Ishigaki – portti Japanin paratiisiin

Ishigaki – portti Japanin paratiisiin

posted in: Japani, Okinawa | 35

Smaragdinhohtoinen meri ja valkoiset hiekkarannat. Vehreä viidakko ja eksoottiset eläimet. Rento elämäntyyli ja outo kieli. Nämä olivat mielikuviani Japanin Okinawalle kuuluvalle Yaeyama-saaristolle. Eikä paljon mennyt pieleen. Yaeyama-saarten tutkiminen alkaa yleensä Ishigakilta, jonne pääsee suoralla lennolla Japanin pääsaarelta. Osakasta lähdettäessä Ishigaki saavutetaan noin kahden ja puolen tunnin lennon jälkeen.

Jo juuri ennen Ishigakin lentokentälle laskeutumista tiesin, että reissusta tulee upea.

Ishigaki

Viime syksynä japanilainen halpalentoyhtiö Peach aloitti suorat lennot Osakasta Ishigakille. Kauaa ei tarvinnut miettiä, mihin käyttäisin reilun viikon mittaisen Japanin lomani. Olin aikaisemmin käynyt Okinawan pääsaarella, mutta Japanin eteläisin ja samalla läntisin osa, eli Yaeyama-saaret, olivat vielä tutkimatta. Kun puhutaan Okinawasta, puhutaan monesti Okinawan saariryhmän suurimmasta saaresta. Okinawan prefektuuri kuitenkin koostuu sadoista pikkusaarista, jotka levittäytyvät jopa 1000 kilometrin saarijonoksi. Suurehkoja saaria Okinawan prefektuurissa on kymmenkunta.

Ishigaki Ishigaki

Ishigaki

Lento Osakasta vie Ishigakille, josta voi ottaa lautan sitä ympäröiville saarille. Helpoiten lähestyttäviä ovat Taketomi, Kohama, Kuro ja Iriomote. Kauempana sijaitseva Hateruma on suosittu kohde, mutta koska se sijaitsee niin avomerellä, perutaan sinne ja sieltä pois meneviä lauttoja usein. Hateruma on japanilaisten suosiossa, koska sieltä löytyy Japanin eteläisin kohta. Turisteja kuitenkin pyydetään välttämään tiukkaan aikataulutettua reissua Haterumalle, sillä pois päin lähtevää lauttaa voi joutua odottamaan jopa päiviä. Myös kauempana sijaitseva Yonaguni on vahvasti säiden armoilla. Sinne pääsee myös lentäen, mikäli sää sallii.

Yaeyaman reissulla kävin Ishigakilla, Taketomilla ja Iriomotella. Matka alkoi Ishigakilta, jossa majoituin pieneen Shiraho-nimiseen kylään suloiseen guesthouseen. Shiraho on todella perinteinen ja rauhallinen kylä saaren kaakkoisrannalla. Kaikki muut majapaikassa asuvat olivat japanilaisia yksinmatkustavia naisia.

Ishigaki IshigakiIshigaki

Vaikka Shiraho hyvin rauhallinen alue onkin, pääsee siitä liikkumaan erinomaisesti lentokentälle tai saaren nähtävyyksiin. Lentokentän ja Ishigakin kaupungin/sataman välillä kulkee useita linja-autoja tunnissa. Myös saaren ympäri kulkee linja-autoja, mutta niitä menee vain muutamia päivässä. Helpoin tapa nähdä saarta on vuokrata auto, mutta mikäli aikataulun suunnittelee tarkkaan, pystyy päivän aikana nähdä saarta myös linja-autolla.

Ishigakilla voi ostaa viiden päivän linja-autopassin, jolla voi kulkea niin paljon kuin tykkää. Kuskit myyvät passeja ja niitä saa pyytämällä Michikusa freepass ja maksamalla 2000 jeniä (n. 18€).

