Islannin ympäri: länsirannikolta kohti pohjoisen maisemia

Islannin ympäri: länsirannikolta kohti pohjoisen maisemia

posted in: Islanti, roadtrip | 40

Ensimmäinen Islannin aamu avautui pilvisenä, mutta ei kovin kylmänä. Aamiaiseksi oli tarjolla tietysti islantilaista Skyriä, jota olimme hamstranneet edellisenä iltana supermarketista. Erikoista oli, että Suomessa makuvaihtoehtoja on tarjolla enemmän, kuin herkun kotimaassa. Toisaalta Suomessa en ole vielä nähnyt juotavaa Skyriä. Tai kookoksenmakuista stevialla maustettua Skyriä, joka oli namia.

Masut islantilaista maitohapatetta täynnä alkoi ensimmäinen kunnon ajopäivä saaren ympäri. Luvassa oli reilut 400 kilometriä vuoristo- ja merimaisemia. Haaveissa oli bongata valaita, hylkeitä tai lunneja.

Islannin länsirannikko Islannin länsirannikko Islannin länsirannikko
Matkalla olisi voinut pysädellä aivan jatkuvasti. Kun ajokilometrejä oli niinkin paljon tiedossa, ei se tietenkään aivan jatkuvasti ollut mahdollista ja pysähdyksetkin tuli pitää kohtuullisen pituisina.

Ensimmäinen ajopätkä kulki pitkin koko saaren ympäri kulkevaa hyväkuntoista ykköstietä. Kun poistuu Reykjavíkista pohjoisen suuntaan, tulee pian vastaan tunneli ja sen jälkeen tietulli. Tien käyttömaksua on maksettava 1000 kruunua, eli noin seitsemän euroa henkilöautoa kohden. Tämä on ainut tietulli koko matkalla.

Meiltä jäi tuo läntinen niemi ja luoteis-Islanti tällä kertaa väliin ajanpuutteen vuoksi. Harkitsimme sinne lähtemistä, mutta päivästä olisi tullut aivan liian pitkä, emmekä olisi ehtineet oikein pysähdellä. Ensi kertaan jäivät nuo maisemat.

Poikkesimme ykköstieltä kuitenkin 711-tielle eläimistön bongaamisen toivossa. Olimme kuulleet, että erityisesti hylkeet pitävät majaa tämän tien varrella. Useamman kiikarointitauon pidimme, mutta tuloksetta. Maisemia kuitenkin riitti.

Islannin länsirannikko Islannin länsirannikko Islannin länsirannikko

Pidimme pienen kahvitauon Hvammstangi-nimisessä kylässä, joka on tunnettu hylkeistä. Kylässä sijaitsee myös pieni hyljemuseo, jossa osa porukasta päätti vierailla muiden kahvitellessa. Täältä lähtee myös hylje-/valasristeilyitä. Kylästä huomasi, että siellä myös kalastetaan.

Kahvitauon jälkeen matka jatkui samaa 711-tietä, joka muuttui pian soratieksi. Tähän saakka olimme saaneet ajaa asfaltilla. Sorateillä rajoitukset ovat pienemmät ja irtokiviä saattaa lennellä. Toisen auton ikkunaan osui matkan aikana irtokivi, mutta onneksi oli kaikki vakuutukset, joten maksumiehiksi ei sentään jouduttu. Lampaitakin näkyi tien varsilla entistä enemmän.

Islannin länsirannikko Islannin länsirannikko Islannin länsirannikko

Seuraava pysähdyspaikka oli upea laavakivimuodostelma Hvítserkur. Tämä basalttiraukki muistuttaa Japanissa meressä seisovia suuria torii-portteja. Vierailumme aikaan oli laskuvesi, joten pääsimme laskeutumaan alas kalliolta aivan kivimuodostelman juurelle. Nousuveden aikaan Hvítserkuria voi ihailla kallion päältä.

Islannin länsirannikko Islannin länsirannikko Islannin länsirannikko Islannin länsirannikko Islannin länsirannikko

Juuri kun olimme nousseet takaisin kalliolle, osui silmiin jotain liikehdintää vedessä. Kiikareilla huomasi veden alta nousevan pään. Sehän on hylje! Ja toinen! Pian hylkeitä olikin edessämme parisenkymmentä. Eipä jättänyt sittenkään tämä reittivalinta hylkeistä vajaaksi. Jes!

