Islannin ympäri: yö lentokoneen hylyssä

Islannin ympäri: yö lentokoneen hylyssä

posted in: Islanti, roadtrip | 63

Uusi aurinkoinen päivä Islannissa. Tänä päivänä ajokilometrejä olisi luvassa alle parisensataa, joten reissuun lähdettiin hyvin nukutun yön ja myöhäisen aamiaisen jälkeen vasta juuri ennen puoltapäivää. Seuraavana yönä ei pehmeitä ja lämpöisiä sänkyjä, tai buffet-aamiaista, ollut luvassa. Tuleva yö vietettäisiin lentokoneen hylyssä.

solheimasandur

Päivän päämääränä oli mustalla rannalla, Solheimasandurilla, sijaitseva lentokoneen hylky. Lähes vuosi sitten lyötiin kättä päälle, että Islantiin lähdetään ja lentokoneen hylyssä sitten todellakin yövytään. Niin muuten yövyttiin. Ennen mustaa biitsiä ja lentokoneen hylkyä luvassa oli kuitenkin vehreitä maisemia.

Ah miten ihanan aurinkoinen päivä oli taas. Olimme olleet vähän huolissaan, kun tälle päivälle oli luvattu sadetta, että miten selviämme yön taivasalla. Päivä osoittautui kuitenkin ehkäpä reissun lämpimimmäksi. Ei paljoo takkia tarvinnut heppoja ja maisemia ihastellessa.

Ensimmäinen stoppi tehtiin Fjaðrárgljúfur-kanjonilla. Kanjonilla vietimme rennon lepäilyhetken ihanassa auringonpaisteessa. Kyllä maistui. Kanjoni, kuten lentokoneen hylky ja pari muutakin mestaa, esiintyy muuten Justin Bieberin uusimmassa musiikkivideossa. Islanti on nyt todellakin pop!

lentokoneen hylyssa lentokoneen hylyssa lentokoneen hylyssa

Huoltotauon pidimme eteläisen Islannin suurimmassa kylässä Vikissä. Pikkuinen kylä mustan hiekkarannan ja kallion välissä. Rannalla kävi tuuli ja takkia joutui heittää päälle. Rannalta löytyi paljon puukalikoita/laudanpätkiä, joita keräsimme matkaan. Aikeissa oli pistää illalla lentokoneen hylyllä notski pystyyn. Lähes puuttomasta Islannista on polttopuita luonnosta vaikeahko löytää, mutta onneksi niitä saimme pari sylillistä tältä biitsiltä matkaan.

lentokoneen hylyssa

Olimme jo aika lähellä Solheimasanduria, mutta kello löi vasta iltapäivää, joten emme vielä viitsineet lähteä sinne palelemaan. Vikissä sanoimme heipat muulle porukalle (meitä oli matkassa seitsemän, mutta vain me kaksi halusimme yöpyä hylyllä, kun muut painelivat yöksi pääkaupunkiin) ja ajelimme ensimmäisenä tsekkaamaan läheisen kuumalähdeuima-altaan, jotta tietäisimme, missä pääsisimme seuraavana aamuna peseytymään. Yhden vikakäännöksen jälkeen löysimme aika helposti tälle salaiselle uima-altaalle, Seljavallalaugiin. Kovin salainen se ei kuitenkaan ole, sillä eiköhän aikalailla kaikki kuumista kylvyistä kiinnostuneet Islannin matkaajat sen tiedä.

Kaunis päivä oli houkutellut paikalle useita reissaajia rentoutumaan. Me emme tällä kertaa pulahtaneet uimaan, mutta nyt tiesimme, mihin aamulla suunnata. Autolta kävelyä altaalle kertyi vain noin viidentoista minuutin verran.   lentokoneen hylyssa lentokoneen hylyssa lentokoneen hylyssa lentokoneen hylyssa

Altaalla on jopa pukuhuoneet, joten nakuksi ei tarvitse muiden edessä heittää. Vuorten seinämät höyrysivät kuumasta vedestä, joka laski putouksia alas kylmään jokeen. Itse allas oli lämmin, mutta ei mitenkään erityisen kuuma. Toinen pääty on huomattavasti lämpimämpi kuin toinen ja allas on niin syvä, että jalat eivät yletä pohjaan. Ykköstieltä tänne ei ole (ainakaan vielä) opasteita, mutta paikka on merkitty mm. Google Mapsiin, joten sen löytäminen ei ole vaikeaa.

Vielä ennen illan majapaikkaamme kävimme katsastamassa yhden Islannin tunnetuimmista vesiputouksista, Skógafossiin. Kun lensimme Islantiin, istui vieressäni islantilainen mies, joka naureskeli selaillessani esitettä, jonka kannessa oli kuva kyseisestä putouksesta. Kuvassa sää oli aurinkoisen kaunis ja putouksen edessä oli sateenkaari. Tämä islantilaisherra sanoi, että ei kannata pettyä, kun siellä ei todellakaan tuolta oikeasti näytä. Kuinka väärässä hän olikaan. Siellä näytti täsmälleen samalta kuin promokuvassa!

lentokoneen hylyssa lentokoneen hylyssa

Upea voimakas putous. Putouksen päälle pääsee myös nousemaan ja sieltä avatuu aurinkoisella säällä upea näkymä. Putouksella on myös leirintäalue, jos on matkassa telttojen tai asuntoauton kanssa.

