Jakarta – ensikosketus Indonesiaan

Jakarta – ensikosketus Indonesiaan

posted in: Indonesia, Jakarta | 46

Liikenneruuhkat, skootterit, valtavat ostoskeskukset ja keskeneräiset pilvenpiirtäjät. Jakarta on melko moderni kaupunki täynnä herkullista ruokaa ja ystävällisiä ihmisiä. Paikallisilta kysyttäessä, mitä täällä kannattaa tehdä tai nähdä, saa vastaukseksi ruoka ja shoppailu. Sitä Jakarta oikeastaan on. Kolme päivää Indonesian pääkaupungissa riittää oikein hyvin, enkä usko että olisin pidempään siellä jaksanut olla. Suurkaupungin tyyliin liikenneruuhkat ovat valtavat. Julkiset kulkevat aika huonosti, eikä metroa löydy, joten taksi tai Grab (kaakkois-Aasian Über) ovat matkailijalle parhaita vaihtoehtoja. Autossa saa istua pitkään, mutta hinnat ovat hyvinkin huokeat (6km matka, joka kesti puoli tuntia, n. 3€).

Modernien ostoskeskusten lisäksi Jakartasta löytyy kuitenkin myös vanha kaupunki. Kota Tua sijaitsee noin kuusi kilometriä kaupungin nykyisestä kaupallisesta keskittymästä pohjoiseen. Kota Tua, alkuperäiseltä nimeltään Batavia, oli Hollannin tärkein siirtomaakaupunki 1600-luvulta toiseen maailmansotaan saakka, jolloin Japani miehitti sen. Toisen maailmansodan jälkeen Indonesia julistautui itsenäiseksi ja Hollantikin tunnusti maan itsenäisyyden, sillä se ei enää saanut otetta Bataviasta. Indonesia itsenäistyi vuonna 1950.

Jakarta Jakarta

Kota Tua – Jakartan vanha kaupunki

Jakartan vanha kaupunki, Kota Tua, on oikeastaan ainut nähtävyys Indonesian pääkaupungissa. Alue on pieni, mutta vierailemisen arvoinen. Vanhan kaupungin keskusaukion ulkopuolelta löytyy tungettelevaa kaupustelijaa jos jonkinmoista, mutta aukiolla saa olla aika rauhassa – lukuunottamatta kymmeniä indonesialaisia, jotka haluavat kuvauttaa itsensä kanssasi.

Jakarta Jakarta Jakarta

Hattu käteen ja kolehti kiertämään? Jos vähänkin pysähdyt aukiolle, aivan varmasti saat ulkomaalaisena valokuvan pyytäjiä luoksesi. Jos ei ole kiire, niin mikäpä siinä. Tuttua puuhaahan tämä on mm. Kiinasta ja Koreasta. Japanissakin vielä joskus 10 vuotta sitten sain valokuvan pyytäjiä (tai salakuvia…), mutta nykyään varsinkin suuremmissa kaupungeissa länsimaalainen ei ole enää yhtään eksoottinen, joten siellä saa tämän suhteen olla aika rauhassa. Jakartassa länsimaalaisia näkyi hyvin vähän.

Jakarta

Vanhan kaupungin keskusaukiolla on tapana vuokrata polkupyörä ja hellehattu, sekä kokeilla miltä tuntuu siirtomaaherran elämä. Siirtomaaherran elämää pääsee kokeilemaan Café Batavia -kahvilassa, joka on kyllä upea ja herkullinen, mutta paikallisille kallis. Sisällä ei saanut ottaa kuvia eikä videota järjestelmäkameralla ja kahvilan edessäkin meitä kiellettiin käyttämästä kolmijalkaa. Vartija oli kyllä ystävällinen ja kertoi, että näin vältetään väärinkäytökset ja kaupalliset tarkoitusperät.

Vessassa otin kuitenkin peiliselfien.

Jakarta

Sabang – katuruokaa jakartalaisittain

Indonesialainen ruoka on ihanaa. Se on sopivan mausteista ja kasvis- ja kalavaihtoehtoja löytyy oikein hyvin. Katuruokaa kannattaa ehdottomasti kokeilla, eikä jämähtää kliinisiin ja moderneihin ravintoloihin. Vaikka Jakartasta hyviä sellaisiakin toki löytyy.

