Lohikäärmeitä etsimässä – Komodo-kansallispuisto

Lohikäärmeitä etsimässä – Komodo-kansallispuisto

posted in: Indonesia | 36

Lohikäärmeitä, onko niitä? Melkoisia möllyköitä tuli ainakin nähtyä. Niitä kutsutaan englanniksi nimellä komodo dragon, suomeksi komodonvaraani. Yksi niitä juttuja, joka oli Indonesiassa aivan pakko päästä kokemaan – komodonvaraanien valtaama saari. Balilta katsoen komodoiden kansoittama saari ei mitenkään lähellä ole, mutta maan sisäinen lento on edullinen ja suhteellisen nopea tapa päästä kurkistamaan varaanien elämää.

Päästäkseen Komodo-kansallispuistoon tulee ensin saavuttaa Labuanbajo-niminen kylä. Balilta sinne on suoria lentoja alle 50 euron hintaan. Matka kestää alle kaksi tuntia. Labuanbajo on hyvin nopealla tahdilla turistien löytämä pieni kalastajakylä. Sinne tullaan vain päästäkseen katsomaan komodoita tai sukeltamaan Komodo-kansallispuiston upeissa vesissä. Labuanbajon satama-alue on aivan kamala. Parin kilometrin mittainen tie myy ainoastaan komodo-retkiä ja sukellusmatkoja. Jokainen myyjä haluaa palasen turistista. Se on ahdistavaa.

Satamassa täytyy kuitenkin käydä, jos retken Komodo-kansallispuistoon halajaa. Jokainen pulju myy samoja retkiä samaan hintaan. Nopea vene vie perille tunnissa, hitaampi kahdessa. Kahden tunnin venematka maksaa 350 000 rupiaa (n. 25€), tinkimällä sen saattaa saada 300 000 rupialla. Retki kestää noin kahdeksan tuntia sisältäen matkat, saarella vierailun, lounaan ja snorklauspysähdyksen paluumatkalla. Erikseen pitää vielä maksaa sisäänpääsy kansallispuistoon, joka maksetaan perillä. Se määräytyy erilaisista palasista, kuten vierailumaksusta, kuvausluvasta ja ryhmälipusta. Ryhmän koon mukaan hinta voi olla siis vähän halvempi tai kalliimpi. Meillä nuo kaikki lippuset maksoivat yhteensä 235 000 rupiaa (n. 16€) henkilöltä. Ai niin, sunnuntaisin ja juhlapyhinä hinta on kalliimpi.

Nyt kun oli byrokratiat hoidettu, niin päästiin patikoimaan.

komodo-7 komodo-3 komodo-5 komodo-4

Siellä niitä oli. Komodonvaraaneita. Melkoisia möllyköitä. Suurin osa niistä, mitä matkan aikana näimme, makoili metsänvartijan keittiörakennuksen läheisyydessä. Ruuan tuoksu ne sinne houkuttaa, vaikka niitä ei siellä ruokitakaan. Aina kannattaa yrittää.

Komodo-kansallispuiston suurimmat saaret ovat nimeltään Komodo ja Rinca. Matkaan valmistauduttaessa selvisi, että Rinca-saarella on yleensä paremmat mahdollisuudet nähdä komodoita kuin Komodo-saarella. Suurin osa päiväretkistä viekin matkailijan nimenomaan Rincalle, vaikka kaksipäiväisiä retkiä molemmillekin saarille järjestetään. Meidän reissuksemme valikoitui nimenomaan Rinca.

Rinca-saaren luonto on upea. Komodoiden lisäksi näimme matkalla makakeja, kauriita ja scrubfowl-lintuja (mikä tämä on suomeksi?), erikoisia kalkkunan sukuisia metsän asukkeja. Saarella asuu myös vesipuhveleita ja sen rannoilla krokotiilejäkin. Melkoinen mesta.

komodo-12

Kaikelta siltä överiltä luonnolta meitä oli suojelemassa kaksi metsänvartijaa. Saarella ei saa liikkua yksin. Komodonvaraanit ovat lihansyöjiä ja toisinaan hyökkäävät myös ihmisten kimppuun, vaikka pääasiassa herkuttelevatkin kauriilla tai puhveleilla.

Saarella saimme ryhmänä valita, kiertäisimmekö lyhyen, keskipitkän vai pitkän reitin. Valitsimme keskipitkän, joka osoittautui lopulta oikein sopivaksi pätkäksi paahtavassa kuumuudessa patikointiin. Reitin kuljimme läpi noin puolessatoista tunnissa.

