Jouluksi Madeiralle – kuinka sinne pääsee ja mitä se maksaa

Jouluksi Madeiralle – kuinka sinne pääsee ja mitä se maksaa

posted in: matkablogi | 6

Mä vietin kavereiden kanssa joulun etelän lämmössä. Lähdimme kesällä etsimään jouluksi sellaista kohdetta, jossa olisi aurinkoista ja lämmintä ja joka sijaitsisi lähes samalla aikavyöhykkeellä. Afrikan kohteita harkittiin, mutta lopulta matkan päämääräksi valikoitui Madeira. Kiitos Pingviinimatkat-blogille, jonka kuvat ja tarinat vakuuttivat Madeirasta upeana luontokohteena.

Matkassa meitä oli iso porukka. Yhteensä yhdeksän henkeä, joista kolme on biologeja ja yksi geologi. Melkoista oppituntia kohteen luonnosta siis saimmekin ennen matkaa ja matkan aikana.

Matkan ostimme elokuun alussa, jollon saimme Ebookersista hotelli+lennot-diilin hintaan 600€/hlö. Paketti sisälsi TAP Portugalin lennot Helsinki-Lissabon-Funchal-Lissabon-Helsinki ja kuusi yötä Enotel Quinta do Sol -hotellissa. Mennessä meillä oli Lissabonissa 12 tunnin koneenvaihto, jolloin vietimme yhden yön Radisson Blu Lisbon -hotellissa lähellä lentokenttää. Tästä yöstä tuli lisäkustannuksia 37€/hlö 3-4 hengen huoneissa. Madeiran hotellin valintaan vaikutti se, että kyseessä oli “vain aikuisille” -hotelli, johon alaikäiset eivät ole tervetulleita.

Lento lähti Helsingistä noin puolitoista tuntia myöhässä, mutta tuulet Lissaboniin olivat suotuisat, joten vähän saimme aikataulua kiinni. TAPilla tarjoilu pelasi ja penkit olivat mukavat. Mun ennakkoon tilaamani vegaaninen ateria oli herkullinen ja runsas. Vinkkua ja bisseä saipi pyytäessä myös useampaan kertaan. Vajaan viiden tunnin lento meni joutuisasti ja saavuimme Lissaboniin yhdeksän aikaan illalla. Saimme vinkkiä, että taksi hotellille kannattaa valita lähtevien lentojen aulan edestä (saapuvien aulasta oikealle ja portaat ylös), jotta saisi oikean hinnan turistihintojen sijaan. Matka hotellille kesti noin 10 minuuttia ja maksoi alle 6 euroa.

OLYMPUS DIGITAL CAMERA OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Huoneeksi saimme erittäin tilavan sviitin. Vain 37 euron hintaan/henkilö. Olen oppinut, että suurella porukalla matkatessa kannattaa valita hotellihuone hostellissa sniiduilun sijaan, kun lähes samaan hintaan saa hulppeat ja yksityiset puitteet. Toki monesti joutuu kaverin kanssa nukkumaan samassa sängyssä, mutta yleensä ne sängyt ovat sen kokoisia, että saa tarvittaessa hajurakoa.

Vaikka ilta oli jo myöhä, päätimme samantien lähteä käymään Lissabonin vanhassa kaupungissa illallisella ja katselemassa, miltä kaupungissa näyttää. Campo Grande -niminen metroasema sijaitsee Radisson Blu -hotellin läheisyydessä ja matka sieltä metrolla Rossio-asemalle vanhaan kaupunkiin kestää 22 minuuttia ja maksaa menopaluuna 3,30€ (pakollinen uudelleenladattava kortti 0,50€ + 1,40€/matka). Heti noustuamme metroasemalta maanpinnalle meille tultiin myymään marihuanaa ja kokaiinia. Olin tästä kuullut jo ennakkoon, mutta en osannut kuvitella, että se kauppaaminen olisi noin näkyvää. Alue oli illalla vähän turvattoman oloista ja laukusta teki mieli pitää tiukasti kiinni. Suurella porukalla liikkuminen on mielestäni kuitenkin turvallista.

OLYMPUS DIGITAL CAMERAOLYMPUS DIGITAL CAMERAOLYMPUS DIGITAL CAMERAOLYMPUS DIGITAL CAMERA OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Valitsimme umpimähkään vähän sivummalta löytyvän ravintolan, joka osoittautui erinomaiseksi. Omistaja(?) puhui jonkin verran englantia ja ruokalista oli saatavilla englanniksi. Hän suositteli maistamaan paikallista erikoisuutta grillattua turskaa, jonka valitsimme illalliseksi. Annos oli suuri ja erittäin hyvä. En ole mikään perunoiden ystävä, mutta öljyisessä kastikkeessa nämä perunatkin maistuivat herkullisilta.

Pöytään tuotiin ensimmäisenä myös alkupaloja (erilaisia leipiä, juustoja ja tonnikala-/sardiinilevitettä), jotka portugalilaiseen tapaan ovat maksullisia. Näitä ei siis ole pakko syödä, vaikka ne pöytään tuodaan, mutta mikäli ne syöt, lisätään niistä joitakin euroja laskuun. Toki nämäkin herkut nälkäisinä napaan vedimme.

