Shanghai on jälleen yksi niitä kaupunkeja, jossa moderni ja perinteet elävät rinta rinnan. Monelle tulee varmasti ensimmäisenä Shanghaista mieleen neonvalot ja pilvenpiirtäjät, mutta on kaupunki muutakin. Kiinan kansantasavallan moderni keskus.
Kaupungin historiaan tutustuminen on hyvä aloittaa vierailemalla vanhassa kaupungissa ja sen vieressä sijaitsevassa rauhoittavassa Yu-puutarhassa.
Vanha kaupunki ja puutarha ovat tuhoutuneet toisen maailmansodan aikana, mutta ne on sittemmin kunnostettu. Vanhaa kaupunkia ympäröi aiemmin muuri ja se toimi alueen hallinnollisena keskuksena. Vanha kaupunki ja puutarha ovat kukoistaneet Ming-dynastian aikaan, erityisesti 1500-luvulla. Nykyään alue on turistinähtävyys ja perinteiseen tyyliin kunnostetuissa rakennuksissa myydän pääasiassa matkamuistoja. Myös teehuoneita ja ravintoloita (myös Starbucks ja Mäkkäri…) löytyy.
Meidän vierailullemme osui todella upea kevätpäivä. Luumunkukat kukkivat ja aurinko paistoi. Koska olimme liikkeellä keskellä viikkoa, sai puutarhassa kuljeskella suhteellisen rauhassa, vaikka itse vanhassa kaupungissa paikoitellen ruuhkaa olikin.
Vanhasta kaupungista voi matkaa jatkaa Shanghain tunnetuimmalle temppelille, Jade-Buddhan temppelille. Temppeli on perustettu 1800-luvulla, kun Burmasta tuotiin kaksi upeaa jadesta tehtyä patsasta Shanghaihin. Molemmat patsaat ovat nähtävillä temppelin yläkerrassa ja ne ovat todellakin upeita. Varsinkin suurempi, istuva Buddhapatsas, joka on tehty yhdestä ainoasta jade-kivestä. Toinen, pienempi patsas on makaava Buddha kuolinvuoteellaan.
Perinteikästä nähtävää löytyy myös kaupungin ulkopuolelta. Noin tunnin ajomatkan päässä sijaitsee Shanghain Venetsiaksi kutsuttu Zhujiajiao-kylä, jonka läpi virtaa useita jokia. Tämä kylä on perustettu jo noin 1700 vuotta sitten ja se on ollut aikoinaan vilkas riisin ja kankaiden kaupankäyntiin keskittyvä kylä. Nykyään kylä elää turismilla ja siellä asuu noin 60 000 asukasta. Vierailimme kylässä iltapäivällä ja illalla ennen auringonlaskua, jolloin kadut olivat hiljaiset ja fiilis hyvinkin rauhoittava.
Kylän asukkaat ovat pääasiassa vanhuksia ja he ovat aikoinaan tottuneet pesemään kaiken – ruuasta pyykkeihin – kylän läpi virtaavassa joessa. Näimmekin paikallisia pesemässä astioita, siivousmoppeja, kanafileitä ja riisiä yhdessä ja samassa joessa. En ehkä mielellään ruokailisi paikallisessa ravintolassa.
Haluatko kuulla lisää?
Seuraa keväistä Itä-Aasian reissua reaaliajassa Instagramissa ja Facebookissa.
4 Responses
Jerry / Pako Arjesta
Upeita kuvia :). Niin tunnelmallista. Varmasti vie samantien ajassa taaksepäin, kun astuu tuollaiselle kadulle :D.
Lotta Watia | Unagidon
Kiitos Jerry! Kyllä vaan, historian havinan tuntee. Vaikkakin uudelleen rakennetusta tulee monesti vähän “feikki” olo, mikä mulla monesti varsinkin Kiinassa on. :-p
Tarja Pesonen
Tosi hyviä kuvia :) …tuttuja näkyy kuvissa :)
Lotta Watia | Unagidon
Kiitos Tarja! Kiva että tulit kurkkaamaan mun blogia ja kiitos kommentista! :-)