Viiniä, olutta ja UNESCO:n kohteita – mitä tehdä Bremenissä?

Viiniä, olutta ja UNESCO:n kohteita – mitä tehdä Bremenissä?

posted in: Saksa | 24

Vietimme kolme päivää ja neljä yötä keväisessä Bremenissä. Tai oikeastaan jopa kesäisessä. Viime viikolla aurinko paistoi pilvettömältä taivaalta ja lämpötilat nousivat lähelle kolmeakymppiä. Vain pari päivää aiemmin Tampereella oli tullut lunta, joten kesäfiilis maistui erinomaiselta.

Saksa ei vielä pari kuukautta sitten kuulunut kevään ohjelmaamme, kunnes Antti bongasi lennot Bremeniin suoraan Tampereelta. Menopaluu vain reilut neljäkymppiä per naama. Eihän tätä nyt voisi olla käyttämättä! Ryanair lentää Bremeniin Tampereen Pirkkalasta kaksi kertaa viikossa; maanantaisin ja perjantaisin.

Mitä Bremenissä sitten kannattaa tehdä ja nähdä sekä varsinkin syödä ja juoda? No ainakin nämä.

Ostertor – alue, jossa näet oikeaa Bremeniä

Mitä tehdä Bremenissä

Valitsimme AirBnB-asuntomme vähän sattumanvaraisesti hieman kauempaa kaupungin keskustasta. Ajattelin kartan perusteella, että se on vähän sivussa, mutta mitä vielä. Ostertor on täynnä elämää! Ostertor tarkoittaa kirjaimellisesti itäistä porttia ja alue sijaitseekin Bremenin keskustasta itään. Sinne pääsee kuitenkin nopeasti kävellen, pyörällä tai raitiovaunulla.

Ostertor on täynnä elämää. Baareja, ravintoloita, kahviloita ja pieniä putiikkeja. Istuimme paikallisen baarin ikkunalla ja ihailimme kaupungin yöelämän keskittymää. Ihmisiä oli liikkeellä todella paljon. Baarin omistaja kertoi, että tämä alue on sitä oikeaa Bremeniä. Tämä on se alue, jossa tapahtuu.

Ostertorissa katuelämä kukoistaa. Ostertor on Bremenin Kallio tai De Pijp.

Union Brauerei Bremen – paikallinen pienpanimoravintola

Mitä tehdä Bremenissä

Bremeniläinen olutperinne on ollut olemassa pitkään. Bremenissä on pantu olutta jo 1100-luvulla ja tänäkin päivänä paikallinen Beck’s-olut tunnetaan maailmanlaajuisesti. Bremeniläinen pienpanimokulttuurikin on yhä voimissaan. Union Brauerei Bremen -panimo on perustettu jo vuonna 1907, mutta sen toiminta lopetettiin vuonna 1968. Panimotoiminta käynnistettiin kuitenkin uudelleen pari vuotta sitten. Onneksi näin! Union Brauerei Bremenin panimoravintola ei ihan keskusta-alueella sijaitse, mutta sinne pääsee kätevästi raitiovaunulla keskustasta (tai kävellen n. 40 minuutissa, kuten me teimme).

Union Brauerei Bremenissä pääsee maistelemaan panimon omia tuotteita, mutta tarjolla on myös muiden saksalaisten pienpanimoiden oluita ja erikoisia olutsekoituksia, kuten kurkun tai greipin makuinen olut. Maistelulautasen saa kohtuulliseen 6,90 euron hintaan ja pyytämällä valmiiksi mietittyyn maistelulautaseen saa mukaan myös omia mielenkiinnonkohteita.

Mitä tehdä Bremenissä

Oluen lisäksi pienpanimoravintola tarjoaa loistavaa ruokaa. Ruokalista oli vierailumme aikaan tarjolla ainoastaan saksaksi, mutta vähäisellä saksan kielen taidolla, Google-kääntäjän ja ystävällisen henkilökunnan avulla löysimme sieltä suosikkimme. Voin kertoa, että kasvisruokailijankaan ei tarvitse pettyä. Suosittelen valitsemaan annoksen, jossa rucolapainotteiselta salaattipediltä löytyy friteerattua juustoa, punajuurta ja hilloketta. Aijai! Niin hyvää. Myös paikan ranskalaiset perunat ovat erinomaisia ja sopivat oluiden kylkeen pieneen naposteluun mainiosti.

Union Brauerei Bremen sijaitsee osoitteessa Theodorstraße 12.

Kaffeemühle (Mühle Am Wall) – tuulimyllykahvila

Mitä tehdä Bremenissä

Olenko siirtynyt yhtäkkiä Hollantiin? Bremenin historiallisen keskustan pohjoispuolelta löytyy viihtyisä puistoalue, jossa sijaitsee Mühle Am Wall -tuulimylly ja Kaffeemühle-kahvila/ravintola. Todella söpö tuulimylly tarjoaa kohtuuhintaista lounasta, kahvilapalveluita ja à la carte -listan. Me nautiskelimme jätskiä, proseccoa ja olutta. Yhteensä maksoimme siitä lystistä noin kymmenen euroa, joka sijainnin huomioon ottaen oli oikein hyvä diili. Jos haluaa vieläkin edullisemmalla päästä, voi tuulimyllyn edustalla nurmialueella käydä vaikka piknikillä, jota monet paikalliset näyttivät tekevän.

