Hylätty Kreenholmin tehdas, linnoja ja rentoutumista – Narvasta länteen

Hylätty Kreenholmin tehdas, linnoja ja rentoutumista – Narvasta länteen

posted in: Viro | 23

Yhteistyössä Viron & Ida-Virumaan matkailu

Ida-Virumaa jatkoi yllättämistään. Parin päivän seikkailujen jälkeen jatkoimme matkaa aivan Viron ja Venäjän rajalle. Kirjaimellisesti. Yksi reissun kohokohtia oli ehdottomasti hylätty Kreenholmin tehdas, joka sijaitsee saarella Viron ja Venäjän välisellä joella. Aivan paljain silmin pystyy siis katselemaan menoa Venäjän puolella parhaimmillaan vain noin kymmenen metrin päässä.

Hylätty Kreenholmin tehdas, linnoja ja rentoutumista - Narvasta länteen

Kreenholmin tehdas oli 1800-luvulla Venäjän keisarikunnan suurin tehdas ja parhaimmillaan siellä työskenteli yli 12 000 työntekijää. Sen perusti saksalainen puuvillakauppias Ludwig Knoop vuonna 1859. Kreenholmin tehdas päätettiin rakentaa Narvajoen keskellä sijaitsevalle saarelle, jotta se saisi voimansa Narvan koskesta. 1800-luvun lopulla Kreenholmin tehdas oli yksi maailman suurimpia tekstiilitehtaita ja vuonna 1872 tehtaalla koettiin Euroopan suurin lakko. Viron itsenäistymisen myötä tuotanto pieneni huomattavasti 1920-luvulla, mutta uusi nousukausi koettiin jälleen Neuvostovallan aikaan. Neuvostoliiton hajoamisen myötä tuotanto kuitenkin jälleen romahti 1990-luvun alussa.

Hylätty Kreenholmin tehdas, linnoja ja rentoutumista - Narvasta länteen Hylätty Kreenholmin tehdas, linnoja ja rentoutumista - Narvasta länteen

Kreenholmin tehdas ei ole normaalisti yleisölle avoinna, mutta siellä järjestetään opastettuja kierroksia joka sunnuntai klo 12. Tehdasalue on valtava ja oman kokemuksemme mukaan kierros kesti noin kaksi tuntia. Kierroksen aikana kävellään läpi hylättyjen ja ränsistyneiden tehtaiden, joista muutamaan halliin pääsee sisälle. Opas oli aivan loistava ja hän osasi kertoa Kreenholmin tehtaan historiasta erittäin yksityiskohtaisesti.

Kreenholmista pääsee kirjaimellisesti kurkistamaan myös Venäjän puolelle. Mielenkiintoisena yksityiskohtana on Narvajoella sijaitseva pato, jota kontrolloi Venäjä. Narvan asukkaat eivät siis koskaan tiedä, milloin kosket kuohuavat ja milloin ne ovat kuivat.

Alla olevassa kuvassa joen oikealla puolella on Kreenholmin saari hylättyine tehdasrakennuksineen Viron puolella ja vasemmalla puolella Venäjä. Tänä päivänä pato ei ollut avoinna, mutta niinä päivinä, joina pato avataan, kuohuaa koski todella upeana.

Opas kertoi, että Kreenholmin saarelle ollaan tehty suunnitelmia mm. museosta ja jopa hotellista. Nämä ovat vasta suunnitelman asteella, mutta idea on erittäin mielenkiintoinen. Toivottavasti tätä upeaa tehdasaluetta ei jätetä ränsistymään, vaan siitä pidetään huolta.

Narvassa on toki muutakin. Meillä aikaa oli vain alle päivä, joten kaikkea emme millään ehtineet nähdä. Ehdimme kuitenkin käydä yhdessä Narvan mielenkiintoisimmista ja parhaista ravintoloista, Kohvik Munassa (Kahvila Muna) sekä Narvan linnoituksella.

Hylätty Kreenholmin tehdas, linnoja ja rentoutumista - Narvasta länteen Hylätty Kreenholmin tehdas, linnoja ja rentoutumista - Narvasta länteen

Kahvila Muna tarjoaa nimensä mukaisesti munaruokia. Jokaisessa annoksessa on jollakin tavalla esillä kananmuna, ja varsinkin kasvisruuat täällä olivat erinomaisia. Kohvik Muna sijaitsee Narvan yliopistolla, joka on sekin näkemisen arvoinen. Yliopiston vanha rakennus on ränsistynyt, mutta mielenkiintoinen, mutta niin on myös yliopiston uusi rakennus. Varmasti yksi parhaita lounaspysähdyksiä Narvassa.