Ishigaki

Koska majapaikassani muutkin olivat yksinreissaavia naisia, löytyi sieltä helposti seuraa nähtävyyksille tai vaikka illalliselle. Myös japanilaisille okinawalaiset paikannimet olivat vaikeita, sillä vaikkapa nimi 川平 luettaisiin standardi-japanissa Kawahira, luetaankin se Okinawalla Kabira. Kabira on yksi Ishigakin ikonisimpia kohteita.

Ishigaki Ishigaki

Aivan varmasti jokainen Ishigakin matkaaja käy Kabirassa. Tyyni lahti on suosittu paikka käydä vaikkapa lasivenepohja-ajelulla. Paljon yhtä hienoja ja vähemmän turisteille pyhitettyjä alueita saarelta kyllä myös löytyy, mutta japanilaisille se on tärkeää käydä juuri siellä kuuluisassa paikassa. Onhan se tietysti hienoa nähdä livenä paikat, jotka ovat niissä kavereidenkin kuvissa komeilleet.

Kabirassa kannattaa rannan lisäksi käydä jätskillä. Aivan bussipysäkin vieressä sijaitsee ravintola, joka tarjoilee käsintehtyjä nuudeleita ja gelatoa. Makuina löytyy muun muassa okinawalainen olut, karvaskurkku ja awamori-riisiviini. Minun kulhooni päätyivät olut ja awamori. Oluen makuisesta jäätelöstä ei oikein tiedä mitä odottaa, mutta se maistui oikeasti oluelta ja vieläpä hyvältä sellaiselta. Ja hei – kaiken hyvän lisäksi siinä oli viisi prosenttia alkoholia.

Ishigaki width= Ishigaki

Kun Kabirasta jatkaa matkaa kohti itää saapuu pian yhdelle Japanin luonnonmonumenteista. Yaeyama-yashi on palmumetsä, jonne voi tehdä lyhyen kävelyretken. Yaeyama-palmuja kasvaa nimensä mukaisesti ainoastaan Yaeyama-saarilla. Palmumetsän vieressä on myös paljon sokeriruokopeltoa ja todella herkullinen tuoremehukioski, jonka hedelmämehujen makeuttamiseen käytetään ruokosokeria.

Ishigaki Ishigaki Ishigaki

Olen varmasti jo monta kertaa aiemminkin maininnut, että japanilaisille (kuten myös allekirjoittaneelle) ruoka ja herkut ovat tärkeä juttu. Niinpä nämä jätskit ja mehut eivät missään nimessä vielä riitä. Ishigakin kaupungin itäosassa sijaitsee tunnettu Re: Hellow -niminen kahvila-ravintola, joka tarjoilee saaren vihanneksista tehtyjä herkullisia annoksia. Annoksissa käytetään paljon myös okinawalaista vaaleaa kalaa. Koska Yaeyama-saaret ovat Japanin surffaajien paratiisi, on tämäkin kahvila saanut vähän sellaista rennon surffimaista teemaa ympärilleen. Oli muuten taivaallisen hyvää. Eikä terassin biitsimaisemakaan yhtään hullumpi ollut.

Ishigaki Ishigaki

Jos vielä illalla hiukopala maistuu (no tottakai maistuu), niin Shirahosta löytyy aivan mahtava paikallinen izakaya-pubi. Se on vähän vaikea löytää, mutta guesthousesta saamillani ohjeilla suunnistimme illan pimetessä herkuttelemaan okinawalaisen pikkukylän tyyliin. Gueshousen omistaja kuvaili paikan omistajaa Yubabaksi. Yhteneväisyys oli ilmiselvä.

Ishigaki

Tämän pienen paikallisen pubin seinältä löytyy ruokalista. Ruokien nimet ja hinnat ovat japaniksi ja jotkut ruokalajien nimet niin okinawalaisia, että eihän se auta kuin kokeilla, mitä sieltä tulee. Niinpä valitsimme listalta kaksi erikoisuutta: adan champuru ja aasa tempura.

