1000 bambia ja valtava Buddha – Nara on Japanin vanha pääkaupunki

1000 bambia ja valtava Buddha – Nara on Japanin vanha pääkaupunki

posted in: Japani | 40

Älä usko mihinkään yksinkertaisesti, koska olet kuullut sen. Älä usko mihinkään tapaan, koska se on kulkenut sukupolvelta toiselle. Älä usko yhtään mihinkään, koska se on kirjoitettu johonkin pyhään kirjaan. Älä usko mihinkään opettajaasi tai vanhempaasi vain, koska he ovat auktoriteetteja. Mutta kun havaitset ja analysoit, kun löydät kaiken olevan sopusoinnussa järjen kanssa ja kun huomaat että se on kaikkien eduksi, hyväksy se ja elä sen mukaan.
-Buddha

Buddhalaisuus saapui Japaniin Kiinasta ja Korean niemimaalta 500-luvulla ja se alkoi levitä hurjaa vauhtia Nara-kaudella 700-luvulla, jolloin silloisesta pääkaupungista Narasta tuli Japanin buddhalaisuuden keskus. Tuohon saakka Japanin uskontona oli toiminut mytologiaan ja luontoon perustuva shintolaisuus. Tōdai-ji, eli idän suuri temppeli, toimi tuolloin eräänlaisena instituuttina, jossa opiskeltiin buddhalaisuutta ja josta sitä levitettiin ympäri Japania.

Lyhyen Nara-kauden jälkeen pääkaupunki siirrettiin Kiotoon, sillä keisariperhe pelkäsi voimakkaasti leviävän buddhalaisuuden vievän heiltä vallan. Buddhalaisuus kiellettiin Kiotossa ja sen vuoksi suurin osa Kioton temppeleistä sijaitsee vuoristossa Kioton ympärillä.

Nara Nara

Komean puutemppelin Tōdai-jin rakentamiseen osallistui yli kaksi ja puoli miljoonaa japanilaista keisari Shōmun käskystä. Temppeli pitää sisällään maailman suurimman pronssisen buddhapatsaan, johon käytettiin niin paljon pronssia, että Japanin talous joutui sen vuoksi lähes konkurssiin. Valtavan Buddhan uskottiin suojelevan Japania sairauksilta ja katastrofeilta.

Nara Nara Nara

Temppelialueella elää tuhatkunta shika-kaurista. Legendan mukaan shintolainen Takemikazuchi-jumaluus laskeutui kauriilla ratsastaen alas läheiseltä vuorelta. Tämän vuoksi kauriita pidetään pyhinä eläiminä. Kauriit liitetään shintolaisuuteen, ja ne asuvatkin läheisen shintopyhäkön alueella, mutta tulevat päivisin tekemään työtään, eli kerjäämään ruokaa turisteilta, buddhalaisen temppelin alueelle. Näille kauriille maistuukin melkein mikä tahansa, joten kannattaa pitää ylimääräiset tavarat, kuten passit ja rahapussit, niiden ulottumattomissa.

Naraan on helppo tehdä päiväretki Kiotosta tai Osakasta käsin, tai vaikka matkalla Kiotosta Osakaan tai toisin päin. Kaupungissa on helppo liikkua kävellen. Turisteja on paljon liikkeellä varsinkin kirsikankukinnan aikaan ja viikonloppuisin, mutta keskellä viikkoa välttyy suuremmilta ihmismassoilta.

Tutustu Naran historiaan ja Tōdai-ji-temppeliin lisää videolla.

Seuraa matkaa Instagramissa, Facebookissa ja YouTubessa.

40 Responses

 1. Kyllä nää uskonnot on aikamoisia! Olisipa mielenkiintoista vierailla täällä ensimmäisessä paikallaan pysyneessä pääkaupungista! Aikamoinen “temppelitalkoo” ollut kun jokaisen olisi pitänyt rakentamiseen osallistua :D Onneksi Japani ei mennyt konkurssiin tuosta pronssimäärästä!

 2. Eikös nuo kauriit voi olla aika vihaisiakin, jos eivät saa ruokaa, vai muistanko väärin….?
  Itse en tykkää mistään vapaana juoksentelevista elikoista, mutta jos pitää valita, niin ei noin bambit nyt ehkä ihan kamalan pahoja olisi : )

  • En ole itse aggressiivisiin kauriisiin törmännyt, mutta villieläimiähän ne ovat, joten saattavat hyvinkin purra tai alkaa puskea.

 3. Ahaa eli kauriilla on sama turreilta kerjäämis- ja varastamisilmiö kuin apinoilla monella muulla temppelialueella :)

 4. Ei varmaan bambienkaan parveilu turistimestassa ole ihan ongelmatonta, mutta onhan ne nyt sööttejä!

 5. Oi miten söpöjä otuksia! Tosin kaikki eläinkuvat saa aina pisteet multa… :) mielenkiintosia muutenkin nämä uskonnot. Erityisesti se, miten joihinkin uskontoihin liittyy vahvasti myös esineet täällä maan päällä, kuten tuo Buddha-patsas, ja miten paljon niihin ollaan valmiita laittamaan rahaa.

 6. Kauriista olen lukenutkin jostain, mutta eipä ole saanut samanlaista fiilistä kuin videosta “älä mee taskuille” :-D Pisti naurattaan, kun tuli rakkaalla tampereen kiälella!