Tapasin Jakartassa kaksi Korean vaihtoaikaista opiskelukaveriani viiden vuoden takaa. Paikallisten kanssa on aina mukava käydä syömässä, kun saa maistaa niitä oikeita paikallisia makuja. Kaverini Didi vei meidät Sabang-ruokatorille, jossa maistelimme todella herkullista taskurapua, kalaa ja kasviksia riisin kera. Ennen kun tulin Indonesiaan en tiennyt, että täällä syödään käsin. Pitihän sitäkin kokeilla. Ehkä kuitenkin koen ruokailuvälineet enemmän omakseni, sillä riisin ja kastikkeen syöminen sormin oli melkoisen sotkuista puuhaa.

JakartaJakartaJakartaJakarta

Täällä syöminen on vakava juttu, sillä mahat täynnä vierittiin vielä jälkkärillekin. Ajattelin, että syömme jotain pientä makeaa, kunnes eteemme kannettiin puolikas kakku. Lisäksi vielä suolaisia piirakoitakin. Ja durian-jäätelöä. Onneksi kaikkea ei tarvinnut syödä, vaan loput sai mukaan pakettiin.

Jakarta

BART – cocktaileja Jakartan yllä

Alkoholi on Indonesiassa verrattain kallista. Paikallista Bintang-olutta saa kohtuuhintaan, mutta viinit ja viinat ovat ylellisyyksiä. Kaupungista löytyy kuitenkin myös baarikulttuuria ja erityisesti kattobaarit ovat vierailemisen arvoisia. Me yövyimme Artotel design hotellissa, jonka katolta löytyy BART (Bar at The Roof Top) kauniine näköaloineen. Yöpymiseen kuului tervetulodrinksut täällä baarissa, joten kävimme ne nautiskelemassa. Normaali hinta drinkille on noin 10 euroa, joka ei tietenkään Helsingin hinnoista eroa, mutta Indonesian hintatasolle se on melko tyyris. Paikallisen oluen saa ravintolasta yleensä parilla eurolla.

Jakarta Jakarta

Jakartan vierailulla kävimme lisäksi Grand Indonesia -kauppakeskuksessa, joka oli valtava. Jakarta on saanut viime vuosina osakseen useita terrori-iskuja, joten moneen luksushotelliin ja myös esimerkiksi tänne ostoskeskukseen mentäessä tulee kulkea turvatarkastuksen läpi. Kauppakeskuksessa voi himoshoppaaja viettää vaikka koko päivän. Keskuksesta löytyy lisäksi erinomainen food court, jossa vaihtoehtoja riittää.

Jakartan seikkailumme löytyy myös videolta.

Oletko käynyt Jakartassa? Kiinnostavatko indonesialaiset kaupungit vai matkustaisitko maahan mieluummin luonnon ja rantojen perässä?

 

Osa kuvista ja video: Antti Kanto

Seuraa matkaa Facebookissa ja Instagramissa!
Tällä hetkellä seikkaillaan Balilla.

46 Responses

 1. Tästä postauksesta tuli parempi fiilis kaupunkia kohtaan kuin monista muista kirjoitukista. Minäkin olen pitänyt Jakartaa ja Manilaa Kaakkois-Aasian about ainoina paikkoina, jonne en haluaisi mennä. Mutta nyt mietin, että miksei, juurikin parin päivän stop over Jakartassa olisi varmasti ihan jees. :)

  • Parin päivän stopover Jakartassa oli just hyvä. Ei siellä pidempään jaksaisi olla, mutta kannatti ehdottomasti käydä. :-)

 2. Piti tulla lukemaan, koska Jakartaan ihan takuulla päädytään ohikulkumatkalla lähivuosina, se on meitä niin lähellä täällä Ausseissa. Indoruoka on ihanaa <3 Rakastan kaikkia eri sambaleita. En sitten tiedä, jos ei yhtään siedä chiliä, miten siitä tykkäisi. Vaikka löytyyhän sieltä toki paljon muitakin makuja. Me ollaan Intiassa totuttu sormin syömiseen, niin ne meni vetisetkin curryt kun välineitä ei yksinkertaisesti ollut tarjolla eikä aina yhteistä kieltäkään. Niinhän ne väittää, että käsin syötäessä maistuu paremmalta, itse en ole vielä ihan varma :) Ja katuruoka on tosiaan usein ihan yhtä hyvää kuin kalliit ravintola-ateriat!

