Lombokin päiväretki – hetki ennen tulivuorenpurkausta

Lombokin päiväretki – hetki ennen tulivuorenpurkausta

posted in: Indonesia | 42

Satoja turisteja on evakuoitu Indonesian Lombokilla tulivuorenpurkauksen tieltä. Monet ovat jääneet loukkuun vuoren rinteille yrittäessään valloittaa Indonesian toiseksi korkeinta vuorta Rinjania. Me ehdimme onneksi juuri turvaan purkauksen tieltä. Tällä hetkellä olemme turvallisesti Malesian Borneolla. Niin se luonto aina välillä muistuttaa, kuinka voimakas osaakaan olla.

Palataanpa vielä tämän kirjoituksen myötä takaisin Lombokille.

Lombok on upean vehreä saari, yksi Indonesian reissumme kauneimmista paikoista. Upeita olivat varsinkin vesiputoukset. Kylmissä vuoristopuroissa patikoiminen oli virkistävää kuumana päivänä. Vaikka matkallemme on upeita hiekkarantoja ja hiljaisia saaria mahtunut, olen silti enemmän vuorien ja metsien ystävä. Sen huomasin jälleen kerran Lombokilla.

Teimme päiväretken Lombokin suurimmasta kaupungista Mataramista kahdelle saaren tunnetuimmalle vesiputokselle. Sendang Gile ja Tiu Kelep sijaitsevat parin tunnin ajomatkan päässä Mataramista. Putouksille ei oikein julkisilla pääse, mutta auton ja kuskin vuokraaminen on suhteellisen edullista. Saimme päiväksi auton polttoaineineen ja kuskin käyttöömme 600 000 rupian hintaan, eli noin 40 eurolla.

LombokLombokLombok

Matkalla pysähdyimme katselemaan maisemia ja näimme näköalatasanteelta seuraavat kohteemme, pienet Gili-saaret. Myös Balin täydellisen muotoinen Agung-tulivuori näkyy selkeällä säällä upeasti Lombokille saakka. Bali ei siis tosiaankaan kaukana ole, ja sieltä pääsee Lombokille nopeasti lentäen tai pikaveneellä.

Vesiputouksilla vierailemiseen voi ottaa paikallisoppaan, joita tarjotaan sankoin joukoin vesiputousten patikkapolun alkupäässä. Me päätimme oppaan ottaa. Maksoimme pienen tinkimisen jälkeen oppaasta 150 000 rupiaa (n. 10 euroa). Hintaan kuului henkilökohtaisen oppaan lisäksi sisäänpääsy kahdelle (norm. 20 000 rupiaa/hlö), juomavettä ja pientä naposteltavaa. Valinta osoittautui erinomaisesti, sillä oppaamme oli todella asiantunteva ja avulias.

Lombok

Ensimmäiselle vesiputoukselle Sendang Gilelle pääsee helposti. Perille pääsee parkkipaikalta betonisia portaita pitkin noin vartissa. Sendang Gile oli kaunis, mutta vielä upeampi oli seuraava putous Tiu Kelep. Sinne kävelyä tuli vielä noin 45 minuuttia. Kävelyreitille kannattaa valita släbärit vaelluskenkien sijaan, sillä putoukselle päästäkseen tulee kävellä usean joen läpi. Muutoin reitti ei kovin vaativa ole, mutta tasapainon hallintaa se vaatii.

Lombok

Tiu Kelep on upea. Olen reissuillani ehtinyt paljon putouksia nähdä, mutta tämä meni kyllä kärkikastiin. Vieläkin mielenkiintoisemman putouksesta tekee se, että sen juurella voi uida. Vesi oli jäätävää. Kyllä virkisti patikoinnin päätteeksi. Ehkä vähän yllätti, miten paljon siellä oli turisteja, mutta kyseessä on kyllä upea paikka, joten olisihan se pitänyt arvata. Hyvin sinne kuitenkin sulassa sovussa mahduttiin.

