Kamakura – päiväretki Tokiosta

Kamakura – päiväretki Tokiosta

posted in: Japani | 2

Vaikka olen käynyt Japanissa lukemattomia kertoja, en ollut koskaan aiemmin käynyt Kamakurassa. Kamakura on kaupunki noin 50 kilometrin päässä Tokiosta. Monet tuntevat Kamakuran varmasti Kamakura-shogunaatin syntysijana. Japanin ensimmäisen shogunaatin synty merkitsi Kamakura-kauden (1185–1333) ja samalla shoguneiden aikakauden alkua Japanin historiassa. Monet Tokion matkaajat tekevät päiväretken Kamakuraan joko katsomaan suurta buddhaa (jpn. daibutsu) tai viettämään biitsielämää. Tai vähän molempia.

kamakura

Kaikista helpoiten ja edullisimmin Kamakuraan pääsee suoralla paikallisjunalla Tokion Shibuyasta. Viikonloppuisin ja lomakaudella junasta voi olla vaikea löytää istumapaikkaa, joten lähes tunnin mittaisen matkan saattaa joutua seisomaankin. Onneksi junat ovat sentään ilmastoituja, sillä näillä keleillä (tänään +35 astetta lämpöä) se todellakin kelpaa.

kamakura

Kōtoku-in on Kamakurassa sijaitseva buddhalainen temppeli, josta löytyy valtava ulkona istuva buddha-patsas. 13 metriä korkea prossinen buddhapatsas jää koossaan kakkoseksi Naran buddhalle, mutta se on silti Japanin suurin ulkona istuva buddha. Poikkeuksellisen tästä patsaasta tekee se, että sen sisälläkin pääsee käymään.

Buddha-patsaan historia vie temppelikirjojen mukaan aina 1200 luvulle saakka. Alunperin buddha istui sisällä temppelissä, mutta temppelirakennus tuhoutui 1400-luvulla sattuneessa tsunamissa. Sittemmin buddha on saanut istua taivasalla.

kamakura kamakura

Kamakurasta löytyy muutakin. Erityisesti sen läheinen Enoshima-saari on suosittu retkikohde japanilaisten keskuudessa. Saarelle vievän sillan vieressä on mukava biitsi, josta voi polskimisen lisäksi käydä kokeilemassa vaikkapa lainelautailua. Tähän aikaan vuodesta Japanissa eivät kaikki rannat ole vielä auki, mutta biitsimeininkiä näytti täällä jo jonkin verran olevan. Biitsit avataan (eli siis siivotaan ja huolletaan) Japanissa yleensä vasta japanilaisten lomakauden alkaessa elokuussa.

Enoshimalta löytyy näkötorni, josta näkee kirkkaana päivänä jopa Fuji-vuorelle saakka. Kesällä näkyvyys on monesti aika utuinen, emmekä tänäänkään valitettavasti päässeet Fujia bongaamaan. Kauniit näköalat tornin huipulta jokatapauksessa avautuu.

kamakurakamakura

Entäs se kaikista tärkein? Enoshima on tunnettu shirasudonista, eli riisikulhosta, jonka päällä on pieniä kaloja. Yksi tunnetuimmista, jos ei tunnetuin, on yllä näkyvä ravintola, jonka tunnistaa liitutauluista, joissa kaikki lukee japaniksi. Ravintola löytyy saarelle tultaessa, kun sillan jälkeen käännytään heti vasemmalle. Lounasaikaan sen edessä on pitkä jono, mutta hyvää kannattaa odottaa. En ole mikään älytön shirasu-fani ollut, mutta oli tämä kyllä erinomaisen hyvää. Riisikulhoon sai valita vielä toisenkin mereneläväisen mukaan; tällä kertaa otin katkarapua. Mikäli ei merenelävien ystävä ole, ei saarelta oikein muuta mutusteltavaa löydy, joten siinä tapauksessa lounas kannattaa ajoittaa vaikkapa sinne buddha-patsaalla vierailun yhteyteen.

Kamakura-Enoshima-yhdistelmä on oikein hyvä ja helppo päiväretki Tokiosta käsin.

Onko Kamakura tuttu paikka?

Seuraa matkaa reaaliajassa Facebookissa ja Instagramissa.

2 Responses

  1. Yllätyin, ettet ollut aiemmin käynyt Kamakurassa :). Käytiin siellä viime kerralla, mutta täytyy myöntää, että Buddha jäi välistä, kuten tuo saari ja rantakin. Olisi pitänyt ehkä suunnitella vähän paremmin. Käytiin kuitenkin bambumetsässä ja hienolla temppelialueella, mutta tuolla tuhlaantui aikaa vähän turhan paljon kävelemiseen paikasta toiseen suurissa ihmismassoissa ja kapeilla autoteillä, mikä ei ollut erityisen mukavaa. Siis tykkään kävelystä ja haahuilusta Japanissa, mutta kapean autotien laidalla kulkeminen jonossa ei ole ehkä siitä parhaasta päästä :P. Mutta ehdottomasti käymisen arvoinen paikka, johon saatetaan mennä uudestaankin.

Leave a Reply