Kiotoon on helppo rakastua – yhä uudelleen

Kiotoon on helppo rakastua – yhä uudelleen

posted in: Japani | 50

Vuorelle vievä, tuhansin portein katettu polku. Kahdellakymmenellä kilolla kultaa päällysetty temppeli. Kiotossa on osattu rakentaa temppelit ja pyhäköt tyylillä. Kaupungissa, joka pitää sisällään toista tuhatta temppeliä ja pyhäkköä, saa helposti temppeliähkyn. Jotta matkasta perinteiseen Kiotoon saa kaiken irti, kannattaa tutustua hieman sen historiaan ja japanilaisiin perinteisiin jo ennakkoon.

Kiotoon on helppo rakastua

Olen asunut Kiotossa kahdesti. Ensimmäisen kerran kutsuin Kiotoa kodikseni vuonna 2008 opiskellessani kiotolaisessa kielikoulussa ja asuessani paikallisen isäntäperheen luona. Toisen kerran asuin Kiotossa, kun tein siellä matkailualan työharjoitteluni vuonna 2010. Nykyään käyn kaupungissa tasaisesti työn puitteissa opastaen suomalaisia ryhmiä sen tunnelmallisilla kaduilla.

Kioto on aina täynnä turisteja. Tänä päivänä Japani on todella suosittu matkailumaa ja Kioto erityisen suosittu kaupunkikohde. Jokin aika sitten mm. kiinalaisten matkailijoiden viisuminsaanti Japaniin helpottui, joten varsinkin kiinalaisia on kaikkialla. Toki länsimaalaisiakin ja muualta Aasiasta tulevia turisteja näkee kaduilla ja nähtävyyksillä paljon. Nähtävyyksillä vierailu kannattaa mahdollisuuksien mukaan ajoittaa viikolle viikonlopun sijaan, sillä viikonloppuna kaiken sen ulkomaalaisen turistimassan lisäksi temppeleillä ja pyhäköillä käyvät myös japanilaiset.

Parhaat hotellit ja AirBnB:t Kiotossa ovat loppuunvarattuja pitkälle. Varsinkin kirsikankukinnan ja ruskan aikaan kannattaa olla jo puolisen vuotta etuajassa, mikäli vain mahdollista. Hyviä vaihtoehtoja kyllä löytyy, jos vain on ajoissa liikkeellä.

Kiotoon on helppo rakastua

Kuvassa rauhalliselta näyttävän maiseman takana on aina toinen totuus.

Kiotossa on valtava määrä historiallisia kohteita, sillä sitä ei pommitettu lainkaan toisessa maailmansodassa. Kioto oli Hiroshiman ja Nagasakin lisäksi sillä listalla, josta valittaisiin se kaupunki, johon ensimmäinen atomipommi tultaisiin pudottamaan. Tarina kuitenkin kertoo, että eräs yhdysvaltalainen, päättävässä asemassa ollut herra, oli sen listalta poistattanut, sillä hän oli käynyt Kiotossa häämatkalla ja kokenut sen niin upeaksi ja historiallisesti merkittäväksi kohteeksi, jota ei voisi tuhota. Niinpä Kioto tuolta listalta poistettiin ja kaupunki on säilynyt meidänkin aikaamme saakka.

Kiotoon on helppo rakastua

Kiotossa saa helposti kulumaan viikon, mutta lyhyellä matkalla alle viikossakin saa jo pintaraapaisun Kiotoon, jos vain suunnittelee matkansa hyvin. Nähtävyyksiä kannattaa Kiotossa kiertää pyörällä. Kaupunki on hyvin tasainen ja pyöräteitäkin löytyy. Kiotossa on kaksi metrolinjaa, mutta niillä ei pääse kaupungin reunamilla sijaitseville nähtävyyksille. Suurin osa Kioton temppeleistä sijaitsee vuorilla, sillä aikoinaan, kun pääkaupunki siirrettiin viereisestä Narasta Kiotoon, kiellettiin buddhalaisuuden harjoittaminen kaupungissa. Kaupungin laitamille pääsee bussilla, mutta ne ovat yleensä aivan täynnä ja aamulla ja illalla liikenneruuhkassa seisominen vie turistin arvokasta aikaa.

