Kumamoto – karhujen alkuperä

Kumamoto – karhujen alkuperä

Olin opiskelijavaihdossa Japanin Fukuokassa Seinan Gakuin -yliopistossa kevätlukukauden 2012 Jyväskylän ammattikorkeakoulun kautta. Kirjoitin tuolloin blogia, johon julkaisin päiväkirjamerkintöjä opiskelijaelämästä Fukuokassa. Jutut eivät ole olleet enää vuosiin saatavilla, mutta nyt julkaisen ne uudelleen kronologisessa järjestyksessä syksyn 2020 aikana. Tervetuloa mukaan virtuaalimatkalle kurkkimaan, miltä yliopistovaihtarin elämä Japanissa näyttää.

Juttu on alunperin julkaistu maaliskuussa 2012. Jutut julkaistaan sellaisenaan, kuten ne on alunperinkin kirjoitettu. Juttusarjan ensimmäisen artikkelin löydät täältä.

Kumamoto (熊本) tarkoittaa kirjaimellisesti karhujen alkuperää. Karhuja ei nähty kuin kaupungin maskotin muodossa, mutta sen sijaan Kumamotossa koettiin kauniita maisemia ja komea linnakin.

Kun suomalaisdelegaatio viime viikolla kävi täällä Fukuokassa viiden päivän reissulla, päätimme lähteä päiväreissulle parin tunnin paikallisjunailumatkan päähän Kumamotoon. Shinkansenilla (luotijunalla) sinne olisi huristanut noin puolessa tunnissa, mutta koska täällä on tähän vuodenaikaan käytettävissä seishun 18 kippu (alennusjunalippu), päästiin edestakainen matka paikallisjunalla edullisesti hintaan 2100 jeniä (n. 20€)/naama.

Päivä oli sateinen, mutta sateella värit näyttävät jotenkin eeppisemmiltä kuin auringon porottaessa, joten ihan mainio päivä oli käydä Kumamoton linnalla. Linna oli ulkoapäin todella kaunis, mutta sisältä taas jälleen pettymys, kuten monet muutkin Japanin linnat. Monet japanilaiset linnat on ihan täysin uudistettu sisältä, eli siellä on vain näyttelyitä ja sen semmoista aika muovisissa ja betonisissa tiloissa. Yksi linnan muurin torneista oli kuitenkin jätetty koskemattomaksi sisältä päin, joten sinne kannattaa ehdottomasti mennä käymään. Toki itse linnankin tornistakin oli mainiot näkymät, joten kyllä sinne kannattaa vaivautua kiipeämään – miljoonan muun ihmisen kera.

Jostain tuntemattomasta syystä linnan pihapiirissä notkui kymmenittäin cosplay-pukuisia japanilaisia ottamassa kuvia toisistaan. Sateessa. Päättyi se sade onneksi sitten lopulta ja niitä cosplayaajia oli pihapiirissä varmaan lähemmäs sata. Kai se oli kiva ottaa kuvia siellä linnan ympäristössä. Vaikea sanoa, onko tuolla joka viikko sitten tuota jengiä, vai vaan nyt jossain erikoistapauksessa.

Ostettiin yhteislippu Kumamoton linnalle ja lähellä sijaitsevalle samurai-residenssille. Yhteensä lippu taisi maksaa 640 jeniä (noin viisi euroa). Sieltä residenssistä en oikeen saanut kivoja kuvia, mutta se oli kyllä melkoisen iso ja mainio kämppä se. Kelpais siellä asustella. Siellä oli muutenkin kiva käydä, kun kävijöitä ei ollut nimeksikään verrattuna siihen ihmismassaan, joka oli Kumamoton linnalla.

Residenssin jälkeen mentiinkin sitten Suizenji-puistoon, johon on kuvattuna Tōkaidōn (vanha tie, joka yhdisti Edon (nykyinen Tokio) ja Kioton toisiinsa) 53 levähdyspaikkaa miniatyyrimuodossa. Odotin jotain vähän mahtipontisempaa, ja en oikeen tajunnut, mitä ne muut 52 levähdyspaikkaa sen miniatyyriFujin lisäksi siellä puistossa olivat. Ihan hauska kohde silti.

Kumamoto on mukavan pieni kaupunki, jossa pääsee raitiovaunulla kätevästi paikasta toiseen. Päivässä ehtii hyvin käydä läpi Kumamoton linnan, samurairesidenssin sekä Suizenji-puiston, eli en välttämättä viettäisi tuolla useampaa päivää. Fukuokasta on helppo tehdä sinne päivän reissu – junia menee kokoajan.

Seuraavalla kerralla on vuorossa lisää suomalaisjengin seikkailuja. Käytiin meidän yliopiston naapurissa sijaitsevan lukion bunkasaissa, eli kulttuurifestivaaleilla, ihmettelemässä menoa ja meininkiä. Siitä siis lisää ensi kerralla!

 

Katso myös video vierailustani Kumamotossa vuonna 2019

 

 

Seuraa myös YouTubessaInstagramissa ja TikTokissa

2 Responses

  1. Natsukashii :) Kumamoton linna paloi muistaakseni 1800-luvulla ja se rakennettiin uudestaan 1960-luvulla betonista, kuten tuolloin oli tapana. Se vanha puinen torni, missä varmaan kävittekin, on alkuperäinen. Suizenji-joujuen on kaunis, mutta harmillisesti nuo uudet rumat rakennukset häiritsevät taustalla…
    Maistoitteko Kumamotossa basashia ja karashirenkonia?

    • Ei tullut kyllä basashia ja karashirenkonia maisteltua. Oisko ne olleet Kumamoton meibutsuja? Syötiin kyllä erittäin mainiossa japanilaisessa ravintolassa, mutta tällä kertaa sashimia, tempuraa ja nabea. :-)

Leave a Reply