Aarniometsästä elämyskylpyyn – Karnaistenkorpi ja Kylpylähotelli Päiväkumpu

Aarniometsästä elämyskylpyyn – Karnaistenkorpi ja Kylpylähotelli Päiväkumpu

posted in: Suomi | 50

Yhteistyössä Visit South Coast Finland & Lumo Matkailu Oy

Pitkän Aasian reissun jälkeen on ollut mukava palata Suomeen. Mitä pidempään Suomesta on poissa, sitä enemmän sitä osaa kotimaataan taas arvostaa. Puhdas luonto, hiljaisuus. Kaakkois-Aasiassa näita kahta on vaikea löytää.

Länsi-Uudenmaan Lumo matkailu Oy kutsui meidät käymään Lohjan seudulla eräänä talvisena lauantaina. Päivän aikana tutustuimme monimuotoiseen aarniometsään Karnaistenkorpeen, jonka jälkeen saimme rentoutua Kylpylähotelli Päiväkummussa.

Päivä näytti ensin harmaalta, mutta keli olikin ulkoiluun mitä mainioin – ei liian kylmä ja luntakin oli yön aikana saatu peittämään maa. Kyllä tuntui hyvältä retkeillä pitkästä aikaa suomalaisessa metsässä.

Karnaistenkorven polut ja pitkospuut olivat hyvässä kunnossa näin talvellakin. Oppaan mukaan reitit pidetään aurattuina. Laavutkin olivat hyväkuntoisia ja liikkeellä näytti olevan muitakin retkeilijöitä niitä hyödyntämässä.

70 hehtaaria Karnaistenkorvesta on yli 100-vuotiasta metsää. Mikäli korvessa puu kaatuu, se jätetään niille sijoilleen. Laho puu on yksi syy Karnaistenkorven monimuotoiseen luontoon. Myös kalkkipitoinen maaperä ja se, että Länsi-Uudenmaan keskilämpötila on korkeampi kuin muualla Suomessa, vaikuttavat luonnon monimuotoisuuteen positiivisesti.

Karnaistenkorpi

Karnaistenkorvesta tulee monelle, kuten allekirjoittaneellekin, mieleen uudehko Karnaisten tunneli, joka mahdollisti moottoritien Helsingistä Turkuun. Tunnelin rakennusvaiheessa uutisotsikoissa esiintyi huoli liito-oravista, joita alueella tavataan paljon. Moottoritien rakentaminen saatettiin kuitenkin päätökseen liito-oravien ehdoilla. Metsässä liikkuessa hiljaisuus muuttuu yhtäkkiä muuttoritien vaimeaksi huminaksi ja sitä saattaakin yhtäkkiä huomata olevansa Karnaisten tunnelin päällä. Liito-oravien lisäksi Karnaistenkorvessa saattaa nähdä vilauksen ilveksestä.

Aamupäivä meni oikein mukavasti metsässä reippaillen. Meille oli järjestetty matkan varrelle erilaisia rasteja, joissa pääsimme tekemään tulta, rakentamaan hätämajoituksen ja suunnistamaan takaisin retken alkupisteeseen ilman karttaa. Onneksi oli partioaktiivi Antti mukana, niin saatiin nekin tehtävät suoritettua oikein tehokkaasti. Miten me selvisimme? Sen näet videolta.

Lounasta saimme nautiskella Kylpylähotelli Päiväkummussa Karnaistenkorven läheisyydessä. Lounaan jälkeen maistui uusitussa elämyskylpylässä rentoutuminen. Mainioiden kylpyjen ja saunojen lisäksi ulkoilmapalju maistui erinomaisesti.

Karnaistenkorpi Karnaistenkorpi

Oikein mukava päivä Lohjan seudulla. Talvi on jo melkein ohi, mutta keväällä ja kesällä tulee aivan varmasti vielä ulkoiltua Suomen metsissä. Nähtävää kyllä riittää täällä kotimaassakin.

Katso vielä video päivästä Lohjalla.

Onko Karnaistenkorpi tai Lohjan seutu tuttua aluetta?

Seuraa matkaa Instagramissa, Facebookissa ja YouTubessa.