  • Indoruoka todellakin on ihanaa. <3 Varsinkin just tulisen ruuan ystävälle. :-) Kyllä mä tosta välineillä syömisestä eniten pidän - mun suosikit on puikot ja lusikka. Tosta paremmalta maistumisesta en osaa sanoa. Toisaalta kyllä esim. ranut tai burgeri maistuu paremmalta, kun käsin syö. :-D

 3. Välilaskun verran olen kerran Jakartassa käynyt ja ainakin silloin jo kohta parikymmentä vuotta sitten kentästä jäi huono maku: köyhää, likaista ja kuumaa. Mutta ehkä tilanne on parantunut.
  Indonesia paremmin (ainakin Bali) on vielä suunnitelmissamme, joten ehkä pääsemme vielä kentän uudelleen testaamaan.

 4. Jos matkustaisi Indonesiaan ehdottomasti olisi ainakin yksi päivä mukavaa viettää Jakartassa. Pakistanin ruokaa olen syönyt käsin kastiketta ohuen leivän päällä. Tulista mutta hyvää.

 5. En ole käynyt, mutta mielelläni lähtisin käymään. Aasian kaupungit todellakin kiinnostavat, vaikka en toki laita pahakseni viettää aikaa rantakohteissakaan. Se on kyllä surullista, että Jakartassa on ollut niitä terrori-iskuja. Maailma on niin kovin arvaamaton nykyään. Olen usein miettinyt, että miten aasialaiset voivat vain syödä ja syödä ja syödä..ja silti olla niin pikkuisia :D. Mutta ihan varmasti on kyllä hyvää ruokaa :P.

  • Samaa olen minäkin miettinyt, miten aasialaiset pysyvät niin pieninä vaikka ruoka on herkkua ja sitä syödään paljon! Kysyin sitä mun japanilaiselta kaverilta kerran ja hän sanoi, että ei hän joka päivä syö näin, vaan silloin kun on joku spessujuttu. Niinpä tietysti. Mun kanssa ne on aina spessujuttuja ja mulle joka päivä vaikkapa Japanissa on spesiaali! :-D

 6. Jotenkin yllättävän siisti ja puhtoinen tuo vanhakaupunki – ei heti tulisi mieleen että Jakartassa voi näyttää tuoltakin! Eiköhän tässäkin kaupungissa viihtyisi reissun ohella pari päivää, tai miksei pidempäänkin vaikka töissä. Asuin juuri Sambian pääkaupungissa kolme kuukautta, ja sen jälkeen tottuisi kyllä varmasti ihan mihin muuhunkin kaupunkiin vaan, ainakin niihin suht turvallisiin.

  Onko indonesialainen ruoka kuinka tulista? En ole tainnut ikinä maistaa, mutta toivottavasti joskus pääsen kokeilemaan jotain vähän miedommin chilistettyä ruokalajia!

  • Aika puhtoinen tosiaan oli. Ei kaupunki muutenkaan – ainakaan niiltä osin mitä näimme – ollut likainen. Oikein helpostilähestyttävä kaupunki mielestäni.

 7. En ole käynyt Jakartassa eikä se ole koskaan ollut edes suunnitelmissa. Indonesia kiinnostaa, mutta lähinnä Bali & rannat.

 8. Mä olin Jakartassa muutaman päivän vuonna 2007, ja ainoana oikeastaan jäi mieleen vain Kota Tua. Ja oliskohan ollut juuri tuo Café Batavia missä mekin kävimme, sillä jokin todella kiva kahvila jäi sieltä myös mieleeni. Voisin mennä Jakartaan mielelläni uudestaan, sillä kaaoksesta huolimatta se oli kivan oloinen kaupunki :) Sumatralla sijaitseva Medan oli sitten sellainen indonesialainen kaupunki, minne en toiste haluaisi, joten mitään kaupunkihyppelyä en Indonesiaan lähtisi tekemään :D

 9. Mulle on vielä koko Aasia ihan korkkaamaton, joten liikenneruuhkat sun muut olen nähnyt vain dokumenteista. Indonesia voisi kyllä aivan hyvin olla kohteena jollekin road tripille, vaikkakin siellä taitaa olla myös niitä alueita, mihin ei parane eksyä.

