Himeji – linna, joka myytiin 23 jenillä

Himeji – linna, joka myytiin 23 jenillä

posted in: Japani | 44

Kävin Himejissä ensimmäisellä Japanin matkallani 11 vuotta sitten. Silloiseen matkapäiväkirjaani kirjoitin, kuinka nyt tuli viimeinkin se fiilis, että on täällä ollut niitä samuraitakin. En ollut nähnyt mitään vastaavaa. Himejin linna oli niin hyvin säilynyt sisältä ja ulkoa. Se oli valtava ja uskomattoman kaunis. Päivä oli aurinkoinen ja lämmin.

Himejin linna oli sittemmin viisi vuotta restauroitavana ja se avattiin yleisölle uudelleen vuonna 2015. Viimeiset pari vuotta linna on ollut todella suosittu vierailukohde ja jo vuoden 2015 aikana siellä vieraili 2,5 miljoonaa turistia. Viime keväänä kirsikankukinnan aikaan jokainen vierailija ei välttämättä päässyt käymään linnassa, sillä niin moni halusi vierailla siellä samanaikaisesti.

Nyt talviaikaan tilanne oli onneksi toinen. Vierailimme kauniina ja aurinkoisena, jopa vähän lämpimänä, joulukuisena päivänä Himejissä. Vastassa oli entistäkin upeampi valkoinen kaunotar.

Himejin linnaHimejin linna Himejin linna Himejin linna

Kukkulalle, jolla Himejin linna seisoo, rakennettiin alunperin linnoitus 1300-luvulla ja se laajennettiin nykyiseen loistoonsa 1500-1600-lukujen taitteessa. Ensimmäisenä merkittävänä laajentajana toimi Toyotomi Hideyoshi, sama herra, joka rakennutti Osakan linnan. Himejin linna on ollut hyvinkin onnekas, sillä sitä ei tuhottu Meiji-restauraation yhteydessä, jolloin epämiellyttäviä feodaalisen Japanin symboleita tuhottiin ympäri Japanin 1800-luvun lopulla. Edes toisen maailmansodan pommitukset tai 90-luvun suuri maanjäristys eivät linnaa ravisuttaneet. Paikalliset uskovatkin, että jumaluudet ovat suojelleet linnaa vuosisatojen ajan.

Kun linna oli päätetty säästää tuhoamiselta 1800-luvun lopulla, se huutokaupattiin. Eräs himejiläinen herra osti linnan 23 jenillä. Hän ei kuitenkaan ostanut sitä säilytettäväksi, vaan tuhottavaksi. Linnan alue haluttiin hyötykäyttöön. Himejin linnan tuhoaminen olisi kuitenkin ollut liian kallista, joten jälleen kerran linna säästyi.

Himejin linna

Linnasta avautuu upea näköala yli Himejin. Himejin rautatieasemalta kävelee linnalle rauhallista tahtia alle puolessa tunnissa.

Sisäänpääsy Himejin linnaan maksaa 1000 jeniä, eli noin yhdeksän euroa. Yhdistelmälippu linnaan ja sen viereiseen Kokoen-puutarhaan maksaa 1040 jeniä, eli vain muutamakymmenen eurosenttiä enemmän. Linnassa tulee ottaa kengät pois, eli varsinkin talvella kannattaa pukea lämpimät sukat jalkaan, sillä linnan lattiat ovat kylmät. Tarjolla on tossuja, mutta suurempiin jalkoihin ne eivät mahdu.Himejin linna Himejin linna Himejin linna

Kokoen-puutarhassa kannattaa ehdottomasti myös käydä. Puutarha on rakennettu vasta 90-luvulla, mutta siinä on käytetty erilaisia tekniikoita Edo-kaudelta. Puutarha pitää sisällään yhdeksän erilaista pienempää puutarhaa 3,5 hehtaarin alueella.

Himejiin voi tehdä helposti päiväretken Osakasta käsin. Junamatka kestää noin puolitoista tuntia. Jos olet hankkinut Japan Rail Passin, pääset kätevästi pysähtymään Himejissä vaikkapa matkalla Osakasta Hiroshimaan. Tuolloin voi käyttää myös luotijunaa, joka on paikallisjunia nopeampi. Jos Japan Rail Passia ei ole, voi olla kannattavaa hankkia esimerkiksi Kansai Thru Pass, jolla pääsee kulkemaan kahden päivän aikana julkisilla kulkuvälineillä Kansain alueella 4000 jenin (36 euron) hintaan. Yksittäinen menopaluu Himejiin maksaa jo suunnilleen saman verran, joten toisen päivän saa käytännössä ilmaiseksi. Päivien ei tarvitse olla peräkkäiset, joka tekee lipusta vieläkin paremman diilin. Kansai Thru Passilla voi kulkea kaikilla muilla linjoilla, paitsi JR:llä. Se käy myös paikallisbusseissa ja metroissa.

Katso myös videolta, miltä Himejin linnassa näyttää.