50 Responses

 1. Mukavalta näyttää paikka! Itse olen joskus majoittunut Lohjalla Mustion linnassa ja muuten Lohjan tietämys liittyy lähinnä upeisiin Pyhän Laurin ja Kalkkipetterin golfkenttiin :-)

  Itse olen nyt innostunut enemmän talviretkeilystä Suomessa kuin aikaisemmin, ja onkin suunnitelmissa vaikka mitä.

  • Joo! Talviretkeily on kyllä yllättävän jees. Ehkä vielä kun tämä vuosi on ollut vähemmän kylmä ja vähemmän luminen, niin se on tehnyt metsässä reippailusta helpompaa.

 2. Hienoja maisemia! Olivatko tuolla useampia reittejä ja miten pitkiä ne olivat?
  Aarnimetsässä täytyy varmaan pysytellä reitillä, eikä voi lähteä omin päin hortoilemaan?

  • Oli useampia reittejä, yleensä muutaman kilsan mutta varmaan yhdistelemällä sais pidempiäkin reissuja tehtyä! Polulla kannattaa tosiaan pysyä.

 3. Me taidettiin käydä tuolla viime vuonna alkukesästä! Lohjan seudulla riittää muutenkin tekemistä ja nähtävää, erityisesti luonnossa. Kylpylähotelliin on varmasti mukava mennä ulkona vietetyn päivän jälkeen :)

 4. Eipä ole tuolla päin käytyä mutta ihanalta näyttää! Ja totta se on että Suomi näyttää aina erilaiselta silloin kun palaa pidemmältä reissulta :D

 5. Lisätty listaan jossa haluan käydä! En tiennyt ollenkaan että tälläinenkin paikka löytyy Lohjalta. Ja olet oikeassa – mitä enemmän matkustaa Suomen ulkopuolella, sen ihanemmalle Suomi näyttää.

 6. Länsi-Uusimaa on kaunista aluetta ja sen luonto vehreä ja monimuotoinen. Olen itsekin ryhtynyt tekemään noita talviretkiä lähimetsää pidemmällä tänä talvena :)

  Paavolan tammella on tullut käytyä nyt parikin kertaa, ja Tytyrin kalkkikivikaivoksessa muutama vuosi sitten Muru pops Down – elämysillallisella.

 7. Ei ole tuttu yhtään. Eikä kyllä muutkaan Etelä-Suomen luontokohteet. Nyt jäinkin pohtimaan miksi näin on, vaikka olen innokas retkeilijä. Totta sitä täällä Lapissa saa liikkua tuntureissa ja luonnossa ihan riittämiin, että sen takia varmaan kaupungit houkuttelee etelässä enemmän kuin luonnossa liikkuminen. :D Tämä näyttää kuitenkin sellaselta paikalta mihin voisin itsekin lähteä retkeilemään. :)

 8. Hyvä kohdevinkki Etelä-Suomessa retkeilyyn! Nuo maisemat varmaan toimii hyvin myös kesällä!

 9. En tiennytkään tällaisesta kylpylähotellista – olisi ollut kiva nähdä myös sieltä vähän kuvia! (en vielä katsonut videota, ehkäpä siellä näkyy!) Suomen metsiköt ovat kauniita, sellaisia satumetsiä: vaikuttaa kivalta reitiltä!

 10. Eipä ole tuttu paikka, mutta näytti ihanalta. Jo sana “aarniometsä” herättää suloisia mielikuvia. Sinne siis!

 11. Ihana retkikohde! Harmi, että en enää asu siellä päin Suomea, mutta silti ehkä joku kaunis päivä vielä tuonnekin päädyn. Video oli tosi kiva ja havainnollisti hyvin puuhianne!

 12. Voi ihana Suomi! Viime viikkoina on ollut sydämessä joku ihmeellinen palo palata takaisin Suomeen, ja se vain entisestään vahvistuu näitä lukiessa. Yksi iso syy juurikin on tuo puhdas ja kaunis luonto.