Matka jatkui takaisin ykköstielle ja siitä 744-tien kautta Sauðárkrókur-kylään, jossa päätimme pitää illallistauon. Kylässä oli kaksi ravintolaa, joiden molempien listat kävimme tarkastamassa. Hinnat olivat aika samat, mutta paremmalta vaikutti kalaravintola, joka näytti olevan melkein täynnä. Herkulliset nieriäannokset ja salaatti-keittobuffet maistuivat ulkoilun päätteeksi. Päivä alkoi kääntyä iltaan ja lämpimän ruuan jälkeen jengi oli aika väsynyt. Mutta vielä vähän matkaa oli jaksettava.

Islannin länsirannikko

Kun maisemat ovat yhtä upeat kuin ovat, ei siinä silmät kauaa lupsuneet kiinni. Pian saavuimmekin AirBnB:n kautta varaamaamaamme mökkimajoitukseen, joka sijaitsi kana- ja lammasfarmilla. Pihassa meidät vastaanotti paimenkoira. Jääkaapissa oli tervetuliaislahjana kennollinen tuoreita kananmunia omalta farmilta.

Islannin länsirannikko Islannin länsirannikko Islannin länsirannikko

Kyllä näihin maisemiin kelpasi nukahtaa. Ei ohiajavia autoja, eikä kanalan kukkokaan herättänyt kuin vasta aamulla. Hyvin levätyn yön jälkeen oli luvassa upean aurinkoinen aamu ja sellaisia maisemia, että oksat pois. Mutta siitä lisää seuraavalla kerralla.

40 Responses

 1. Ah <3 Nautin kun tiedän, että näitä postauksia on tulossa vielä lisää!

 2. Ihanaa! <3 Kuinka kauan te siis olittekaan tuolla? Me just täällä mietittiin, että jos ensi kesänä vetäisi Islandin rundin, niin olisikohan kaksi viikkoa sopiva aika… :)

  • Kaks viikkoa varmasti sopiva! Meillä oli kahdeksan päivää, jossa kyllä ehti kiertää, mutta muutama päivä lisää ei olisi ollut yhtään pahitteeksi. :-)

 3. Sama kuin Sarrrrilla: Kuinka paljon kannattaa varata aikaa ympäriajelulle? Huikeita kuvia!

 4. Ai että toi Islanti on kyllä päästävä kokemaan vielä joku päivä! Ja eläinten bongailu on kyllä matkoilla aina parasta. :) Ja mikä majoitus, toi kuulostaa kyllä niiiin täydelliseltä.

 5. Islanti kiinnostaisi täälläkin. Olen kyllä kuullut varoitteluita maan kalleudesta, mutta tuon tietullin kohdalla hieman nikottelin: luin sen nimittäin sanovan 1000 euroa :-/ Tulipahan sitten luettua uudestaan ihan ajatuksella…

  • Juu olihan siellä kalliimpaa kuin Suomessa. Ulkona syöminen ja varsinkin alkoholi oli selkeesti kalliimpaa. Bensa puolestaan taisi olla jopa pikkasen halvempaa kuin Suomessa, mikä road tripillä tietysti lämmitti mieltä. Onneksi ei sentään 1000 euroa ollut tuo tietullimaksu! :-D

 6. Islannin luonto on kyllä ihmeellinen. Lammaskoirien touhuja tositoimessa päästiin juuri seuraamaan Färsaarilla. Se on mainiota touhua. Ylipäätään kaikkialla seikkailevat lampaat ovat mainioita.

 7. Oi Islanti, se on meillä vielä to go -listalla! Näyttää ihanalta!

  Miika himottelee tuonne erityisesti sukellusmielessä, koska tuolla voi sukellella mannerlaattojen välillä. Minä voisin noita lampaita ja hylkeitä katsella mielummin.

  Venäjällä ja Virossakin on muuten paljon sellaisia tuotteita Valiolta mitä Suomessa ei näy. Venäjällä erityisesti todella laaja skaala kaikenlaista mitä ei Suomesta löydä. Muistan hätkähtäneeni kun löysin jotain lisäaineetonta luomutavaraa, mitä ei mistään kotoa löytynyt.