Oletko vieraillut japanilaisessa linnassa?
Onko Himejin linna tuttu?

Seuraa matkaa Instagramissa, Facebookissa ja YouTubessa.

44 Responses

 1. Vaikuttaisi siltä, että Himejin linnalla on ollut vuosien saatossa aikamoista tuuria. Edes päälle pudonnut pommi ei onnistunut tuhoamaan sitä :D Mä olen tainnut käydä Japanissa vain Nagoyan linnassa. Noin miljoona kertaa.. Nagoyan linnaa on kyllä taidettu restauroida vuosien saatossa aika reippaalla kädelläkin ja siitä oli tuhoutunut osia 2. maailmansodan aikaan. En ikinä unohda sitä, kun kävin ensimmäisen kerran linnalla Golden Weekin aikana. Linnan katolta oli nostettu kultainen karppi alas, jota sai käydä koskettamassa (tuo onnea, tietysti). Jonot olivat kuitenkin niin pitkiä, ettei edes menty yrittämään.

  • Joo, onnekas linna! Mä en ole vieläkään Nagoyassa käynyt, mutta pitäisi joku kerta sinnekin suunnille. Vaikka Himeji se hienoin onkin, mut kyllä niitä muitakin hienoja on. Kumamoton linna oli kans upee.

 2. 2,5 miljoonaa turistia! Morjes, kovat on matkailumäärät! Pakko paljastaa mutta mulla tulee tästä linnasta mieleen joku japanilainen sarja 90-luvulta. En kyllä muista mikä mutta näyttää ihan jonkun sarjan alkutunnarin linnalta :D Hitsi kun ärsyttää kun ei saa mieleen että minkä..

  Tuo on hyvä laittaa muistiin että kengät pitää ottaa linnassa pois! Saattaa olla lattiat vähän vilpoiset, villasukat mukaan siis!

 3. Kiitos viehättävän linnan viehättävästä esittelystä. Joskus vielä Japaniin!

 4. En tiedä, paljonko on 23 jeniä tarkalleen, mutta jos reilua sataa vuotta myöhemmin 1000 jeniä on yhdeksän euroa, on linna kyllä lähtenyt todella halvalla! Ihanan aurinkoinen talvipäivä, varmasti just passeli tuolla käymiseen :)

 5. Kiotossa tuli käytyä useammankin palatsin alueella – tiedä sitten voiko niitä kutsua linnoiksi :-)
  Vähäiselläkin Japanin kokemuksella jutussasi on niin tuttuja elementtejä, siltoja, karppeja … ehkä kymmenen tai kahdenkymmenen jälkeen voisi jo todeta, että samanlaisia kaikki :-) :-) :-)

  • Heh, Kiotossa on kaksi palatsia; keisarinpalatsi ja nijo-linna, mutta ne ovat kyllä hyvin erilaisia kuin Himeji. Toisaalta noi puutarhat ja karppilammet voi äkkiseltään tuntua samalta, mutta linnat ovat kyllä täysin erilaisia. :-p

 6. Aivan ihanan näköinen linna! Yksi blogisi mainiosta puolista on, että se esittelee laajasti Japania ja sen kulttuuria. Valitettavaa on todeta omalta osalta, että Japani on jäänyt vielä koluamatta.

 7. On kyllä uskomattoman hyvin säilynyt linna. Japanilaiset geenit oletan ;) Linnoista tulee automaattisesti mieleen korkeat tornit ja jylhät muurit. Ilman tekstiä en olisi ajatellut tätä heti linnana. Kaunis on!

 8. Uskomattoman hieno linna ja kiehtova tarina sen ympärillä! Hienot kuvat ja video, kiitos kattavasta esittelystä :)

 9. Kaunis ja mielenkiintoisen näköinen paikka, taas täysin uusi tuttavuus mulle. Erikoinen tarina linnalla tai se, miten monta kertaa se on säilynyt tuholta vuosien saatossa. Nuo japanilaiset puutarhat ovat jotenkin harmonisen kauniita ja pelkistettyjä niissä on jotain rauhoittavaa. Onko sulle muuten tuttu paikka Helsingissä Roihuvuoren japanilainen puutarha. Asuin aikoinaan ihan sen lähellä.

  • En ole vielä siellä Roihuvuoren japanilaisessa puutarhassa käynyt. Joka vuosi oon yrittänyt sinne kirsikankukkajuhlaan, mutta olen sitten kuitenkin ollut jossain muualla reissussa. Ensi keväänä jälleen uusi yritys. :-)

 10. Oho, aika monta kertaa linnalla on käynyt hyvä tuuri – se on aina hyvä, ettei ihan kaikkea vanhaa tuhota. Toi puutarha kyllä kiinnostaisi….