 13. Ei ole lainkaan tuttua seutua, piti ihan kartasta katsoa, missä Lohja on… Ja paljastetaan vielä samaan syssyyn, että enpä tiennyt sitäkään, että ilveksiä voi tavata noin etelässä, luulin sitä Lapin eläimeksi. Että näin paljon minä asioista tiedän :D Mutta aina oppii! :)

  • Joo, enpä mäkään ajatellut, että ilveksiä voisi noilla seuduilla nähdä! Mut kyllä vaan on monimuotoinen Suomen luonto. Jyväskylässäkin (joka toki on vähän pohjoisemmassa Lohjalta katsoen) oli just asuinalueella liikkunut useita ilveksiä. Jännää!

 14. Sain tosiaan paikannettua alueen vasta kun mainitsit tuon tunnelin Turku-Hki-motarilla. Ei ole siis tuttua aluetta, mutta näyttää paikalta jossa voisin hyvin käydä! Paavolan tammeakin houkuttaisi käydä katsomassa Lohjalla. Aarniometsät ovat aina niin upeita, tähän mennessä niihin on tullut tutustuttua Seitsemisessä ja Kurjenrahkassa. Voin kuvitella että metsäreippailu ja rentouttava kylpylä on aika mainio kombo, ah.

 15. Mä haluun kans paljuun lillumaan kavereitten kanssa, drinkki kädessä. Kaveriporukalla vois hyvin vetää joskus jonkun vetäytymisen tuolla kylpylähotellilla. Meillähän aina välillä on niitä “seminaareja”. :D

 16. Rentoutuminen elämyskylpylässä talvisen retkipäivän jälkeen kuulostaa tosi ihanalta. Minulla oli tarkoitus tänä talvena retkeillä enemmänkin Suomessa, mutta jotenkin tämä talvi on päässyt livahtamaan ennen kuin olen kunnolla päässyt edes aloittamaan sitä retkeilyä. Yhden lumikenkäkävelyn sentään Vuokatissa sain aikaiseksi… No, ensi talvena uusi yritys :D.

 17. Lohjan seutu on tuttua, kun olen asunut siinä 30 kilometrin päässä joitakin vuosia sitten. Karnaistenkorpi sen sijaan oli uusi tuttavuus. Mukavan näköinen paikka! Paljuilu on ihanaa. Odotan kovasti kesää, että pääsisi mökin kylpytynnyriin lojumaan :)

 18. Ei ole tuttu, mutta voisin harkita joskus päiväretkenä.

 19. Lohjalla tulee käytyä kerran vuodessa Menneen ajan joulumarkkinoilla. Täytyy myöntää, että kaupunki kuuluu taas näihin kohteisiin joka on liian lähellä käytäväksi. Joskus kauan aikaa sitten on tullut vietettyä Päiväkummussa jokin työpaikan tykypäivistä, on varmasti sekin paikka muuttunut paljon sen jälkeen.

 20. Kylpylä kyllä oli tosi kiva, ihanaa, että Suomestakin löytyy suolasauna. Ilves oli ollut kiva nähdä, mutta toisaalta ei. :)

 21. Päiväkumpu on näistä paikoista tuttu, ja täytyy todeta, että oli jo vähän aikakin uudistua… :D Ulkopaljuilu näyttää rennolta! Minäkin kaipaan juuri nyt suomalaista metsää, ja lunta. Siinä yhdistelmässä on taikaa.

 22. Suomessa matkailu on jäänyt valitettavan vähälle, vaikka se olisi niin helppoa! Varsinkin tuollainen talviretkeily olisi piristävää vaihtelua. Kiva löytää matkablogeista vinkkejä myös kotimaan matkailuun! :)

 23. :D Mä voisin ottaa tuon reitin jälkiosuuden, etli suunistamisen ilman karttaa parkkipaikalta hotellin ja sieltä kylpytynnyriin.

  Oulussa on lunta onnski malkolailla kaikkialla, eli jo pieni lenkki merenrannassa tai metsikössä vie heti aivan uudenlaiseen tunnelmaan.

 24. Oi, kuulostaa aika lailla täydelliseltä lauantaipäivän aktiviteetilta! Ulkomailla asuessa Suomen talvet ja etenkin lumi tuntuvat melkein satumaisilta, vaikka kuukausikaupalla jatkuvaa kylmyyttä harva tietenkään kaipaa.

 25. Olisipa tuo palju vielä aidattu puilla ja luonnolla leikkipuiston sijaan :P

Leave a Reply