Opas Japanissa herkutteluun

Opas Japanissa herkutteluun

posted in: matkablogi | 9

Jouluherkkujen yltäkylläisyydessä voi hyvillä mielin käydä läpi reissun ruokakuvia ilman, että mahdoton ruuanhimo iskee välittömästi. Ei sillä, että mä olisin tänä vuonna jouluruuista saanut yliannostusta, sillä vietin joulun Madeiralla, kuten Facebookin ja Instagramin seuraajat ovat varmaan huomanneet. Lomaherkut maistuivat tosin erinomaisesti sielläkin.

Nyt ei kuitenkaan vielä kirjoitella Madeiran herkuista, vaan taannoisen Japanin matkan ruokailuista. Aina ei tule herkuista kuvaa napattua, mutta suurimman osan muistaa varmasti kameralle ikuistaa. Japanissa annoksen ulkonäkö on puoli ruokaa, joten ne ovat erityisen kuvauksellisia. Ohessa myös erilaisten aamiais-, lounas- ja illallisvaihtoehtojen hintoja antamaan suuntaan ruokailujen hintatasosta.

Hyvää ruokahalua!

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Kioton hotelleissa on monesti aamiaisella kaksi vaihtoehtoa: buffet ja pöytiin tarjoiltu annos. Pöytiin tarjoiltu annos sisältää riisiä, miso-keittoa, tofua, kalaa ja säilöttyjä kasviksia. Mikäli aamiaista ei ole hotelliyöpymispakettiin sisällytetty, on hinta yleensä 1500-2000 jeniä, eli noin 10-15 euroa.

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Helppo lounasvaihtoehto on kalaa, lihaa tai kasviksia riisipedillä, eli japaniksi donburi. Halvimmillaan liha-riisikulhon saa paikallisista pikaruokaravintoloista noin 300-400 jenin hintaan, eli alle kolmella eurolla. Hienommissa ravintoloissa (yllä) annos maksaa noin 1000 jeniä, eli seitsemän euroa. Lounasannokseen kuuluu yleensä misokeitto ja säilöttyjä kasviksia, sekä toisinaan myös jälkiruoka.

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Jos haluaa kokeilla erilaisia makuja, voi lounaaksi valita teishoku-aterian. Lounasaikaan ravintolasta riippuen näitä aterioita saa noin 600-1000 jenillä, eli annos maksaa neljästä seitsemään euroa. Suureen nälkään on tarjolla yllä näkyvän kaltaisia aterioita, joihin kuuluu riisiä, lihaa/kalaa, salaattia, säilöttyjä kasviksia, nuudelikeittoa, friteerattuja kasviksia ja vielä jälkiruoka, joka tässä tapauksessa on omenalohkoja. Tämä jättimäinen lounas maksaa noin 1600 jeniä. Ei todellakaan pieneen nälkään tarkoitettu.

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Tempura eli friteeratut kasvikset ja katkaravut toimivat hyvin lounaana. Tempuraakin saa riisipedillä tarjoiltuna, tai sitten yllä näkyvänä lounasannoksessa, jossa on mukana miso-keitto ja erillinen riisikulho sekä mahdollisesti myös tofua. Joskus tempuran mukana tulee dippikastiketta, mutta joskus pieni kulho suolaa tai suola-pippuri-seosta, johon tempura toivotaan dipattavan. Hintaa vastaavalla annoksella on noin 1000 jeniä, eli seitsemän euroa.

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Varsinkin Osakan alueella kannattaa lounaaksi tai illalliseksi kokeilla okonomiyaki-munakasta. Tämä lätty sisältää jauhoja, kananmunaa, kalapohjaista dashi-lientä, kaalia ja valinnan mukaan mereneläviä, lihaa tai vaikka juustoa. Päälle valutetaan makeahkoa kastiketta, majoneesia ja kuivatusta tonnikalasta höylättyjä lastuja. Monissa paikoissa tarjoilija tekee okonomiyakin puolestasi ja tarjoilee sen pöydässä olevalle paistotasolle, mutta joissakin paikoissa lätyn saa tehdä myös itse. Hintaa yhdellä okonomiyakilla on noin 1000 jeniä, eli seitsemän euroa.

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Kaikille tuttu sushi on saatavilla lounas- ja illallisravintoloista, sekä mm. liukuhihnalta. Illallisravintoloissa sushin kaveriksi voi myös valita vaikkapa liha- tai kalapadan ja friteerattuja kasviksia. Monien luuloista poiketen sushi ei tarkoita raakaa kalaa, vaan makealla viinietikalla maustettua riisiä. Sushia voi tarjota siis aivan hyvin myös kasvisversiona ja usein sushi-settiin kuuluu kalaversioiden lisäksi kananmunatäytteinen tai -päällysteinen sushi tai kurkkutäytteinen sushi. Yllä näkyvällä illallissetillä on hintaa noin 2500 jeniä, eli 17 euroa.

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Myös illalliseksi voi syödä riisikulhosetin. Tässä setissä on riisin päälle kulhoon aseteltu sashimia, eli raakaa kalaa. Seurana on miso-keitto, säilöttyjä kasviksia, pinaatti-seesamisalaatti ja tofua. Hintaa annoksella on noin 1000 jeniä, eli seitsemän euroa.

