Rooma – kuinka 150 jäätelömausta voi valita sen oikean?

Rooma – kuinka 150 jäätelömausta voi valita sen oikean?

posted in: Italia | 62

Kävin ensimmäisen kerran Roomassa vuonna 2005 ja heitin lantin Fontana di Trevi -suihkulähteeseen toiveenani, että palaisin joskus tähän ikuiseen kaupunkiin. Toiveeni kävi toteen ja nyt 12 vuotta myöhemmin löysin itseni kävelemässä tutuilla kulmilla Roomassa. Aika ei ollut kullannut muistoja, vaan Rooma oli yhtä ihana, kuin muistinkin.

Rooma

Rooma on jotenkin niin helpostilähestyttävä ja todella viehättävä. Moneen muuhun suurkaupunkiin verrattuna se on hyvin käveltävissä. Majoituimme aivan Colosseumin välittömässä läheisyydessä suloisessa AirBnB-asunnossa. Talvisesonki oli siinä mielessä hyvä aika matkustaa Roomaan, että AirBnB-vaihtoehtoja oli erittäin hyvin tarjolla ja hinnatkin olivat huokeammat kuin kesällä. Kelitkin sattuivat kohdalleen ja saimme päiväsaikaan nauttia ihanasta auringonpaisteesta.

Rooman hintataso noin muuten tuntui jokseenkin korkealta Le Marchessa vietetyn viikon jälkeen. Ravintoloiden joukosta toki niitä helmiäkin Roomasta varmasti löytyy, mutta muutaman päivän reissulla emme lähteneet enää etsimään erityisesti hinta-laatusuhteeltaan parhaita vaihtoehtoja. Sattumalta osuimme kuitenkin Vatikaanin läheisyydessä sijaitsevaan erinomaiseen vegaanileipiä myyvään kahvilaan, Due Centogradi. Aivan loistava. Vegaanisalamilla, -juustolla, kotitekoisella chilikastikkeella, oliivitahnalla, aurinkokuivatuilla tomaateilla ja rucolalla täytetty tumma patonki oli herkullinen.

Ihanien vegaanileipien lisäksi osuimme gelato-taivaaseen. Della Palma -nimisessä jäätelöbaarissa on tarjolla 150 erilaista jäätelömakua. 150. SATAVIISIKYMMENTÄ! Arvatkaa vaan, oliko vähän valinnanvaikeuksia. Kolmesta kokeilemastani mausta Nutella-jäätelö oli just eikä melkeen. Aion jatkossa sekoittaa kotona vaniljajäätelöä ja Nutellaa, lausua pari taikasanaa ja toivoa parasta.

Rooma

Onneksi Rooma on käveltävä kaupunki, niin sai vähän paremmalla omallatunnolla gelatoa sen kolme makua mussuttaa.

Rooma

Tällä kertaa tutustuimme Rooman ilmaisiin nähtävyyksiin. Kohteiksi valikoituivat Colosseum ja Forum Romanum ulkoapäin (olen aiemmin käynyt niissä sisällä), Circus MaximusPantheon, Fontana di Trevi ja Vatikaanin Pyhän Pietarin kirkko. Sattuipa reitille myös Cloaca Maxima, antiikin Rooman pääviemäriverkoston jätevesiaukko. Nippelitietona kerrottakoon, että suomalaisen CMX-yhtyeen nimi oli alunperin Cloaca Maxima, mistä nykyinen kirjainyhdistelmä juontaa juurensa.

Ilmaiseksikin Roomasta saa paljon irti, sillä jokaisen nurkan takaa paljastuu aina jotain vanhaa ja ihmeellistä. Roomassa saa helposti kulumaan useamman päivän vain katuja kävellen ja matkan varrelta löytyvää ihmetellen.

Rooma Rooma Rooma

Iltakävelyä Roomassa ei kannata jättää väliin. Kaupungin rauniot valaistaan upeasti ja kaupunki näyttäytyy pimeän tullen kuin uutena. Selfiekeppien kaupustelijat muuttuvat katusoittajiksi ja taiteilijoiksi, eikä tunnelma ole enää niin tungetteleva kuin päiväsaikaan.

Rooma on ehdottomasti yksi suosikkikaupunkejani. Tällä kertaa visiitti oli lyhyt ja se päätti meidän viisi kuukautta kestäneen matkalaukkuelämän. Mukava oli käydä Italiassa, mutta mukava oli palata pitkästä aikaa Suomeenkin.

Nyt ollaan saatu nauttia Suomen talvesta, mutta itselläni matkalaukun pakkaaminen on juuri parhaillaan kesken, kun lähden taas huomenna Japaniin. Pian alkaa kirsikankukkakausi ja työn täyteinen kevät Japanissa. Mutta niitä tarinoita jälleen lisää myöhemmin.

