Lumivalkoinen Kiina – hiihtomaraton Changchunissa

Lumivalkoinen Kiina – hiihtomaraton Changchunissa

posted in: Kiina, matkablogi | 9

Hyvin nukutun yön jälkeen avaan verhot ja katselen talvista maisemaa. Taivas on sininen ja maa lumesta valkea. Aivan kuin olisin kotona Suomessa. Olen kuitenkin herännyt pakkaspäivään Changchunissa, Kiinassa. On tammikuun ensimmäinen vuonna 2015.

Päiväohjelmassa oli lounaan jälkeen tutustumista Kiinan hiihtomaratonin lähtöalueeseen ja suksien testausta ladulla. Puistoalue, jossa hiihtomaraton hiihdettäisiin, sijaitsi lyhyen linja-automatkan päässä hotelliltamme. Siispä sukset matkaan ja kohti latuja!

Lajina hiihto on Kiinassa verrattain uusi harrastus. Monet paikallisetkin olivat tulleet kokeilemaan suksien luistavuutta, mutta pyllähdyksiä nähtiin enemmän kuin pystyssä pysyviä hiihtäjiä. Meidän eksoottinen hiihtäjäjoukkomme aiheutti ihastusta ja kiinnostusta paikallisten keskuudessa. Me ihastelimme upeaa lähtöaluetta ja sen massiivisia lumiveistoksia. Kyllä näissä maisemissa kelpaisi hiihtää!

Vasaloppet China 2015

Seuraavana päivänä oli tosi kyseessä. Mittarin lukemat näyttivät -21 astetta pakkasta ja aurinko paistoi kirkkaalta taivaalta. Changchunin Sheraton-hotelli toimi virallisena kilpailukeskuksena, ja suurin osa ulkomaalaisista hiihtäjistä majoittui hotellissa. Aamulla hotellin edestä lähti linja-autokuljetus lähtöalueelle, jossa olisi vielä mahdollista vaihtaa vaatteita ja huoltaa välineitään sekä odotella lähtöä lämmitetyissä teltoissa.

Itse olin paikalla huoltojoukkojen ominaisuudessa ja kiertelin lähtöaluetta sillä välin, kun hiihtäjät valmistautuivat lähtöön. Alueelle oli rakennettu kymmeniä upeita ja valtavan kokoisia lumiveistoksia. Vaikka kyseessä oli perjantai, oli paikallisia liikkeellä sankoin joukoin, sillä meneillään oli vielä uuden vuoden vapaat, joita vietetään 1.-3. päivä tammikuuta. Kiinalaista mediaa oli myös jonkin verran paikalla. Pääsin itsekin haastateltavaksi telkkariin ja kymmenet paikalliset halusivat ottaa kanssani selfie-kuvia. Ilmeisesti vaaleaihoinen ja punahiuksinen skandinaavi on näillä korkeuksilla harvinaisuus.

Ennen lähtölaukausta järjestettiin alueella avajaisseremonia, jossa puheiden lisäksi näimme hienoja esityksiä aina kiinalaisista lohikäärmeistä cheerleadereihin saakka.

Lähdön hetkellä

Pam! Noin 500 hiihtäjää lähti liikkeelle yhtenä massalähtönä. Valittavana oli 50km tai 25km hiihto. Täydet 50 kilometriä hiihtävät tulisivat hiihtämään kaksi kierrosta ja puolet hiihtävät yhden. Pian massalähdön jälkeen lähti liikkeelle myös opiskelijoista koostuva joukko, jotka hiihtäisivät vain parisataa metriä. Voi sitä pyllähdysten määrää…

Lumiveistoksia ihailemassa

Sillä välin kun hiihtäjät kiersivät ensimmäistä kierrostaan, oli aikaa tutustua alueen lumiveistoksiin. Edellisenä vuonna osallistuin vastaavalle matkalle pohjoisen Japanin Sapporossa, jossa oli myös meneillään lumifestivaali upeine veistoksineen. Kiina vei kuitenkin pisteet kotiin vieläkin massiivisimmilla teoksillaan.

Palkintoseremonia

Illalla hotellilla järjestettiin palkintoseremonia. Yllätyksekseni naisten sarjan palkintopallilla seisoi kolme kiinalaista. Osataan täällä sittenkin hiihtää! Miesten sarjan voitti kuitenkin ruotsalainen. Osataan sitä pohjolassakin.

Lasten kahden kilometrin sarjassa meidän ryhmämme pojat tulivat ensimmäiseksi ja toiseksi. Mitaleja tuli siis Suomeenkin!