Paluumatkalla kuljimme vuoren läpi pimeää tunnelia pitkin. Se oli melkoisen jännittävää. Vettä oli polviin saakka ja virtaus oli voimakas. Siitä lisää videolla.

Todella mukava päiväretki. Luonnosta ja vuorista pitävän kannattaa Balin tai Gili-saarten reissulla ehdottomasti vierailla myös Lombokilla. Saa tosin nähdä, kuinka kauan menee, että vuorille pääsee jälleen kiipeämään.Me emme tällä kertaa saaren keskellä kohoavalle Rinjani-vuorelle kiivenneet, mutta voit lukea suomalaisen Sandran kokemuksia vuoren valloittamisesta. Sandra oli samaan aikaan Lombokilla kuin mekin ja selvisi huipulle ja takaisin ennen tulivuorenpurkausta. Onneksi!

 

Seuraa matkaa Instagramissa, Facebookissa ja YouTubessa.

42 Responses

 1. Ihan mahtavat nuo vesiputoukset! Oispa kyllä hieno kokemus tuo. Ja nuo teidän videot on kyllä tosi kivoja. Joskus mietin, että kuinka kauan teillä menee niiden työstämiseen. Itse kun on aika onneton noissa asioissa niin voi olla, että reissun päällä ei olisi aikaa rueta leikkelemään videoita koska siihen tuhraantuisi koko päivä. :)

  Mulle on käynyt vähän samat tuon tulivuoren suhteen. Olin Islannissa ja kiipesin sinne tulivuoren glacierin päälle 5 päivää ennen kuin se alkoi purkautumaan. Kerkesin onneksi takasin Suomeen ennen sitä.

  • Kiitos kehuista! Kyllähän noihin videoihin aikaa menee. Ei riitä yksi päivä. :-D Mut meillä on silleen vähän pidempi ja hidastempoisempi reissu, että ei joka päivä mennä pää kolmantena jalkana, niin on aikaa istua koneen ääressäkin. :-)

   Oho! No onneksi ehdit alta pois! Luonto on niin arvaamaton.

  • Vastaan tähän Paulan kaveriksi, kun tämä sisältää vinkin hänen osaansa planeettaa. Noin suunnilleen koordinaateissa
   N 38.054420, W 120.477112 eli Parrot’s Ferry Road Calaverasin piirikunnassa, siellä on sellainen kuin Natural Bridge. Se on Moaning Cavernsien suunnalla, on kanssa sellainen paikka, missä voi mennä maanalaista jokea pitkin vuoren läpi. Kahlaamalla läpi ei kyllä onnistu, mutta uimalla onnistuu. Vähemmän turakaisia kuin Lanttimatkoilla.

   Joo ja itse blogikirjoitukseen. Turakaiset tietysti häiritsivät, mutta muuten on kyllä paratiisilliset maisemat vesiputouksilla. Ei mikään ihme. että on suosittu paikka.

  • Kuulostaa hienolta paikalta! Oli kyllä niin hienot putoukset nämäkin, että kannattaa käydä, vaikka on muitakin. :-)

 2. WAU! Yksinkertaisesti vaan wau! Kannatti selkeesti ottaa kuskia ja opasta – ette joutuneet ihan kipeeksi itseänne maksamaan :) Onneksi osasitte tinkimisen jalon taidon – mä oon aivan liian surkea siinä, tarvitsen opetusta. Onneksi olette myös turvassa, on tämä meidän luonto välillä pysäyttävä! Suomen syksyn alussa tällaiset postaukset on aika vaarallisia…

  • Tinkiminen on kyllä ärsyttävää. Mut joissain paikoissa sitä vaan on tehtävä, jos ei halua maksaa itseään kipeeksi. Silti varmaan maksan ihan liikaa kun en osaa tarpeeksi hyvin tinkiä. Noh, kunhan itse olen siihen hintaan tyytyväinen niin kai se riittää. :-D

