Lähes sadan metrin korkeudesta laskeva vesiputous, täydellisen muotoinen tulivuori, kraaterijärvi ja neljäsataa vuotias seetripuumetsä. Jos nämä eivät innoita vierailemaan Nikkōssa, niin miten olisi 1600-luvulla vaikuttaneen shōgunin mausoleumi ja sitä ympäröivä upean koristeltu pyhäkköalue seetripuumetsän siimeksessä?
Nikkō sijaitsee noin 150 kilometriä Tokiosta pohjoiseen ja se on tunnettu erityisesti Tōshōgū-pyhäköstä, jonka alueella on haudattuna samuraipäällikkö Tokugawa Ieyasu. Tokugawa perusti Japania 250 vuoden ajan hallineen Tokugawa-shōgunaatin 1600-luvun alussa. Upeampaa paikkaa viimeiselle leposijalle saa hakea. 13 000 valtavaa seetripuuta ympäröi hautaa. Shōgunia palvellut lääninherra lahjoitti pyhäkölle Tokugawan kuoleman jälkeen 200 000 seetripuun siementä, joiden istuttamiseen kului 20 vuotta.
Matkamme Nikkoon alkoi kuitenkin Nantai-tulivuoren juurelta, Kegon-vesiputoukselta.
Kegon-vesiputous on listattu yhdeksi Japanin kolmesta kauneimmasta vesiputouksesta. Upea se todellakin on. Vesiputous laskee 97 metrin korkeudesta rotkon pohjalle. Putous on osa läheisestä kraaterijärvestä laskevaa jokea.
Chūzenji-kraaterijärvi on muodostunut viereisen Nantai-tulivuoden purkauduttua noin 20 000 vuotta sitten. Kegon-vesiputous on ainut ulospääsytie järvestä pois virtaavalle vedelle. Ilman tulivuorta ei olisi järveä, ilman järveä ei olisi vesiputousta.
Kahteen ja puoleen kilometriin kohoava täydellisen muotoinen Nantai (jpn. 男体) tarkoittaa suomeksi käännettynä miehen vartaloa. Nantai on pyhä vuori, jonka päällä sijaitsi arkeologisten löytöjen mukaan jo yli 2 000 vuotta sitten ensimmäinen pyhäkkö. Pyhäkköjä rakennettiin tuolloin vuorten päälle, eli purojen alkupisteeseen, sillä purot toivat riisipelloille vettä ja alueelle elämää. Nimensä vuori on saanut muodostaan, joka muistuttaa esihistoriallisia japanilaisia fallossymboleita.
Tie vei seuraavaksi kohti seetrimetsää ja Tōshōgū-pyhäkköä. 400 vuotta vanhat seetripuut ovat ylväitä ja ylhäällä vuorilla on ihanan raikasta. Keväisin tosin seetrit levittävät ympäristöönsä paljon siitepölyä, jolle monet ovat allegisia. Syksyisin alueella saa hengittää.
1600-luvulla rakennettu pyhäkköalue on upea. Japanissa näkee harvoin yhtä koristeellisia pyhäkköjä ja itselleni alue tuo mieleen monet Taiwanin temppelialueet. Vaikka kyseessä on shintolainen pyhäkkö, näkee alueella paljon elementtejä myös buddhalaisuudesta. Esimerkiksi yllä näkyvä viisikerroksinen pagoda kuuluu buddhalaisuuteen. Ennen Meiji-restauraatiota oli yleistä yhdistää buddhalaisia ja shintolaisia elementtejä pyhälle maaperälle.
Alueelta löytyy noin tusina erilaista pyhäkkö- ja temppelirakennusta, joista henkilökohtaisesti vaikuttavin pitää sisällään kattoon maalatun upean lohikäärmemaalauksen. Vaikka maalaus itsessään upea onkin, vielä upeampi on temppelissä käytetty rakennustekniikka. Kun käsiään lyö yhteen missä tahansa päin huonetta, ei kuulu kaikua. Kun kätensä kuitenkin lyö yhteen suoraan lohikäärmemaalauksen silmien alla, on kaiku uskomaton. Sanotaan, että ääni kuulostaa siltä, kun lohikäärme itkisi. Siltä se todellakin kuulostaa.
Tällä hetkellä pyhäkköalueen tunnettu ja koristeellinen portti on restauroitavana ja sen arvioidaan valmistuvan vuonna 2019. Alue on silti nykyiselläänkin vierailemisen arvoinen ja varsinkin Japanin historiasta kiinnostuneille must-kohde.
Seuraa matkaa Instagramissa, Facebookissa ja YouTubessa.
6 Responses
Maarit Johanna
Ihmeellinen kaiku! Miten sellaista voi edes rakentaa. Mulle aina on Japani ollut jotenkin mielessä pelkkää suurkaupunkia. Tämä ei jotenkin minun päässä taivu sinne että vieressä voisi olla Tokio. Niin erämaa-fiilis näissä kuvissa! Onko muuten tällaisissa kohteissa paljon turisteja?
Lotta Watia | Unagidon
Joo se kaiku oli tosi jännä! Kaikkee ne osaa!
Täällä on yleensä keväisin kirsikankukka-aikaan paljon turisteja – tosin niin on jokaisella nähtävyydellä Japanissa. Tällä kertaa ihmisiä oli liikkellä jonkin verran, mutta ei mitenkään ruuhkaksi asti. Japanista löytyy kyllä myös paljon luontokohteita, joissa saa ihan keskenään olla. :-)
Ado
Upealta näyttää! Toi vesiputous on niiiin komea. Kuulostaa muutenkin mielenkiintoiselta paikalta, en muista että oltaisiin noin koristeellisia pyhäkköjä Japanissa nähty. Tuonne voisi kyllä seuraavalla Japanin reissulla suunnata :)
Lotta Watia | Unagidon
Japanissa on niin paljon upeita paikkoja, että kaikissa ei yhdellä reissulla (tai edes yhdessä elämässä…) ehdi millään käydä. Siksi sinne on aina palattava uudelleen… :-)
Jerry / Pako Arjesta
Aivan mielettömän näköistä :)! Tuolla on ehdottomasti käytävä jollain reissulla. Hyvä kuitenkin tietää tuo siitepölypuoli, sillä kevät ei taida kuulostaa itselleni otollisimmalta ajalta vierailla tuolla. En ole kuullut tuosta kaiku-jutusta, mutta haluan kokea sen itsekin joskus, jotta todella tiedän, miltä se kuulostaa :D. Rakastan japanilaisia puutarhoja, puistoja, pyhättöjä ja historiallisia paikkoja, joten tuo taitaakin sopia minulle :).
Lotta Watia | Unagidon
Nikko on oikein positiivinen kohde! Keväisin siitepölyn lisäksi tuolla on myös todella paljon väkeä liikenteessä, joten syksy toimii paremmin. Kesä toiminee myös, koska tää on vähän korkeemmalla, niin ei ole niin älyttömän kuuma kuin vaikka Tokiossa. :-p