Meillä alkoi jo nälkä kurnia, joten seuraavaksi otimme suunnaksi illan päämäärän Solheimasandurin ja 70-luvulla rannalle pudonneen Yhdysvaltain armeijan lentokoneen hylyn. Hylky on jäänyt rannalle, sillä sen poiskuljettaminen olisi ollut liian kallista. Onnettomuuden syyksi on epäilty mm. polttoaineen loppumista, mutta varmuutta asiasta ei ole. Kukaan ei onnettomuudessa onneksi kuollut.

lentokoneen hylyssa lentokoneen hylyssa

Ykköstieltä tulee aika huomaamaton käännös, johon on kylläkin nyt laitettu pieni kyltti, joka kertoo lentokoneen hylyn olevan juurikin tällä rannalla. Ennen reissua lukemissani ohjeissa tätä kyseistä kylttiä ei ole. Hylkyä ei ykköstielle näy ja se tuleekin näkyviin vasta muutaman kilometrin ajon jälkeen. Mustahiekkaisella biitsillä on aika hidasta ajaa ja en lähtisi sinne esimerkiksi asuntoautolla. Google Mapsiinkin tämä hylky on merkitty, joten sinne ei ole mitenkään vaikeaa löytää.

Pistimme tuulensuojaan trangian tulille ja herkuttelimme lämpimällä safkalla. Heitimme myös hylkyyn sisälle jo makuupussit, jotta majoitus olisi meille taattu. Jonkin verran porukkaa pyöri kuvaamassa tämäniltaista majapaikkaamme. Turisteja tuli ja meni, mutta yksi neljän hengen porukka pyöri alueella aivan kuten mekin. Selvisi, että hekin olivat suunnitelleet yöpyvänsä hylyllä. He eivät kuitenkaan ajatelleet nukkuvansa sisällä koneessa vaan heillä oli mukanaan teltat. Jipii, luvassa olisi siis reissutarinoita iltanuotiolla!

lentokoneen hylyssa lentokoneen hylyssa

Päivän kääntyessä iltaan pistimme nuotion kasaan samalla kun belgialaisporukka pystytti telttojaan. Notskin sytyttäminen olikin helpommin sanottu kuin tehty, sillä tuuli rannalla oli erittäin voimakas. Lopulta se kuitenkin saatiin syttymään.

lentokoneen hylyssa

Istuimme nuotion ympärille, avasimme oluet ja vaihdoimme reissukokemuksia. Selvisi, että yksi belgialaisista oli ollut vaihdossa Tampereella ja hän osasi jopa suomalaisia juomalauluja. Tällä opiskelijaporukalla oli luvassa kuukauden reissu Islannin ympäri minimibudjetilla. He olivat kierroksen vasta aloittaneet, kun ajoivat saaren ympäri vastapäivään, eli toiseen suuntaan kuin me. Heillä ei oikeastaan ollut vielä sen enempää suunnitelmia siitä, missä he kävisivät, mutta aikaa heillä ainakin oli ruhtinaallisesti. He aikoivat yöpyä koko reissun ajan teltoissa ja syödä pääasiassa nuudeleita ja leipää. Opiskelijabudjetillakin Islannin kokeminen näyttäisi siis onnistuvan.

Elävän tulen äärellä ja pimeässä, keskellä ei mitään, oli tunnelmallista istuskella. Tunnelmallisemmaksi se muuttui vielä, kun taivas päätti taas näyttää meille vihreän verhonsa. Edellisyön revontulet eivät jääneet reissun ainoiksi.

Oluet ja notski lämmittivät sen verran, että makuupussiin sujahdettua uni tuli välittömästi. Yöllä alkoi vähän tihkuttaa vettä, mutta onneksi hylky suojasi aika hyvin, vaikka melkoisen reikäinen olikin. Aamulla heräsimme askeleisiin ja kameran sulkimen ääneen. Mutta se onkin sitten toinen tarina.

63 Responses

 1. Ihana tarina ja upeat kuvat. Mieleenpainuvia kokemuksia teillä on ollut. Olisi hauska viettää yö tuolla hylyn luona :)

 2. Niin eeppistä! Täydellistä ja parasta <3 Tämä on pakko jakaa.

 3. No huh huh! Mahtava tarina ja taatusti ikimuistoinen yö :)

 4. Vau! VAU! En ollut aiemmin tästä kuullutkaan, mutta välittömästi meni bucjet listille!

 5. Kääk, mä en kestä näitä sun Islantipostauksia :-D Tämä varsinkin oli täyttä taikaa…

  Vikissä ja Skogafossilla mekin käytiin, mutta lentsikan raato ja Seljavallalaugin uimapaikka jäivät kokematta. En tiennytkään että altaalle on vain 15 min kävelymatka autolta, kun olin saanut mystisistä ohjeista kuvan, että sinne olisi pitkäkin patikkamatka!? Luulin että se olisi koko päivän reissu ja keskellä ei mitään…

  Skogafossin päälle oli makeaa kiivetä. Oliko siellä tällä kertaa kiipeilemässä “sekopäälampaita” vastakkaisilla jyrkänteillä? Mä seurasin kauhulla niiden liikkeitä :-D

  • Tuonne uima-altaalle ei tosiaan ole kuin se vartin kävely, siihen saa auton tosi lähelle. Tuolla vähän lähempänä Reykjavikiä on toinen vastaava allas, jonne on noin kolmen tunnin haikkaus. Voi olla, että sekoitit siihen. :-)

   Sekopäälampaita en tuolla putouksella nähnyt, mutta aikaisemmin päivällä niitä näkyi kanjonin rinteillä. :-D

 6. Islanti on kyllä ihan uskomattoman kaunis aurinkoisella säällä (ja varmasti vähän pilvisemmälläkin)! Hienoja kuvia. Tuo lentokoneen hylky näyttää epäilyttävän tutulta, kun olen nähnyt siitä kuvia ennenkin. Se olisi kiva nähdä joskus livenä, mutta itse kermaperseilisin mieluummin yön jossain ihan oikeassa ja lämpimässä sängyssä. :D Tuossa telttailussa on kuitenkin paljon enemmän fiilisteltävää, nostan hattua teille sisseille!

