Le Marche – idyllistä Italiaa parhaimmillaan

Le Marche – idyllistä Italiaa parhaimmillaan

posted in: Italia | 54

Opiskelin ja kirjoitin lukiossa latinan lyhyen oppimäärän. Viimeisen lukiovuoden keväällä teimme latinanryhmän kanssa matkan Roomaan tutustumaan niihin kohteisiin, joista olimme kolme vuotta lukeneet. Matka oli kaikin tavoin ikimuistoinen. Lensin ensimmäistä kertaa lentokoneella ja muistan rakastaneeni sitä tunnetta, kun kone nousi ilmaan. Saavuttuamme Roomaan itkin onnenkyyneleen, kun pääsin viimein näkemään ne historialliset tapahtumapaikat ihan oikeasti. Rooma oli täynnä käsinkosketeltavaa historiaa. Rakastuin Italiaan välittömästi.

En kuitenkaan ollut sittemmin käynyt Italiassa, vaikka aina se on pyörinyt mielessä. Lukion päättymisestä on kulunut jo pian 12 vuotta ja nyt viimein pääsin palaamaan Italiaan. Rakastuin maahan yhä uudelleen.

Tamperelainen ystäväni Laura muutti viime kesänä Osimoon, pieneen italialaiseen kylään Le Marchen maakunnassa. Samaan aikaan kun Laura lähti Italiaan, lähdin minä kiertämään maailmaa. Sovimme, että tulemme Aasian kierroksen jälkeen käymään Italiassa. Lupaus piti ja vietimme juuri upeat pari viikkoa Italiassa, josta suurimman osan Osimossa ja Le Marchen alueella. Le Marchesta en ollut koskaan kuullutkaan, mutta nyt haluan kuuluttaa siitä kaikille. Siellä on upeaa.

Le Marche

Jo heti ensimmäisenä aamuna Lauran kodista avautuva näköala sai haukkomaan henkeä.

Osimo on reilun 30 000 asukkaan kaupunki Le Marchen alueella Italian itärannikolla. Osimon historia vie yli 2000 vuotta taaksepäin. Ikivanhaa roomalaista muuria on yhä nähtävillä tämän kukkulalle perustetun kaupungin ympärillä.

Le Marche  Kaupunki on todella suloinen. Sen viehättäviä ja sokkeloisia katuja on ihana kävellä – joskin autoja on varottava, sillä kadut ovat kapeita. Viikottaiselta aamutorilta on ihana käydä ostamassa maailman parasta mozzarellaa tai edullisia kasviksia. Paikallinen pitsa on taivaallista.

Le Marche Le Marche

Pienessä Osimossa palvelut ovat rajalliset, mutta sitäkin herkullisempia ravintolavaihtoehtoja löytyy. Rajallisesta tarjonnasta huolimatta hinnat ovat erittäin kohtuulliset. Eron Roomaan huomaa välittömästi – Osimossa hinta-laatusuhde on todellakin kohdallaan.

Koska Osimo sijaitsee kukkulalla, avautuu sieltä upea näköala yli Le Marchen. Ympärillä näkee myös paljon muita kukkuloille perustettuja roomalaiskyliä. Kylät sijoitettiin ennen kukkuloille, koska sieltä käsin niitä oli helpompi puolustaa.

Le Marche Le Marche

Osimoon pääsee Roomasta junalla noin kolmessa tunnissa. Netistä junaliput ennakkoon ostamalla matkan saattaa saada alle kahdellakymmenellä eurolla. Le Marchen alueella on todella paljon nähtävää, joten auton vuokraaminen on järkevää. Alueelta pääsee helposti käymään myös esimerkiksi mikrovaltio San Marinossa.

Le Marchen alueella vierailu ei todellakaan jäänyt yhteen kertaan. Toivottavasti sinne pääsee mahdollisimman pian takaisin.

Osimossa pääsimme elämään kuin paikalliset. Pääsimme myös käymään italialaisen kotiäidin luona tekemässä raviolia. Se oli maailman parasta. Katso videolta, miten me onnistuimme raviolin valmistamisessa.

Onko Le Marche tuttu alue?

Seuraa matkaa Instagramissa, Facebookissa ja YouTubessa.

54 Responses

 1. Ai, sinäkin olet latinisti! Luin yliopistossa pari alkeiskurssia vain, koska latina on hauskaa. Niitä kieliä minulle, joita on hauska rakastaa, kun sitä ei tarvitse osata… Auttaisi varmaan italian opiskeluun paremmin kuin ranskan tueksi, vai olisikohan siinä entistä enemmän salakuoppia?