Kiotoon on helppo rakastua

Kiotoon on helppo rakastua. Kun Japanin kiertomatkan päätteeksi kyselen ryhmältäni fiiliksiä matkasta, nousee yleensä ensimmäisenä esiin Kioto. Ihana Kioto. Valtava ja hektinen Tokio jää helposti vähän vieraaksi, mutta kompaktin kokoinen Kioto on helppo ottaa haltuun. Kiotossa on jotain tuttua. Luonnonläheisyyttä, rauhaa, käveltäviä välimatkoja ja matalia, kotoisan näköisiä taloja. Kiotossa on muuten rajoitettu kerrostalojen korkeutta ja vilkkuvien valomainosten määrää, jotta kaupunki säilyttäisi perinteisen ilmapiirinsä.

Mitä Kiotossa sitten kannattaa nähdä? Pieniä suloisia kujia, tunnelmallisia temppeleitä ja pyhäkköjä. Mitä sitten ovat temppelit ja pyhäköt? Siitä lisää videolla.

Joko sinä olet rakastunut Kiotoon?

Seuraa matkaa Instagramissa, Facebookissa ja YouTubessa.
Joko tilasit ilmaisen videojoulukalenterin?

Otsakekuva: Antti Kanto

50 Responses

  1. Enpä tiennytkään, että Kiotosta kannattaisi hankkia majoitus jo noin paljon etukäteen :O. Tiesin, että se on yksi suosituimmista Japani-kohteista, mutta tämä oli hyvä lisätieto :). Sanoit, että laitamille menevät bussit ovat täynnä, joten olivatko sieltä löytyvät nähtävyydet siis kuitenkin pyöräilymatkan päässä? Puhutaanko kuinka pitkistä matkoista? Itse en koskaan edes ole harkinnut pyörän vuokraamista ulkomailla ollessani, mutta kuulostaa tosiaan siltä, että Kiotossa sellainen kannattaisi ottaa.

    Pitää kysyä kaikki vinkit Kiotoon sitten, kun joskus oikeasti päästään tuonne asti menemään sen Tokion lisäksi :).

    • Joo, varsinkin tosiaan kirsikankukinnan ja ruskan aikaan kannattaa olla ajoissa liikkeellä! Jos on tärkeetä se, missä majoittuu, sillä parhaat menee tietty eka. Jos majoittuu keskustassa, eli esim. Teramachi-ostoskadun läheisyydessä, tulee pyöräilyä Kultaiselle temppelille n. 6 kilometriä. Gionin geishakorttelit, Nijo-linna ja Higashiyama ovat parin kilometrin säteellä. Kiotossa on tosi tasaista, joten pyörä on ihan paras liikkumismuoto! :-)

      Joo! Pidetään palaveri sitten kun tuonne ootte suuntaamassa. :-)

    • No silloin varmasti onkin ruuhkaa :)! Haluan yöpyä Ritz-Carltonissa, kun tuonne joskus päästään, koska se näyttää aivan mielettömältä :D.

      Kiitos, kun kerroit etäisyyksiä ja muutenkin vinkkejä. Ehdottomasti pidetään sitten palaveri :).

  2. loistovinkkejä ja Kioto vaikuttaa kyllä todella kiehtovalta kaupungilta!

  3. En ole vielä rakastunut, koska en ole käynyt! Toivottavasti vielä joskus rakastun :) Ihanaa että sinulla on maailmalla kaupunki jota olet voinut kutsua kodiksi ja minkä kadut ovat täysin tuttuja – tällaiset kohteet ovat aina vain parhaita. Jos eksyn joskus Kiotoon niin pommitan sinua kohdekysymyksillä ;)

  4. Tosi kiinnostava kirjoitus! Karvat nousi pystyyn, kun luin kaupungin historiasta ja atomipommista. Ah, toivottavasti seuraavana kaukokohteena olisikin jo Japani. : )

  5. Hei kiitos vinkistä, siis siitä, että majoituksen kanssa pitää olla ajoissa! Ensi lokakuussa saattaa olla suuntana Japani ja kai sitä siis pitää heti joulun jälkeen alkaa suunnittelemaan ja miettimään tarkemmin!

  6. En ole käynyt Japanissa, ja tiedän sen paikoista todella vähän. Tokio ei ihan hirveästi ole kiinnostanut sen hektisyyden ja suuruuden vuoksi, mutta nyt alkoi Kioto kiinnostaa! Tämä olisi varmasti minun makuun sopiva kohde! :)

    • Kioto on just sopiva, ei liian hektinen. Toki kirsikankukinnan ja ruskan aikaan porukkaa on, mutta silti miellyttävämpää kuin Tokiossa.