 7. Rimma ehtikin jo oman kommenttinsa jättää, mutta ei taivas, pakko vielä kommentoida itsekin tätä teidän huikeaa hylky-yötä! Ihan mahtava idea yöpyä koneen sisällä! Kyllä taas Islanti-kuume kasvaa näitä postauksia ja vastaostettua Satu Rämön Islantilainen voittaa aina -kirjaa lukiessa… :)

 8. Islanti todellakin on nyt pop! Vitsit, mikä kokemus on varmasti ollut nukkua tuolla! Aivan mahtava postaus :)

 9. Aaah Islanti!!!! Nämä sinun Islanti-postaukset eivät yhtään auta Islanti-kuumeeseen (eikä sekään että yksi osa työtäni on Islannin reissujen suunnittelu – muille! ;) )

 10. Vitsit mikä paikka yöpyä, oli varmaan mahtava kokemus! Ja kiva että saitte myös seuraa muista reissaajista :) Tykkäisin ehdottomasti itsekkin yöpyä joskus hylyn sisällä.

 11. Varmaan yksi maailman erikoisimpia paikkoja viettää yö! Upea kokemus! Todellakin kiinnostaisi tuonne hyllylle päästä ja Islantiin myös! ?
  Millaista hyllyn sisällä oli? Otitteko kuvia sieltä?

 12. Islannin-reissunne on ollut aivan uskomaton seikkailu! Lentokoneen hylyssä nukkuminen olisi minulle jo sellaista eräjormailua, että tekemättä jäisi, mutta voin vain kuvitella fiiliksen nuotiolla pimeässä illassa.

 13. Hieno tarina ja upea kokemus! En oikein näe meidän perhettä yöpymässä tuolla, mutta täytyy käväistä paikalla jos roadtrip Islannin ympäri joskus toteutuu. Skógafossilta on hyviä muistoja. Oltiin oltu jo useampi päivä Islannissa näkemättä aurinkoa kertaakaan. Sitten juuri tuolla pilvet yllättäen katosi, tuli esiin sininen taivas ja nuo sunkin kuvissa näkyvät sateenkaaret. Todella kaunis paikka.

 14. No nyt oli magee yöpyminen! Alussa mietin et onko siellä ihan oikeeta majoitusta tarjolla, mutta pianpa totuus selvisi. :D Mua niin harmittaa, että taannoisella Islannin reissulla kuumat lähteet jäi kokonaan väliin. Nautittiin vaan uimahalleista ja niiden tarjoamista ulkoaltaista.

 15. Nää on kyllä niin ihania nää sun tarinat Islannista. Oot todellakin saanut meidät vakuuttuneeksi siitä että Islantiin on päästävä vaikken ehkä tuollaisessa hylyssä uskaltaisikaan nukkua! :D – Monna

 16. Hienot maisemat. Mistä ihmeestä tuon hylyn ja stoorin olitte bonganneet? Nuo kuumavesialtaat ja ohjeet salattuihin ei ehkä yleisessä tiedossa oleviin paikkoihin juuri näissä blogeissa odottaakin lukevansa vinkkejä. antaa paremmin kuvaa kuin joku matkaopas tai esite.

 17. Eeppistä, se on todellakin oikea termi tähän kokemukseen. Ihana islanti ja ikimuistoinen kokemus. En tiedä, yöpyisinkö tuolla itse, mutta kyllä tuon hylyn haluaisin nähdä. Kamala Islanti-kuume tässä kyllä nousee. Edellisestä visiitistä on jo kolme vuotta.

 18. Onpa ollut “outo” paikka yöpyä, ei voi muuta sanoa!

 19. Varmasti ollut aika unohtumaton kokemus tuo yö! Me käytiin omalla reissullamme ihan tuossa vieressä, mutta aika ei riittänyt enää tuonne hylylle menoon, joten se jäi väliin. Tuo Seljavallalaugin allas oli myös matkasuunnitelmissa alunperin, mutta se jäi lopulta myös väliin ja se vähän nyppii – miksi aina jää aika kesken?! No, ensi kerralla sitten nuo molemmat. :)

 20. Mä voin kuvitella ainakin 20 syytä olla yöpymättä lentokoneen hylyssä, mutta se menee vähän Elossa! – kirjan tunnelmissa. Siinä olisikin kova yöpaikka, jos se ei ole hautautunut lumeen. Reissaaminen on vähän rajoitettua, kun on vain se ykköstie.
  Mä en menis mihinkään, missä Justin Bieber yhtään mitään.

 21. Nämä sinun Islanti-kuvat muuttuvat postaus postaukselta vaan huikeammiksi! Ihan käsittämättömän kaunista siellä tosiaan on. Ei voi kuin ihmetellä… Nämä postaukset pitää kaivaa uudestaan esiin, kun itse ryhdyn kunnolla suunnittelemaan omaa Islannin matkaa. Sinne on nimittäin PAKKO päästä.

 22. Upea kokemus varmasti! Aivan mahtavia nämä sun Islanti-jutut muutenkin! Ja nuo kuvat *huokaus! En tiedä olisiko minusta yöpymäänlentokoneen hylyssä, mutta ajatuksena tosi kiehtova!