  • Tosta mannerlaattojen välissä sukeltamisesta oonkin useemmasta lähteestä kuullut ja kuvia nähnyt, näyttää niin huisilta, mutta jäätävältä! :-p

   Aivan, joo! Noista Venäjän erilaisista valiotuotteista oon kans kuullu. Jostain luin myös, että Suomessa kulutetaan enemmän Skyriä kuin Islannissa, joten kai se kannattaa niitä makuja sit tuua. :-)

 8. Huikeita maisemia, kelpaisi minunkin tuolla nukahtaa :) Oiskohan skyrin makuvaihtoehtojen vähyyteen syynä se, että Islannissa useampi haluaa maustaa skyrinsä itse? Suomessa kun tykätään ostaa kaikki valmiiksi maustettuna, jogurtitkin täynnä sokeria…

 9. Islanti, toivelistalla. Kiva tuo kartta ja reitti, saa paremman kuvan siitä, missä olette ajelleet. Pääsee niinkun kartalle. Airbnb tä näyttää moni hyödyntävän tehdessään varauksia. Kertokaapa, mikä siinä on se juju?

  • AirBnB:ssä kuka tahansa voi pistää oman asuntonsa vuokralle ja niitä voi sitten kuka tahansa palveluun rekisteröitynyt vuokrata. Ovat siis yleensä ihan tavallisten ihmisten koteja eli sitä kautta uniikkeja ja kotoisampia kuin kliiniset hotellit. Suosittelen! Kannattaa rekisteröityä tuon mun postauksessa olevan linkin kautta, niin saa ekasta varauksesta alennusta. :-)

 10. Super kaunista! :)
  Islantiin on kyllä joskus päästävä. Koko paikka on vielä kokonaan näkemättä. Noi maisemat ja toi kaikki ainutlaatuisuus…

 11. “kookoksenmakuista stevialla maustettua Skyriä” –

  Tämä ratkaisi. Tahdon Islantiin mahdollisimman pian. Nimimerkillä, sekaisin rahkasta ja kookoksesta.

 12. Onpa hienoja kuvia! Erityisesti odotan kuvia eksoottisista linnuista, isovesipääskyistä ja virta-alleista. Basalttiraukki on myös komea.

 13. On ne vaan karun kauniita maisemia, jonne olisi mukava lähteä bongaamaan hylkeitä! Paimenkoirien työskentelyä on hauska seurata, miten taitavasti ne laumansa ‘niputtavat’ ja ohjaavat haluttuun suuntaan.

  Olette muuten varmastikin kuulleet/lukeneet miten kävi Arlan Skyrin myynnille Suomessa,
  http://www.iltalehti.fi/pippuri/2015100720484062_ah.shtml Tässä tapauksessa pidettiin lujasti kiinni tuotteen alkuperäisyydestä, mikä ei olisi pahitteeksi muutaman muun tuotteen kuten fetan, parmesanin, pizzan tms kohdalla. :)

  • Juu tuosta Arlan Skyristä luin, mutta en itse ollut edes huomannut, että kyseistä tuotetta oli myynnissä täällä. Ihan hassulta idealta tuntuu, että pöllitään vain joku tuotenimi ja lähdetään myymään sillä omaa. Juustojen kohdalla tuota taitaa tosiaan kuitenkin tapahtua. :-/

 14. On kyllä kaunista! Apua, tulee ihan Islanti-kuume. On tää maailma kyllä kaunis. Joka puolelle pitäis päästä – ja mielellään heti! Ja voi vitsi miten suloinen toi teidän majoitus on.

 15. Voi tuo Islanti olis niin ihana! Tosi kiva lukea näitä postauksia! :)

 16. Joku tuossa kaipaili lunneista kuvia. Islannissa emme mekään niitä lentävinä nähneet, mutta Färsaarilla kyllä. Mutta näki niitä Islannissakin, Reykjavikin Pearl-ravintolassa lautasella :-)

 17. Jenna / Journey Diary

  Voi jessus noita maisemia! <3

 18. Islanti on kiehtova paikka, sinne kun vielä joskus pääsisi. Kauniita kuvia :)

 19. Vitsi mitkä maisemat… voikohan tuon matkan tehdä moottoripyörällä, vai tulisiko liian kylmä..?

 20. Tosi hienot maisemat! Islantiin tavoitteena mennä kohtuullisen pian autoreissuille, joten luen innolla myös tulevat postaukset :-)