  Le Marche on nimenä tuttu ja mielikuvissani liitän sen juuri ruokamatkailuun ja herkutteluun. En ole käynyt, Italia on edelleen vain ikuisuushaave, vaikka ruokaretkestä sinne aina puhunkin. Olisikohan tullut vastaanAnthony Capellan kirjassa Ruokaa amore (The Food of Love).

  • Joo, hauskaa se oli. Italiaa en ole opiskellut, mutta kyllä tuo mielestäni siinä auttaa. Ranskassakin se mielestäni auttaa, joskin vain kirjoitetussa kielessä. :-p

 2. San Marinossa on tullut käytyä, mutta tämä alue tuli kyllä ohitettua silläkin reissulla.
  Mutta että latinaa ja arvosana latinasta ylioppilastodistuksessa – niin minullakin! Tosin 70-luvulla emme me latinanlukijat Turun Suomalaisesta Yhteiskoulusta käyneet kuollutta kieltä Italiassa elävöittämässä missään vaiheessa :-(

  • Oli kyllä ihan mahtavaa, että pääsi käymään kielen alkulähteillä. Sittemmin latina on kyllä melko tehokkaasti päässyt unohtumaan, mutta Italiassa se taas vähän palasi muistiin. :-)

 3. On siellä Italiassa vaan nättiä <3! Le Marchea en osannut kartalle sijoittaa ja nyt kun karttaan tutkin, niin näyttää siltä, että tuo kolkka on jäänyt reissuilla väliin. Laitetaan muistiin!

 4. Ihana pieni kylä :) Ja tuo pitsalautanen näyttää niin hyvältä! :)

 5. Italia on ihana! Ennen kuin kävin Italiassa, ihmettelin, mitä ihmiset oikein vouhkaavat maasta. Nyt vouhkaan itsekin :)

 6. Ihana Italia! Marche jää usein ihan turhaan kuuluisampien alueiden varjoon, vaikka sieltä löytyy ihan samanlaista ihanaa Italiaa kuin vaikkapa Toscanasta tai Emilia Romagnasta. Pitäisi itsekin tutustua Marcheen paremmin, Osimo näyttää tosi söpöltä. Itse olen kerran ajanut Marchen halki (tai siis istunut kyydissä kun Henkka ajoi :D ) ja pysähtynyt jossain siellä lounaalle. Toisen kerran Marche kutsui kun osallistuin sinne suuntautuneelle blogimatkalle. Olimme enimmäkseen rannikolla, mutta kävimme tutustumassa myös söpöön Corinaldon kylään sisämaassa. Voi vitsit että siellä oli kaunista! Antaa muiden mennä tukkimaan Toscana (joka on sekin kyllä tietysti upea) ja suunnataan me hiljaisempaan Le Marcheen! :)

  • Voi kyllä! Italiassa on aivan varmasti vaikka kuinka paljon helmiä niiden tunnetuimpien alueiden ulkopuolella. Haluan ehdottomasti vielä kiertää maata enemmänkin. Niin paljon nähtävää (ja syötävää)! :-)

 7. Oi että, nyt tuli ikävä Italiaan ja kaikkea ihanaa italialaista ruokaa kun katsoin tuon videon.. NAM!

 8. Tää on niin tätä, aina välillä sitä miettii että pitäisikö pakata kimpsut ja kampsut ja muuttaa Italiaan asumaan. Ehkä sitten joskus eläkepäivillä.

  Heti kun Roomasta, tai muista suurkaupungeista, lähtee pois, on hintataso todella kohtuullinen. Ja se koko fiilis mikä siellä on, se on ihan uskomaton.

  Ja hei, ihan mahtavaa että pääsitte kotiäidin kokkikouluun! Noi paikallisten ruokakurssit on yleensä ihan parhautta. :)

  • Joo, Rooman ulkopuolelle Italiassa todellakin. Hintataso todellakin laskee ja fiilis muuttuu kertaheitolla paikalliseksi, kun joku ei oo koko ajan tuputtamassa jotakin.

   Oli kyllä siistiä päästä tekeen raviolia paikalliseen kotiin! :-)

 9. Tosi kiva video raviolien teosta. Kiinnitinkö huomion olennaiseen jos kysyn että olivatko kultaiset katelautaset kertakäyttöisiä?