 23. Vaude, ihan superkokemus! Kuulostaa sikamakeelta!

  Tunnistin muuten nuo Biebermaisemat – meillä tehtiin ihan äskettäin video myös samoissa maisemissa ja vertailtiin niitä sen musavideoon. Täytyy sanoa että on paitsi videossa, niin myös näissä kuvissa maisemat kohdillaan. Kyllähän sitä noissa voisin istua tovin jos toisenkin fiilistelemässä.

 24. On kyllä ollut niin eeppinen tuo teidän Islannin reissu! Mäkin halua yöpymään tuonne lentokoneen hylylle :) Mukavat ja lämpimät hotellihuoneet on kiva asia, mutta kyllä tuollainen huima kokemus vie pidemmän korren, vaikka epämukavuuksia toisikin.
  Me muuten käytiin tuolla uima-altaalla kuutisen vuotta sitten, silloin siellä ei ollut ketään muuta. Oli aika uskomaton fiilis!! Se oli silloin Mondon oppaassa (tosin hieman harhaanjohtavilla ohjeilla), mutta mistään englanninkielisestä lähteestä en sitä bongannut. Nyt se tulee vastaan lähes kaikissa Islanti-postauksissa (ihan ymmärrettävästi, koska paikka on ehdottomasti kokemisen arvoinen), joten vierailijoiden määräkin on varmasti moninkertaistunut.

 25. Nämä on niitä juttuja, että tietää elävänsä! Yleensä en ole kenenkään reissuista yhtään kade, mutta tästä yöpymisestä ehkä hiukan ;-)

 26. Karoliina / From Karoliina

  Mun pitää lopettaa näiden Islanti-juttujen lukeminen, kunnes itse siellä pääsen käymään :D Aivan huikee toi lentokoneyöpyminen, tuosta saa erikoisuudessaan pistää paremmaksi!

 27. Wau, upeaa! Tuolla tavoin reissataan, peukku sille. Islanti on kyllä niin uskomattoan kaunis. Tämä juttu sai mut muistamaan kaikki ne upeat paikat, joita olen omalla viikon reissullani muutama vuosi sitten ihaillut. Nyt Islanti-kuume nousi ihan uusiin lukemiin, heh. Tuo lentokoneen hylky on tullut nyt monessa jutussa vastaan. Se on upea, mutta samaan aikaan toivon, etteivät kaikki Islannissa reissaavat suuntaa sinne yöpymään. Voi olla, että hylystä ei ole sen jälkeen paljon jäljellä. Nämä on näitä tiedon nopean leviämisen haasteita. Tuo teltta/nuudelireissu kuulostaa myös hyvältä. Ehkä silti nuudelit voisi korvata välillä jollakin muulla, vaikka sitten itse kalastetulla kalalla :).

  • Jep, selkeästi tuolla hylyllä on viimeisen vuoden aikana käynyt runsaasti porukkaa, kun se oli ihan kaiverrettu täyteen jotain “minä olin täällä 2015” -tekstejä. :-( Itse pyrittiin jättämään paikka siihen kuntoon kuin se olikin.

 28. EIkä! Kuin siistiä!!! :) Tälläisestä diilistä löisin itsekin kättä päälle. Varmasti ikimuistoinen yö :)

 29. Upean näköisiä maisemia ja varmasti aikamoinen kokemus tuo lentokoneen hylky :). Olen ihan varmasti nähnyt tuon uimalan kopperon jossain aiemminkin :P.

 30. Me just varattiin lennot Islannin kautta New Yorkiin, ja jostain kuvamuistin syövereistä putkahti mieleen, että Lotta on ihan varmaan kirjoittanut joskus lentokoneen hylyssä yöpymisestä Islannissa… ja löytyihän se täältä! Jes! Voi vitsit, tarkeniskohan tuolla huhtikuussa, tämä houkuttelee nimittäin ihan käsittämättömän paljon! Jos siis saan matkakumppanin suostumaan moiseen extreme-elämykseen (se tutisee vieläkin Kolin -30 asteen vuokratupayöstä). Mun pitää nyt koluta läpi kaikki nämä sun Islanti-postaukset, sillä luotan siihen, että täältä löytyy kasa huippuvinkkejä meidän neljän päivän Islannin-visiitille. Niin joo, ja onkohan mulle tarttunut Matkamessuilta mukaan sama esite, kun mun esitteen kannessa on myös ihan samanlainen kuva minkä sait räpsäistyä tuolla vesiputouksella!? Sun kuva on ehkä jopa esitettäkin herkullisempi! :)

  • Jeah! Suosittelen ehdottomasti yöpymistä tuolla, oli huippukokemus! Syyskuussa tarkeni comfort +4 makuupussilla, ehkä huhtikuukin menis samanmoisella. Lämpimästi vaan päälle niin kyllä siellä selviää. Ja autossa voi lämmitellä jos ei meinaa kestää. :-D

  • Me mennään samalla reissulla Nykiin, mutta miksei sinne matkatavaroiden joukkoon nyt paria makuupussia mahtuis! ;) Meillä on nelisen päivää aikaa Islannissa ennen kuin matka jatkuu kohti suurta ja sykkivää cityelämää, joten kaikki Islannin-vinkit kohtalaisen ajomatkan päässä Reykjavikista otetaan ilolla vastaan. Käyn vielä suurennuslasin kanssa läpi nämä sun Islannin-postaukset! :)

  • Jos tuolla majoittua meinaa, niin kyllä se lämmin makuupussi on oltava – tuuli jo pelkästään on melkoisen jäätävä.