Ishigaki Ishigaki

En osaa sanoa mitä adan on suomeksi, mutta se on kairapalmukasvien sukuun kuuluva puu, jossa kasvaa ulkoa päin vähän ananaksen näköinen hedelmä, joka ei ole makea (eikä sisältä keltainen). Maku on hieman bambunversomainen, oikein hyvä. Tässä pubin ruokalajissa kastikkeen kanssa erinomainen. Adania kuulemma syödään ainoastaan Ishigakilla. Puita bongasin paljon Iriomotenkin saarelta. Kuvan voi käydä vilkaisemassa japaninkielisestä wikipedia-artikkelista.

Aasa on puolestaan makrolevien sukuun kuuluva viherlevä. Suomeksi sitä kutsutaan nimellä ulva. Levät ovat terveellisiä, joskin friteerattuna vähän vähemmän. Todella herkullista.

Jottei ihan pelkäksi herkutteluksi kuitenkaan menisi, niin kävin kokeilemassa Ishigakilla myös melontaa. Koska ei ollut sesonki, sain meloa oppaan kanssa trooppisen mangrove-kasvuston seassa aivan kahdestaan. Opas kertoi Ishigakin luonnosta ja opin muun muassa sen, että Yaeyama-saaret ovat alunperin muodostuneet kivettyneestä korallista. Myös Ishigaki seisoo tällä hetkellä noin 400 000 vuotta sitten kivettyneen koralliriutan päällä. Kävimme melonnan aikana myös mm. luolassa, josta löytyi liejuryömijöitä.

Ishigaki Ishigaki

Meininki Ishigakilla on ennen kaikkea rento. Maaliskuussa turisteja oli vain kourallinen, joten todella rauhassa sai mennä paikasta toiseen. Säät kuitenkin olivat erinomaiset lämpötilan noustessa kahteenviiteen tai kolmeenkymmeneen. Illalla oli toisinaan kuitenkin vähän viileää, mikä kuuman päivän jälkeen oli vain positiivinen juttu.

Suosittelen Yaeyama-saaria erittäin lämmöllä. Siinä missä Ishigaki oli aivan ihana, suosikikseni nousi silti upean vehreä Iriomote. Se kuitenkin ansaitsee aivan oman juttunsa.

Oletko käynyt Okinawalla?
Onko Ishigaki tuttu?

35 Responses

 1. Tulee niin hyvä fiilis lueskella tällaista, kun on kohta itsekin menossa Okinawalle :). Tiedän, että pääsaari on tietysti ihan erilainen, mutta uskon, että jotain samaa löytyy sieltäkin :).

  • Kun kävin ekan kerran Okinawalla (nimenomaan pääsaarella) oli se jotain aivan uskomattoman ihanaa. Eli viihdyt varmasti! Sieltä on hyvä aloittaa Okinawan tutkiminen. :-)

 2. Awwwwws! Okinawan pääsaarella näytti kyllä vähän erilaiselta kuin tuolla Ishigakilla, joten tuonne on päästävä :) Ihanan näköistä! Oikea paratiisi!

 3. Tuonne olisi kyllä päästävä! Tuo kala-annos näyttääkin ihan taivaalliselta. Kaikkiaan kuulostaa juuri niin rennon letkeältä paikalta, missä viihtyisin ihan varmasti.

  Hyvä, että olit laittanut kartat. Olin juuri avaamassa google mapsia, koska en olisi osannut koko saariryhmää asettaa kartalle. Jotenkin ajattelin sen olevan idemmässä ja lähempänä Japania.

 4. Ihan tuntemattomia paikkoja mulle! Tää ei mun silmissä näytä edes Japanilta. :D Näyttää niin paratiisimaiselta, sininen vesi vihreää vasten. Ja melominen magrovemetsässä kuulostaa IHANALTA!

 5. Kabirasta vääntyi mun silmissä koko ajan Karibiaksi : D

  Erinomainen idea laittaa nuo kartat tähän juttuun näkösälle. Okinawa jo yksistää olisi jäänyt sijoittamatta kartalle. Nyt sai hyvin käsityksen siitä, missä olet seikkailut.