 11. Ihanan japanilaista, kun pitää ottaa kengät pois! Mutta hyvä tietää tuokin etukäteen niin tosiaan talvella voi varautua vaikka omilla villasukilla :)

  • Joo, Japanissa pitää niin monessa paikkaa aina ottaa kengät pois, et kantsii olla hyvät ja siistit, sekä talvella lämpöiset, sukat jalassa. :-)

 12. Kävin Japanissa elämäni ensimmäisen kerran viime lokakuussa, vähän vastoin tahtoani. Mutta maa olikin mieletön yllätys! Tuollainen samantyyppinen oli se Osakankin linna, jonka mainitsitkin. Mikä tuuri miehellä, kun on saanut linnan noin halvalla!

 13. Kuulostaa kyllä todellakin siltä, että joku korkeampi voima tuota linnaa on suojellut! Sopiikin sen arvolle hyvin, että kengät täytyy ottaa pois, mutta se taitaa olla Japanissa muutenkin aika yleistä(?). Kaunishan se on ja tuota arkkitehtuuria ei voi lakata ihmettelemästä, se on jotenkin niin erikoista. Mutta on tuossa taas lipun hinta keksitty, kun yhdistelmälippu maksaa vain muutamankymmenen senttiä enemmän, hah :D

  • Joo, kengät otetaan Japanissa monesti pois, mikä on suomalaiselle onneksi helppoa ja jees. :-) Mietin itsekin tuota lipun hintaa. Ehkä ne on laskeneet, että saavat tuolla pienellä summalla kuitenkin vähän ylläpitokuluja ja sitten kun hinta on sen verran halpa, kynnys käydä myös puutarhassa on pieni. :-)

 14. Olipa mielenkiintoinen tarina linnalla! En ole itse Japanissa koskaan käynyt, mutta kovasti se kiehtoisi. Nyt kun olen muutaman erittäin mielenkiintoisen Japanijutun sulta jo lukenut, niin matkakuume sen kuin vain nousee :)

 15. Huh, onneksi ei linnaa ole saatu tuhottua! Sen verran upealta näyttää ja samoin ympäröivä puutarha.
  Surettaa oikein, miten paljon ihania rakennuksia on jo ehditty tuhota maailmalla kaiken muun turhan alta.

 16. Upeannäköinen linna, hyvä että on säilynyt! Vähän hirvittää nuo turremäärät, onpas sinne tunku. Mutta ei ihme!

 17. kuinka paljon 23 jeniä on tuolloin ollut? tuskin sentään ihan samaa kurssia kuin nykyään…? lukijan kannalta olisi ollut ehkä ihan kiva avata vähän mittakaavaa,,, :-)

  muutenhan tässä alkaa jo vallan päiväuneksia oman linnan hankkimisesta!

  • 23 jeniä on noin 2000 euroa nykyrahassa – kerroin siitä videolla, toki kaikki eivät ehdi videota katsoa. Mutta ei 2000 euroakaan tosiaan paha ole! :-D

 18. Wau! Tuo rakennustyyli on todella vaikuttava. On kyllä todella kaunis!

 19. Mä voisin hyvin kiivetä linnaan jo pelkästään tuon näköalan takia! On kyllä linnakin upea ilmestys. Eikä tuo 2 000 euroakaan ole paha hinta tästä pienestä “tönöstä”. :D

 20. Todellinen kaunotar <3 Kiitos Lotta – opin taas uuden paikan Japanissa! Omaa Japanin reissua odotellessa.

 21. Kaunis linna, ja mistä kaikesta se on selvinnytkään! :) Ymmärrän hyvin, miksi olet aikoinaan reissupäiväkirjaasi tuolla tavalla kirjoittanut. Mielenkiintoista nähdä tämän ja monen muun maailman turistikohteen kohdalla, aletaanko väkimassoja jossain vaiheessa rajoittaa enemmänkin.

  • Ihan totta, jengi kun nyt matkustaa enemmän ja enemmän. Kiinalaisiakin reissaa jo niin valtavasti ja moni nähtävyys Japanissakin alkaa olla aivan täynnä. Toivottavasti aletaan vähän rajoittaa, varsinkin luonnonkohteita, jotka eivät sitä massaa vaan millään kestä.

 22. Hanneli/duunireissaaja

  Japanissa olisi niin paljon nähtävää, ja se on mun mielestä kiinnostavin maa tuolla maailmankolkalla. Linnat kiinnostavat, ja käyn niissä melkein aina kun reitille sellainen osuu. Tuollakin olis kiva käydä.

 23. On niin kivaa lueskella näitä (uudestaan), kun tietää, että ensi keväänä pääsee itsekin Osakaan, Himejiin ja Naraan ensimmäistä kertaa :)! Vähän on mielessä, että EHKÄ tämän saisi sisällytettyä myös Hiroshiman ja Miyajiman reissuun, mutta toisaalta voi olla fiksumpaa tulla käymään täällä ihan erikseen, kun Osakasta ja Kiotosta on kuitenkin niin lyhyt matka.

  • Himeji on kyllä tosi kaunis. Ehkä paras idea olisi tosiaan ekana aamulla käydä. Kattoo vaan fiksut junayhteydet ja kulkee vaikkapa taksilla ni pääsee nopee meneen. :-)

Leave a Reply