   Me keskityttiin enemmän tuohon pohjoisosaan, mutta Reykjavikistä pääsee ainakin näkemään nuo etelän vesiputoukset ja tuon lentokoneen hylyn. Tietty sitten Blue Lagooniin rentoutumaan lentokentän lähelle. :-)

Leave a Reply

Islannin ympäri: yö lentokoneen hylyssä

Islannin ympäri: yö lentokoneen hylyssä

posted in: matkablogi | 63

Uusi aurinkoinen päivä Islannissa. Tänä päivänä ajokilometrejä olisi luvassa alle parisensataa, joten reissuun lähdettiin hyvin nukutun yön ja myöhäisen aamiaisen jälkeen vasta juuri ennen puoltapäivää. Seuraavana yönä ei pehmeitä ja lämpöisiä sänkyjä, tai buffet-aamiaista, ollut luvassa.

Päivän päämääränä oli mustalla rannalla, Solheimasandurilla, sijaitseva lentokoneen hylky. Lähes vuosi sitten lyötiin kättä päälle, että Islantiin lähdetään ja lentokoneen hylyssä sitten todellakin yövytään. Niin muuten yövyttiin. Ennen mustaa biitsiä ja lentokoneen hylkyä luvassa oli kuitenkin vehreitä maisemia.

Ah miten ihanan aurinkoinen päivä oli taas. Olimme olleet vähän huolissaan, kun tälle päivälle oli luvattu sadetta, että miten selviämme yön taivasalla. Päivä osoittautui kuitenkin ehkäpä reissun lämpimimmäksi. Ei paljoo takkia tarvinnut heppoja ja maisemia ihastellessa.

Ensimmäinen stoppi tehtiin Fjaðrárgljúfur-kanjonilla. Kanjonilla vietimme rennon lepäilyhetken ihanassa auringonpaisteessa. Kyllä maistui. Kanjoni, kuten lentokoneen hylky ja pari muutakin mestaa, esiintyy muuten Justin Bieberin uusimmassa musiikkivideossa. Islanti on nyt todellakin pop!

Kuva: Ville Salonen

Huoltotauon pidimme eteläisen Islannin suurimmassa kylässä Vikissä. Pikkuinen kylä mustan hiekkarannan ja kallion välissä. Rannalla kävi tuuli ja takkia joutui heittää päälle. Rannalta löytyi paljon puukalikoita/laudanpätkiä, joita keräsimme matkaan. Aikeissa oli pistää illalla lentokoneen hylyllä notski pystyyn. Lähes puuttomasta Islannista on polttopuita luonnosta vaikeahko löytää, mutta onneksi niitä saimme pari sylillistä tältä biitsiltä matkaan.

Olimme jo aika lähellä Solheimasanduria, mutta kello löi vasta iltapäivää, joten emme vielä viitsineet lähteä sinne palelemaan. Vikissä sanoimme heipat muulle porukalle (meitä oli matkassa seitsemän, mutta vain me kaksi halusimme yöpyä hylyllä, kun muut painelivat yöksi pääkaupunkiin) ja ajelimme ensimmäisenä tsekkaamaan läheisen kuumalähdeuima-altaan, jotta tietäisimme, missä pääsisimme seuraavana aamuna peseytymään. Yhden vikakäännöksen jälkeen löysimme aika helposti tälle salaiselle uima-altaalle, Seljavallalaugiin. Kovin salainen se ei kuitenkaan ole, sillä eiköhän aikalailla kaikki kuumista kylvyistä kiinnostuneet Islannin matkaajat sen tiedä.

Kaunis päivä oli houkutellut paikalle useita reissaajia rentoutumaan. Me emme tällä kertaa pulahtaneet uimaan, mutta nyt tiesimme, mihin aamulla suunnata. Autolta kävelyä altaalle kertyi vain noin viidentoista minuutin verran.

Altaalla on jopa pukuhuoneet, joten nakuksi ei tarvitse muiden edessä heittää. Vuorten seinämät höyrysivät kuumasta vedestä, joka laski putouksia alas kylmään jokeen. Itse allas oli lämmin, mutta ei mitenkään erityisen kuuma. Toinen pääty on huomattavasti lämpimämpi kuin toinen ja allas on niin syvä, että jalat eivät yletä pohjaan. Ykköstieltä tänne ei ole (ainakaan vielä) opasteita, mutta paikka on merkitty mm. Google Mapsiin, joten sen löytäminen ei ole vaikeaa.

Vielä ennen illan majapaikkaamme kävimme katsastamassa yhden Islannin tunnetuimmista vesiputouksista, Skógafossiin. Kun lensimme Islantiin, istui vieressäni islantilainen mies, joka naureskeli selaillessani esitettä, jonka kannessa oli kuva kyseisestä putouksesta. Kuvassa sää oli aurinkoisen kaunis ja putouksen edessä oli sateenkaari. Tämä islantilaisherra sanoi, että ei kannata pettyä, kun siellä ei todellakaan tuolta oikeasti näytä. Kuinka väärässä hän olikaan. Siellä näytti täsmälleen samalta kuin promokuvassa!

Upea voimakas putous. Putouksen päälle pääsee myös nousemaan ja sieltä avatuu aurinkoisella säällä upea näkymä. Putouksella on myös leirintäalue, jos on matkassa telttojen tai asuntoauton kanssa.

Meillä alkoi jo nälkä kurnia, joten seuraavaksi otimme suunnaksi illan päämäärän Solheimasandurin ja 70-luvulla rannalle pudonneen Yhdysvaltain armeijan lentokoneen hylyn. Hylky on jäänyt rannalle, sillä sen poiskuljettaminen olisi ollut liian kallista. Onnettomuuden syyksi on epäilty mm. polttoaineen loppumista, mutta varmuutta asiasta ei ole. Kukaan ei onnettomuudessa onneksi kuollut.