Hylätty Kreenholmin tehdas, linnoja ja rentoutumista - Narvasta länteen Hylätty Kreenholmin tehdas, linnoja ja rentoutumista - Narvasta länteen

Narvan linna ja linnoitus on myös ehdottomasti Narvan must see -kohteita. Myös tämä kohde sijaitsee aivan rajalla ja osa linnoituksesta onkin nykyisen Venäjän puolella. Yllä olevassa kuvassa nähdään jälleen kerran joen toisella puolella osa Venäjää.

Narvan linnan perustivat tanskalaiset jo 1270-luvulla Tanskan kuninkaan sijaishallitsijan asuinpaikaksi. Narvan linna on parhaiten säilynyt puolustusrakennelma Virossa. Linnassa toimii tänä päivänä museo, jonne pääsee käymään samalla lipulla Kreenholmin opastetun kierroksen kanssa. Me näimme tänä lauantaipäivänä linnan alueella myös häät.

Me palaisimme seuraavana päivänä jo takaisin Tallinnasta lautalla Helsinkiin, joten yöksi matkasimme noin 45 minuutin ajomatkan päähän Toila Spa Hotelliin vielä hetkeksi rentoutumaan.

Hotellilla meille tarjoutui mahdollisuus kokeilla Toila Spa:n hoitoja. Antille oli valittu valmiiksi hieronta ja minulle kylmähoito. Sain valita, haluanko kylmähoidon kasvoille vai vatsalle. Kun kysyin, mitä siitä on hyötyä vatsalle, sain vastaukseksi, että vatsasta lähtee pari senttiä pois. No tietysti tämä! Valitettavasti täytyy kuitenkin sanoa, että hoidon jälkeen en huomannut mitään eroa, en välittömästi enkä myöskään viikkoa myöhemmin. Hassu ja jääkylmä vatsahieronta se siis lopulta vain oli. Toila Spa:ssa on kuitenkin pitkä lista hoitoja jokaiseen makuun, eivätkä hinnatkaan päätä huimaa, joten varmasti jokainen sieltä omansa löytää.

Itselleni ehdottomasti parasta Toila Spa:ssa oli kuitenkin K18-kylpyläosasto. Kävimme siellä aamulla, jolloin lisäksemme siellä oli kaksi aikuista asiakasta. Kylpyläosaston seitsemässä saunassa ja kolmessa altaassa sai rentoutua siis aivan rauhassa. K18-kylpyläosastoon kuuluu myös lounge, jossa on tarjolla maksutta hedelmiä, kahvia, teetä, vettä ja soodaa. Kohtuuhintaan sai ostaa myös mm. sushia, olutta, siideriä ja viiniä.

Hylätty Kreenholmin tehdas, linnoja ja rentoutumista - Narvasta länteen

Tämä ylläoleva allas oli jääkylmä, mutta valoineen ja poreineen kaikista kuvauksellisin. Lempparini oli kuitenkin japanilainen kylpy, joka oli 40-asteiseksi lämmitetty luola, jossa pääsi istumaan ja rentoutumaan todellakin japanilaiseen tyyliin. Tämä oli juuri se, mitä olin kaivannut.

Jos ei ole aikaa pysähtyä yöpymään, niin vähintään K18-kylpyläosaston vuoksi Toila Spa:ssa kannattaa käydä. Rauhallista rentoutumista aikuiseen makuun.

Toila Spa:n läheisyydessä on myös upeaa kalliomaisemaa. Oikeastaan suurin osa matkasta Narvasta Tallinnaan ajetaan n. 50 metriä korkean kallion päällä. Jos on aikaa, kannattaa ajaa osa matkasta rantatietä ison valtatien sijaan.

Hylätty Kreenholmin tehdas, linnoja ja rentoutumista - Narvasta länteen Hylätty Kreenholmin tehdas, linnoja ja rentoutumista - Narvasta länteen

Rentouttavan kylpyläaamun jälkeen lähdimme ajelemaan kohti Tallinnaa. Matkalla ehdimme pysähtyä lounaalle vielä Purtsen linnaan.

