Kawagoe – paluu Edo-kaudelle

Kawagoe – paluu Edo-kaudelle

posted in: matkablogi | 50

Vain puolen tunnin junamatkan päässä Tokiosta sijaitsee yksi parhaiten säilyneitä Edo-kauden (1603 – 1867) kyliä. Kawagoe (jpn. 川越) on helposti saavutettava päiväretkikohde pääkaupungin neonvaloviidakosta käsin. Kawagoessa pääsee hyppäämään ajassa taaksepäin Tokugawa-shogunaatin ja suljetun Japanin aikakaudelle.

Luoteis-Tokion keskustasta Ikebukurosta pääsee suoralla junalla 470 jenin (n. 3,5€) hintaan ja noin 30 minuutissa tähän historialliseen kylään. Kawagoen asemalta on parin kilometrin matka Kurazukuri-alueelle, jonka talot on rakennettu Edo-kaudella ja kaudelle ominaiseen tyyliin. Alueelle voi ottaa paikallisbussin, mutta minun vierailulleni osui niin upea päivä, että päätin kävellä. Perille saakka pääsee pitkää kävelykatua pitkin.

Saavuin perille parahiksi lounasaikaan, joten valitsin useista vaihtoehdoista kylän erikoisuutta, unagia (ankeriasta) ja bataattien kanssa keitettyä riisiä. Tätä herkkua tarjosi hyvin suositun oloinen teehuone Kashō Umon (jpn. 菓匠 右門) Edo-kylän pääkadun varrella. Japanilaisille on tärkeää maistaa tietyssä kaupungissa/kaupunginosassa sille ominaista ruokaa. Olen itsekin tottunut tähän mainioon tapaan, joten olin ottanut ennakkoon selvää, mitä nimenomaan Kawagoessa tulisi syödä. Kyllä vaan maistui ankerias ja bataattiriisi hyvältä. Pikkunälkään täältä saa myös bataattitäytteisiä riisileivoksia.

Maha täynnä  herkkuja jaksoi kävellä ympäri kylää ja ihastella sen arkkitehtuuria. Kylän tunnetuin maamerkki on Toki no Kane -kellotorni, joka soi neljä kertaa vuorokaudessa (klo 6.00, 12.00, 15.00 ja 18.00). Kellotorni on rakennettu uudelleen 1800-luvun lopulla sattuneen Kawagoen tulipalon jälkeen.

Kellotornin lisäksi Kawagoessa kannattaa käydä tutustumaan perinteiseen Edo-kauden asuntoon. 100 jenin (alle euron) hintaan pääset tutustumaan japanilaiseen asumistyyliin parin vuosisadan takaa. Kurazukuri-museo tarjoaa lisäksi esineistöä ja tietoutta kylää kohdanneesta tulipalosta. 1800-luvun palomiehen varusteet olivat mielenkiintoista ihmeteltävää.

Kawagoessa saa puolisen päivää kulumaan tutkimalla pieniä kujia, herkuttelemalla lounasta ja bataatti-riisileivoksia sekä tutkimalla söpöjä japanilaista esineistöä myyviä kojuja. Illaksi ehtii vielä nauttimaan Tokion neonvaloista. Erittäin suositeltava päiväretkikohde, jota länsimaalaiset turistimassat eivät vielä ole löytäneet.

Seuraa matkaa Instagramissa, Facebookissa ja YouTubessa.

50 Responses

 1. Siistin näköiset mestat, pitäis varmaan tuolla päin maailmaa itekin joskus käydä.

 2. Kivaa nähdä postaus tästä paikasta, jonne on niin monesti meinannut mennä, muttei vain ole vielä päässyt :). Harkittiin tämän ja Kamakuran välillä ja päädyttiin sitten Kamakuraan viime reissulla. Ensi kerralla sitten tänne ;).

 3. Unagi, siis niin kuin Frendeissä, jossa se kyllä tarkoitti muuta kuin ankeriasta? :D Hienon näköinen paikka, somia on nuo vanhat rakennukset!