Ykköstieltä tulee aika huomaamaton käännös, johon on kylläkin nyt laitettu pieni kyltti, joka kertoo lentokoneen hylyn olevan juurikin tällä rannalla. Ennen reissua lukemissani ohjeissa tätä kyseistä kylttiä ei ole. Hylkyä ei ykköstielle näy ja se tuleekin näkyviin vasta muutaman kilometrin ajon jälkeen. Mustahiekkaisella biitsillä on aika hidasta ajaa ja en lähtisi sinne esimerkiksi asuntoautolla. Google Mapsiinkin tämä hylky on merkitty, joten sinne ei ole mitenkään vaikeaa löytää.

Pistimme tuulensuojaan trangian tulille ja herkuttelimme lämpimällä safkalla. Heitimme myös hylkyyn sisälle jo makuupussit, jotta majoitus olisi meille taattu. Jonkin verran porukkaa pyöri kuvaamassa tämäniltaista majapaikkaamme. Turisteja tuli ja meni, mutta yksi neljän hengen porukka pyöri alueella aivan kuten mekin. Selvisi, että hekin olivat suunnitelleet yöpyvänsä hylyllä. He eivät kuitenkaan ajatelleet nukkuvansa sisällä koneessa vaan heillä oli mukanaan teltat. Jipii, luvassa olisi siis reissutarinoita iltanuotiolla!

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Päivän kääntyessä iltaan pistimme nuotion kasaan samalla kun belgialaisporukka pystytti telttojaan. Notskin sytyttäminen olikin helpommin sanottu kuin tehty, sillä tuuli rannalla oli erittäin voimakas. Lopulta se kuitenkin saatiin syttymään.

Istuimme nuotion ympärille, avasimme oluet ja vaihdoimme reissukokemuksia. Selvisi, että yksi belgialaisista oli ollut vaihdossa Tampereella ja hän osasi jopa suomalaisia juomalauluja. Tällä opiskelijaporukalla oli luvassa kuukauden reissu Islannin ympäri minimibudjetilla. He olivat kierroksen vasta aloittaneet, kun ajoivat saaren ympäri vastapäivään, eli toiseen suuntaan kuin me. Heillä ei oikeastaan ollut vielä sen enempää suunnitelmia siitä, missä he kävisivät, mutta aikaa heillä ainakin oli ruhtinaallisesti. He aikoivat yöpyä koko reissun ajan teltoissa ja syödä pääasiassa nuudeleita ja leipää. Opiskelijabudjetillakin Islannin kokeminen näyttäisi siis onnistuvan.

Elävän tulen äärellä ja pimeässä, keskellä ei mitään, oli tunnelmallista istuskella. Tunnelmallisemmaksi se muuttui vielä, kun taivas päätti taas näyttää meille vihreän verhonsa. Edellisyön revontulet eivät jääneet reissun ainoiksi.

Oluet ja notski lämmittivät sen verran, että makuupussiin sujahdettua uni tuli välittömästi. Yöllä alkoi vähän tihkuttaa vettä, mutta onneksi hylky suojasi aika hyvin, vaikka melkoisen reikäinen olikin. Aamulla heräsimme askeleisiin ja kameran sulkimen ääneen. Mutta se onkin sitten toinen tarina.

63 Responses

 1. Ihana tarina ja upeat kuvat. Mieleenpainuvia kokemuksia teillä on ollut. Olisi hauska viettää yö tuolla hylyn luona :)

 2. Niin eeppistä! Täydellistä ja parasta <3 Tämä on pakko jakaa.

 3. No huh huh! Mahtava tarina ja taatusti ikimuistoinen yö :)

 4. Vau! VAU! En ollut aiemmin tästä kuullutkaan, mutta välittömästi meni bucjet listille!

 5. Kääk, mä en kestä näitä sun Islantipostauksia :-D Tämä varsinkin oli täyttä taikaa…

  Vikissä ja Skogafossilla mekin käytiin, mutta lentsikan raato ja Seljavallalaugin uimapaikka jäivät kokematta. En tiennytkään että altaalle on vain 15 min kävelymatka autolta, kun olin saanut mystisistä ohjeista kuvan, että sinne olisi pitkäkin patikkamatka!? Luulin että se olisi koko päivän reissu ja keskellä ei mitään…

  Skogafossin päälle oli makeaa kiivetä. Oliko siellä tällä kertaa kiipeilemässä “sekopäälampaita” vastakkaisilla jyrkänteillä? Mä seurasin kauhulla niiden liikkeitä :-D

  • Tuonne uima-altaalle ei tosiaan ole kuin se vartin kävely, siihen saa auton tosi lähelle. Tuolla vähän lähempänä Reykjavikiä on toinen vastaava allas, jonne on noin kolmen tunnin haikkaus. Voi olla, että sekoitit siihen. :-)

   Sekopäälampaita en tuolla putouksella nähnyt, mutta aikaisemmin päivällä niitä näkyi kanjonin rinteillä. :-D

 6. Islanti on kyllä ihan uskomattoman kaunis aurinkoisella säällä (ja varmasti vähän pilvisemmälläkin)! Hienoja kuvia. Tuo lentokoneen hylky näyttää epäilyttävän tutulta, kun olen nähnyt siitä kuvia ennenkin. Se olisi kiva nähdä joskus livenä, mutta itse kermaperseilisin mieluummin yön jossain ihan oikeassa ja lämpimässä sängyssä. :D Tuossa telttailussa on kuitenkin paljon enemmän fiilisteltävää, nostan hattua teille sisseille!

