Nostalginen Osaka – miksi valitsen Tokion sijasta Osakan

Nostalginen Osaka – miksi valitsen Tokion sijasta Osakan

posted in: Japani | 48

Osaka oli ensimmäinen kosketukseni Japaniin noin 11 vuotta sitten. Ostimme kahden viikon varoitusajalla ystäväni kanssa halvat lentoliput Finnairilta suoraan Osakaan. Maksettiin lipuista muistaakseni 499 euroa menopaluulta, joka tuolloin oli ihan ennennäkemättömän kova tarjous. Seuraavana vuonna tosin tuli vieläkin kovempi tarjous – 399 euroa Tokioon, joka sekin tuli tietysty hyödynnettyä. Opiskelijaystävällisiä tarjouksia sateli.

Tuo kyseinen matka oli myös ensimmäinen matkani Euroopan ulkopuolelle. Matka tuntui todella pitkältä. Lentokoneessa ei ollut tuolloin omia viihdejärjestelmiä, vaan olimme katosta roikkuvien pikkuruuiduilta nähtävien leffojen varassa. Toisaalta taas ruokatarjoilu oli laadukkaampaa ja turistiluokassakin saatiin ennen ruokailua ihan oikeat lämmitetyt pyyhkeet niiden kertakäyttöisten sijaan.

Sitten me saavuttin sinne Osakaan. Valittiin vahingossa kalliimpi juna kentältä kaupunkiin ja jouduttiin maksamaan istumapaikasta viisi euroa ylimääräistä. Siellä junassa ei ollut ketään muita. Oltiin valittu edullinen 20 euron bisneshotelli vähän summanmutikassa tietämättä Osakasta mitään. Oltiin asemalla vähän hukassa, mutta sieltä tuli sitten vanhempi herra sakekuppi kädessään meitä opastamaan oikeaan suuntaan. Kadun varrella oli valtavasti kodittomien hökkeleitä. Joka puolella oli harmaata ja ränsistynyttä. Missä ovat ne animesta tutut värikkäät neonvalot ja japanilaiset puutarhat?

Alkushokista selvittyämme nekin onneksi Osakasta ja sen välittömästä läheisyydestä, Kiotosta, löytyivät.

miksi valitsen Tokion sijasta Osakan miksi valitsen Tokion sijasta Osakan

Ehkä tuon ensimmäisen Japanin reissun nostalgisuuden vuoksi mulla on valtava rakkaus Osakaa kohtaan. Aluksi kaupunki tuntui harmaalta, mutta lopulta se oli kuitenkin täynnä elämää, ystävällisiä ihmisiä, kauniita maisemia ja herkullista ruokaa. Osakaa ei turhaan kutsuta Japanin keittiöksi.

Osakalaiset puhuvat rennolla ja vähän hassunkuuloisella murteella. Monet koomikot tulevatkin Osakasta – tai vaikka eivät tulisikaan, saattavat he käyttää Osakan murretta ja esittää olevansa Osakasta, jolloin mikä tahansa mitä he sanovat, on hauskaa. Osakalaiset ovat myös todellisia bisnesmiehiä. Osakassa on ollut aina vahva kaupankäynnin kulttuuri, sillä monet ulkomailta tulleet uudet tuotteet on tuotu Japaniin nimenomaan tämän satamakaupungin kautta. Osakalainen kysyykin perinteisesti kuulumisia sanomalla mokkarimakka? – Kuinkas bisnekset sujuvat? Johon vastataan bochibochi denna – niin ja näin.

Ja se ruoka. Ruoka on osakalaiselle – kuten myös allekirjoittaneelle – erittäin tärkeää. Mun japanilainen lempiruokani tulee Osakasta. Se on takoyaki, eli mustekalataikinapallerot. Niitäkin on tarjolla niin montaa eri laatua, mutta suosikkini löytyy Sennichimae-kadun eteläpäästä Osakan Nambassa. Siitä kerroin joulukalenterissakin, joten jos takoyaki ei ole vielä tuttu, katso seuraava video.

 

Osakan historia vie huomattavasti pidemmälle kuin Tokion ja jopa pidemmälle kuin Kioton tai Naran. Jo 600-luvulla keisari Kōtoku rakennutti palatsinsa Osakaan, jota kutsuttiin tuolloin nimellä Naniwa. Osaka oli siis hetken aikaa Japanin pääkaupunki – ennen Naraa ja Kiotoa. Löydöt viittaavat siihen, että Osakan alueella on mahdollisesti ollut asutusta jo noin 400-500 ennen ajanlaskun alkua.