Leave a Reply

Islannin ympäri: länsirannikolta kohti pohjoisen maisemia

Islannin ympäri: länsirannikolta kohti pohjoisen maisemia

posted in: matkablogi | 40

Ensimmäinen Islannin aamu avautui pilvisenä, mutta ei kovin kylmänä. Aamiaiseksi oli tarjolla tietysti islantilaista Skyriä, jota olimme hamstranneet edellisenä iltana supermarketista. Erikoista oli, että Suomessa makuvaihtoehtoja on tarjolla enemmän, kuin herkun kotimaassa. Toisaalta Suomessa en ole vielä nähnyt juotavaa Skyriä. Tai kookoksenmakuista stevialla maustettua Skyriä, joka oli namia.

Masut islantilaista maitohapatetta täynnä alkoi ensimmäinen kunnon ajopäivä saaren ympäri. Luvassa oli reilut 400 kilometriä vuoristo- ja merimaisemia. Haaveissa oli bongata valaita, hylkeitä tai lunneja.

Matkalla olisi voinut pysädellä aivan jatkuvasti. Kun ajokilometrejä oli niinkin paljon tiedossa, ei se tietenkään aivan jatkuvasti ollut mahdollista ja pysähdyksetkin tuli pitää kohtuullisen pituisina.

Ensimmäinen ajopätkä kulki pitkin koko saaren ympäri kulkevaa hyväkuntoista ykköstietä. Kun poistuu Reykjavíkista pohjoisen suuntaan, tulee pian vastaan tunneli ja sen jälkeen tietulli. Tien käyttömaksua on maksettava 1000 kruunua, eli noin seitsemän euroa henkilöautoa kohden. Tämä on ainut tietulli koko matkalla.

Meiltä jäi tuo läntinen niemi ja luoteis-Islanti tällä kertaa väliin ajanpuutteen vuoksi. Harkitsimme sinne lähtemistä, mutta päivästä olisi tullut aivan liian pitkä, emmekä olisi ehtineet oikein pysähdellä. Ensi kertaan jäivät nuo maisemat.

Poikkesimme ykköstieltä kuitenkin 711-tielle eläimistön bongaamisen toivossa. Olimme kuulleet, että erityisesti hylkeet pitävät majaa tämän tien varrella. Useamman kiikarointitauon pidimme, mutta tuloksetta. Maisemia kuitenkin riitti.

Pidimme pienen kahvitauon Hvammstangi-nimisessä kylässä, joka on tunnettu hylkeistä. Kylässä sijaitsee myös pieni hyljemuseo, jossa osa porukasta päätti vierailla muiden kahvitellessa. Täältä lähtee myös hylje-/valasristeilyitä. Kylästä huomasi, että siellä myös kalastetaan.

Kahvitauon jälkeen matka jatkui samaa 711-tietä, joka muuttui pian soratieksi. Tähän saakka olimme saaneet ajaa asfaltilla. Sorateillä rajoitukset ovat pienemmät ja irtokiviä saattaa lennellä. Toisen auton ikkunaan osui matkan aikana irtokivi, mutta onneksi oli kaikki vakuutukset, joten maksumiehiksi ei sentään jouduttu. Lampaitakin näkyi tien varsilla entistä enemmän.

Seuraava pysähdyspaikka oli upea laavakivimuodostelma Hvítserkur. Tämä basalttiraukki muistuttaa Japanissa meressä seisovia suuria torii-portteja. Vierailumme aikaan oli laskuvesi, joten pääsimme laskeutumaan alas kalliolta aivan kivimuodostelman juurelle. Nousuveden aikaan Hvítserkuria voi ihailla kallion päältä.

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Juuri kun olimme nousseet takaisin kalliolle, osui silmiin jotain liikehdintää vedessä. Kiikareilla huomasi veden alta nousevan pään. Sehän on hylje! Ja toinen! Pian hylkeitä olikin edessämme parisenkymmentä. Eipä jättänyt sittenkään tämä reittivalinta hylkeistä vajaaksi. Jes!