 7. Rimma ehtikin jo oman kommenttinsa jättää, mutta ei taivas, pakko vielä kommentoida itsekin tätä teidän huikeaa hylky-yötä! Ihan mahtava idea yöpyä koneen sisällä! Kyllä taas Islanti-kuume kasvaa näitä postauksia ja vastaostettua Satu Rämön Islantilainen voittaa aina -kirjaa lukiessa… :)

 8. Islanti todellakin on nyt pop! Vitsit, mikä kokemus on varmasti ollut nukkua tuolla! Aivan mahtava postaus :)

 9. Aaah Islanti!!!! Nämä sinun Islanti-postaukset eivät yhtään auta Islanti-kuumeeseen (eikä sekään että yksi osa työtäni on Islannin reissujen suunnittelu – muille! ;) )

 10. Vitsit mikä paikka yöpyä, oli varmaan mahtava kokemus! Ja kiva että saitte myös seuraa muista reissaajista :) Tykkäisin ehdottomasti itsekkin yöpyä joskus hylyn sisällä.

 11. Varmaan yksi maailman erikoisimpia paikkoja viettää yö! Upea kokemus! Todellakin kiinnostaisi tuonne hyllylle päästä ja Islantiin myös! ?
  Millaista hyllyn sisällä oli? Otitteko kuvia sieltä?

 12. Islannin-reissunne on ollut aivan uskomaton seikkailu! Lentokoneen hylyssä nukkuminen olisi minulle jo sellaista eräjormailua, että tekemättä jäisi, mutta voin vain kuvitella fiiliksen nuotiolla pimeässä illassa.

 13. Hieno tarina ja upea kokemus! En oikein näe meidän perhettä yöpymässä tuolla, mutta täytyy käväistä paikalla jos roadtrip Islannin ympäri joskus toteutuu. Skógafossilta on hyviä muistoja. Oltiin oltu jo useampi päivä Islannissa näkemättä aurinkoa kertaakaan. Sitten juuri tuolla pilvet yllättäen katosi, tuli esiin sininen taivas ja nuo sunkin kuvissa näkyvät sateenkaaret. Todella kaunis paikka.

 14. No nyt oli magee yöpyminen! Alussa mietin et onko siellä ihan oikeeta majoitusta tarjolla, mutta pianpa totuus selvisi. :D Mua niin harmittaa, että taannoisella Islannin reissulla kuumat lähteet jäi kokonaan väliin. Nautittiin vaan uimahalleista ja niiden tarjoamista ulkoaltaista.

 15. Nää on kyllä niin ihania nää sun tarinat Islannista. Oot todellakin saanut meidät vakuuttuneeksi siitä että Islantiin on päästävä vaikken ehkä tuollaisessa hylyssä uskaltaisikaan nukkua! :D – Monna

 16. Hienot maisemat. Mistä ihmeestä tuon hylyn ja stoorin olitte bonganneet? Nuo kuumavesialtaat ja ohjeet salattuihin ei ehkä yleisessä tiedossa oleviin paikkoihin juuri näissä blogeissa odottaakin lukevansa vinkkejä. antaa paremmin kuvaa kuin joku matkaopas tai esite.

 17. Eeppistä, se on todellakin oikea termi tähän kokemukseen. Ihana islanti ja ikimuistoinen kokemus. En tiedä, yöpyisinkö tuolla itse, mutta kyllä tuon hylyn haluaisin nähdä. Kamala Islanti-kuume tässä kyllä nousee. Edellisestä visiitistä on jo kolme vuotta.

 18. Onpa ollut “outo” paikka yöpyä, ei voi muuta sanoa!

 19. Varmasti ollut aika unohtumaton kokemus tuo yö! Me käytiin omalla reissullamme ihan tuossa vieressä, mutta aika ei riittänyt enää tuonne hylylle menoon, joten se jäi väliin. Tuo Seljavallalaugin allas oli myös matkasuunnitelmissa alunperin, mutta se jäi lopulta myös väliin ja se vähän nyppii – miksi aina jää aika kesken?! No, ensi kerralla sitten nuo molemmat. :)

 20. Mä voin kuvitella ainakin 20 syytä olla yöpymättä lentokoneen hylyssä, mutta se menee vähän Elossa! – kirjan tunnelmissa. Siinä olisikin kova yöpaikka, jos se ei ole hautautunut lumeen. Reissaaminen on vähän rajoitettua, kun on vain se ykköstie.
  Mä en menis mihinkään, missä Justin Bieber yhtään mitään.

 21. Nämä sinun Islanti-kuvat muuttuvat postaus postaukselta vaan huikeammiksi! Ihan käsittämättömän kaunista siellä tosiaan on. Ei voi kuin ihmetellä… Nämä postaukset pitää kaivaa uudestaan esiin, kun itse ryhdyn kunnolla suunnittelemaan omaa Islannin matkaa. Sinne on nimittäin PAKKO päästä.

 22. Upea kokemus varmasti! Aivan mahtavia nämä sun Islanti-jutut muutenkin! Ja nuo kuvat *huokaus! En tiedä olisiko minusta yöpymäänlentokoneen hylyssä, mutta ajatuksena tosi kiehtova!

 23. Vaude, ihan superkokemus! Kuulostaa sikamakeelta!

  Tunnistin muuten nuo Biebermaisemat – meillä tehtiin ihan äskettäin video myös samoissa maisemissa ja vertailtiin niitä sen musavideoon. Täytyy sanoa että on paitsi videossa, niin myös näissä kuvissa maisemat kohdillaan. Kyllähän sitä noissa voisin istua tovin jos toisenkin fiilistelemässä.