Vaan kyllä maistui paluumatkalla mereen pulahtaminen. Pysähdyimme parille upealle paikalle snorklaamaan. Täällä on mahdollisuus nähdä paholaisrauskuja, mutta tällä kertaa ne eivät meidän reitillemme eksyneet. Antti kertoi kuitenkin nähneensä valtavan tonnikalan.

Melkoisen upeat ovat venematkankin maisemat. Matkat taittuivat oikein mukavasti pienessä ja kotoisassa paatissa.

komodo-1 komodo-8 komodo-2

Kyllä kannatti ehdottomasti käydä. Labuanbajossa ei kuitenkaan kannata paria yötä pidempään viettää ja matkaa kannattaa jatkaa eteenpäin, kunhan komodot on nähty tai sukellukset sukellettu. Labuanbajosta pääsee lautalla tai pienemmillä asuntolaivoilla takaisin Balille tai muualle Indonesiaan. Matka Balille kestää kahdesta päivästä viiteen päivään. Jos lentää haluaa, kannattaa liput hankkia hyvissä ajoin, sillä hinnat nousevat radikaalisti. Me harkitsimme lentoa pois Labuanbajosta, mutta se oli liian kallis. Niinpä valitsimme lautan kohti tuntematonta. Mutta siitä lisää myöhemmin.

Tässä vielä videomateriaalia Rinca-saarelta. Oli se vaan mainio mesta.

 

Osa kuvista ja video: Antti Kanto

Seuraa matkaa Facebookissa ja Instagramissa!

36 Responses

 1. Möllykkä – ihan mahtava sana kuvaamaan noita :D Mutta ne näyttävät minusta kyllä tosi laiskoilta, enkä osaa kuvitellakaan tuollaista hyökkäämässä minkään eläimen kimppuun. Ehkä ihan hyvä, että vartioita on paikalla, koska tyhmempi turisti voisi erehtyä ja lähestyä niitä varomatta.

  • Hee, möllyköitä olivat kyllä! 8D Aika laiskoilta tosiaan näyttävät, mutta se salaisuus piilee siinä, että ne piileskelevät pusikossa ja hyökkäävät sieltä sitten pahaa-aavistamattoman uhrin kimppuun. Sen kun puraisee kaurista tai puhvelia jalasta ja odottaa että se eläin kuolee, kun saa infektion.

 2. O-oh. Melkoisia otuksia. Möllykkä on tosiaan aika kuvaava ilmaus. Vähän jäi mietityttämään minuakin että miten ne saalistaa ja hyökkää kauriin (tai ihmisen) kimppuun.

  • Ne piileskelevät ja hyökkäävät sitten sieltä piilosta. Pari piilopaikkaa meille näytettiin ja yksi oli niin hyvin piilossa että ei löydetty ollenkaan ja alkoi vähän kuumottaa että kenen jalkaa se puraisee. Komodonvaraanien puremasta saa vakavan infektion, joten isompikin eläin helposti puremasta pian kuolee.

 3. Tuonne on ehdottomasti lähdettävä seuraavalla Balin reissulla. Olisin halunnut jo nyt viimeisimmällä reissulla, mutta ei saatu sopimaan suunnitelmiin. Saan kyllä varmaan sydärin tuommoisen nähdessäni! Tässä oli hyviä tipsejä, tulee varmasti tarpeeseen!

 4. Hui, mitä mötkäleitä! Enpä tosiaan haluaisi eksyä tuollaisen tielle silloin, kun otuksella on nälkä. Mä en Balilla vieraillessani edes tiennyt tuollaisesta paikasta, mutta vaikuttaa kyllä ihan mahtavalta :)

  • Valtavia ne tosiaan ovat! Vähän kaukanahan tuo Balista on, mutta aika paljon näin sielläkin myytävän valmiita retkipaketteja tuonne. :-)

 5. Usko tai älä, lintujen nimi suomeksi on “isojalka”. Nyt sitten pitää keksiä isojalalle jokin toinen nimi… On mahtavia liskoja, joo ja vaikea uskoa, että tuollaiset köntykset saisivat yhtään mitään saalista saati sitten vikkeläliikkeisiä kauriita. Ehkä se uintiosuus on kuitenkin parasta.

  • Isojalka! Vau. Nämä otukset tosiaan näyttävät kömpelöiltä, mutta osaavat naamioitua metsään niin hyvin, että sieltä on helppo sitten hyökätä pahaa-aavistamattoman uhrin kimppuun. Laiskuutta vai neroutta? ;-)

 6. Voi mitä ihanuuksia! Eivät näytä kovin verenhimoisilta, mutta kai noidenkin syödä täytyy. Mun tähän saakka näkemät varaanit on olleet hieman pienempää kokoa.