Eikä ollut kaukana, että Tokion sijasta Japania olisi myöhemminkin hallittu Osakasta käsin. 1500-luvun lopulla Osakassa nousi valtaan poliittinen suurmies nimeltään Toyotomi Hideyoshi, joka halusi poistaa läänijärjestelmän ja yhdistää feodaalisen Japanin, jota hallittaisiin Osakasta käsin. Toisin kuitenkin kävi ja Edossa, nykyisessä Tokiossa, valtaan noussut Tokugawa-shogunaatti piti huolen siitä, että läänijärjestelmä Japanissa säilyi aina 1800-luvun loppupuolelle saakka.

Toyotomi Hideyoshi ehti kuitenkin rakennuttaa Osakaan kauniin linnan, joka on kylläkin ehtinyt tuhoutua jo aivan liian monta kertaa. Nykyiseen loistoonsa linna on kunnostettu 90-luvulla ja se pitää sisällään hienon samurai-näyttelyn. Linnan päältä avautuu myös upea näköala yli Osakan.

miksi valitsen Tokion sijasta Osakanmiksi valitsen Tokion sijasta Osakan

Jos aikaisemmin kerroin Osakan olevan Japanin keittiö, niin Osakan kaupunginosa Namba on sitten Osakan keittiö. Jo pelkkä ajatus illasta Nambassa saa veden kielelle. Aivan ihanaa katuruokaa ja herkullisia ravintoloita. Parin viime vuoden aikana kiinalaiset turistit ovat löytäneet Namban oiken todenteolla ja moneen tunnettuun ravintolaan on sen vuoksi aivan valtavat jonot jatkuvasti. Suosittelenkin vierailemaan Namban pienemmillä kujilla, joista löytää mainioita helmiä ilman tuntien jonotusta.

miksi valitsen Tokion sijasta Osakan miksi valitsen Tokion sijasta Osakan

Finnair lentää Helsingistä suoraan Osakaan. Kannattaa siis harkita, lentäisikö Tokion sijasta kuitenkin Osakaan – tai vaikka ensin Helsingistä Osakaan ja reissun päätteeksi Tokiosta Helsinkiin. Budjettimatkailijan kannattaa pitää mielessä, että majoitus Osakassa on yleensä edullisempaa kuin Tokiossa. Osakaan lentämisessä on sekin hyvä puoli, että ihana Kioto ja historiallinen Nara ovat aivan vieressä, kun taas Tokiosta näihin kohteisiin on matkaa lähes 600 kilometriä.

Tässä vielä Osaka videolla. Ensi viikolla onkin luvassa historiallinen Nara.

Voisitko valita Tokion sijasta Osakan?

Seuraa matkaa Instagramissa, Facebookissa ja YouTubessa.
Joko osallistuit suureen KitKat-arvontaan?

48 Responses

 1. “Paras takojaki tähän asti” -ja ensimmäinen, tuli heti mieleen! Kun olin Perussa ja söin rottaa, tarjoilija kysyi, miltä maistui ja minä sanoin, että paras rotta tähänastisista.
  Mitähän japanilainen komiikka oikein on. Olen suuri huumorin ystävä. Luonnollisestikin minä olen vaatimaton, vitsini ovat tehty sellaisiksi, ettei kukaan naura niille silloin, kun minä ne kerron, ne aukeavat kuulijalle vasta monen päivän kuluttua jolloin hän ei enää voi kehua minulle vasten kasvoja minun huumorintajuani.
  Arvostan vallihautaa, koska sorsat. Sorsat ovat yleensä parasta joka paikassa.
  Olisipa nuorempi ja nätimpi, niin voisi pokaussillalta hankkia itselleen oman oppaan Osakaan.

  • Heh, Antti oli kyllä maistanut takoyakia aiemminkin! :-) Toi on ihan paras takoyakimesta, niissä on eroja! Japanilainen komiikka on vähän erikoista. Joskus naurattaa, joskus vaan ihmetyttää ja saa pudistelemaan päätä.

 2. Entäpä jos pitäisi valita Osakan ja Kioton välillä, kumman valitsisit? ? Itse ihastuin Kiotoon kovasti – mutta toisaalta en Osakassa edes käynyt. Voiko niitä edes verrata, ovatko liian erilaisia?