 24. On kyllä ollut niin eeppinen tuo teidän Islannin reissu! Mäkin halua yöpymään tuonne lentokoneen hylylle :) Mukavat ja lämpimät hotellihuoneet on kiva asia, mutta kyllä tuollainen huima kokemus vie pidemmän korren, vaikka epämukavuuksia toisikin.
  Me muuten käytiin tuolla uima-altaalla kuutisen vuotta sitten, silloin siellä ei ollut ketään muuta. Oli aika uskomaton fiilis!! Se oli silloin Mondon oppaassa (tosin hieman harhaanjohtavilla ohjeilla), mutta mistään englanninkielisestä lähteestä en sitä bongannut. Nyt se tulee vastaan lähes kaikissa Islanti-postauksissa (ihan ymmärrettävästi, koska paikka on ehdottomasti kokemisen arvoinen), joten vierailijoiden määräkin on varmasti moninkertaistunut.

 25. Nämä on niitä juttuja, että tietää elävänsä! Yleensä en ole kenenkään reissuista yhtään kade, mutta tästä yöpymisestä ehkä hiukan ;-)

 26. Karoliina / From Karoliina

  Mun pitää lopettaa näiden Islanti-juttujen lukeminen, kunnes itse siellä pääsen käymään :D Aivan huikee toi lentokoneyöpyminen, tuosta saa erikoisuudessaan pistää paremmaksi!

 27. Wau, upeaa! Tuolla tavoin reissataan, peukku sille. Islanti on kyllä niin uskomattoan kaunis. Tämä juttu sai mut muistamaan kaikki ne upeat paikat, joita olen omalla viikon reissullani muutama vuosi sitten ihaillut. Nyt Islanti-kuume nousi ihan uusiin lukemiin, heh. Tuo lentokoneen hylky on tullut nyt monessa jutussa vastaan. Se on upea, mutta samaan aikaan toivon, etteivät kaikki Islannissa reissaavat suuntaa sinne yöpymään. Voi olla, että hylystä ei ole sen jälkeen paljon jäljellä. Nämä on näitä tiedon nopean leviämisen haasteita. Tuo teltta/nuudelireissu kuulostaa myös hyvältä. Ehkä silti nuudelit voisi korvata välillä jollakin muulla, vaikka sitten itse kalastetulla kalalla :).

  • Jep, selkeästi tuolla hylyllä on viimeisen vuoden aikana käynyt runsaasti porukkaa, kun se oli ihan kaiverrettu täyteen jotain “minä olin täällä 2015” -tekstejä. :-( Itse pyrittiin jättämään paikka siihen kuntoon kuin se olikin.

 28. EIkä! Kuin siistiä!!! :) Tälläisestä diilistä löisin itsekin kättä päälle. Varmasti ikimuistoinen yö :)

 29. Upean näköisiä maisemia ja varmasti aikamoinen kokemus tuo lentokoneen hylky :). Olen ihan varmasti nähnyt tuon uimalan kopperon jossain aiemminkin :P.

 30. Me just varattiin lennot Islannin kautta New Yorkiin, ja jostain kuvamuistin syövereistä putkahti mieleen, että Lotta on ihan varmaan kirjoittanut joskus lentokoneen hylyssä yöpymisestä Islannissa… ja löytyihän se täältä! Jes! Voi vitsit, tarkeniskohan tuolla huhtikuussa, tämä houkuttelee nimittäin ihan käsittämättömän paljon! Jos siis saan matkakumppanin suostumaan moiseen extreme-elämykseen (se tutisee vieläkin Kolin -30 asteen vuokratupayöstä). Mun pitää nyt koluta läpi kaikki nämä sun Islanti-postaukset, sillä luotan siihen, että täältä löytyy kasa huippuvinkkejä meidän neljän päivän Islannin-visiitille. Niin joo, ja onkohan mulle tarttunut Matkamessuilta mukaan sama esite, kun mun esitteen kannessa on myös ihan samanlainen kuva minkä sait räpsäistyä tuolla vesiputouksella!? Sun kuva on ehkä jopa esitettäkin herkullisempi! :)

  • Jeah! Suosittelen ehdottomasti yöpymistä tuolla, oli huippukokemus! Syyskuussa tarkeni comfort +4 makuupussilla, ehkä huhtikuukin menis samanmoisella. Lämpimästi vaan päälle niin kyllä siellä selviää. Ja autossa voi lämmitellä jos ei meinaa kestää. :-D

  • Me mennään samalla reissulla Nykiin, mutta miksei sinne matkatavaroiden joukkoon nyt paria makuupussia mahtuis! ;) Meillä on nelisen päivää aikaa Islannissa ennen kuin matka jatkuu kohti suurta ja sykkivää cityelämää, joten kaikki Islannin-vinkit kohtalaisen ajomatkan päässä Reykjavikista otetaan ilolla vastaan. Käyn vielä suurennuslasin kanssa läpi nämä sun Islannin-postaukset! :)

  • Jos tuolla majoittua meinaa, niin kyllä se lämmin makuupussi on oltava – tuuli jo pelkästään on melkoisen jäätävä.

   Me keskityttiin enemmän tuohon pohjoisosaan, mutta Reykjavikistä pääsee ainakin näkemään nuo etelän vesiputoukset ja tuon lentokoneen hylyn. Tietty sitten Blue Lagooniin rentoutumaan lentokentän lähelle. :-)

Leave a Reply