 4. Bataattiriisi? Kuulostaa mielenkiintoiselta… Tai lähinnä mielenkiintoista on se, että riisiä on muutakin kuin vain keitettyä ja paistettua, niin kuin täällä Thaimaassa :D

 5. En ollu koskaan kuullut Edo-kaudesta, joten piti käydä Wikipediassa silmäilemässä tota artikkelia. Ihan mahtava tapa, että maistetaan aina just sille alueelle/kaupungille tyypillistä ruokaa, tota pitäis toteuttaa kaikkialla.

 6. Veera Bianca

  Vau! Kiitos hyvästä vinkistä! Päiväreissut isoista kaupungeista on mulle sellanen must do ja viimeksi Tokiosta käytiinkin Kamakurassa. Tämä kohde on mulle ihan uusi tuttavuus ja ensi kerrallahan siellä pitää vierailla ;) Myös bataattiriisi kuulostaa jumalaiselta – voinko mä jotenkin tehdä sitä kotona? :D

  • Jeah, ens kerralla sit Kawagoeen!

   Bataattiriisiä voi tosiaankin tehdä himassa! Helpoiten heittämällä riisinkeittimeen riisin sekaan bataatinpaljoa, mutta varmasti onnistuu myös kattilassa. :-)

 7. Kiinnostavan näköinen paikka tosiaan! Postauksen alun mustavalkoisissa kuvissa oli vieläpä aivan omanlaisensa tunnelma! Sun Japani-jutut nostavat aina omaa kuumetta palata tutkimaan saaria lisää, mutta aina tilalle tulee jotain muuta.

 8. Kiva tapa syödä paikallista mässyä! Kuinkahan monessa suomalaisessa kaupungissa on paikkakunnalle ominainen ruokalaji? Minulla on ollut tapana käydä Kuopiossa ostamassa kukko ja Tampesterissa nautiskella tietysti mustaa makkaraa, mutta nyt on päässyt lipsumaan. Ei ole aavistustakaan esimerkiksi Hangolle tyypillisestä ruokalajista.
  Tatamilattia on varmasti mukavampi tallattava kuin kotoiset kovat lattiat. Toisaalta, olen kuullut, että japanilaiset talot ovat ihan jäätäviä talvella.

  • Mä oon miettinyt tota, että kuinka monessa suomalaisessa kaupungissa on noita paikkakunnalle ominaisia ruokalajeja. Tampere tulee itsellenikin ekana mieleen, mutta monesta muusta kaupungista ei kyllä mitään tietoa. :-p

 9. Voi harmi etten tiennyt tästä paikasta, kun viime syksynä olimme Japanissa! Mutta nytpä tiedän, missä pitää käydä seuraavalla kerralla! Aivan ihanan näköinen mesta, ja noin helpon matkan päässä Tokiosta vieläpä. Ihan ehdottomasti täytyy pistää tämä ylös – kiitos siis vinkistä!

 10. Just jotain tällaista haluaisin nähdä, jos lähtisin Tokioon. Ollaan puhuttu että sinne voisi lennähtää mahdollisesti jo vuoden sisään, eli vinkki osui hyvään saumaan. ;) Kiva tietää, että Japanista löytyy nähtävää ihan joka aikakaudelta.

  • Jos kohteena on vain Tokio eikä ehdi Kiotoon asti, niin sitten ehdottomasti Kawagoeen. Jos Kioto mahtuu reissuun mukaan, niin siellä löytyy sitä vanhaa nähtävää oikein riittämiin. :-)

 11. Suomessa ei onnistuisi tuollainen, että yrittäisi syödä kullekin kylälle ominaista ruokaa. Usein on vaikea selittää ulkomaalaiselle, minkälaista on ylipäätään suomalainen ruoka ?. Mukavan sujuvasti kirjoitettu ja informatiivinen postaus!

 12. Todella hyvä vinkki! Mukavan lyhyt matka ja kivaltahan tuolla näyttää. Päiväreissut on kivoja :). Laitoin paikan nimen ylös. Jos vaikka saisi vielä joskus aikaiseksi mennä toistamiseen Tokiossa ja Japanissa käymään.