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Katuruoka toimii illallisena myös hyvin. Yllä on hotellihuoneessa nauttimani takeaway-tyyppinen ratkaisu. Laatikossa on kahdeksan takoyaki-mustekalataikinanyyttiä, joiden päälle levitetään makeahkoa kastiketta, majoneesia ja tonnikalalastuja. Hintaa tällä annoksella on noin 600 jeniä, eli neljä euroa. Lisäksi ostin lähikaupasta pussillisen valmiiksi keitettyjä ja suolattuja edamame-papuja hintaan 163 jeniä, eli reilulla eurolla. Kyytipoikana pieni pullo kylmää oolong-teetä. Näitä pieniä teepulloja sain sadan jenin kaupasta kaksi sadalla jenillä (+ verot 8%, eli yhteensä 108 jeniä), eli alle eurolla. Puolen litran tee maksaa supermarketissa noin 100 jeniä ja lähikaupassa/automaatissa noin 150 jeniä.

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Myös sushia on helppo ottaa mukaan takeaway-annoksena. Sushia saa valmiiksi pakattuna supermarketeista ja lähikaupoista, sekä erityisesti bento-lounasbokseihin erikoistuneista kioskeista. Supermarketissa tai lähikaupassa annoksella on hintaa noin 400-1000 jeniä annoksen koosta ja siinä käytetyistä raaka-aineista riippuen. Yllä näkyvän annoksen ostin viidellä sadalla jenillä, eli kolmella ja puolella eurolla, edo-kauden tyylille omistetulta huoltoasemalta matkalla Nikkosta Tokioon.

Mikä annoksista maistuisi juuri nyt?

9 Responses

 1. Hyvä ja kattava postaus :)! Okonomiyaki on noussut yhdeksi suosikiksini hyvän makunsa ja hienon valmistustapansa takia. Meillä kävi hyvä tuuri viime reissulla, kun lähdimme etsimään pientä iltapalaa tavaratalon herkkukerroksesta tuntia ennen sulkemisaikaa. Siellä oli nimittäin sushiannokset muistaakseni puoleen hintaan, vaikka täysin tuoreitahan ne vielä olivat (ei taideta seuraavana päivänä enää myydä noita :P). Helppoa, nopeaa, halpaa ja herkullista :)!

 2. Hitto kun kasvissyöjän silmiin näyttää hankalalta noissa kasvisruoiltakin vaikuttavissa annoksissa kalakastikkeet. :/

  • Tosiaan piilotettua kalakastiketta on monissa ruuissa. Jos on tosi pahasti allerginen kalalle, tää voi olla ongelma. Jos kuitenkaan ei ole kalalle allerginen kannattaa vain peittää silmänsä ja ottaa sitä, mikä kasvisvaihtoehdolta näyttää… Japanissahan jos sanoo olevansa kasvissyöjä, tarkoittaa se automaattisesti, että et syö lihaa, mutta kalaa ja mereneläviä kyllä. Tää juontaa juurensa buddhalaisesta ruokavaliosta. Mä olen itse “japanilainen kasvissyöjä”, eli syön kalaruokia, mutta en lihaa. Tällaiseen ruokavalioon vaihtoehtoja löytyy loputtomasti.

 3. Mielenkiintoinen postaus! Japanilaiset ruuat ovat minulle sushia lukuunottamatta melko tuntemattomia ja olen kuullut, että Japanin reissuilla ensin tulee ikävä tuoreita kasviksia (kun lähes kaikki tarjolla oleva on säilöttyä). Olisi myös kiva kuulla, poikkeaako japanilainen ravintolakäyttäytyminen jotenkin länsimaalaisesta? Eli onko etiketissä jotain eroa, mikä olisi hyvä tietää ennen reissua :) Itselle tämä ei ole ajankohtaista, mutta tuli vain mieleeni :)

  • Ihan totta, kasvikset ovat usein tuorean sijaan säilöttyjä. Toki salaattejakin löytyy, mutta nekin ovat monesti valmiiksi upotettuja japanilaisten niin kovin rakastamaan majoneesiin.

   Ravintolakäyttäytymisestä ainakin sen verran, että jos edessäsi on pieni käteen sopiva kulho (esim. miso-keitto tai riisikulho), tulee se nostaa käteensä kun siitä syö. Pienet keitot hörpätään kulhon reunalta, eikä syöda lusikalla. Tässä on hyvä huomata ero viereiseen maahan Koreaan, jossa puolestaan kulhojen käteen nostaminen on epäkohteliasta. Japanissakin suuret kulhot pidetään toki pöydällä eikä nosteta käteen. On myös kohteliasta syödä kaikki riisi kulhosta viimeistä jyvää myöten, vaikka muuta ruokaa jättäisikin. Lisäksi syömäpuikkoja ei saa tökätä pystyyn riisikulhoon, vaan ne tulee laittaa lepäämään hashiokille, eli samalle paikalle, josta ne olet käteesi nostanut, tai jos hashiokia ei ole tarjolla, niin kulhon reunalle vaaka-asentoon. Japanissa on lisäksi kohteliasta ryystää eli pitää ääntä keittoja ja liemiä syödessä. :-)

 4. Mun uudeksi suosikiksi nousi kanamunapäällysteinen sushi. Mutta jos nyt saisi jotain tilata, niin ottaisin tempuraa. Omnom.

Leave a Reply