökumppani Sähköturvallisuuden edistämiskeskus STEK haluaa pakohuoneella tuoda esiin sen, kuinka jokaisen tulisi tarpeen vaatiessa pärjätä 72 tuntia ilman sähköä. Allekirjoittaneelle 72 tuntia pelkästään ilman nettiäkin tekee jo tiukkaa. Saati sitten ilman vessaa ja jääkaappia.

Sähkölä-näyttely on avoinna Heurekassa vähintään seuraavien kolmen vuoden ajan.

Sähkölä Heureka

Eläinten Body Worlds Heureka

Heurekaa on vastikään laajennettu siten, että sinne mahtuu suurempia vaihtuvia näyttelyitä. Parhaillaan menossa oleva Eläinten Body Worlds -näyttely olikin suurempi kuin olin kuvitellut. Näyttelyssä pääsee näkemään eläinten turkin ja nahan alle. Vaikka eläimet saattoivat näyttää muovisilta, ovat ne ihan oikeita – plastinointitekniikan, jossa ruumiin nesteet ja rasvat on korvattu nestemäisillä muoveilla, avulla pääsemme näkemään eläinten lihakset ja hermostot hyvinkin yksityiskohtaisesti. Näyttelyssä on nähtävillä esimerkiksi valtavia haita, kirahvi ja täysikokoinen norsu. Yhtään eläintä ei ole vahingoitettu tai tapettu näyttelyä varten. Kävijäkyselyiden mukaan eläinten monimuotoisuuden näkeminen läheltä on kasvattanut uhanalaisten eläinten arvostusta ja eläinsuojelun tärkeyttä.

Vaikka Heureka kuhisikin alakouluikäisiä, riitti siellä ihmeteltävää myös kolmekymppisille. Kurkkaa vielä videolta, miltä päiväreissumme Heurekaan näytti.

Oletko käynyt viime aikoina Heurekassa?

Seuraa matkaa Instagramissa, Facebookissa ja YouTubessa.

22 Responses

 1. Minä olen käynyt Heurekassa tasan kerran. Toisen kerran koitettiin kun oli se ihmisten Body Worlds -näyttely, mutta silloin sinne oli ulkona niin pitkä jono, että emme olisi ehtineet aukioloaikojen puitteissa sisälle. Toista kertaa emme edes yrittäneet.

 2. Viime Heurekan reissusta onkin vierähtänyt tovi – lapsonen taisi silloin olla vielä kuudennella luokalla, ja nyt jo täyttää 18 :D Toi eläinnäyttely mua on itse asiassa kiinnostanut kovasti, pitää yrittää sinne ehtiä – mulla kun tuppaa usein käymään niin, että kiinnostavat jutut menee ohi vaikka kuinka suunnittelen meneväni, kun se toteutus on vähän heikompaa… Matkustelu jostain syystä tosin onnistuu aina :D

 3. Oon kuullut paljon kehuja tosta eläinten Body Worlds -näyttelystä, pitää ehdottomasti mennä itsekin kurkistamaan! Sama kun sulla, viimeksi joskus ala-asteella tullut käytyä.. :D

 4. Heureka on avattu kun olen ollut yli kahdenkymmenen, joten lapsena ei ole tullut käytyä, jestas kun te olette nuoria ☺
  Kerran olen käynyt, heti 90-luvun alussa, käytin siellä v 90 syntyneen serkkuni. Enpä sieltä juuri mitään muista, ylläri…

  Nuo pitkät sähkökatkothan on Suomessa olleet jokatalvisia ongelmia. Muutama vuosi sitten äitinikin oli Satakunnassa melkein viikon ilman sähköjä joulun seutuun, muttei suostunut tulemaan meille, sitkeä mamma. Eikä siinä oikeasti jotain kännykän akun tyhjenemistä surra vaan sitä miten nopeasti talo kylmenee kun lämmitys on katkennut talvipakkasilla. Vessaa ei tietenkään voi käyttää, mutta sitä vartenhan on ämpäreitä ?
  Meillä kotona ei tulisi onneksi heti lämmitysongelmaa, kun sähkökierron lisäksi voidaan käyttää puulämmitteistä vesikiertoa. Koko talveksi varatut saunapuut vaan taitaisivat huveta max viikossa lämmityskattilan ahnaaseen kitaan ?