  Mielenkiintoinen juttu tuo eri maista tuodut kivet ja kaiken kaikkiaan oli kyllä aikoinaan melkoisen kokoinen rakennelma. Alkoi Nara kiinnostamaan eli lisää nähtävää Japanin listalle :-)

 7. Päivä Narassa oli yksi meidän Japanin matkan mieleenpainuvimmista päivistä. Yksin buddhan näkeminen, ja tietenkin ne kauriit jotka vaelteli ihan joka paikassa. Erityisen kivaahan kauriiden syöttäminen oli etenkin lapselle, mutta kyllä meillä aikuisillakin oli kivaa näpsiessä niistä kuvia.

 8. Useissa Aasian maissa temppelit tuntuu olevan sellaisia must see-juttuja, mutta en ole itse oikein osannut niistä koskaan kiinnostua… Mielenkiinto kuitenkin herää hieman kun saa lukea niiden erikoisesta historiasta, niinkun tässä sinun postsuksessa. Ja ah nuo kauriit, ne vasta sulattivatkin sydämen, niin satumaisia olentoja, voin itseasiassa kuvitella niiden sopivan hyvin temppelialueen tunnelmaan.

  • Temppeliähky tulee helposti Aasiassa ja ei niissä loputtomiin jaksa vierailla. Mut sit on näitä helmiä, jotka tosiaankin pitää nähdä. :-)

 9. Uskomattoman näköisiä nuo temppelit!! :D Niissä voisi seikkailla päivästä toiseen :D

 10. Jälleen hienoja kuvia ja aihe on mitä mielenkiintoisin!

 11. Ihania kuvia! Täytyykin tutkia, jos tuolla pääsisi seuraavalla Japanin-reissulla käymään :)

 12. Hullunkurista, että Japanin talous on meinannut kaatua yhden buddha-patsaan myötä. Nekin rahat oltaisiin voitu käyttää suoraan juurikin sairauksien ja katastrofien ennaltaehkäisyyn :D Mutta varsinkaan kun kyse on uskontoasioista, eivät asiat aina ole niin suoraviivaisia.

 13. Näistä bambeista muistan joskus ennenkin lukeneeni. Buddhalaisuudesta tuli mieleeni vierailu Intiassa, muistaakseni Varanasissa, jossa jostakin temppelistä sanottiin, että sinne saavat mennä vaan buddhalaiset. Kiertelin sitten siinä liepeillä kuitenkin kuvaamassa ja mietin samalla, että mistähän ne kulloinkin ihmisestä päättelevät mitä uskontoa tunnustaa, jos kuitenkin hiljaisesti ja kunnioituksella paikkaan suhtautuu.

  • Ihan tosi, eipä sitä uskonto ulospäin välttämättä näy. Olen minäkin käynyt Japanissa hiljentymässä buddhalaisessa temppelissä alueella, joka periaatteessa on tarkoitettu vain buddhalaisille.

 14. Hassua mitä uskonto saakaan aikaan. Sen takia ollaan valmiita syöksemään koko maan talous konkurssiin, huh huh! Bambit on aina söpöjä, vaikkei tietenkään kiva jos ne taskuilla käy :)

 15. Hanneli/duunireissaaja

  Nämä on kivoja kurkistuksia maailmaan, jossa ei itse käynyt. Täälläkin, niin kuin melkein kaikkialla muuallakin, tykkäisin käydä sesongin ulkopuolella.

 16. Onpas söpöjä otuksia nuo kauriit, ja hassua nähdä ne noin ahneina ja ihmistä pelkäämättöminä kun yleensä ovat luonnossa kohdatessa kovinkin arkoja. Jotenkin nämä pyhät paikat ovat niin maagisia vaikkei itse uskontokuntiin kuuluisikaan, ja etenkin jos niistä löytyy joku erikoisuus kuten tuo valtava buddhapatsas.

 17. Tästä bambipaikasta olen lukenut useammastakin blogista, ja tuolla haluaisin kyllä käydä. Vaikka yleensä kylläkin ärsyttää tuollaiset eläimet, jotka ahneuksissaan viekin sitten kaiken, mikä vain irti lähtee…

  • Mua enemmän ärsyttää ne ihmiset, jotka ihan tahallaan syöttää noille ihan syötäväksi kelpaamattomia asioita. :-( Sitä aina välillä näkee. :-/

 18. Nara vaikuttaa kyllä kiinnostavalta kohteelta ja ihanan värikkäitä kuvia taas. Kävitkö muuten sukeltamassa reikään ja hakemassa Buddhan viisautta? :).

  • En sukeltanut tuonne reikään, mutta mun sisko kerran meni siitä läpi, kun tuolla vierailtiin. En usko, että ainakaan nyt siitä mahtuisin. Jäisi vähintään pylly kiinni. :-D

 19. Valtavia buddhia on tullut vastaan monessa maassa, mutta aina niissä patsaissa on jotain yksityiskohtia, jotka eroavat toisistaan. Kiitos jälleen kerran kivasta postauksesta :)

 20. Bambit on kyllä söpöjä, mutta onhan toi ruoan kerjääminen aika ikävää.. Buddhalaisuuden ystävänä mielellään joskus kävisin tuolla! Ja tosiaan aikamoisen hurjat temppelitalkoot :)

Leave a Reply