Matka jatkui takaisin ykköstielle ja siitä 744-tien kautta Sauðárkrókur-kylään, jossa päätimme pitää illallistauon. Kylässä oli kaksi ravintolaa, joiden molempien listat kävimme tarkastamassa. Hinnat olivat aika samat, mutta paremmalta vaikutti kalaravintola, joka näytti olevan melkein täynnä. Herkulliset nieriäannokset ja salaatti-keittobuffet maistuivat ulkoilun päätteeksi. Päivä alkoi kääntyä iltaan ja lämpimän ruuan jälkeen jengi oli aika väsynyt. Mutta vielä vähän matkaa oli jaksettava.

Kun maisemat ovat yhtä upeat kuin ovat, ei siinä silmät kauaa lupsuneet kiinni. Pian saavuimmekin AirBnB:n kautta varaamaamaamme mökkimajoitukseen, joka sijaitsi kana- ja lammasfarmilla. Pihassa meidät vastaanotti paimenkoira. Jääkaapissa oli tervetuliaislahjana kennollinen tuoreita kananmunia omalta farmilta.

Kyllä näihin maisemiin kelpasi nukahtaa. Ei ohiajavia autoja, eikä kanalan kukkokaan herättänyt kuin vasta aamulla. Hyvin levätyn yön jälkeen oli luvassa upean aurinkoinen aamu ja sellaisia maisemia, että oksat pois. Mutta siitä lisää seuraavalla kerralla.

40 Responses

 1. Ah <3 Nautin kun tiedän, että näitä postauksia on tulossa vielä lisää!

 2. Ihanaa! <3 Kuinka kauan te siis olittekaan tuolla? Me just täällä mietittiin, että jos ensi kesänä vetäisi Islandin rundin, niin olisikohan kaksi viikkoa sopiva aika… :)

  • Kaks viikkoa varmasti sopiva! Meillä oli kahdeksan päivää, jossa kyllä ehti kiertää, mutta muutama päivä lisää ei olisi ollut yhtään pahitteeksi. :-)

 3. Sama kuin Sarrrrilla: Kuinka paljon kannattaa varata aikaa ympäriajelulle? Huikeita kuvia!

 4. Ai että toi Islanti on kyllä päästävä kokemaan vielä joku päivä! Ja eläinten bongailu on kyllä matkoilla aina parasta. :) Ja mikä majoitus, toi kuulostaa kyllä niiiin täydelliseltä.

 5. Islanti kiinnostaisi täälläkin. Olen kyllä kuullut varoitteluita maan kalleudesta, mutta tuon tietullin kohdalla hieman nikottelin: luin sen nimittäin sanovan 1000 euroa :-/ Tulipahan sitten luettua uudestaan ihan ajatuksella…

  • Juu olihan siellä kalliimpaa kuin Suomessa. Ulkona syöminen ja varsinkin alkoholi oli selkeesti kalliimpaa. Bensa puolestaan taisi olla jopa pikkasen halvempaa kuin Suomessa, mikä road tripillä tietysti lämmitti mieltä. Onneksi ei sentään 1000 euroa ollut tuo tietullimaksu! :-D

 6. Islannin luonto on kyllä ihmeellinen. Lammaskoirien touhuja tositoimessa päästiin juuri seuraamaan Färsaarilla. Se on mainiota touhua. Ylipäätään kaikkialla seikkailevat lampaat ovat mainioita.

 7. Oi Islanti, se on meillä vielä to go -listalla! Näyttää ihanalta!

  Miika himottelee tuonne erityisesti sukellusmielessä, koska tuolla voi sukellella mannerlaattojen välillä. Minä voisin noita lampaita ja hylkeitä katsella mielummin.

  Venäjällä ja Virossakin on muuten paljon sellaisia tuotteita Valiolta mitä Suomessa ei näy. Venäjällä erityisesti todella laaja skaala kaikenlaista mitä ei Suomesta löydä. Muistan hätkähtäneeni kun löysin jotain lisäaineetonta luomutavaraa, mitä ei mistään kotoa löytynyt.