  • Just jossain mökillä selviäis varmasti ihan älyn paremmin kun voi lämmitellä takan edessä tai puulämmitteisessä saunassa ja ulkohuussitkin on tuttua kauraa! 8D

 5. Heureka on ihan loistava paikka, niin lapsille kuin aikuisille! Ois kyllä aika jännää koittaa sitä iten pärjäis sähköttä, hui!

 6. Heureka on omastakin lapsuudesta tuttu ja aika nostalginen paikka. Kävin viimeksi vuonna 2013, silloin siellä oli samanlainen body worlds -näyttely, mutta ihmisistä. Aika hurjan näköisiä olivat ne oikeat ihmiskehot, joiden nahan alle pääsi katsomaan, joten voin kuvitella että eläintenkin kohdalla säväytti! Sähkönäyttelytkin on kiinnostava. Ihan hullua, miten riippuvainen sitä onkaan sähköstä muidenkin asioiden kuin varsinaisen elektroniikan kautta. Kyllähän se tuntuu jotenkin riskaabelilta, ja alkaa tehdä mieli hankkia omat aurinkopaneelit. :D

  • Nostalginen paikka tosiaan! Hirmu mielenkiintoinen näin aikuisiälläkin. Eläinten Body Worlds oli kyllä kiinnostava, samoin Sähkölä. :-)

 7. Höh, ehdit ennen minua Heurekaan tuonne uuteen näyttelyyn. ;)
  Tulee käytyä Heurekassa joka toinen vuosi ja yleensä noiden naperoiden kanssa. Muistan hyvin edellisen body worlds-näyttelyn, sitä kun ei meinannut pystyä katsomaan -ihminen kun oli “purettuna” osiin.

  Oli mukava lukea postauksesi, nyt on ihan pakko mennä Heurekaan uudestaan.

 8. Minä en ole ikinä käynyt Heurekassa, paitsi pihalla olen ollut tutustumassa kiviin. Sinne on melko kallis pääsymaksu ja ajattelin, ettei se kuitenkaan ole kovin inspiroiva. Lapsena leikin Möbiuksen nauhalla, missä oli minulle tiedettä ihan tarpeeksi. Onkohan sellaista neroa, että pystyisi päättelemään tuloksen etukäteen.
  Yllättävästi kiinnostuin geologiasta kun olin Leivonmäen ankallispuistossa joskus.
  Jos minulla muisti pelaisi, niin minua kiinnostaisi tieteisiin liittyvät asiat taas, mutta eipä se enää pelaa.

 9. Jossain vaiheessa koulussa me tehtiin jokaikinen vuosi luokkaretki Heurekaan ja Lintsille. Se oli aina koko kouluvuoden kohokohta. Sen jälkeen en ole käynyt, mutta mielellään joskus veisin tuon aussimiehen sinne ihmettelemään, tuntuu että se voisi tykätä. Nuo näyttelyt kuulostaa tosi mielenkiintoisilta! Tekisi varmaan kaikille hyvää oppia, miten paljon energiaa arkiset pikkuasiat voikin viedä.

 10. Mulla on hieman edellisestä käynnistä aikaa, mutta tosi mielenkiintoinen paikka myös aikuiselle! Tällaisissa paikoissa soisi ihmisten käydä sivistämässä itseään vähän useamminkin ja tarvisi siis itsekin mennä lähiaikoina uudestaan Heurekaan.

 11. Apua, en ole käynyt Heurekassa koskaan. Riittävän kiinnostavaa näyttelyä ei ole ilmeisesti vielä osunut kohdalle..

Leave a Reply