  Onko tuo luonto ihan “luonnostaan” tuollainen savannimainen (joskin mäkinen), vai onko ihmisellä kenties ollut näppinsä pelissä? Indonesiasta kun tulee lähinnä mieleen rehevät sademetsät!

  • Nämä ovat tosiaan maailman suurimpia varaaneita. Aivan valtavia!

   En ihan satavarmasti tiedä, mutta uskoisin, että tuo savannimaisema on luonnostaan tuollainen. Kyseessä on kuitenkin kansallispuisto. Osa saaresta oli metsää ja osa savannia. Monet muutkin saaret tuolla päin näyttivät olevan osittan paljaita.

 7. Liskot tai varaanit eivät ensi-ideana kuullosta kovin kivoilta, mielestäni, mutta kyllä niissäkin joskus jotakin on. Ainakin Galapagoksella ovat jääneet mieleeni niin miksei sitten näitäkin voisi katsoa, jos noille kulmille joskus päädymme.

 8. Hyi, ihmissyöjämöllyköitä! Vaikka hauskahan noi olisi joskus nähdä, nyt tulevan Balin reissun suunnitelmiin ei vielä ikävä kyllä mahdu.

 9. Onpas erinäköistä kuin missään, missä minä olen käynyt. Tuo on monessa paikassa varmasti hyvä systeemi, että liikutaan paikallisten oppaiden kanssa. Se tekee kokemuksesta (useimmiten?) mukavamman matkailijalle ja tuo elinkeinoa paikallisille.

 10. Vautsi! Tuonne pitää joskus päästä. Luin jostain myös juttua noista varaaneista, ja siitä että ne on ihmiselle vaarallisia. Aika lähellä te kuitenkin pystyitte olemaan. Varmasta hieno kokemus!

  • Joo, aika lähelle tuolla pääsi metsänvartijoiden kanssa. Olivat koko ajan keppinsä kanssa siinä vieressä, jos joku päättäisi tehdä lähempää tuttavuutta.

 11. Itsekkin naurahdin tolle möllykkä sanalle:Dd osuva noita eläimiä kohtaan! Näyttää jokseenkin erikoisilta ja laiskoilta eläimiltä!:D mut kivan kuulonen reissu oli:)

 12. Toi on niin rajun näköinen paikka I must say, yhet frendit oli just samoilla mestoilla ja ihmettelin kyllä että lohikäärmeitä on edelleen olemassa, hahaa!

 13. Jopas on mötkäleitä! Hieman pelottavaa, että voivat hyökätä ihmisten kimppuun. Enpä tuollaisten olemassa olosta tiennyrkään. Koko ajan oppii uutta :)

 14. Olen ihan tyytyväinen että pääsin tutustumaan näihin “möllyköihin” näin tietsikan välityksellä… Tämä riittänee kiitos Lotta ;)

 15. On kyllä aika.. no, erikoisen näköinen eläin! :D Mä olisin varmaan ollut tuolla aika kauhuissani, vaikka kokemus olisi varmasti hieno ollutkin. Mulla on vähän liian vilkas mielikuvitus joissain asioissa ja vaikka nuo miehet keppien kanssa ovatkin paikalla, niin en tiedä olisiko sitä osannut rentoutua. Olen nyt jostain syystä innostunut kansallispuistoista ja vaeltamisesta / retkeilystä (noh, blogit taitavat olla tässä syyllisiä:D ) ja tuollainen kohde olisi kyllä mielenkiitoinen.

  • Kyllä mullakin vähän hikipisarat tuli otsalle (muustakin kuin kuumuudesta), kun oltiin pesän lähellä, jossa sitä emoa ei näkynytkään. Koko ajan odotin, että kenen jalkaan se hyökkää.

 16. Eikö mun eilinen kommentti ole tullut läpi (vai olikohan sulla moderointi päällä)? No kirjoitan nyt uudestaan. :D Sanoin, että on kyllä aikamoisia mollukoita nuo, ja itseä olisi kyllä kuumotellut, että niille iskee ihmislihan himo tossa reitin varrella. Kiva tietää kohteista Balin lähellä. :)

 17. Ei näytä kyllä siltä, että saisivat saaliiksi muuta kuin sammuneen ihmisen :-D Mutta hei, tosi kiva video, lisää näitä!

 18. Palasin tänne tarkistamaan ihan muuta asiaa, ja mun viikontaista kommenttia ei näy missään : ( Noh, ehkäpä sulla on modoreinti päällä…

  • Voi ei! Minnehän se on hukkunut. Mulla ei ole moderointia päällä enkä roskaposteistakaan löytänyt… Jotain mystistä on tapahtunut, mutta sellasta tää taitaa joskus olla.

Leave a Reply