  • Indonesian road trip voisikin olla aika eksoottinen. Hyvin tuntuu pääsevän kulkemaan saarelta toiselle autolautalla, joten ihan mahdollista se varmasti olisi. Joissain paikoissa tiet ovat kylläkin aika huonossa kunnossa.

 10. Tämän postauksen perusteella Jakartahan on yllättävän kiinnostava paikka! Mua kiinnostaisi siellä eniten siirtomaahistoria…

 11. Mä oon ollut Jakartassa pari kertaa ja se on kyllä ainoita Aasian kaupunkeja, joista en vaan ole pystynyt tykkäämään. Iso juttu on just se julkisen liikenteen puuttuminen (tai siis metron) ja se, että Jakarta ei ole myöskään yhtään käveltävä kaupunki. No mutta annan kaupungille ensi kuussa vielä yhden mahdollisuuden kun pääsen sinne juhlimaan ystäväni häitä :)

  • Käveltävä kaupunki se ei kyllä ole. Onneksi noilla takseilla pääsee aika hyvin liikkumaan, vaikka välillä ruuhkassa joutuukin seisoa. ihan kätevää se liikkuminen lopulta kuitenkin oli. :-)

 12. Koa Tua näyttää söpöltä. En oikein tiedä mitä mieltä olen Indonesiasta, en ehkä ihan heti huomenna sinne olisi menossa, mutta oli kuitenkin mielenkiintoista lukea tämä. Niin ja mun sitten taas on Japanissa ollessa tehnyt mieli ottaa salakuvia ihmisistä. :P
  Nihonjin ha kireinahito ya kakkoiihito ga ooidesu. Ne?

  • Kota Tua on kyllä söpö. Muutama päivä kaupungille riitti kyllä, eikä mulla ole mitään suurta hinkua takaisin. Kiva oli kuitenkin käydä!

   Joo, ymmärrän ton salakuvauksen. Siellä on niin täydellisen näköisiä ihmisiä, että tekee mieli kuvata. :-D

 13. Mielenkiintoista! Tykkäisinkö, hmm, todennäköisesti, pitää lähteä ehkä kokeilemaan :)

 14. Jäi hieman epäselväksi tuo “tiedätkö missä sarjassa niitä on”. No, Madventures, koska en tiedä mitään muuta sarjaa. Toinen, mitä jäin ihmettelemään, oli se puunrunko siinä torilla. Mutta siis joo, näytti hyvältä sellaiselle, joka ei paljon mässyistä välitä. Pitää ottaa aina sporkki mukaan. Ilmeisesti ruoat ovat kaikki kylmiä, jos ne on tehty käsin syötäviksi.

  • Sarja on Netflixin uusi “Stranger Things”. Ihan huippu! Puunrunkoa mietittiin mekin, mutta siinä ei ollut mitään kylttiä tms. joka olisi rungosta kertonut. Ei ollut ruoka kylmää, vaikka oli käsin tarkoitettu syötäväksi. Mut ei siihen näppejäänkään polttanut. :-p

 15. Sinun kuvissasi Jakarta näyttäytyy ihan sympaattisen värikkäänä ja ainakin ruoka-annokset houkuttelevat :). Useimmiten en ole suurkaupunkien ystävä, mutta ihan varmasti muutaman päivän Jakartassakin saisi hyvin kulumaan. Sen voisi yhdistää sitten johonkin rauhallisempaan luonto- ja rantakohteeseen. Viime jouluna yhdistettiin Vietnamin reissulla Ho Chi Minh city ) joka oli kyllä tosi mielenkiintoinen) ja rauhallinen Phu Quoc ja tämä oli tosi loistava kombo. Indonesiassa olen käynyt vain Balilla. Ja se oli kyllä ihana (paitsi Kuta oli kamala).

 16. Jotain tollaista olisin Jakartalta odottanutkin. Useimmat ovat kertoneet ettei siellä tosissaan aikaa tarvitse alkaa viettämään erityisesti, vaan kannattaa suunnata pois.

  Viinaksien hinta oli lievä yllätys joskus ekoja kertoja Indonesiassa. Varsinkin kun mitään kovinkaan hyvää importtikamaa ei löytynyt vaan viinitkin oli jotain paikallisia…aika kamalia. :) Alkoholia varmasti löytyy myös importtia.