 6. Moi Lotta ja onnea tästä uudesta hienosta blogista, jos en ole vielä onnitellut! Tää on kyllä keidas kaikille Japani-faneille ja muillekin! Mahtavaa, miten paljon omaa tietämystä saa avarrettua blogien kautta. Nyt tiedän tästä Japanin paratiisisaari-puolestakin niin paljon enemmän.

  Halusin myös vielä kiittää täällä siitä yhdestä kommentista, jonka olit jättänyt mun New York + Liebster award -postaukseen. Kauhukseni tajusin, että mulla on jäänyt moniin kommentteihin vastaaminen kun Amerikka vei mennessään. Nyt oon koittanut sitten takautuvasti laitella blogiakin ruotuun. Tulin niin hyvälle mielelle sun sanoista!

 7. En ollut koskaan kuullut kyseisestä saaresta, enkä edes ajatellut että Japanissa on noin paljon saaria! Upeita kuvia ja kiva olla nojatuolimatkalla! Minkälainen on Japanin hintataso?

 8. No eipä ole tullut tuolla päin vielä käytyä, mutta ihanalta näyttää! Varmasti ollut mielenkiintoinen reissu ja kivasti oppi taas tätä lukemalla uutta :)

 9. En kestä, aivan ihanan näköistä!!!! Täytynee joskus ihan lomalla lähteä Japaniin, pääsee näkemään tällaisia paratiisipaikkoja… Sun blogi on muuten nyt ahkerassa luennassa mulla, yritän imeä japanilaisuutta itseeni kaikin keinoin, että löytäisin paremmin sen yhteisen sävelen meidän asiakkaidemme kanssa ;)

 10. Oijoi. En ole koskaan kuullutkaan tästä paikasta, mutta onpa ihanan näköistä. Kauniita maisemia.. ja ihania herkkuja. En ole osannut ajatella Japania biitsikohteena.. mutta never know 8). Tämä postaus sai kyllä kiinnostumaan.

 11. En ole edes osannut ajatella, että Japanissa olisi tällaisia paratiisirantakohteita! Tietenkin kun järjellä ajattelee, niin totta kai rantojakin Japanin lukuisilla saarilla on, vaikka niistä harvemmin puhutaankin :)
  Olutjäätelöä!? Kuulostaa erikoiselta, mutta maistaisin jos mahdollisuus tulisi :D

 12. Mä en tiennytkään että Okinawa on noin kaukana Japanin “pääsaaresta”. Kyllähän sen tiesin että matkaa tulee jonkin verran, tosin mulla Japanin maantieto on muutenkin vähän huonosti hallussa :D.
  On kyllä mukavan näköinen paikka, tuonne voisi hyvin lähteä joskus.

 13. Karttakuvat olivatkin tällä kertaa tarpeen – Okinawan nimen olen tietysti kuullut, mutten ollut koskaan oikein perehtynyt, että missä se oikeasti on :-)

 14. Melkoiset Karibia -vibat iski kyllä päälle täälläkin :-) upean näköinen paikka!

 15. Joskus olen miettinyt, että tuolla olisi kiva käydä. Havaijikin kuulostaa niin rahvaanomaiselta noiden saarien rinnalla :-D On tosiaan hieman erilaista Japania, mikä usein Japanista mieleen tulee.

  Vai että olutjäätelöä ja prosenteilla, pakko olisi kai pallo kokeilla :-)

 16. NO NYT!! Mulla ei ollut tietoakaan tällaisesta paikasta. Selasin näitä vain uudelleen ja uudelleen. Aivan huikee! Olutjäätelö vaikuttaa erittäin mielenkiintoiselta – tänne on joskus päästävä!

 17. Tuntematon paikka, mutta Okinawa japanilaisten Hawaiina on kyllä tuttu. Sinne saarelle on joskus päästävä. Ihanan näköisiä kuvia. Kauhee Japani-kuume tulee kyllä aina sun blogia lukiessa! :(

 18. Kabira bay:lta ei löytynyt enää olutjäätelöä :( Ranta oli kyllä todella upea! :)

Leave a Reply