Jossain vaiheessa ravintolaan saapui jokin epäilyttävä henkilö, jonka toimia henkilökunta tarkkaan seurasi. Pyysivät meitä tarkistamaan, että rahapussimme eivät ole esillä.

Loppulasku oli 108 euroa sisältäen yhdeksän turska-annosta, viinipullon ja muutamat oluset, pari vesipulloa, alkupalat ja palvelumaksun. Omistaja tarjosi meille vielä kylkiäiseksi jonkinlaiset makeat liköörit. Kaikin puolin oikein positiivinen kokemus.

Seuraavana aamuna lähti lentomme kohti Funchalia, Madeiran saaren pääkaupunkia. Hotellilta saimme ilmaisen shuttle-bussikyydin lentokentälle. Lentomme oli taas noin tunnin myöhässä sääolosuhteista johtuen. Madeiralle on monesti hankala laskeutua sumuisen/tuulisen sään vuoksi. Lentokentän kiitorata on lisäksi erityisen lyhyt, joten vain tietyillä lentäjillä on tarpeellinen taito sille laskeutua.

Funchalissa oli pilvinen ja tuulinen aamu, joka kuitenkin pian muuttui aurinkoiseksi ja kirkkaaksi päiväksi. Lentokenttäbussi Funchaliin maksoi 5€/hlö ja se pysähtyi varmaan suurimmalla osalla Funchalin hotelleista. Saavuimme hotellillemme jo ennen yhtä päivällä, mutta pääsimme silti suoraan kirjautumaan huoneisiimme.

OLYMPUS DIGITAL CAMERA OLYMPUS DIGITAL CAMERA OLYMPUS DIGITAL CAMERA OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Saimme hotellista tilavan ja siistin huoneen upealla merinäkymällä. Hotellin pihassa oli uima-allas ja katetulla alueella poreallas. Kyllä näissä maisemissa kelpaisi joulua viettää.

Lisää juttua Madeiralla vietetyistä päivistä seuraa pian.

 

6 Responses

 1. Voi miten kiva kuulla jos on voitu toimia reissun odotuskuumeen nostattajana :) hyvän diilin saitte kyllä Ebookersilta super sesonkiin. Ja teidän hotelli paitsi näyttää kivalta, niin oli myös todella kivalla paikalla. Sääkin näyttää hyvältä, joten varmasti kelpasi näissä maisemissa joulustella.

  • Teidän blogi vaikutti todellakin positiivisesti tän kohteen valintaan! Eikä pettyä tarvinnut. :-)

   Diili oli tosiaan oikein hyvä! Lähempänä päivämäärää hinta oli jo lähes tuplaantunut. Onneksi varattiin ajoissa. :-)

 2. Madeira kuulostaa kivalta talvimatkakohteelta ja kiinnostavalta etenkin juuri tuon upean luontonsa vuoksi. Ehkä ensi talvena täytyy suunnata sinne joulua pakoon. :) Hauskaa, että te saitte samalla reissulla viettää yön myös Lissabonissa!

  • Suosittelen! Todella hyvät säät osui ainakin tänä vuonna jouluun. Ehkä muutama aste lämpöä olisi saanut vielä enemmän olla, jotta olisi viitsinyt uima-altaissakin viettää aikaa, mutta suomalaisesta näkökulmasta lämmin kesäsää. ;-)

   Joo toi Lissabonin layover oli oikein kiva! :-)

 3. Portugali on kiintoisa ja jollain tavalla mystinen maa. Pieni maa Euroopan reunalla, suuren meren rannalla. Takana loistava loisteliasta löytöretkeilyä ynnä muuta historiaa. Madeira kuuluu myös suosikkeihini.

  Jokunen vuosi takaperin tulin viettäneeksi kaksikin vuodenvaihdetta noissa maisemissa. Ensimmäsien Lissabonissa ja Portossa (1 vko) ja Algarvessa Atlantin rannalla (4 vkoa), ja toisen sitten Lissabonissa (1 vko) ja Madeiralla (2vkoa). Kummallakaan reissulla ilmat eivät oikein suosineet. Vettä satoi paljon ja useimmissa rakennuksissa sisällä oli sangen viileää. Lissabonissa alkoi tuolloin tuntua, että vaatteet alkavat homehtua päälle, ne kun eivät kuivuneet lainkaan tuon viikon aikana. Kunnollisissa hotelleissa moista ongelmaa ei titenkään varmaan ole. Omat majoituksemme olivat näillä reissuilla aina vuokrakämppiä.

  Kaikesta huolimatta suosittelisin itsekin sekä Madeiraa että Portugalia talvellakin, kunhan ei ihan rantalomaa odota. Algarvessa on kylmään vuodenaikaan todella hiljaista. Sään kanssa onnistuminen lienee vähän tuuripeliä. Mutta ehkei Madeirallekaan tyypillisesti mennä auringossa makoilemaan. Se juttuhan on tosiaan saaren hyvin vehreä luonto. Joskus pohdiskelin, että Madeirallehan voisi vaikka sitten joskus jopa eläköityä.

  • Kiitos pitkästä kommentista, Tomi!

   Säät meitä onneksi suosivat, mutta ehkä auringonpalvomiseen ei ihan tarpeeksi lämpöä riitä. Luonnossa reippailuun säät olivat kuitenkin erinomaiset. :-)

Leave a Reply