 3. Voi miten upean näköistä! Mua harmittaa ihan hirmuisesti, että Lombok (ja Gilit) jäi keväällä näkemättä, kun käväisimme Indonesissa keväällä. Sinne on ehdottomasti mentävä vielä uudestaan, vaikka Balista sain kyllä jo ihan riittämiin varmaan koko eliniäksi :)

 4. Onpa hienot maisemat ja vesiputoukset! Ehdin jo ajatella, että mahtava piilotettu paratiisi (tulivuorenpurkauksista huolimatta…), mutta olihan se ilmeisesti jo löydetty. ^_^

 5. Vaikka kuinka tietää, että tulivuori voi purkautua, niin ei sitä koskaan kyllä ajattele, että se osuisi omalle kohdalle. Ja luojan kiitos, ettei osunut teidänkään kohdalle.
  Tuosta ihanasta vesiputouksesta tulee mieleen Costa Rica, missä (10 vuotta sitten) ratsastettiin vastaavanlaiseen paikkaan. Vesi oli jääkylmää, mutta se tosiaan virkisti hikisen matkan jälkeen. Muistan yrittäneeni uida vesiputousta kohti, mutta pysyin vain paikoillaan vaikka kuinka uin ja uin :D Tuollaisen voima on kyllä valtava.

  • Niinpä, ei sitä koskaan ajattele, että omalle kohdalle osuisi… Toivottavasti ei tulevaisuudessakaan osu.

   Oo, kuulostaa hienolta tuo Costa Rican kokemus!

 6. Upealta näyttää tuo putous! Ja muutenkin, ihanan vehreää. Tuollaiset päiväretket ovat ihan parhaita. Videolle peukku, pitääkin varmistaa, että kanava on seurannassa. :)

 7. Hui. Onneksi ette menneet tai ehtineet vuorille. Hienoja vesiputouksia. Alkaa Tässä maailmanympäri matka kiinnostamaan. Haluaakin tuntuu olevan.

 8. Mielenkiintoinen paikka! Ja olipa kiva video, niistä saa kyllä ihan eri tasolla käsityksen kohteista.

 9. Luonto on kyllä arvaamaton.. erityisesti tuolla Kaakkois-Aasian suunnalla. Itsekin olen joutunut muuttamaan totaalisesti reissusuunnitelmiani valtavien tulvien vuoksi, mutta Luojan kiitos, saavuin pari päivää myöhemmin kuin oli tarkoitus, niin en jäänyt itse niiden vangiksi. Se myös synnyttää kiitollisuutta siitä, miten hyvin itsellä ovat asiat. En ole koskaan käynyt Indonesiassa, vaikka se on monen monta vuotta ollut suunnitelmissa. Haluaisin kyllä ehdottomasti tehdä visiitin sinne Bali-Lombok-akselille, mutta jotenkin joka reissulla tuntuu, että en malta poistua Thaimaasta. Saattaa käydä sama ensi kerralla, kun marras-joulukuuksi lähden Thaikkuihin :D. Lukkoon en ole kuitenkaan lyönyt vielä kaikkia suunnitelmia, että ei sitä ikinä tiedä. Ja hei ihanaa, kun jaksat panostaa videoihin. Itse en tiedä, milloin pääsisin siihen asti :P.

  • Sitä se kyllä on, arvaamaton. Toisaalta eipä sitä Euroopassakaan tiedä, milloin Islannissa päättää taas tulivuori purkautua.

   Ymmärrän hyvin tuon tunteen, että eri kohteita on listalla, mutta silti haluaa siellä yhdessä rakkaassa olla. Mulle se on ollut pitkään Japani, mutta onneksi nykyään saa tehdä sinne työmatkoja, niin voi sitten lomailla muuallakin. :-)

 10. Minäkin katsoin erityisellä mielenkiinnolla videota. Mun mielestä paikoista saa tosiaan ihan eri käsityksen elävän kuvan avulla, ja ihan mahtavaa, että sinä toimit hostina ja kerrot asioista suoraan kameralle. Itselleni ajatus tuntuu todella vieraalta, mutta tekee videosta tosi paljon informatiivisemman ja myös tutustuttaa meidät paremmin sinuun. Eli iso kiitos videosta.