  • Tosta mannerlaattojen välissä sukeltamisesta oonkin useemmasta lähteestä kuullut ja kuvia nähnyt, näyttää niin huisilta, mutta jäätävältä! :-p

   Aivan, joo! Noista Venäjän erilaisista valiotuotteista oon kans kuullu. Jostain luin myös, että Suomessa kulutetaan enemmän Skyriä kuin Islannissa, joten kai se kannattaa niitä makuja sit tuua. :-)

 8. Huikeita maisemia, kelpaisi minunkin tuolla nukahtaa :) Oiskohan skyrin makuvaihtoehtojen vähyyteen syynä se, että Islannissa useampi haluaa maustaa skyrinsä itse? Suomessa kun tykätään ostaa kaikki valmiiksi maustettuna, jogurtitkin täynnä sokeria…

 9. Islanti, toivelistalla. Kiva tuo kartta ja reitti, saa paremman kuvan siitä, missä olette ajelleet. Pääsee niinkun kartalle. Airbnb tä näyttää moni hyödyntävän tehdessään varauksia. Kertokaapa, mikä siinä on se juju?

  • AirBnB:ssä kuka tahansa voi pistää oman asuntonsa vuokralle ja niitä voi sitten kuka tahansa palveluun rekisteröitynyt vuokrata. Ovat siis yleensä ihan tavallisten ihmisten koteja eli sitä kautta uniikkeja ja kotoisampia kuin kliiniset hotellit. Suosittelen! Kannattaa rekisteröityä tuon mun postauksessa olevan linkin kautta, niin saa ekasta varauksesta alennusta. :-)

 10. Super kaunista! :)
  Islantiin on kyllä joskus päästävä. Koko paikka on vielä kokonaan näkemättä. Noi maisemat ja toi kaikki ainutlaatuisuus…

 11. “kookoksenmakuista stevialla maustettua Skyriä” –

  Tämä ratkaisi. Tahdon Islantiin mahdollisimman pian. Nimimerkillä, sekaisin rahkasta ja kookoksesta.

 12. Onpa hienoja kuvia! Erityisesti odotan kuvia eksoottisista linnuista, isovesipääskyistä ja virta-alleista. Basalttiraukki on myös komea.

 13. On ne vaan karun kauniita maisemia, jonne olisi mukava lähteä bongaamaan hylkeitä! Paimenkoirien työskentelyä on hauska seurata, miten taitavasti ne laumansa ‘niputtavat’ ja ohjaavat haluttuun suuntaan.

  Olette muuten varmastikin kuulleet/lukeneet miten kävi Arlan Skyrin myynnille Suomessa,
  http://www.iltalehti.fi/pippuri/2015100720484062_ah.shtml Tässä tapauksessa pidettiin lujasti kiinni tuotteen alkuperäisyydestä, mikä ei olisi pahitteeksi muutaman muun tuotteen kuten fetan, parmesanin, pizzan tms kohdalla. :)

  • Juu tuosta Arlan Skyristä luin, mutta en itse ollut edes huomannut, että kyseistä tuotetta oli myynnissä täällä. Ihan hassulta idealta tuntuu, että pöllitään vain joku tuotenimi ja lähdetään myymään sillä omaa. Juustojen kohdalla tuota taitaa tosiaan kuitenkin tapahtua. :-/

 14. On kyllä kaunista! Apua, tulee ihan Islanti-kuume. On tää maailma kyllä kaunis. Joka puolelle pitäis päästä – ja mielellään heti! Ja voi vitsi miten suloinen toi teidän majoitus on.

 15. Voi tuo Islanti olis niin ihana! Tosi kiva lukea näitä postauksia! :)

 16. Joku tuossa kaipaili lunneista kuvia. Islannissa emme mekään niitä lentävinä nähneet, mutta Färsaarilla kyllä. Mutta näki niitä Islannissakin, Reykjavikin Pearl-ravintolassa lautasella :-)

 17. Jenna / Journey Diary

  Voi jessus noita maisemia! <3

 18. Islanti on kiehtova paikka, sinne kun vielä joskus pääsisi. Kauniita kuvia :)

 19. Vitsi mitkä maisemat… voikohan tuon matkan tehdä moottoripyörällä, vai tulisiko liian kylmä..?

 20. Tosi hienot maisemat! Islantiin tavoitteena mennä kohtuullisen pian autoreissuille, joten luen innolla myös tulevat postaukset :-)

Leave a Reply