Posso ja puksprööt – seitsemän vinkkiä Kotkaan

Posso ja puksprööt – seitsemän vinkkiä Kotkaan

posted in: Suomi | 24

Suomen etelärannikko on allekirjoittaneelle Helsinkiä lukuunottamatta vielä melko tuntematon. Rannikko on kuitenkin upeaa ja ehdottomasti sitä tulisi tutkia enemmänkin. Kävimme kauniina aurinkoisena, mutta tuulisena (tuuleekohan rannikolla aina?), päivänä tutustumassa Kotkaan Ikilomalla-bloggaajien/-vloggaajien Titan ja Thomaksen vieraana. Ensialkuun ajattelin, että samalla seudulla sijaitseville Kotkalle ja Haminalle riittänee yksi päivä, mutta pian selvisi, että nähtävää olisi sen verran, että seudulla tulisi ehdottomasti viettää kaksi päivää ja yksi yö. Onneksi näin. Tampereelta ajomatkaa tulee kuitenkin yli kolme tuntia, joten päiväretkenä tuo on aivan liian tiukka ottaen huomioon sen, miten paljon tekemistä alueella riittää.

Kävipä vielä sopivasti, että Titta oli juuri vierailemassa siskonsa luona Tampereella, joten saimme heti aamutuimaan paikallisoppaan mukaan kotoa saakka. Mahtavaa!

Matkalla Titta osasi kertoa, kuinka juuri ennen Kotkaa Pyhtään kohdalla tien molemmin puolin on muutama vuosi sitten ilmestynyt punaiseksi värjättyjä kiviä. Niitä tosiaan oli, molemmin puolin tietä. Kukaan ei tiedä, kuka niitä kiviä on maalannut ja miksi. Ne ovat yhä edelleen mysteeri. Kannattaa siis pitää silmät auki E18-tiellä Pyhtään kohdalla. Melkoisen mielenkiintoinen yksityiskohta!

Ensimmäinen pysähdys tehtiin kuitenkin vähän edempänä Karhulassa. Karhulassa on keskiviikkoisin Karhulan tori, josta saa seudun parhaat possot. Mutta mitä ihmettä on posso?

Kotka-vinkit

Karhulan tori – seudun parhaat possot

Kotkalaiset ovat herkutelleet possoilla jo yli puoli vuosisataa. Posso on kotkalainen perinneherkku, joka ensisilmäyksellä muistuttaa munkkipossua, mutta onkin paljon ohuempi ja omenahillotäytteinen. Me maistelimme possoja Karhulan torilla Mellin possobaarissa. Ah, suussasulavaa! Posso meni nassuun alta aikayksikön ja totesinpa sen herkuteltuani, että tämä voittaa jopa Tampereen Pyynikin munkit. Ja Pyynikin munkit ovat todellakin herkkua! Nyt näin vapun alla etsin kuumeisesti parasta possoreseptiä, että voin vappumunkkien sijaan leipoa possoja. Katastrofin ainekset ovat kylläkin käsillä, kun pitäisi kotikeittiössä paistaa ohut hillotäytteinen munkki. Mutta enhän mä tässä nyt Kotkaan voi taas lähteä. Vai voinko?

Kärkisaari

Mutta possot olivat vasta alkupalat ennen lounaspysähdystä. Lounaan nautiskelimme Huvila Kärkisaaressa kauniissa merimaisemissa. Tuuli oli hyytävä, mutta onneksi huvilassa oli lämmin. Herkullisessa lounasbuffetissa oli tarjolla taivaallista smetanalohta, pottuja, kasvispastaa ja runsas salaattipöytä – omenapaistosjälkkäriä unohtamatta. Huvila Kärkisaaressa on tarjolla myös edullista majoitusta. Kyllä näissä puitteissa kelpaisi yöpyä!

Kotka-vinkit

Haukkavuoren näkötorni

Alunperin vesitorniksi 1900-luvun alkupuolella rakennettu Haukkalan näkötorni kohoaa yli 70 metriä merenpinnan yläpuolelle. Selkeällä säällä sieltä saattaa nähdä jopa 47 kilometrin päässä sijaitsevaan Kouvolaan. Näkötorniin emme päässeet näin kevätaikaan sisälle, mutta tornin huipulle on pian avautumassa uusi ravintola, joten kohta pääsee herkuttelemaan melkoisen mainioissa maisemissa. Tornin näköaloja pääsimme ihailemaan kuitenkin kuvauskopterilla – tsekkaa jutun lopusta video.

Mansikkalahti ja Meripuisto – upea Kotkan rannikko

Kotkan rannikko on mieletöntä. Kyllä vaan kelpaisi täällä joskus purjehtia. Rannikkoa voi ihailla kuitenkin myös maalta käsin kauniissa puitteissa. Mansikkalahti on uimaranta, jossa pääsee kesäkuumalla viilentymään merivedessä. Jos täällä meinaa kuvauskopterilla lentää, kannattaa varoa yllättäviä puuesteitä. Ja tuulenpuuskia. Lensimme nimittän dronella päin puuta. Vahingot korjattuamme jatkoimme kuitenkin matkaa viime vuosina uudistettuun Katariinan Meripuistoon.