 11. Lombokille lähtisin mielellään uudestaan, se kun jäi meidän reissulla melkein kokonaan näkemättä. Meillähän oli lento Balille pari päivää tuon purkauksen jälkeen, ja pelästyttiin hetkeksi päästäänkö matkaan ollenkaan. Perthin lennot oli peruttu, mutta onneksi Melbournesta lennot kulki. Upeita vesiputouksia! Jotenkin kuvittelin, että Lombokin vesiputouksilla olisi vielä hiljaista, mutta näköjään sinnekin on jo turistit löytäneet. Ei tietysti ihme, kauniita putouksia!

  • Onneksi pääsitte matkaan! Noi vesiputoukset ovat tosiaankin upeita. Mäkin kuvittelin, että siellä olisi hiljaista, mutta kylläpä tietysti noin upee paikka vetää väkeä. :-p

 12. Ihanan vehreää! Etnalle joskus kiipesimme ja vaikka siitä höyryä/savua tulikin, niin ihan sillä kertaa ei mitään sen enempää sitten tapahtunut. Aika jännät maisemat nuo, sikälikin!

  • Tulivuoret ovat kyllä kiinnostavia. Ei sitä koskaan ajattele, että ne purkautuisivat juuri silloin, kun siellä itse on. Vaikka syöksisivätkin savua!

 13. Upeat oli vesiputoukset, mutta tuonne luolaan mua ei saisi millään! Varmasti ollut mahtava päivä.

 14. Lombokhan näyttää upealta. Ei vuosia sitten edes harkittu sitä Balin yhteydessä, jotenkin oli kuva että siellä on kuivaa ja koppuraista. Vaan eipä siltä näytä… Lombok taitaa olla vähän tullut muotiin nyt. :)

 15. Näyttääpä hienolta ja tuo putous ja sen juurella uiminen patikkapäivän päätteeksi kuulostaa kyllä hyvältä!

 16. Mahtavan näköinen putous! Indonesiassa en ole käynyt, mutta ehdottomasti haluaisin. Siellä näyttää olevan hienoja luontokohteita.

 17. Niin ihana lukea näitä sun postauksia ja kattella kuvia <3 Toi putouskuva tuossa alinna on ihan kuin maalaus, ei näytä yhtään todelliselta! Sun juttujen myötä tääkin osa maailmasta alkanut vaikuttaa kiinnostavalta ;)

 18. Toi Tiu Kilip on upea! Musta on tullut Lanttimatkojen videoiden iso fani ;-) Tosi kivasti kerrotto Lombokista. Ja niin kuin videolla todettiin, kotiin on moni kuollut. Parempi siis tutkia maailmaa…

  P.S. Tykkäsin, kun sain konkreettisen käsityksen kuinka kaukana nuo Gilin saaret ovat. Monessa blogissa kun niistä on kirjoiteltu.

 19. Olipa kiva löytää nämä sinun Lombok- ja Gili-jutut ja videot. Suunnitellaan juuri jo ensi talven lomia ja yksi vahva ehdokas on Lombok + Singapore -yhdistelmä. Gileistä löytyy plajon juttuja, mutta Lombokista ei niinkään. Mutta nyt näyttää vahvasti siltä, että sinne me haluamme. Hui, en ollut kuullutkaan, että tulivuori oli syksyllä siellä purkautunut (tai sitten nimi ei silloin sanonut vielä mitään). Tosi kiva video! Toi hämähäkki + pimeys + ahtaus -yhdistelmä panee minut kyllä epäilemään, josko suostuisin tunnelin läpi kulkemaan :O.

  • Lombok oli kyllä hieno – suosittelen! Tykkäsin enemmän kuin Balista. Oli kyllä aika hasardi toi tunneli! Se virtaus oli tosi kova ja tunnelin pohja tosi epätasainen… Mut olipahan kokemus. :-D

Leave a Reply