Köydellä alas majakasta? Kuvankaunis Rauma

Köydellä alas majakasta? Kuvankaunis Rauma

posted in: Suomi | 2

Olen käynyt Raumalla kerran aiemmin talviaikaan. Tuolloin ystäväni asuivat Vanhassa Raumassa ja olin aivan häkeltynyt, miten joku voi asua niin upeassa paikassa. Nyt pääsin näkemään Rauman kesällä ja onneksemme kaksi Raumassa viettämäämme päivää olivat aivan upean kesäiset. Aurinko paistoi pilvettömältä taivaalta ja jo aamusta alkaen tiesi, että päivästä tulee kuuma. Lopulta meillä onnistui olemaan aivan täydellinen reissu Raumalla.

Raumalla meidät otti vastaan Live Now – Dream Later -blogin Saana, joka levitti Rauman ilosanomaa taannoin jopa The Guardian -lehdessä. 2017 onkin Rauman 575-vuotisjuhlavuosi, joten nyt jos koskaan kannattaa tehdä matka Raumalle

Mitkä sitten olivat Rauman suosikkini?

Rauman saaristo

Kuvankaunis Rauma

Rauman saaristo on mieletön. Saarelta toiselle siirryttäessä tuntui, kuin olisin mennyt toiseen maailmaan. Ensin vastassa oli Kylmäpihlajan karu majakkasaari ja sen jälkeen upean vehreä Nurmes.

Kävimme Rauman saaristossa Erähepun opastamana. Eräheppu tarjoaa mielenkiintoisia ohjelmapalveluja Rauman seudulla. Monet myös käyttävät Erähepun venepalveluja hakiessaan geokätköjä saaristosta. Niitä kun sieltä löytyy yhteensä noin 80, ja esim. Nurmekseen ei pääse julkisilla veneillä tai siltoja pitkin lainkaan. Nurmes on itseasiassa Suomen suurin saari, johon ei pääse ilman yksityisvenettä.

Kuvankaunis Rauma

Rauman saariston ensimmäisenä kohteena oli Kylmäpihlajan majakkasaari. Majakat ovat Keski-Suomesta tulevalle aivan uusi tuttavuus. Muumien majakkajaksojen perusteella niissä kuitenkin kaikessa eristäytyneisyydessään on jotain mystistä. Olen aiemminkin kirjoittanut siitä, miten meri on pelottava. Aallokkoon saattaa joutua myös Suomen rannikolla ja en voi käsittää, miten Saana on melonutkin Kylmäpihlajaan. Aallokkoa saimme nimittäin kokea mekin, mutta pienen jännityksen jälkeen saattoi vain nauttia kyydistä ja verrata kokemusta huvipuistolaitteeseen.

Kylmäpihlajan majakkasaarella tuuli lopulta yllättävän vähän, vaikka aallokkoa matkalla olikin. Hyvä näin, sillä meillä oli seuraavana luvassa laskeutuminen alas majakasta. Ylös majakkaan kävellessä ei vielä jännittänyt, mutta ylhäällä lähes 30 metrin korkeudessa alkoi aluksi hermostunut nauru ja sitten täysi hiljaisuus. Nyt on parempi kuunnella ohjeet tarkasti.

Halusin ensimmäisen laskeutumisvuoron, sillä tuolloin ei tarvitsisi enää jännittää niin pitkään. Aidan yli astuminen sai jalat tutisemaan, mutta osasin kuitenkin luottaa siihen, että olen köydessä kiinni. Ensimmäisen laidan yli laskeutuminen oli melkoisen vaikeaa, mutta kun sai jalkansa kiinni pystysuoraan seinään, oli laskeutuminen lopulta yllättävän helppoa. Vaikka käytinkin voimaa enemmän kuin olisi ollut tarpeen puristaessani köysiä rystyset valkoisena. Alas pääsin pyörtymättä, kädet ja jalat tutisten. Kokemus oli aivan upea.

Kuvankaunis Rauma

Kun olimme kaikki päässeet laskeutumaan majakasta alas, jatkoimme matkaa läheiselle Nurmeksen saarelle. Nurmes on valtava. Nurmeksen rantakalliossa voi nähdä nimikaiverruksia jopa 1700- ja 1800-luvuilta. Saari on ollut Suomen armeijan miehittämä toisen maailmansodan aikaan, ja siellä onkin jäänteitä tuolta ajalta. Nurmeksesta löytyy myös Isovihan ja Pikkuvihan aikaan 1700-luvulla rakennettuja ryssänuuneja, eli Venäjän laivaston ruuanvalmistukseen käyttämiä kivirakenteita.

Kuvankaunis RaumaKuvankaunis Rauma

Nurmes on todella vehreä ja viihtyisä. Sieltä löytyy myös piilotettuja hiekkarantoja ja voisin kuvitella, että Nurmeksen saarella voisi vaikkapa telttailla aika rauhassa melkoisen upeissa maisemissa. Tarjolla on myös majoitusmahdollisuus kelohonkaisessa kalamajassa, jonka pihalta löytyy uimarannan lisäksi palju ja savusauna. Tulevana syksynä Nurmeksessa järjestetään myös Nurmes Trail -polkujuoksutapahtuma.