 10. Le Marche ei ole tuttua aluetta, mutta oikein ihanalta näyttää. Kuvista ja tunnelmasta tuli mieleen Lucca, jossa kävin viime kesänä. Hmm, pääsisköhän sitä käymään tänäkin kesänä jossain päin Italiaa…

 11. Tuosta katukuvasta saisi upean taulun seinälle! Voi Rooma, kai sinne on pakko joskus mennä kun siitä näin vuolaasti puhutaan ja kehutaan :)

  Maria
  http://www.tinytrek.blogspot.fi

 12. Niin, Italia <3! Se on maa jonne voisin palata uudestaan ja uudestaan. Sen lisäksi, että siellä on nähtävää ja koettavaa, niin siellä on maailman parasta ruokaa tarjolla. Tämä blogien lukeminen on vaarallista (siis lompakolle), alkaa kummasti tehdä mieli sinne ja tänne… Kiitos postauksestasi!

 13. Ai teillä sai lukea latinaa noin paljon koulussa! Meillä sai vaan säälittävän yhden kurssin käytyä ja olisin halunnut enempi.

  • Joo se oli kyllä kiva, että sai lukea latinaa lukiossa. Toista suosikkia japania ei valitettavasti ollut tarjolla, mutta sitä pystyi sitten käydä lukemassa iltaisin kansalaisopistolla. :-)

 14. Muistaakseni Kirsi Pihalla on tuolla kakkoskoti, josta hän on kirjoittanut kirjan Medicien naapurissa. Kirjan kautta tuttu alue, mutta paikan päällä en ole käynyt. Kuvista päätellen pitäisi. Ihania kumpuilevia maisemia.

 15. Voi ihana italialainen kylä! Kyllä jo odottaa kesää, vaikka Italia ei tällä kertaa ole kohteenamme.

 16. Mun ensikosketus Italiaan oli Milano kolmisen vuotta sitten. En suuremmin ihastunut, mutta olin varma että esimerkiksi Roomaan tulen rakastumaan, kun vain sinne pääsen. Ja niinhän siinä kävi. Kaupungissa menneet vuosituhannet on edelleen käsinkosketeltavissa. Onneksi pääsen Roomaan taas toukokuussa. Le Marche ei ole tuttu, mutta musta tuntuu että Italia on niitä harvoja maita, missä voi mennä melkein minne tahansa ja ihastua näkemäänsä. Varmasti tuonnekin voisin mennä maata fiilistelemään :)

  • Ihan totta! Italiasta tuntuu löytyvän upeita paikkoja ja historiaa ihan joka puolelta. Ehdottomasti haluan tutkia maata taas enemmän.

 17. En ole käynyt Italiassa, apua, kuuteen vuoteen! Mutta muistan, että ruoka oli taivaallista. Ja ne viinit…

  On tosiaan ihan parasta, kun matkoilla voi elää kuten paikalliset. Kun saa asua oikeassa kodissa ja seurana on kaupungin asukas. Näkee ihan toisella tavalla kaupunkia ja kuulee taustoja.

 18. Aaaah Italia ja sen pienet kylät <3 Ne tulevat mieleen nytkin, kun kirkon kello kumajaa pimeneväsä illassa.

  Olemme reissanneet Italiaa ristii rastin ja koskaan maa ei ole pettänyt. Jälleen ensi kesänä sinne on päästävä. Tai oikeastaan ehkäpä mieluiten keväällä tai syksystä, kun kuumuus ei ole niin tukahduttava.

  PS: Aivan käsittämätöntä. Edellistä postaustasi en saanut auki Suomesta siis mitenkään. Kokeilin eri selaimilla ja yhdistin kännykän kautta sekä poikieni liittymien kautta jne. Nyt istun Espanjan Valenciassa huoneistohotellissa ja postaus aukeaa nopeasti ilman ongelmia? Ihmeellinen on bittiavaruus.

  • Italia on aivan uskomaton. Sieltä löytyy niin paljon tutkittavaa!

   Outo juttu kyllä tuo, ettei postaus auennut. Yritettiin selvittää, mutta ei keksitty, mistä olisi kyse. No, hyvä että nyt aukesi kuitenkin ja toivotaan, ettei ongelma toistu.

 19. Voi mikä täydellinen italialainen pikkukylä. Ei ole tuttu, ei, mutta ehkäpä jonain päivänä ?

 20. Italiaan on helppo rakastua, on se vaan niin upea maa! <3
  Juuri noilla seuduilla se meidän rakkaus Italiaan syttyi vuonna 1994, jonka jälkeen matkoja sinne on kertynyt kaksinumeroinen määrä koko saappaanvarren pituudelta ja muutamat saaret siihen päälle. Ensimmäisillä reissuilla Emilia-Romagnan ja Marchen alueilla kävimme myös suloisessa San Marinossa, joka on tosiaan käymisen arvoinen ihan jo näkymiensä takia.