Hylätty Kreenholmin tehdas, linnoja ja rentoutumista - Narvasta länteen Hylätty Kreenholmin tehdas, linnoja ja rentoutumista - Narvasta länteen
Purtsen linna sijaitsee aivan Narva-Tallinna-maantien vieressä, joten siihen on helppo poiketa. Linnassa tänäpäivänä sijaitseva panimoravintola on erinomainen. Purtsen herkulliset oluet pannaan aivan linnan vieressä ja niitä on tarjolla tunnelmallisessa linnaravintolassa. Me maistelimme alku- ja pääruuat sekä seuraksi kesän erikoisuutta, raparperiolutta. Herkullista. Aivan mieletön oli myös erityisesti alkuruokakeitto, joka oli tehty perunasta, päärynästä ja kylmäsavulohesta. Kuulosti erikoiselta, mutta oli yksi Viron reissumme parhaista ruokalajeista, jos ei jopa paras. En muista, koska olisin syönyt yhtä hyvää keittoa. Lämpimät suosittelut.

Purtsen linnaravintola on avoimma kesäisin joka päivä, mutta syksystä kevääseen vain viikonloppuisin. Tilauksesta toki myös muina aikoina, sillä linnassa järjestetään paljon yksityistilaisuuksia. Purtsen linnaravintolassa saa palvelua myös suomeksi.

Kaiken kaikkiaan aivan mieletön reissu Itä-Viroon. Enpä olisi uskonut, mitä kaikkea sieltä löytyykään ja kuinka paljon jäi vielä kokematta. Itä-Virossa on vielä toistaiseksi vähän turisteja, joten nyt on oivallinen aika käydä, ennen kuin muutkin sen löytävät. Siellä on myös hyvin edullista, joten Itä-Viro sopii erinomaisesti budjettimatkailuun. Aivan varmasti tulemme vielä palaamaan Ida-Virumaalle.

Kiitos Visit Estonia ja Visit Ida-Virumaa, että mahdollistitte tämän upean reissun. Ilman Ida-Virumaan kutsua olisi tämä mahtavan mielenkiintoinen osa Viroa luultavasti jäänyt näkemättä.

Katso vielä Ida-Virumaan videosarjan toinen osa. Ensimmäinen osa löytyy täältä.

 

Onko Itä-Viro sinulle tuttu? Mitä tärppejä sinulla on Ida-Virumaalle?

 

Seuraa matkaa InstagramissaFacebookissa ja YouTubessa.

Ida-Virumaan matkailu tarjosi meille aktiviteetit, ruokailut ja majoituksen Ida-Virumaalla.
Viron matkailu tarjosi matkallemme vuokra-auton.

23 Responses

 1. Wau! Mieletön tuo tehdasalue :O Matkablogit on siitä ihan parhaita, että tätä kautta saa tietoonsa mielettömiä paikkoja, joista ei ole kuullutkaan. Ja nam. Minäkin haluan kahvila Munaan. En ole tosin vielä testannut edes Helsingin Eggiä, mutta onneksi molemmat on riittävän lähellä. Täytyykin alkaa suunnitella :)

  • Itä-Viro oli kyl just semmonen, että ei tulis varmaan ekana lähdettyä ilman suositusta, mut siellä on ihan mielettömiä mestoja! Samaa mieltä – matkablogeista saa aina ihan parhaat vinkit vähän tuntemattomampiin mestoihin. :-)

 2. Upeita kuvia! Heti heräsi matkakuume, niin jännä ja vähän outokin tunnelma tästä jutusta välittyi. Nuo kartat oli muuten myös hyvä idea: näkee ihan konkreettisesti, kuinka lähellä nuo paikat ovat (siis Suomesta katsoen).

 3. Ei tosiaan osais aina hakea näitä paikkoja ilman blogeja. Kiitos! Alkaa olla taas aika poiketa Virossa ja laajentaa kenttää Tallinnan ulkopuolelle.