  Ihanat kissalasit muuten! :)

  • Viinakset on kyllä kalliita. Perusolutkin kalliimpaa kuin Suomessa ja viineistä en viitsi täällä edes unelmoida. :-D

   Kiitos, tykkään kans kissalaseista. :-)

 17. Tarpeeseen ostajana en harrasta “shoppailua” lainkaan, joten kaupunki jonka paras tarjonta rajoittuu ostoksiin ja ruokaan jäisi etäiseksi. Siksi juuri on hyvä että näitä reissupostauksia pääsee lukemaan, saa vahvistusta sille ajatukselle että on itse onnellisimmillaan pienissä kohteissa ja luonnon keskellä :)

  Kuvaatko usein reissussa tripodilla? Olen itse ottanut kaikki kuvat ilman – mutta on totta että esim. tuon yökuvasi kaltaista tarkkaa ja kaunista ei käsivaralta saa.

 18. Herkuilta näytti nuo ruuat tuossa videolla. Käsillä syöminen taas olisi varmasti melkoista sotkua. Vaikuttaa tosi mielenkiintoiselta kaupungilta Jakarta.

 19. olipas vaikuttava kattaus – jokaiselle todellakin jotain! Nuo cocktailhinnat tuntuvat kyllä todella suolaisilta paikalliseen hintatasoon nähden…

 20. Olen aina jättänyt Jakartan tuon kiireisyyden takia välistä ja mieluummin suunnannut suoraan saarille, leppoisan elämän äärelle. Varmasti Jakartakin olisi kiinnostava, mikäpä paikka ei olisi? Indonesia kaiken kaikkiaan on ihan yksi mun lemppareista, jonne kaipailen tälläkin hetkellä takaisin. :)

  • Indonesia on ollut kyllä hieno. Mielenkiintoisia kaupunkeja ja erityisesti upeaa luontoa. Pari ei-niin-suosikkiakin tosin joukkoon mahtui. Enemmän sitä luontoa, vähemmän kaupunkeja täällä, ehdottomasti. :-p

 21. Kuvasi kyllä lisäsi mielenkiintoa paikkaa kohtaa. Mukava lukea tällaisista hieman vieraammista paikoista. Olisi hieno vuokrata hellehattu ja pyörä itselle :-D Tuosta kuvien ottamisesta tuli mieleen isä/poika -reissu Japaniin, jossa 11-vuotiasta haluttiin kuvata koko ajan. Oli ilmeisesti sen verran eksoottisempi näky, itse sain olla rauhassa kuvaajilta :-)

  • Vaalea suomalainen on kyllä niin eksoottinen monessa Aasian maassa. Ihan kivaa se on saada huomiota, mutta sitten jossain vaiheessa alkaa ärsyttää, kun ei saa olla yhtään rauhassa. :-p

 22. Tää kieltämättä herätteli mielenkiintoa Jakartaa kohtaan :) Kuten Merikin sanoi, myös itselläni se ja Manila ovat olleet sellaisia harvoja ei kiinnosta -kohteita Kaakkois-Aasiassa. Mutta tässä sen taas näkee, että ei kannata olla niiden omien ennakkoluulojensa vanki.

  • Mua toi Manila ei myöskään kiinnosta. Jakarta oli helppo stoppi ja kyllä se kannatti tehdä. Voi tosin olla, että Manilastakin löytyy jotain mielenkiintoista. Ei tosiaan kannata olla ennakkoluulojensa vanki. :-)

 23. Mua kiinnostaisi erityisesti tuo vanha kaupunki ja varsinkin siellä pyöräily – vaikka myönnettävä onkin, että jos olisi pakko valita noilla seuduilla kaupunki- tai rantaloman välillä, päätyisin varmaan jälkimmäiseen. Oli hauska lukea, että jengi haluaa samaan kuvaan länsimaalaisen kanssa – mutta tuleeko siitä jossain vaiheessa ärsyttävää?

  • Juu, ehkä Indonesia kuitenkin on enemmän ranta-/luontokohde kuin kaupunkilomailuun sopiva. Vaikkakin Jakartassa oli mukava pysähtyä!

   Tuo kuvien ottaminen. Joo. Siitä tuli siinä vaiheessa ärsyttävää, kun yritin kännykällä tilata Grabia että päästäis pois ja niitä hihastavetäjiä vaan riittää. :-p

Leave a Reply