Onko Rooma sinulle tuttu?

Seuraa matkaa Instagramissa, Facebookissa ja YouTubessa.

 

62 Responses

 1. Rooma taisi olla ensimmäinen yksinmatkailukohde meikäläisellä, 16-vuotiaana. Tosin isän kustantamalla lennolla ja hotellilla, kun eivät, mokomat, interrailille päästäneet.
  Jäätelö taas on nyt jostain syystä pompannut tajuntaani viime päivinä sattumalta parikin kertaa, joten pakkohan tämä oli tulla lukemaan. Eilen kirjoitin juttua elämästä risteilylaivoilla ja laivan varastoista ja siitä, että ainakin italialaisella risteilylaivalla on kokonainen iso varasto vain pastaa varten. Siippa sitten oikoluki jutun ja kun olin varastoja luetellut muistutti, että olihan siellä myös oma varasto jäätelöille – oli selvästikin hänelle jäänyt mieleen! Piti sitten lisätä sekin “varastoluetteloon”.
  Lisäksi, tietysti, jäätelö oli päivän kauppalistalla, juuri kävelin pakkasessa lähikaupasta kotiin pienten ostosten kanssa ja ajattelin, että hyvä, nyt ei jäätelökään ehdi kotimatkalla sulamaan :-)
  http://meriharakka.net/2017/02/21/tyopaikkana-costa-neoromantica/

  • Ai että, jäätelö! On se vaan niin hyvää. Risteilyllä sietääkin olla jäätelövarasto – kyllä minä (ja varmaan joku muukin) sitä siellä varmasti kahmii! :-D

 2. Vau, 150 jäätelömakua! Vaikka muitakin asioita mainitsit, jämähdin minä tähän jäätelöön. :) Onneksi on kesällä Rooman matka tulossa, pitänee käydä tuo paikka testaamassa, ja jokunen muukin. Samalla reissulla olisi tarkoitus vierailla vähän etelämpänä Italiassa, josta bongasin erään gelatokursseja tarjoavan tahon. Taidanpa osallistua.

  Minulta muuten jäi ensimmäisellä Rooman matkalla se lantti heittämättä lähteeseen. Siksiköhän tässä on jo vierähtänyt 15 vuotta? Ehkä nyt sitten suoritan sen rituaalin, että pääsen vähän nopeammin Roomaan takaisin. :)

 3. En tiennytkään että pystybaarissa saa halvemmalla nauttia kahvistaan – aivan loistavaa :) Rooman pitäisi lähteä juuri näin helmi-maaliskuussa kun lämpö alkaa jo helliä! Ei näytä tosiaan olevan paljoa turisteja liikkeellä. Kiva tietää että Rooma on käveltävissä! Olen käynyt itse niin pikaiseen vuonna 2014 kun oltiin Roomassa muutama tunti välietapilla Helsinki-Rooma-Ljubljana.

 4. Rooma on kyllä suuri ulkoilmamuseo ja kävellen se avautuu parhaiten. Olen käynyt Roomassa toista kymmentä kertaa ja edelleen kiehtoo se yllätys mitä nurkan takaa löytyy. Viimeksi Michelangelon Mooses, noin vaan randomikadulla… Hieno video, erityisesti Vatikaanipätkään liittyvä katolinen kirkkomusiikki vei tunnelmaan.

 5. Roomassa ja Della Palmassa sekä 2015 että 2016 kesällä käyneenä, voin niin samaistua tuohon jäätelödilemmaan! Loputtomasti täydellisiä makuja, että iskee todellakin valinnan vaikeus. Onneksi kesällä 2015 tuli vietettyä noin kuukausi Italiassa ja reissukavereina melkein 40 tyyppiä, niin tuli maisteltua lukuisia gelato-makuja. Viime kesänä tehtyäni paluun Della Palmaan, osasinkin jo valita vähän varmemmin ne lempparimaut laareista :)

 6. Tiia/ReiseReise

  Voi kun kiva tietää, että Rooma on käveltävä kaupunki. Oon ajatellut ihan toisin. Miten ikinä voisi valita minkä jäätelömaun maistaa, varmaan sitten ainakin kolme makua päivässä. :)

 7. Rooma on kokonaan käymättä, ja sekös harmittaa. Sesongin ulkopuoliseen matkailuun oon päässyt viime aikoina kiinni, ja Roomaan haluan just niin. Väkijoukot ja kesän kuumuus ei ole mulle sopiva yhdistelmä.

 8. Jäätelö ja Italia. Mikä yhdistelmä. Olimme vuonna 2007 Roomassa. Lähtemättömästi mieleen jäi jäätelö. Ihan paras kaupunki. Meillä jäi iltakävely käymättä. Eli syytä on palata.