  Vaikka meidän Italian matkapäivät lasketaan kolminumeroisina, löytyy maasta edelleen uutta ja on ajatuksissa ollut myös muutto sinne, ainakin osaksi vuotta. Jokainen alue on niin omanlaisensa, jopa naapurikunnittain tai parhaimmillaan kaupunginosittain kuten Sienassa! :D

 21. Ei, mutta San Marino on. Teitpä yllättäviä paljastuksia. Minä en edes muista, että latina olisi ollut missään valinnaisena minun aikanani. Jos olisi ollut minusta kiinni, olisin opiskellut mahdollisimman paljon kieliä koulussa, mutta se ei ollut minusta kiinni. Toinen yllättävä paljastus on, että lensit vasta tuolloin. Minä kun luulin, että synnyit lentokoneeseen. Minä olen lähes syntynyt lentsikkaan, kun lensin ensimmäistä kertaa alle vuotiaana.
  Italialaiset ovat näemmä oppineet puhumaan englantia ja on muutenkin mukava paikka, vaikkei latinisti olekaan. Minä makasin kerran sairaalassa ja siellä oli harjoittelija Italiasta. Ehkäpä tunnet minut jo niin hyvin, että arvaat minun työllistäneen harjoittelijaa paljon, koska kuuntelin italialaista musiikkia enkä ymmärtänyt sanoista tuon taivaallista. Harjoittelija sanoi, että jotkut italialaiset tykkäävät näyttää fiinimmiltä ja sekoittaa puheisiinsa latinaa, joten ne Antonius Rexin biisit, joita hänelle esittelin eivät olleet italiaa lainkaan, vaan latinaa. Erityisesti muistan lauseen “il cauda semper stat venenum”. Latina kuulostaa päheeltä puhuttuna.

  • Latinaa oli kyllä kiva opiskella lukiossa, mukavaa vastapainoa pakollisiin aineisiin. Lentokoneessa tosiaan lensin vasta lukioikäisenä. Olin asunut aiemmin isäntäperheessä Saksassa ja Venäjällä, mutta Saksaan menin laivalla ja Venäjälle junalla. No, kerran kun pääsi lentokoneen kyytiin, niin ei siihen sitten ole stoppia tullut.

 22. Sait myytyä tämän kohteen, lähtisin vaikka heti! Ihanat maisemat, ihanan näköistä pizzaa, ah!

 23. Näyttää kyllä ihanan idylliseltä seudulta! Tuskinpa pizza + italialaisen pikkukaupungin kujat -yhdistelmällä voi mennä pieleen missään päin saapasmaata. Kova hinku olisi lähteä Italiaa koluamaan. Me tehtiin samantyyppinen lukioreissu Pariisiin, kun oltiin luettu ranskaa pari vuotta. En tosin uskaltanut lähteä sitä kirjoittamaan, sen verran laiskasti oli verbien taivutusta luettu. :)

  • Meilläkin lukiosta ranskanopiskelijat lähti käymään Ranskassa. Mä kävin lisäksi pitkän ruotsin lukijana vielä Ruotsissakin. :-p Kivoja reissuja.

 24. Miun miehen suku on Italiasta, joten italialaisen kotiäidin raviolit, lihapullat ja lasagnet on tulleet tutuiksi. Italia on kyllä ihana, siihen on helppo rakastua aina uudestaan. Vyötäröä tosin ainakin meidän Italian matka koetteli. Le Marchesta en ole minäkään kuullut! Ensi kerralla haluaisinkin suunnata johonkin tuollaiseen vähemmän tunnettuun ja hiljaisempaan paikkaan.

 25. Le Marchesta en ole kuullut, mutta muuten Italia on ❤️ Minä en ole lukenut latinaa mutta kummipoikani luki sitä lukiossa ja ihmettelin miten hän sellaisen kielen valitsi. Espanjan opettajani sanoi muuten viime tunnilla muutaman lauseen latinaksi ja se kuulosti hauskalta, ei toki ymmärretty mitään :)

 26. Italia taitaa olla Euroopan monipuolisin matkailumaa eli sieltä löytyy ihan kaikkea mahdollista. Kun ruoka&juomapuolikin on pääosin aina kunnossa, niin oikeastaan on ihan sama, minne siellä menee. Voisin kuvitella löytäväni itseni La Marchesta jonakin päivänä.

 27. ITALIA! Komppaan Ramia yllä, mutta itse sanoisin, että ei vain Euroopan, vaan koko maailman monipuolisin matkailumaa. Olen fanittanut Italiaa n. 15 vuotta, asunut siellä vaihtovuoden ajan ja käynyt maassa muutenkin ainakin kymmenen kertaa, mutta uusia, ihanaakin ihanampia paikkoja löytyy aina. Myös Osimo pääsee mun alati kasvavalle pakko käydä -listalle! :)

Leave a Reply