  7. Kioto oli meidänkin mielestämme upea kohde lyhyellä Japanin vierailullamme muutama vuosi sitten.
    Hiroshimakin oli omalla tavallaan historiansa takia vaikuttava, mutta Kioton monet nähtävyydet olivat niin kauniita – lievästä ruuhkasta huolimatta.
    Me olimme syksyllä, taisi olla jo marraskuuta, mutta ruska oli silloin todella kaunis eikä kaupungissa kuitenkaan ollut turhan kylmää turistille.
    http://meriharakka.net/tag/kioto/

    • Joo, ruskan aikaan on vielä monesti hyviä kelejä. Mekin saimme ilman takkia kulkea Kioton kaduilla. Ihana paikka – jokaisena vuodenaikana. :-)

  8. Kiotossa pyöräily kohteesta toiseen oli niin siistiä meidän Japanin reissulla. Erityisesti ihastuin Kioton tunnelmaan illalla. Todella ihana kaupunki.

  9. Taisipa myös kvaakut uiskennella kaukana alhaalla vessan takana. En tykkää ihmislaumoista yhtään, enkä siksi lämpene Kiotolle. Shintolaisuuteen olen tutustunut Komari-kirjojen välityksellä ja se on aika lähellä gnostilaisuutta siinä, että kaikilla esineillä on tarkoitus. Sibelius taas on todennut, että kaikki on symbolia. Lammikon sorsatkin ovat väline mielen rauhoittumiseen. Mielen pitää olla levollinen, mutta keskittynyt, aivan kuin sorsan untuvikolla, joka seuraa emoaan.
    Mitä tulee noihin portteihin, niin ajattelin, että mitäpä jos joku henkistynyt länsimaalainen ottaa tatskaksi tietämättään jonkin firman mainoksen, kun luulee, että porttiin on kirjoitettu jotain syvällistä.

    • Noita tatuointitarinoita nousee kyllä aina vähän väliä. Moni länsimaalainen on tietämättään löytänyt käsivarrestaan kiinalaisen ravintolan ruokalistan, vaikka luuli sen tarkoittavan jotain vähän syvällisempää.

  10. Saitpas kerrottua ja kuvattua Kioton hyvin :) En tiennyt siitä mitään ennen tätä postausta ja nyt se jo kiinnostaa ;)

  11. Todella kauniita kuvia, aivan kuin jotain satumaisemaa!
    Japani ei ole itselläni oikeastaan koskaan ollut reissulistalla, ehkä siksi, että lähempänäkin on niin paljon kiinnostavia kohteita. Kiotosta olen kuitenkin joskus katsonut kuvia ja ajatellut, että jos joskus Japaniin, niin silloin tuonne. Tuolle mystisen oloiselle, lampuin valaistulle satumaan kujalle haluaisin ehkä joskus päästä, jotenkin maagista. Nousiko se Japani sitten kuitenkin mun listalle? :-)

    • Noniin! Kioto on kyllä sellainen kaupunki, jossa ehdottomasti kannattaa joskus käydä. Niin edullisestikin pääsee nykyään Japaniin. Suosittelen! :-)

  12. Kiotoon olen rakastanut ensisilmäyksellä vaikka en siellä ole vielä käynytkään. Kultainen paviljonki ja monet muut paikat on kyllä nähtävä itse livenä, Kiitos tästä upeasta postauksesta :-)

    • Kiitos Rami! Kannattaa kyllä ehdottomasti käydä. Kiotoon on myös noussut pienpanimokulttuuri, joten siltäkin saralta löytyy tutkittavaa. ;-)

  13. Pyöräily on lähellä meidän perheen sydäntä! Näen jo mielessäni, miten vedettäisiin koko porukalla pitkin Kioton katuja. Pienin ehkä vielä pyörän lastenistuimessa. Sä osaat kyllä hyvin kertoa Japanin kohteista, sanojen välistä kuulee, miten rakastat Japania!

  14. No täytyypä kyllä myöntää, että Kioto jäi päällimmäisenä mieleen meidänkin Japanin matkasta, ja Nara. Olisin mielelläni viettänyt enemmänkin aikaa Kiotossa. Olimme siellä neljä päivää, ja aika monta paikkaa jäi vielä näkemättä. Ja se väenpaljous joillakin historiallisista paikoista oli kyllä suorastaan ahdistavaa, mutta maisemat oli sen arvoiset!

  15. Kioto on mulle se kaikkien kiinnostavin ja kiehtovin Japani-kohde, juurikin historian ja kulttuurin takia. Eli sitten kun sinne Japaniin vihdoin pääsen, Kioto on listalla ensimmäisenä!