Täällä jos missä olisi upea pikniköidä kesällä! Graniitista valmistettuja pöytäryhmiä, joiden jokaisen vieressä yksityinen grillipaikka. Mietiskelylabyrintti. Muumitalo. Skeittipaikka. Ihanan söpöjä pikkumajakoita! Niin kaunis paikka. Alueen metsikkö on myös Instagramista tuttu. Konsta Punkka on nimittäin käynyt kuvaamassa alueella suloisia pikkuoravia.

Kotka vinkit

Sapokanlahti

No en kyllä tiennyt, että Kotkastakin löytyy norppia! Sapokan vesipuistosta sellaisen voi tarkkasilmäinen bongata. Yksi Thomaksen Kotkan lemppareita. Harmillisesti norppa ei tallentunut kameralle, joten se pitää käydä itse bongaamassa. Samalla reissulla voi lahden toisella puolella bongata kameleita. Siis hetkinen – kameleita? Kotkalaisen metsäteollisuusyrityksen sahanpurukasoja kutsutaan paikallisittain Kotkan saharaksi. Niinpä sinne on palmujen alle ilmestynyt kameleita. Melkoisen kiinnostava suomalainen skyline!

Sapokanlahdessa voi maistella kauniissa puitteissa myös paikallista pienpanimo-olutta. Marina Cafe Laituri tarjoilee kahvilapalveluita, mutta myös laajahkon olutvalikoiman. Ehdottomasti oli testattava paikallista Takatalo & Tompuri -panimon Kaski-olutta. Kylmäsavulager maistui lämmitetyllä ja katetulla aurinkoterassilla erinomaiselta.

Kotka-vinkit

Merikeskus Vellamo

Kotkan kantasatamassa sijaitseva Vellamo on mainio paikka tutustua suomalaisen merenkäynnin historiaan ja nykypäivään. Jo rakennus itsessään muistuttaa modernia laivaa ja se pitää sisällään valtavan pysyvän merenkäyntiaiheisen näyttelyn, Kotkan alueen historiaa käsittelevän näyttelyn ja pienempiä vaihtuvia näyttelyitä. Keskiviikkoisin iltaviidestä kahdeksaan sisäänpääsykin on ilmainen.

Kotka-vinkit Kotka-vinkit

Wanha Fiskari – Kotkan paras ravintola

Kotkan päivän päätimme herkullisten vedenantimien äärelle ravintola Wanhaan Fiskariin. Ravintolan yksinkertainen ruokalista tarjoaa vain parhaita ja tuoreimpia raaka-aineita. Lista saattaa vaihdella sen mukaan, mitä saaliiksi kyseisenä päivänä ollaan saatu. Tällä kertaa listan ulkopuolelta pääsi myös tilaamaan ahvenia. Omaksi annoksekseni valitsinkin juuri tämän. Eikä olisi voinut mennä enempää nappiin. Aivan täydellisesti valmistettu ja valtava ahvenannos. Aijai.

Aterian kuitenkin aloitimme puksprööt-nimisellä drinkillä. Ravintolan omistajan mukaan tämä drinkki on alunperin lähtöisin Rauman seudulta ja on sieltä rantautunut Wanhan Fiskarin nimikkodrinkiksi. Puksprööt tulee ruotsin kielestä ja se tarkoittaa purjeveneen keulapuuta. Niinpä tämän drinkin ympärille on sidottu tervanaru, josta herkuttelija saa juodessaan pienen tervan tuoksun. Muutoin drinkki muodostuu karpalolikööristä, vodkasta, valkoviinistä ja spritestä. Herkullista. Puksprööt!

Kotka-vinkit

Yöksi suuntasimme Kotkan ja Haminan välillä sijaitsevaan suloiseen Majatalo Torppaan ja jatkoimme seuraavana päivänä vielä seudulla seikkailua. Mutta siitä lisää ensi kerralla. Kotka-Haminan seutu todellakin ansaitsee vähintään kaksi päivää!

Kiitos Titta ja Thomas aivan loistavasta Kotkan päivästä. Kyllä sinne täytyy vielä joku kesäinen päivä ehdottomasti osua. Haluan pikniköidä Meripuistossa ja maistella lisää possoja!

Katso vielä videolta, miltä herkut maistuivat ja miltä maisemat näyttivät ylhäältä käsin (sekä kuinka lensimme dronella päin puuta).

Onko Kotka sinulle tuttu kaupunki?
Mitkä ovat sinun Kotka-vinkit?

Seuraa matkaa Instagramissa, Facebookissa ja YouTubessa.

24 Responses

 1. Ei oo posson voittanutta! ? Kotkassa kannattaa ehdottomasti tsekata myös Langinkoski, Mussalon luontopolku ja Santalahti, jonne saapuu kesäisin paljon lomailijoita matkailuautoineen. HaminaKotkan satama on muuten Suomen suurin vientisatama (ihan vaan mielenkiintoisena nippelitietona) ✌️

 2. Voin kertoa, että wanhan fiskarin mukamas tuoreet tuotteet tulee ihan tukusta pakasteena ja kastikkeet pusseista ja valmis tuotteista…. Kaloja ei todellakaan tarjota niin mitä on mukamas kalastajalta saatu kyseisenä päivänä.