 4. No nyyyyt! Olipas taas erittäin mielenkiintoinen matkakohde, hitsi sentäs! Kokonaisuus vaikuttaa erittäin hyvältä ja tuo kahvila pitää ehdottomasti käydä testaamassa, jos tälle suunnalle eksyy. Itä-Viro ei ole minulle ollenkaan tuttu, mutta näemmä siellä kannattaisi käydä joskus! Todella kiehtovaa! Kiitos taas maailmankuvan avartamisesta, täällä lähellä on vaikka mitä mielenkiintoista :)

 5. Tuo tehdasalue näyttää kyllä todella mielenkiintoiselta. Muutoinkin nuo Viron maisemat jaksavat aina hämmästyttää. Tokihan tuo Tallinnakin on hieno kaupunki, mutta pitäisi kyllä jossain vaiheessa saada aikaiseksi lähteä vähän edemmäs tutkimaan maata. Nämä lähellä sijaitsevat kohteet jäävät meillä aina jotenkin tyhmästi vähemmälle huomiolle.

 6. Ehdottomasti pitäis itekin lähtee nyt tutkimaan tuota naapurimaata tarkemmin! Ihan älytön tuo hylätty tehdas, sinne kun pääsis kiertelemään ja tutkailemaan. Myöskään K18-kylpylä ei kuulosta yhtään pahalta, kuulun niihin ihmisiin joita lasten ilakointi alkaa aina tietyssä pisteessä ärsyttää.. :D

 7. Mielenkiintoinen kylpylä, voisin käydä testaamassa K18-kylpylän. Ehkä sinulla ei ollut ylimääräisiä senttejä, joita se kylmähoito olisi voinut karsia! : ) Baltian maissa pitäisi ehdottomasti tehdä kunnon automatka.

 8. No niin, vai Narvassa tällaistakin – koukutuin Viroon heinäkuun työkeikalla ja silloin mulle suositeltiin seuraavaksi reissuksi Narvaa. Pitääkin harkita nyt entistä vahvemmin! Melkoisia elämyksiä tuo naapurimaa näyttää tarjoavan.

 9. Todella mielenkiintoisissa kohteissa olette käyneet. Pitää laittaa harkintaan, jos esim. keväällä kävisi viikon verran pyörimässä tuolla seudulla. Tuo tehdas näytti tosi kiinnostavalta, samoin nuo eri linnat! Kesällä käytiin Rummussa, jossa on veden alle vajonnut vankila. Se oli myös aika erikoinen.

 10. Todella mielenkiintoinen oli tämä teidän reissu! Täytyy mennä idemmäksi Tallinnaa myös itsekin, Viro on niin upea maa kaiken kaikkiaan. Viimeksi sentään pääsin Tallinnasta hieman Piritan ohi, kun kävin siellä ajelemassa muksua nukuttaessa päikkäreille autoon :-D

 11. Moikka! Tykkään todella paljon teidän videoblogeista youtuben puolella, mutta haluaisin antaa palautetta. Vlogeja olisi paljon mukavempi katsella kun käyttäisitte jonkinnäköistä kuvanvakaajaa taikka editoisitte videot jälkikäteen jollain vakausohjelmalla, kameran heiluminen häiritsee katsomiselämystä ja vaikuttaa videoiden laatuun. Muuten sisältö on todella laadukasta ja odotan aina innolla uusia videoita,

  • Moikka! Kiitos palautteesta. Yritetään saada vakaampaa kuvaa ja mahdollisuuksien mukaan editoidessa vakauttaa myös. Joskus se on editoidessa vaikeaa, kun siitä tulee sellainen vielä ärsyttävämpi efekti, jos alkuperäinen kuva heiluu jo valmiiksi liikaa. Suunnitelmissa olisi hankkia kuvanvakaaja, kunhan löydetään matkakäyttöön hinta-laadultaan sopiva. :-) Kiva kuulla, että olet noin muuten pitänyt videoista!

 12. Olipas hauska postaus. Itse olin itä-Virossa lasten kanssa vuosi sitten, matkustimme Rakveresta Laheman kartanokolmion ja Võsun pikkukylän kautta Narva-Joensuuhun ja Narvaan. Melkeinpä jopa eksoottista. Olisi ollut kiva viettää reissussa vähän kauemminkin. Toki talviaikaan kaikki matkailukohteet (tai kylät) eivät ole auki ja ehkä luontokin tarjoaa parastaan kesäaikaan. Mutta ehdottomasti tutustumisen arvoinen alue, Virossa kannattaa laajentaa tutustumista Tallinnasta laajemmalle Viroon. Ja koska Virossa välimatkat ovat lyhyitä, on lyhyessäkin ajassa mahdollista nähdä paljon.

Leave a Reply