 9. Minä olen niin iso jäätelöhullu, ettei tosikaan. Sekoan, jos saan eteeni tuollaisen jätskivalikoiman! Varmaan haastaisin vahingossa itseni maistamaan kaikkia. Siinä saisi Rooman katuja tallata jo aika pitkään ja hartaasti. Mutta toisaalta, kyllä noita nähtävyyksiä mielellään tallaisikin! Nyt äkkiä mulle lennot Roomaan!

 10. Roomassa on kyllä vaikka ja mitä nähtävää ja opittavaa, mutra jostain syystä mä en saanut kaupunkiin kunnolla otetta. Ehdottomasti silti ansaitsee uuden mahdollisuuden!

 11. Oi, Rooma on niin ihana! Kauneutta ja historiaa joka puolella. Ja jäätelö on taivaallista, mutta jos on 150 eri makua, on edessä jo tooodella vaikea valinta! Ottaisin kesällä jotain raikasta (sitruuna, appelsiini, passion), talvella suklaista tai muuta makeaa, tuo Mozart heti kiinnosti. Muistan, että just Roomassa saatiin samaan kuppiin vaikka kolmea eri makua samaan hintaan kuin yhtä koko kuppi täyteen. Kätevää!

 12. Rooman kuvasi näyttävät juuri siltä, miltä olen kaupungin aina kuvitellutkin näyttävän. :D Noin uoeaa arkkitehtuuria täynnä olevasta kaupungista löytyy varmasti paljon ilmaistakin tekemistä ja näkemistä. Italia on itsellä vielä kokonaan valloittamatta ja Rooman lisäksi etenkin Gardajärvi kiinnostaa!

 13. Roomassa olen pari kertaa käynyt ja mieli tekisi pian uudestaan. Seuraavalla kerralla valuisi kaupunkia kävellen vain ravintolasta toiseen. Itse en reissussa kovin usein jäätelöä syö, paitsi Italiassa. Se on kyllä oma taiteenlajinsa miten valita siitä määrästä oikea jäätelö, mitä usein on tarjolla – yleensä päivän vaikein päätös, kerran tai pari kertaa päivässä :-D

 14. Heeei kiitos kun muistutit! Cloaca Maximan kuuntelusta onkin ihan hirveesti aikaa! Laitanpa kuulokkeisiin tulemaan vähän Ruostetta ja Arkangelia ??

 15. En ole koskaan käynyt Roomassa, se ei oikeastaan koskaan ole kuulunut haavekohteisiini. Viime aikoina sinne olisi muutamaan otteeseenkin saanut niin halpoja lentoja, että olen toivonut, että se kuuluisi bucket listille :D. Kuuluisi se kai yleissivistykseen, joten eiköhän sitä jossain vaiheessa vielä tule lähdettyä joka tapauksessa :). Ihan jäätävä valikoima tuossa jäätelöpaikassa! En tajua, miten homma edes toimii, ei ihmiselle pidä antaa noin paljon vaihtoehtoja :D. Ja ihan jäätävä makeannälkä täällä, ei ole yhtään kiva nyt katsella, kun toinen vetää herkkuja :P. Nuo iltavalot muuten on kyllä sairaan hienoja.

  • Joo, vähän överiks oli laitettu noi makuvaihtoehdot! :-D No, jos tossa asuis lähellä, niin olispahan ainakin loppuiäksi jäätelövaihdoehdot taattuja.

 16. Roomassa ei ole tullut käytyä, mutta Milanossa on gelatoja maisteltu. Miksei Suomessa saa mitään niin hyvää?! Rooma on kyllä sellanen peruskohde, jossa varmaan jokaisen pitäis käydä.

 17. Rooma on kyllä korkealla listallani, joten toivottavasti pääsen sinne lähivuosina. Italiassa olen käynyt muutoin ja sieltä jäikin ylitse muiden mieleen ruoka ja jäätelö! Ai ai niitä aamulla tehtyjä, tuoreita gelatoja. Nam! Viimeisenä iltana palasin hotellille ison take away paketin kanssa joka oli täynnä jäätelöä. Olen muutenkin ollut aina suuri jäätelön ystävä.

 18. Kiitos lyhyestä ja ytimekkäästi kirjoituksesta. Jostain syystä samoja kohteita on tullut kolutuksi, mutta tuohon jäätelöongelmaan en ole törmännyt :-) Mikä lie italialaisen jäätelön salaisuus? Rooma on kiva kohde.

 19. Neljä vuotta sitten pyörittiin samoilla kulmilla. Asuttiin Colosseumin kulmilla B&B:ssä, monumentti näkyi huoneen ikkunasta. Tuossa sandwich-paikassa oli jo silloin kaupungin parhaat leivät ja jatkuva paikallisten jono, tosin hinta näyttää nousseen euron tai pari. Roomaan on palattava vielä joskus, ensi kerralla ei ole enää painetta koluta kaikkia perusnähtävyyksiä läpi ja voi vaan kuljeskella ja nauttia viinistä tai siitä gelatosta. Arrivederci Roma!