Vanha Rauma

Kuvankaunis Rauma

Vanha Rauma on varmasti se kohde, jossa Rauman matkaajan tulee ensimmäisenä käytyä. Onhan se upea, ja ansaitusti yksi Rauman kahdesta UNESCO:n maailmanperintökohteesta. Puutaloalue on yllättävän suuri ja erilaisia taloja, pihapiirejä ja talojen nimiä on mielenkiintoista ihmetellä. Jos portit puutalopihapiiriin ovat auki, kannattaa ihmeessä kurkistaa sisälle. Jotkut ravintolatkin päästävät talojen sisäpihoille fiilistelemään, kuten suloinen Wanhan Rauman Kaffebar.

Kesä onkin erinomaista aikaa vierailla Vanhassa Raumassa, sillä silloin se on hyvinkin eläväinen. Torilla hulina alkaa jo aamuvarhaisella Pystökaffeilla, jossa kahvikupposen äärellä käydään läpi kaupungin kuumimmat juorut. Pikkuputiikkeja on mukava kierrellä välillä pistäytyen idyllisissä kahviloissa.

Kuvankaunis Rauma Kuvankaunis Rauma

Me saimme myös asustaa Vanhassa Raumassa. Hotelli Vanha Rauma on sijainniltaan ehdottomasti kaupungin paras. Vanhassa Raumassa on ihana käyskennellä myös aamuvarhaisella ja iltamyöhään, jolloin kaduilla saa kulkea melkein yksinään. Hotellissa olikin oikein rauhallista nukkua, sillä Vanha Rauma hiljenee yöksi. Ikkunasta näimme Pyhän Kolminaisuuden kirkon raunioille. Huone on oikein viihtyisä ja hotellin pienehköstä koosta johtuen tunnelma on kotoisa. Maistuvalla aamisella jaksaa pitkälle päivään.

Kuvankaunis Rauma Kuvankaunis RaumaKuvankaunis RaumaKuvankaunis Rauma

Yksi reissun kohokohtia oli rooliopastus Vanhassa Raumassa. Saimme kulkea ympäri Vanhan Rauman katuja raumalaisittain Idan fölis. Meillä oli aivan loistava opas, joka kertoi mielenkiintoisia tarinoita Raumasta rauman giälellä. Opimme myös sen, että Vanha Rauma on haluttu tuhota vielä 1960-1970-luvuilla, ennen kuin ulkomailta saakka hämmästeltiin upeaa, yhä säilynyttä puutaloaluetta. Onneksi Vanha Rauma päätettiin lopulta säilyttää ja sitä on sittemmin suojeltu ja kunnostettu perinteitä kunnioittaen.

Rooliopastuksia on kesäaikaan tarjolla vain kuuden euron hintaan, joten niille kannattaa ehdottomasti osallistua.

Sammallahdenmäki

Kuvankaunis Rauma Kuvankaunis Rauma

Rauma on Suomen ainut kaupunki, jossa on kaksi UNESCO:n maailmanperintökohdetta. Parinkymmenen kilometrin päässä Vanhasta Raumasta, Rauman Lapissa, sijaitsevat Sammallahdenmäen pronssikautiset röykkiöhaudat. Noin kilometrin pituiselta kallioalueelta löytyy 36 kiviröykkiöhautaa, joista pienimmät muistuttavat kiuasta ja suurimmat ovat kuin talon perustuksia. Tunnetuinta nelikulmaista kiviröykkiötä kutsutaankin kirkonlaattiaksi, sillä se todellakin näyttää siltä, että paikalla olisi voinut olla vaikkapa kirkko. Haudat ovat jopa 3000 vuotta vanhoja. Tuolloin Suomessa opittiin käyttämään skandinaavista hautaustekniikkaa, jolloin ruumiit tuhkattiin ja tuhkat haudattiin kiviröykkiöihin. Röykkiöistä on löytynyt ihmisluita, paasiarkkuja ja jopa rannerenkaan palasia.

Kuvankaunis Rauma

Sammallahdenmäki on aivan mieletön. Siitä tuli kertaheitolla yksi mun lempparinähtävyyksistä Suomessa. Toivottavasti aluetta tulevaisuudessa vielä vähän kehitettäisiin, sillä nyt alueella ei ollut oikein merkintöjä, että mikä haudoista on mikäkin ja karttaa oli vaikea maastossa tulkita. Ehdottomasti silti näkemisen arvoinen tälläkin hetkellä.

Kaiken kaikkiaan Rauma on yksi niitä Suomen kaupunkeja, joka jokaisen tulisi nähdä. Tekemistä ja nähtävää riittää. Päiväreissulla ehtii Vanhan Rauman ja Sammallahdenmäen nähdä, mutta suosittelen silti yöpymään, jotta ehtii vierailla myös upeassa saaristossa ja fiilistellä Vanhan Rauman katuja aamuvarhaisella tai iltamyöhään.

Katso vielä videolta, kuinka jännittävää majakasta laskeutuminen oli, miltä kuulostaa rauman giäl ja miltä Sammallahdenmäen kiviröykkiöt näyttävät ylhäältä käsin.

 

Oletko käynyt Raumalla?
Mikä on sinun Rauman suosikkisi?

 

Seuraa matkaa InstagramissaFacebookissa ja YouTubessa.

 

Yhteistyössä Eräheppu, Hotelli Vanha Rauma ja Visit Rauma

2 Responses

  1. Rauma on kuulunut jo pitkään Suomen reissulistalleni.
    Siellä ei ole asunut tuttuja, joten varsinaista syytä vierailuun ei ole tullut.
    Harmittaa siis sitäkin enemmän, ettei Turun vuosia tullut hyödynnettyä paikallismatkailuun – täältä Saksasta on vähän erilaista lähteä. Tämä postaus vain vahvisti sitä fiilistä, että Raumalle on päästävä :)

Leave a Reply