  16. Kioto on kyllä ihana! Kunpa pääsisin ensi kerralla viettämään sinne pidemmän ajan kuin vain päiväretken Osakasta, jonka viimeksi tein.

  17. Kyllä olen rakastunut Kiotoon ja Japaniin. Haaveilen pääseväni sinne vielä joskus kirsikankukkien aikaan. Paitsi silloin taitaa matkojen hinnat olla pilvissä….

    • Joo, kirsikankukinnan aika on kyllä sitä kaikista eniten sesonkia. Mutta jos on ajoissa liikenteessä, pääsee budjetillakin matkaan! :-)

  18. Kiotoa kehuu kaikki, enkä ihmettele, oon ihastunut siihen jo kaikkien kuvien ja kertomusten perusteella. Haluan sinne juurikin kirsikankukkien tai ruskan aikaan ja mielellään viikoksi. Hyvä tietää, että joutuu noinkin paljon etukäteen varaamaan!

  19. Niin mielenkiintoisen ja ihanan kuuloinen paikka! Oon kuullut tästä ennenkin, mutta vielä ei ollut tätä postausta aikaisemmin niin paljoo kiinnostusta mutta sä teit sen;) Toi historia osuus oli mielenkiintoinen! Ja vielä ihanat kuvatkin! Ehottomasti siis listalle!:)

  20. Japanissa en ole koskaan käynyt, mutta lähinnä Tokio ja Kioto kiinnostaisivat. Ja nimenomaan kirsikankukinnan aikaan :)

  21. Mä olen tainnut käydä Kiotossa kahdesti, ehkä.. no ainakin kerran, 2009. Oltiin siellä muistaakseni 4 päivää, kaupunki jäi jotenkin etäiseksi, kun “pakolliset nähtävyydet” oli katottu! Tosin uskon, että jos nyt menisin uudelleen, saisin enemmän irti. :) Meillä jäi kyllä silloinkin paljon näkemättä. Viime reissulla mentiin vain Naraan. Jossa olenkin sitten tainnut käydä jo.. vissiin neljä kertaa. :D

    • Jännä että olet käynyt Narassa useammin kuin Kiotossa. Ihana paikka kyllä sekin. :-) Uskon kyllä, että pitäisit Kiotosta, jos sinne uudelleen ajan kanssa menisit. :-)

  22. Tosi mielenkiintoista, että Kioto nousee matkailijodien puheissa ykköseksi. :) Olisin kyllä itse veikannut, että Tokio olisi klassikkona vienyt voiton. Jotenkin itse blogien perusteella uskoisin viihtyväni Tokiossa paremmin. Mutta jos ja kun Japaniin joskus menen, niin onhan Kiotokin pakko varmasti samalla katsastaa.

  23. Olen lähdössä Japaniin pariksi viikoksi huhtikuun ja toukokuun vaihteessa. Onko sakura jo auttamattomasti ohi tuolloin? Matka etenee jotakuinkin niin, että Kioto–>Nara–>Tokio–>Osaka. Ajankohta määräytyi itsestä riippumattomista syistä, kultaisen viikon aikaan en tietenkään olisi päättänyt matkalle lähteä.

    • Alkaa olla jo tuossa vaiheessa ohi, toki jos menet jonnekin vuoristoon niin saattaa vielä löytyä! Esim. Fujin juurella (jossa korkeus on 1000 metrissä) tai Nikkossa, jossa myös päästään yli kilometriin. Mut Tokiossa, Kiotossa, Narassa ja Osakassa on kukinta jo valitettavasti ohi.

  24. Kiitos tiedosta. Näin vähän arvelinkin, mutta esimerkiksi Nikkossa voisin hyvin käydäkin.

  25. Seija Rahkola

    Hei.
    Olemme lähdössä Japaniin 21.4.
    Ensin lennämme Osakaan , josta junalla Kiotoon.

    Kiotossa olemme viikon.
    Miltä alueelta sieltä on järkevää katsoa hotellia.Pääsekö juna-asemalta hyvin taksilla hotellille.
    Mitä muita käytännönasioita sinulla olisi tällaisille runs . Viisikymppisille matkaajille,kiitos

    • Hei,

      Kioton päärautatieaseman läheisyydessä on paljon erihintaisia hotellivaihtoehtoja. Siitä pääsee hyvin kulkemaan. Toinen hyvä vaihtoehto on Kawaramachi.

      Kiotossa on paljon nähtävää, turvallista ja siellä puhutaan suhteellisen hyvää englantia. Vinkkejä saat tästä videostani ainakin. :-) Kivaa matkaa!

Leave a Reply