  • Kyllä valitsisin Kioton, Kioto on ihan paras. <3 Ovat hyvinkin erilaisia kaupunkeja, joten ei silleen voi verrata, mutta Kiotossa on se oma tunnelmallinen fiiliksensä, johon ei ole voittanutta. Ovat onneksi molemmat niin vierekkäin, että pääsee molemmissa käymään, jos toisessa majoittuu. Takoyakin takia tekee reissun Osakaan Kiotosta any day! 8D

 3. Jälleen kerran kiehtova kirjoitus! En malta odottaa, että pääsisin Japaniin – pidän (jälleen kerran! toistan jo itseäni…) Osakan ainakin ruokapuolen suhteen mielessä. Hyviä matkoja alkaneeseen vuoteen! ^_^

 4. Kiitos kun olet jakanut niin paljon Japani-tietoutta ja kuvia, ollut ihana seurata. Tosi hyviä neuvoja taas, ja kyllä, voisin lähteä Osakaan!

 5. Sinulla on hyvää tietoa Japanista ja Osakasta. Oma suosikkini on Nara, idyllinen paikka.

 6. Japanilainen ruoka on mulle käytännössä sushia, joten ihan siinäkin mielessä sinne olisi äärimmäisen mielenkiintoista päästä. Siis laajentamaan vähän tätä omaa kattausta. Tämän perusteella valitsisin kohteeksi varmasti Tokion sijaan Osakan! Katuruoka on parasta!

 7. Me jouduttiin valitettavasti jättämään Osaka Japanin matkallamme väliin. Ei vaan kertakaikkiaan kerennyt joka paikkaan. Täytynee siis vielä joskus palata takaisin. :) Ne mustekalapallerot tuli kyllä maistettua vaikka mieheni kovasti vastusteli. Mies ei tykännyt, ja minä en oikein osannut päättää, että onko ne hyviä vai ei. Kokeilu jäi siis yhteen kertaan vaikka yleisesti ruoka Japanissa oli kyllä ihan mahtavaa.

 8. En oo koskaan käynyt Japanissa, niin haluaisin varmaan nähdä koko maan samalla kertaa jos sinne asti tulisi lähdettyä. :D Tämän postauksen perusteella Osaka voisi olla hyvä kohde, kun en mä oikein tiedä onko se Tokio niin erityinen muihin sikäläisiin kaupunkeihin verrattuna.

  • Kyllä mä liputan Osaka-Kioto-Nara-akselia, jos pitäisi valita. Monet tosin reissaavat Tokio-Osaka-Kioto-Nara ja siitä mahdollisesti eteenpäin esim. Hiroshimaan, jos vaan aikaa ja rahaa riittää. :-)

 9. Munkin ensimmäinen (ja tähän mennessä ainoa – asia joka vaatii pikaista korjausta) Japanin reissu suuntautui Osakaan ja juuri edullisten lentojen takia. Matkasta on pian 9 vuotta, itselleni ei jäänyt mieleen koneen viihdejärjestelmä, hauska yksityiskohta ;) Mutta Osaka (sekä myös Kobe ja Kioto, joissa kävimme) oli kyllä hyvä valinta! Ensi kerralla sitten Tokioon…

 10. En voi sanoa kumman valitsisin. Olisin onnellinen jos nyt Kiotoonkin pääsisi kirsikan kukkien aikaan. Olet saanut aikaan Japani kuumeen näillä jutuillasi.

 11. Kyllä ne viihdejärjestelmät on pitkien lentojen pelastus! Eihän niitä aikaisemmin osannut kaivata, mutta en edes muista miten joskus 2000-luvun alussa Brasilian-matkalla sain lennoilla aikani kulumaan – etenkin kun paluumatkalla oli vielä vikan rivin paikat, joiden selkänojia ei saanut kallistettua!
  Voi että, mitenkähän sitä sitten joskus jos Japaniin pääsen, osaan valita ne paikat, missä käydä. Kaikki kun kuulostaa niin mielenkiintoisilta! Pitäisi olla sellainen taulukko, missä on kaupunkinen plussat ja miinukset, mikä niille on ominaista ja millaisille matkailijoille ne sopii :D

 12. Varsin kattava tietopaketti Osakasta. Tekstistä on havaittavissa sinun lämpimät tunteesi kaupunkia ja yleensäkin Japania kohtaan. :)

 13. Luulin nähneeni Perussa isoja kiviä, mutta Osakan murikat vie voiton jopa niistä. Osakan sijainti Kiotoon nähden on houkutteleva, mutta haluaisin Tokionkin joskus nähdä. Vaikea on valita kahdesta hyvästä :)

  • Jos aikaa ja rahaa on, niin ehtiihän ne molemmat samallakin reissulla. :-) Luotijunat kulkee vauhdilla, mutta eivät ole kovin edullisia.