Ohjelmassa oli jälleen puheita, akrobatiaa, lauluja ja hiihdon aikana kuvattuja videoita. Ja tietysti herkkubuffet. Ihan huikeeta aterioida samalla ja seurata toinen toistaan hienompia esityksiä. Täällä taitavia esiintyjiä todellakin riittää.

Hiihdon täyteinen reissu Changchunissa oli tullut päätökseensä. Ehdimme viettää kaupungissa vain kaksi kokonaista vuorokautta ja yhden illan, joten nähtävyyksille ei jäänyt aikaa. Edessä olisi kuitenkin vielä neljä päivää Pekingissä, jonne matkustaisimme seuraavana aamuna junalla.

Matka siis vielä jatkui. Junailusta lisää seuraavalla kerralla.

 

Seuraa myös YouTubessaInstagramissa ja TikTokissa

9 Responses

 1. En voi lakata ihmettelemästä noita lumiveistoksia! Onhan meillä toki myös Kemin lumilinna ja Levillä joku (kiinalaisten rakentama) pieni veistosmaailma, mutta ei mitään tuollaista. Ja on meillä kuitenkin paljon osaamista ja eritoten sitä lunta. Ihan mieletöntä. Ja nuo pitää vielä jokaikinen vuosi rakentaa uudelleen. Huh huh :D

  Nostan hattua kaikille jotka viitsii hiihtää noin kylmässä ilmassa, mun pakkasraja taitaa olla korkeintaan -12 :p

  • Sanoppa muuta! Kyllä ne tuolla vaan osaavat! Ihan jäätävät määrät pitänyt jostain tuota lunta roudata, että on saanut noin isot veistokset tehtyä.

   Joinakin vuosina on tuolla hiihtomaratonin aikaan pakkanen ollut -35… Siihen verrattuna ihan lepposa keli hiihtää! :-D

 2. Aivan mahtavia lumiveistoksia! Noi oliskin mahtava nähdä joskus livenä :)

 3. Oli kyllä upeita lumiveistoksia, kuten muutkin ovat sanoneet :)! Hieno meininki teillä näytti olevan. Saako muuten kysyä, millainen yleiskuva sinulle tuli kiinalaisista tuolla matkalla? Japanissahan kiinalaisia haukutaan röyhkeiksi öykkäreiksi (kuten itsekin saimme huomata, mistä tämä johtuu), mutta onko se totta vain rajan toisella puolella vai myös Kiinassa asti? Tämä on vähän samanlainen asetelma kuin se, että rajan tälle puolelle tulevat venäläiset ovat usein todella ylimielisiä, mutta Venäjän puolelta löytyy vaikka kuinka sydämellistä kansaa.

  • Mulla jäi kaikenkaikkiaan positiivinen kuva kiinalaisista. Vaikka yhteistä kieltä ei ollut, yrittivät he parhaansa mukaan auttaa. Toki suurin osa paikallisista joiden kanssa tuli kommunikoitua, olivat asiakaspalvelutehtävissä.

   Yks mikä ärsytti oli Pekingissä nähtävyyksien ympärillä pyörivät krääsän myyjät. Niitä oli varsinkin Kielletyn kaupungin ulkopuolella valtavasti ja he olivat hyvinkin aggressiivisia. Paljon oli myös kaikenlaista feikkiä myynnissä, mikä myytiin kuitenkin aitona ja tästä syystä matkamuistomyyjistä jäi epärehellinen kuva.

   Kiinalaiset, korealaiset ja japanilaiset ovat kansana hyvinkin erilaisia. Esimerkiksi Koreassa ihmiset tuntuvat röyhkeämmiltä kuin Japanissa, mutta todellisuudessa se johtuu siitä, että siellä sanotaan asiat suoraan. Japanissa kierrellään ja kaarrellaan ja kohteliaisuus menee toisinaan teennäisyyden puolelle.

  • Kiitos vastauksesta :). Tottahan se on, että kaikki nuo kansat ovat täysin erilaisia, vaikka oma kokemukseni heistä onkin melko rajoittunut. Hyvä kuitenkin hieman tietää, mitä on odotettavissa, kun joskus Kiinaan eksyy :).

 4. Vautsi mitä kuvia! Näyttää upeelle, ja itseäkin kuumottais päästä Kiinaan junalla reissailemaan, juuri noihin “ei niin tunnettuihin” kolkkiin. Näitä juttuja on sairaan kiva lukea kun kirjoitat niin elävästi ja pääsen messiin siihen paikkaan täysillä! :)

Leave a Reply