Nunnien laakso – pala Madeiran historiaa

Nunnien laakso – pala Madeiran historiaa

posted in: matkablogi | 4

Funchalista käsin on helppo tehdä päiväretkiä ympäri Madeiran saarta. Autoja on tarjolla vuokrattavaksi, mutta myös ilman omaa kulkupeliä on helppo nähdä saari koko komeudessaan. Vuoristotiet ovat hyvin mutkaisia ja kapeita, joten itse koin turvallisemmaksi valita joku paikallinen kuskiksi.

Funchalista on helppo löytää päiväretkiä myyviä toimistoja. Ostimme 12 euron hintaan puolen päivän retken, joka veisi meidät Curral das Freiras -kylään, joka tunnetaan myös Nunnien laaksona. Pysähdyimme matkalla myös näköalapaikalle, josta näki Funchalin kaupungin koko komeudessaan. Samat maisemat olimme tosin jo nähneet aikaisemmin kulkiessamme Funchalin päälle köysiradalla.

Minibussi tuli hakemaan meitä aamulla hotelliltamme. Seurueestamme retkelle osallistui itseni mukaan lukien kolme ja sen lisäksi minibussissa oli neljä muuta henkilöä. Opas oli asiantunteva ja hän osasi kertoa saaresta monia mieltäni jo askarrutaneita asioita.

OLYMPUS DIGITAL CAMERA OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Maisemat ylös vuorille noustessamme olivat upeat. Mieli teki todellakin katsella mieluummin niitä maisemia kuin kapean tien vierestä laskevaa pystysuoraa jyrkännettä. Minibussi liikkui mutkaisilla teillä ketterästi, mutta tulipa vastaamme eräässä mutkassa myös suuri linja-auto. Sai siinä vähän peruutella puolin ja toisin, että ohittaminen onnistui.

Oppaamme kertoi, että vasta 2000-luvun alussa Nunnien laaksoon on rakennettu vuorten läpi kulkeva parin kilometrin mittainen tunneli, jonka ansiosta matka-aika Funchalista laaksoon on vain reilut 30 minuuttia. Ennen tätä laaksoon on joutunut kulkemaan mutkaista tietä, jolloin matka-aika on ollut 4,5 tuntia. Tuolloin laakso on ollut paljon suljetumpi yhteisö, kuin mitä se on nyt.

OLYMPUS DIGITAL CAMERA OLYMPUS DIGITAL CAMERA OLYMPUS DIGITAL CAMERA OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Nunnien laakson kylä syntyi, kun merirosvot vuonna 1566 hyökkäsivät Funchaliin. Tällöin kaupungin nunnayhteisö pakeni kirkon aarteiden kanssa tähä suljettuun laaksoon. Laakso oli erinomainen piilopaikka, sillä sitä on vaikea löytää, jos ei tiedä minne on menossa.

Pysähdyimme retkellä vuoren rinteellä, josta avautuu kaikista kaunein näkymä yli laakson. Päivä oli kirkas, joten näimme kylän koko komeudessaan. Madeiran yllä leijailee usein pilviharso, jolloin näitä maisemia voi olla mahdotonta nähdä. Tuuri oli siis matkassa.

Laskeuduimme maisemien jälkeen alas laaksoon, jossa saimme noin 45 minuuttia vapaa-aikaa. Pieni kylä ei mielestäni hirveästi mitään ihmeteltävää tarjonnut. Pari turistikrääsäkauppaa oli kylän keskelle pystytetty. Kylä on tunnettu siellä kasvavista herkullisista kastanjoistaan, joita ostin pussillisen mukaan. Olivat herkkua.

Kokonaisuudessaan Nunnien laakson retki oli kauniina päivänä hyvinkin hintansa väärti. Bussissa oli mukava kuulla oppaan kertomuksia saaren historiasta ja luonnosta. Yleensä näitä tarinoita on paljon kivempi kuulla paikallisen suusta, kuin lukea Wikipediasta.

4 Responses

  1. Vau. Mitä. Maisemia! Kyllä noissa silmä lepää.

  2. Huikea paikka! ja näyttää siltä että jotkut myös asuvat tuolla vuoren rinteellä, rohkeaa.
    Tuli tuosta peruuttamisesta mieleen Sisilian Taormina kun bussi joutui kanssa peruuttamaan että toinen bussi mahtui tulemaan vuoristoon bussiasemalle, jännä kokemus

Leave a Reply