 14. Tosi monesti oon kuullut, ettei Osaka ole Japanin helmiä, ja että lyhyemmällä reissulla sen voi vaikka skipata. Mutta nyt kuulostaa kyllä siltä, että ehkä se sittenkin on visiitin väärti! Hyvä ruoka houkuttelee aina. Takoyaki -pallerot on parhaita!!!

 15. Poikkesimme maailmanympärimatkallamme myös Osakassa, mutta kaupunki jäi vähälle, kun halusimme ehdottomasti nähdä Hiroshiman ja käytimme toisen päivistämme siihen, että aikaisin aamulla hyppäsimme junaan ja matkustimme Hiroshimaan, josta palasimme vasta myöhään illalla. Juna- ja metroasemat olivat kyllä ISOJA – onneksi hotellin kortissa luki exitin numero (suuruusluokkaa 40), muuten emme varmaan olisi ikinä löytäneet sitä palatessamme!

 16. Nämä sun Japani-jutut on siinä mielessä pelottavia, että mun päässä ehti käydä jo ajatus “eli lennot Osakaan jos sieltä pääsee helposti Kiotoon…” Sitten vasta tuli se HETKINEN, ei kai tässä nyt minnekään Japaniin olla menossa! Matkamessutkin vielä tulossa, uskaltaakohan siellä Japanin osastolla käydäkään… Mielenkiintoisen näköistä ja ruokahan on aina erittäin hyvä syy matkaan!

 17. Täytyypä muistaa Osaka. Olen käynyt Japanissa vain kerran, ja olimme siellä reilun viikon, ja sehän ei siihen maahan riitä millään. Jäi Osaka ja paljon muuta näkemättä.

 18. Tosi hyviä kuvia taas kerran! Voisin hyvin valita seuraavaksi Osakan, kun olen jo Tokiossa ollut. Sinne tekee myös mieli uudestaan, mutta kyllä näillä suosituksilla Osaka saa olla kohteena ennen Tokiota :-)

 19. En ole vielä koskaan päässyt käymään Japanissa, mutta ehdottomasti pitää Osakaan suunnata, kun sinne vihdoin pääsen :) Ihania kuvia!

 20. Tässähän ihan innostuu Japanista, vaikka ei ehkä sinne olisi kuvitellut koskaan päätyvänsä, näiden juttujen ja videoiden jälkeen en olisi enää niin varma. :)

 21. Olen saanut miehen Japani-kuumeen heräilemään ja yksi kiitos siitä on nämä sun postaukset, Lotta. Kiitos! Perheen Japanin-reissu on alkanut muhimaan ja yleensä se tarkoittaa myös hiljalleen alkavaa lentojen pläräystä. :)

 22. Kun Tokio on kerran jo nähty, niin ehdottomasti tekisin juuri kuten ehdotit, eli lentäisin jonnekin muualle, vaikka sitten Osakaan ja palaisin Tokion kautta. Edelleen meillä on ajatus myös siitä, että ajaisimme itse autolla Japanissa. Toisaalta, juna taitaa siellä olla kyllä hyvin varteenotettava liikkumismuoto.

  • Juna on tosiaan Japanissa se paras vaihtoehto, välimatkat kun ovat pitkiä ja ruuhkat aivan älyttömiä. Esim. Tokiosta Osakaan en lähtisi autolla ajamaan. Etelässä Kyushun saarella tai Okinawalla tosin autokin on varmasti varteenotettava vaihtoehto. Tai Hokkaidolla, kun ei ole niin älyttömät ruuhkat.

 23. Kyllä Tokio edelleen houkuttelee eniten, kun ei ole Japanissa koskaan käynyt. Kai se on vain se mielikuva. Mutta noin muuten juurikin Osaka ja Kioto kuulostavat hyviltä vaihtoehdoilta. Ja kiinalaiset jälleen kerran aiheuttamassa ryysistä… :D

 24. sun juttuja on niin ilo lukea, kun kaikesta käy ilmi, kuinka paljon tietoa sulla aiheesta on -samoin kuin se rakkaus kohdetta kohtaan <3

Leave a Reply