Raatihuone ja Roland-patsas – UNESCO-kohteet

Mitä tehdä Bremenissä

Bremenissä sijaitsee jopa kaksi UNESCO:n maailmanperintökohdetta ja ne molemmat on helppo bongata yhdellä iskulla. Molemmat kohteet sijaitsevat Bremenin keskustassa Marktplatz-aukiolla ja niitä ei voi olla huomaamatta. Bremenin raatihuone on massiivinen ja todella upea, jo 1400-luvulla rakennettu kokonaisuus. Sen edessä seisova Roland-patsas on Bremenin suojelija, joka sekin on peräisin samalta aikakaudelta. Sanotaan, että niin kauan kuin Roland suojelee kaupunkia, pysyy Bremen vapaana ja itsenäisenä. Legendan mukaan toinen Roland-patsas olisi turvassa Raatihuoneessa, jotta nykyinen patsas voitaisiin nopeasti tarpeen vaatiessa korvata.

Raatihuoneen alakerrassa on myös viinikellari ja kellariravintola Ratskeller. Ratskeller on todellinen saksalainen helmi. Se on nimittäin Saksan vanhin viinikellari, jonka juuret vievät aina 1400-luvun alkuun. Ratskelleristä löytyy myös tynnyrillinen Saksan vanhinta yhä juomakelpoista viiniä 1700-luvulta.

Mitä tehdä Bremenissä

Testasimme Ratskellerin lounaan. Neljällätoista eurolla sai alkuruuan, pääruuan ja jälkiruuan. Myös yksittäisiä pääruoka-annoksia saa lounasaikaan alle kymmenellä eurolla. Ruoka oli hyvää, muttei mitenkään erityisen mieleenpainuvaa. Puitteet ovat kuitenkin kauniit ja historiallisen mielenkiintoiset sekä varsinkin lounasaikaan hinta-laatusuhde kolmen ruokalajin lounaalle on erinomainen. Viinivalikoima on todellakin laaja ja tarjolla on ainoastaan saksalaisia viinejä. Tarjoilija osasi suositella lounaan seuraksi juuri sopivan raikkaan ja kesäisen valkoviinin. Viinien vuoksi tänne kannattaa ehdottomasti mennä.

Mitä tehdä Bremenissä

Raatihuoneen vierestä löytyy myös Grimmin veljesten sadusta tutut Bremenin soittoniekat patsaan muodossa. Pakollinen nähtävyys sekin.

Schnoor – Bremenin suloinen vanhakaupunki

Mitä tehdä Bremenissä

Kuten kaikki vanhakaupunkialueet maailmalla, myös Bremenin Schnoor tarjoaa pääasiassa turistikrääsää ja ylihinnoiteltuja kahviloita. Suloinen alue kuitenkin on, sitä ei käy kiistäminen. Aivan keskusta-alueen kupeessa sijaitseva Schnoor tarjoaa kapeita kujia ja värikkäitä taloja. Mielikuvien Saksaa. Alueen talot ovat peräisin 1400- ja 1500-luvuilta ja Schnoor onkin Bremenin vanhinta yhä pystyssä olevaa aluetta. Monessa talossa vielä asutaan, vaikka iso osa onkin turistibisneksen käytössä.

Mitä tehdä Bremenissä

Jos menisin (ja minähän menen!) uudelleen Bremeniin, valitsisin asuinalueekseni jälleen Ostertorin tai sen välittömän läheisyyden. Viettäisin aikaa ihanissa kahviloissa, ravintoloissa ja pubeissa, kävelisin puistossa ja nauttisin kaupungin fiiliksestä. Bremen on todella viehättävä ja helpostilähestyttävä kaupunki. Jo muutamassa päivässä kaupungista saa oikein hyvän käsityksen ja pari ekstrapäivää vahvistavat tunnetta siitä, että oikea lomakohde tuli valittua.

Menkää Bremeniin! Vain kaksi tuntia Tampereelta. Ette kadu!

Katso vielä videolta lisää Bremen-fiiliksiä:

 

Lisää Bremen-vinkkejä voit lukea Lempipaikkojani-blogista.

 

Onko Bremen sinulle tuttu?
Mitä tekemistä Bremenissä lisäisit listaan?

Seuraa matkaa Instagramissa, Facebookissa ja YouTubessa.

24 Responses

 1. Vitsi, Tampereella asuessa piti monesti varata halvat lennot Bremeniin, mutta aina ne jäi. No eipä Turustakaan Tampereelle pitkä ole, joten jospa tänkin kaupungin voisi joskus ruksia pois listalta :)

  • Joo kyllä tää kannattaa käydä! Ihan mieletön hinta-laatusuhde. Ei tolla neljälläkympillä Suomessakaan kovin pitkälle pääse!