 20. Heh, ihan uudenlainen ja piristävä näkökulma Roomaan! Ymmärrän kyllä tuskan, en mä olis pystynyt valitsemaan 150:stä vain kolmea makua :D

 21. Tällainen ilmaismatkailu kuulostaa tutulta ja munkin jutulta, ja Rooma vaikuttaa kaupungilta jossa ei todellakaan tarvitsisi kenenkään tylsistyä vaikka olisikin kengännauhabudjetilla liikenteessä. Olen viime päivinä katsellut hiukan kateellisena, kun WhatsAppiin tulee siellä olevalta appiukolta jatkuvasti Rooma-kuvia! Ja ah tuota gelatoa, se olisi kyllä jo itsessään syy matkustaa Italiaan. :P

 22. Rooma on kyllä ihana. Minulla tosin vaati neljä kertaa ennenkuin tajusin miten paljon kaupungista tykkään. Jotkut kaupungit kolahtavat heti ja jotkut vaativat useamman kerran.

  • Näinhän se on. Rooma kolahti mulla heti, mutta moni muu on vaatinut usemman vierailun. Osalle paikoista ei tule annettua kylläkään sitä toista mahdollisuutta.

 23. Roomassa on varmasti paljon hienoja paikkoja katseltavaksi. Oli varmasti myös hyvä idea käydä siellä sesongin ulkopuolella, ettei olisi ihan niin ruuhkaista.

  Videon tekijänä on pakko kommentoida myös tuota teidän videota (josta sai mielestäni vielä enemmän irti kuin tekstistä ja kuvista). Oli yks parhaimmista teidän videoista, joita olen nähnyt. Tästä on hyvä jatkaa.

 24. No alkoipa tehdä mieli Roomaan. 150 on kyllä ihan mahdoton määrä. Itse pidän ravintolassa kuin ravintolassa siitä, että tarjoilija päättää puolestani. Yksi jäätelömaku olisi ihan riittävästi – tai enintään kolme :D

 25. Mulla menis aika vaikka vaan noiden gelatojen äärellä :-o Roomassa en ole koskaan käynyt, aikonut kyllä monesti. Ehkä olisi aika hilata sitä lähemmäs seuraavien kohteiden listalla :)

 26. Juu olisi aivan mahdoton tehtävä valita 150 gelato-mausta vain yksi tai kaksi! Mutta onneksi gelatoa voi syödä Italiassa monta kertaa päivässä ;)
  Kyllä muisti on ihmeellinen: heti Cloaca Maxima -nimen luettuani mieleeni tuli yläaste ja CMX, mutta en olisi heti osannut sanoa miksi. Mutta ehkä siitä syystä, että yläasteella ollessani taisi aika monella pojalla olla musta CMX:n Cloaca Maxima -paita :D

 27. Rooma kuuluu minun Top5 kaupunkeihin! Italia ja jäätelö… Slurp, mikään ei voita italialaista minttusuklaajäätelöä. Muu perhe on täysin hurahtanut myös ihanan kirpeää sitruunasorbettiin.

 28. Ah, ihana, ihana Rooma! <3

  Viimeksi Roomassa käydessämme halusin käydä uudelleen kaikki ulkoilmamuseon nähtävyydet läpi. Keväisenä viikonloppuna ihmisiä oli liikkeellä niin paljon, että tungos oli hirvittävä. Niinpä lähdimme juoksulenkille sunnuntaina, varhain aamulla heti auringon noustua. Olipa hieno juoksulenkki, eikä tungosta missään :) Jos sallit linkitän nuo autiot nähtävyydet tähän: https://johannasuomela.com/2015/11/10/running-in-rome/

  • Ai että, näyttää ja kuulostaa ihanalta! Mekin just puhuttiin tuolla, että ens kerralla kun tullaan, lähdetään kiertämään nähdävyyksiä heti aikaisin aamulla. Kesällä ei oo niin kuumakaan vielä sillon. Kesäaamut on parhaita. <3

 29. Roomassa on nimenomaan hienoa se, että kävellen pääsee kaikkiin tärkeimpiin nähtävyyksiin ja italialainen jäätelö, sehän on maailman parasta. Paitsi sen kerran kun myyjä lisäsi siihen kermavaahtoa ja sain heti yöllä vatsataudin. :(

 30. Videota en edes yritä katsoa tällä netillä Thaimaan saarilla mutta artikkeli oli kiva! 150 jäätelövaihoehtoa kuulostaa taivaalta haha. Kiva tietää että airbnb on siellä toimiva vaihtoehto, josko tästä itsekkin suunnittelisi kesälle pidennettyä viikonloppua Roomansuunnalle hmm hmm :)

Leave a Reply