 3. Onkohan posso vähän kuin idempi vastineensa lörtsy? Vaikuttaisi ihan omenalörtsyltä :D Kotka on kesällä tosi nätti paikka, kerran siellä vieraillut ja ihastuin kovin. Varsinkin Långinkoski ja keisarillinen kalamaja olivat hienoja paikkoja.

  • Joo vähän lörtsyn tyylinen taitaa olla! Tosin onko lörtsy sokeroitu? Kotka todellakin on kaunis. Pitää ehdottomasti vielä joku kesäreissu tehdä, jos ei tänä kesänä niin seuraavana. :-)

 4. Voittaa Pyynikin munkit?! No noita tarttis kyllä maistaa sitten :D. En ole juurikaan enää munkkien yms. ystävä, mutta jos Pyynikin munkki maistuu silloin tällöin herkulliselta niin ehkäpä possokin..

  Kotka on kyllä jäänyt tuntemattomaksi, en ole siellä koskaan käynyt enkä juuri ottanut seudusta sen kummemmin selvää. Mutta kivaltahan siellä näyttää ja kuulostaa olevan! :)

  • Voi kyllä, possot on niin hyviä! Vaikka kyllä Pyynikin munkitkin ihania on, mut joku noissa possoissa vaan on! :-D Aijai, oispa possoa!

 5. Kotkassa on tullut muutaman kerran käytyä, mutta itse kaupunki on jäänyt aika vieraaksi. Kivoja vinkkejä! Täytyy pitää nämä mielessä.
  Bongasitteko muuten motarin vierestä myös palmut? Kiva, joskin hankalammin havaittava yksityiskohta noiden punaisten kivien lisäksi.

 6. Vielä ei ole purrut kotimaanmatkailu kärpänen, ravintolasuositus kuulostaa hyvältä. Puksprööt-drinkki vaikuttaa kokeilemisen arvoiselta :)

  • Kotimaassakin on niin paljon kaikkea ihanaa ja mielenkiintoista! Ihana kun nyt alkaa kesäkin. Kotimaanmatkailu kesällä on aivan parasta!

 7. Sattuipa hauskasti, kesäkuulle on varattu pieni retki Kotkaan ja majoitus Huvila Kärkisaareen. Haluan mennä ( kylläkin jo toista kertaa) katsomaan Langinkosken keisarillista majaa. Mutta tästä sai monta muuta hyvää vinkkia!

 8. Kotkassa on joskus vuosia sitten tullut käytyä työtehtävien merkeissä. Nyt tuli niin monta hyvää vinkkiä, että ehkä voisi joskus ottaa kohteeksi Kotkan sen ainaisen Porvoon sijaan :)

 9. Rannikko on minullekin tosi tuntematonta Helsinkiä lukuunottamatta. Kotkassa en muista koskaan kunnolla käyneeni – ehkä ajanut ohi tai jotain. Tuulesta huolimatta olisi kyllä mukavaa itsekin tutustua Suomen rannikkokaupunkeihin paremmin.

  • Rannikolla olisi kyllä paljon nähtävää! Pitää ehdottomasti vielä sitä tutkia enemmän. Kotka oli todellakin positiivinen yllätys!

 10. Etelärannikko on minulle tuttu, mutta tutumpihan se voisi olla, tietysti. Kerkisinkin jo kehumaan Porkkalan munkkeja.
  Kotkassa olen käynyt Kuutsalossa sekä Varissaaressa. Mitä kauemmaksi menee saaristoon, sitä parempi. Ainoa on, että olen ollut lähinnä Loviisan/Pyhtään saaristossa, en niinkään Kotkan, poislukien mainitut saaret.
  Tuolta päin minulla on haettuna vähintään yksi geokätkö jokaisesta kunnasta, joten en ole matkalla sinne vähään aikaan.

 11. Tämä oli erittäin mielenkiintoinen postaus! Olen käynyt elämässäni vain kerran Kotkassa enkä todellakaan osannut katsella Kotkaa näillä silmillä :D Eli joskus pitää ottaa Kotkakierros uusiksi. Tuo omenahillitäytteinen munkki kuulostaa hyvältä, pitääkin suunnitella tulevalle kesälle joku Suomen sisäinen roadtrip!

 12. Jätkä joka vaihtoi verkkarihousut farkkuihin

  Minulle posso on:
  – ostettu torilta myyntivaunusta tai leipomolta
  – leivottu Kotkansaarella
  – aiemmin joko Tommilan leipomon, nykyisin Turkian tai Kotkan leivän
  – omenahillotäytteinen, rapeahko
  – pallukat nurkissa pitäisi olla. Ne olisi plussaa
  – vaihtoehto Lihikselle tai sen erinomaiselle vegeversiolle.
  – osa kotkalaisuuttani.
  – yhtä kotkalaista kuin satama, Kotkan Kerttu, Kairo ja Kutsetti.

Leave a Reply