 2. Kyllä siellä näköjään tekemistä piisaa. Olen lueskellut Lempipaikkojani blogia ja sielläkin on tuotu Bremenin ihanuus esille. Ehkä se vaan on kohta uskottava! :)

 3. Kiva postaus Bremenistä :-) Me käytiin tuolla joulumarkkinoilla, itse asiassa kahdesti samalla reissulla :-D Menomatkalla käytiin illalla ja kun oltiin käyty Belgiassa kääntymässä todettiin että Bremen sopii hyvin myös yöpymiseen kotiinpäin ajellessa, ja niinpä käytiin myös aamupäivällä hotellista lähdettyä. Ihan parhaat joulumarkkinat niistä mitä käytiin.

  • Kiitos Jane! Joulumarkkinat Bremenissä ois varmasti ihan huikee! Ehkä täytyy harkita myös talvista reissua – halvalla kun pääsee. :-)

 4. Hienoa, että oli onnistunut reissu ja että vinkeistäni oli selvästi iloa ja hyötyä :) Oi tekisi itsenikin mieli uudestaan Bremeniin!

 5. Bremen ei ole tuttu mutta juuri noiden halpojen lentojen vuoksi ollut pohdinnassa. Laitoinkin itselleni juttunne linkin muistiin, jotta löydän tuon olutbaarin, missä voi maistella oluita. Juuri jouluaikaan tuonne olisi hienoa matkustaa.

 6. Raiskin hinnoilla Bremeniin kannattaa lähteä jo ihan vaikka shoppailemaan, jos asuu Tampereen seudulla. Itse harrastin tätä aikoinaan (nykyään saattaisin piipahtaa jopa tuonne panimolle…), sillä viikonloppu Helsingissä olisi tullut paljon kalliimmaksi kuin edestakaiset lennot ja hotellimajoitus Bremenissä. Lisäksi sieltä on helppo matkustaa satamakaupunkeihin, joten erinomainen halpareittikohde!

 7. Onpas kivan näköisiä kuvia! Mä olen ollut jotenkin Saksa-ennakkoluuloinen, en ole käynyt kuin vain Berliinissä. Pitäisi antaa Bremenillekin mahdollisuus, etenkin kun näin Tamperelaisena sinne olisi niin helppo lentää! Ehkä joulutoreille sinne sitten!

 8. Tampereelta minäkin olen mennyt monta vuotta sitten Bremeniin ja oli oikein ihana reissu. Erityisesti se hintataso siellä yllättää positiivisesti ja vaikka kaupunki on aika pieni, tekemistä riittää. Olen kuullut myös, että joulun aikaan kannattaa mennä katsastamaan joulutori.

  • Tekemistä tosiaan riittää ja hintataso on erittäin maltillinen. Monet onkin tuota joulutoria kehuneet, niin pitää kyllä ehdottomasti käydä joskus testaamassa sekin aika! :-)

 9. Höh! Jostain syystä en Tampereella asuessani koskaan tullut käyneeksi Bremenissä, vaikka opiskelin saksan kääntämistä ja vaikka moni kaveri kyllä hyödynsi samaista Ryanairin reittiä. Nyt kyllä ihan aidosti ihmettelen, miten tuo jäi väliin – eivät lennot olisi paljon keventäneet opiskelijankaan lompakkoa :) Ihanan näköinen ja kuuloinen kaupunki! Tuosta salaatista nyt puhumattakaan. :)

  • Tää on kyl ihan mieletön reitti suoraan Tampereelta! Niin kätevää ja niin upee kaupunki! Todellakin pitää mennä toistekin.

 10. Olipas hauskaa palata Bremeniin :) Kävin tuolla saksalaisen ystäväni asuessa siellä, mutta hän on jo muuttanut pois ja minunkin visiitistäni on aikaa. Jäi sympaattinen kuva kaupungista silloin ja nyt tätä lukiessa tuli mieleen, että voisihan sinnekin taas palata – ehkäpä yhdistettynä uuteen tuttavuuteen Hampuriin..hmm..

  • Ihana kaupunki ja tosiaan mainio Saksan pidemmänkin reissun aloituspiste. Vois joskus lähtee pidemmälle reissulle Eurooppaan tota lentoa hyödyntäen. :-)

 11. Aloin jo vähän miettimään tuota Bremeniä, kun sitä ihan livenäkin kehuit :-) Tässä on muutama sellainen juttu, mitkä olisi kiva itse kokea ja nähdä. Aloitetaan nyt vaikka tuosta olutmaistelusta :-D

 12. Nää sun suositukset saa kyllä Bremenin nousemaan matkalistalle – vaikken aiemmin ole kyllä edes kiinnittänyt huomiota koko kaupunkiin :D Tuon kokoiset oluttuopit menis ehkä jopa multakin alas :D

Leave a Reply