 13. Tämän kun olisin tiennyt Tokion reissulla, niin olisin käynyt ilman muuta! Vaikuttaa tosi mielenkiintoiselta paikalta eli varmasti hyvä retkikohde Tokiosta.

 14. Antaa taas pontta siihen, että ei aina kannata jäädä vain tukikohtaan vaan kannattaa tehdä tutkimusmatkoja. Siksi pidempi aika yhdessä paikassa on yksi hyvä lomamuoto. Voi tehdä noita päivämatkoja lähistölle. Japani ja Kiina ne on edes kerran nähtävä!

 15. Vau, ankerias ja bataattiriisi! Tuolla on kyllä niin paljon sellaisia ruokia, joita ei ole oikein osannut kuvitellakaan :D

 16. Tosi sympaattisen näköinen kylä, jotenkin aidon oloinen ja sitähän se varmasti onkin jos eivät turistit vielä ole löytäneet. Kiva lukea myös tälläisistä vähemmän tunnetuista kohteista.

 17. Tokion matka on ollut ajatuksissa hautumassa jo jonkin aikaa ja tämä oli hyvä vinkki päiväretkeä ajatellen, kiitos!

  Bataattia tulee kotonakin käytettyä silloin tällöin, mutta eipä ole tullut mieleen sekoittaa sitä riisin kanssa. Paikallisia herkkuja on aina mukava testata eikä ankeriasta ja bataattiriisiä voisi sivuuttaa!

 18. Onpa kivan näköinen paikka! :Japanissa olisi kiva käydä joskus, kunhan saan ensin muutaman unelmakohteen vedettyä listalta yli :)

 19. Upean näköistä! Noin historiallisessa paikassa olisi upeaa majoittua perinteisessä japanilaisessa majatalossa, ja osallistua teeseremoniaan.

 20. Onpas tosi symppiksen näköinen alue. Mistään Kawagoesta tai Edo-kaudesta en ollut ennen kuullutkaan. Tämä sun blogi on kyllä ihan mieletön aarrearkku jokaiselle Japanista kiinnostuneelle. Luen niin koko blogin läpi sitten joskus, kun meidän Japanin matkan aika koittaa. :)

 21. Upea aikamatka – laitetaanpa tämäkin vinkki muistiin :-) Kiitos!

 22. Tämä on se puoli Japanista joka minuakin erityisesti kiinnostaa, kaiken huippunykyaikaisuuden vastapainona. Kerrassaan mielenkiintoisen oloinen paikka, ja hieno pala kulttuuria! Ja jos tuonne näppärästi vielä pääsee Tokiosta käsin, niin tässähän alkaa olla suunnitelmat jo kasassa :)

 23. Minun nykyisessä kotikaupungissa Savonlinnassa on kuin onkin oma “ruoka”, nimittäin lörtsy, jota saa lihatäytteellä tai hillolla :). Toki myös Puruveden muikut on täällä se juttu, jota turisteillekin tyrkytetään. En ole koskaan käynyt Japanissa, mutta jos Tokioon selviän (olen sinun postaustesi myötä ruvennut nimittäin Japanista(kin) haaveilemaan), olisi matkaan ihana yhdistää juuri jokin tällainen pieni perinteinen paikka.

  • Joo, ihanaa, et Suomessa on joillakin kaupungeilla jokin oma erikoisuus! Näitä pyrin maistelemaan kotimaassakin. Blogien kautta oppii myös parhaat paikalliset ravintolat. :-)

 24. Oi, ihan mahtava postaus! Laitan reissuvinkin mieleen, vaikka tuonne suunnalle en ainakaan ihan lahiaikoina olekaan suuntamassa – helpot ja mielenkiintoiset paivaretket on nimittain mulle usein yksi kaupunkilomien kohokohtia.

 25. Kuten Gia ylempänä totesikin niin vaikken Japanissa ole käynytkään niin ehdottomasti mielenkiintoisin asia maassa omaan silmään on se mahtava vanhan ja uuden kontrasti… Tää oli kiva vinkki, päiväretket on parasta!

Leave a Reply