Sairastaminen Japanissa – kun flunssa yllättää

Sairastaminen Japanissa – kun flunssa yllättää

Olin opiskelijavaihdossa Japanin Fukuokassa Seinan Gakuin -yliopistossa kevätlukukauden 2012 Jyväskylän ammattikorkeakoulun kautta. Kirjoitin tuolloin blogia, johon julkaisin päiväkirjamerkintöjä opiskelijaelämästä Fukuokassa. Jutut eivät ole olleet enää vuosiin saatavilla, mutta nyt julkaisen ne uudelleen kronologisessa järjestyksessä syksyn 2020 aikana. Tervetuloa mukaan virtuaalimatkalle kurkkimaan, miltä yliopistovaihtarin elämä Japanissa näyttää.

Juttu on alunperin julkaistu helmikuussa 2012. Jutut julkaistaan sellaisenaan, kuten ne on alunperinkin kirjoitettu. Juttusarjan ensimmäisen artikkelin löydät täältä.

Vaikka edellisessä postauksessa kerroin, että olo on parempi ja vois jo seuraavana päivänä yrittää mennä kouluun, ei siitä mitään tullut. Oon nyt pari päivää ollut vuoteen omana ja nukkunut semmosia tunnin-parin pätkiä pitkin vuorokautta. Mun kurkkuun sattuu niin paljon, että herään melkein joka kerta kun pitää nielasta. Ei kiva!

Kävin toissapäivänä sairaalassa (no terveyskeskus se varmaan oli, mut japaniksi ne kaikki on sairaaloita) ja lääkäri kertoi et mulla on influenssa. Osas se vielä tarkemminkin kertoo – B-tyypin influenssa! En oo koskaan saanut flunssasta, tai paljoo mistään muustakaan, näin tarkkaa analyysiä suomalaisessa terveyskeskuksessa. Lääkärissä käynti oli helppoa ja nopeaa. Menin vaan tiskille, et yhyy nyt ois kurkku kipee ja yskittää ja kaikin puolin heikko olo… Ja sit iskin niille mun japanilaisen sairasvakuutuskortin käteen (tällä saa 70% maksuista katettua suoraan), ja täyttelin pienen lapun ja mittasin kuumeen. Tästä meni ehkä viis minuuttia, niin mut kutsuttiin lääkärin huoneeseen. Vähän se kyseli et noh miltäs tänään tuntuu ja sitten se halus ottaa influenssatestin. Olin vähän et jaha otas vaan mut mites se otetaan? Vähän saattaa tuntua epämukavalta mut… Nenän kautta.?! Joo, ei se kivalta tuntunut kun se tunki semmosen hirvittävän pitkän pumpulipuikon mun sieraimeen niin pitkälle kuin vain pystyi.

Tästä meni sit 5-10 minsaa ja se lääkäri toi mun eteen semmosen raskaustestin näkösen jutskan… -Lotta-san wa… – pitkä paussi – what, miten tää raskaustesti liittyy mihinkään? –Kattos tätä, sulla on nyt kuules B-tyypin influenssa. Vai niin. Noh, lääkäri kehotti sitten olemaan himassa seuraavat viisi päivää  ja välttelemään ihmiskontakteja. Voi nyyh! Lisäksi sain reseptin viiden päivän tamiflu-kuurille ja särkylääkkeelle otettavaksi tarvittaessa kuumeeseen ja kipuun. Lääkärikäynti: 1 900 jeniä (19€).

Lääkkeet kävin hakemassa naapurissa sijaitsevasta apteekista. Kun ne näkivät mun reseptin, käskettiin mut istumaan eristyksiin semmoseen erilliseen koppiin oottaan, et ne kattoo mun lääkkeet valmiiks. Täällä otetaan influenssat tosissaan. Myös apteekissa piti näyttää sairasvakuutuskortti. Lääkkeet: 1 300 jeniä (13€).

Kurjaa on ollut se, että kun kurkkuun sattuu ihan hirveesti, en pysty oikeen syödä mitään kiinteää. Oon elellyt lähinnä vanukkailla, hyytelöilla ja jugurtilla. Kurkkukarkkien imeskelykin on hirvittävän kivuliasta, joten ei auta semmonen toiminta. Eilen illalla mun japanin tunnilla olevat kiinalaiset tytöt ilmestyivät mun ovelle –Lotta, ootko jo syönyt illallista?En oo… (pihisevällä äänellä, ääntä ei tuu lähes lainkaan) –Voi ei Lotta! Oot kauheen kipee… Ota rauhallisesti, me tehdään sulle ruokaa!

Miten onkaan näin ihania ihmisiä. <3 ;__; Tytöt uskaltautuivat sisälle saakka mun bakteeripesään ja toivat kiinalaiset flunssanhoitoruuat mun pöydälle. Näitä oli tosi helppo syödä, koska veteen tehty riisipuuro oli todella pehmeää ja tuossa kulhossa oli pehmeää tofu-sipulipaistosta, joka muuten oli ihan älyttömän hyvää. Tirautin pari kyyneltä kun tytöt poistuivat mun huoneesta. Ihania. <3

Suurimman osan päivistä oon siis nukkunut, mutta sillon kun en oo, oon kattonut joko Japanin telkkaria mun kännykällä tai Simpsoneita tietokoneelta. Koska oon ollut hereillä kummallisiin aikoihin, tuli toissayönä seurattua vähän yöanimeakin telkkarista – parhaat sarjat kun yleensä tulee siinä 2-3 aikaan yöllä. Kaippa kaikki no-lifet on nimenomaan siihen aikaan hereillä sitten. Päivällä tulee telkkarista lähinnä vaan lasten ja nuorten animea (One Piece, Naruto, Pokemon…).

Tänään on Japanissa setsubun, eli talven viimeinen päivä. Wohoo! Ei se talvi vielä kuitenkaan menojaan näytä tekevän, sillä eilen tuli taas lunta. Tällä kertaa sitä jopa jäi maahankin saakka! No ei kinoksiksi, mutta kuitenkin näkyväksi. Tällä hetkellä ulkona näyttäisi olevan -1 astetta. Hurr. Onneksi mun huoneessani on lämmitin ja hirmuisen paksu peitto.

Setsubunin kunniaksi tänään täällä olisi kaikkee ihania festivaaleja tarjolla, ja harmittaa pikkasen, että joudun oleen vaan himassa tylsistelemässä. Parempi se ois nyt kuitenkin kerralla parannella kunnolla, koska maanantaiksi on ostettu ne laivaliput Koreaan… Mun lääkekuuri loppuu sunnuntaina, joten jos se nyt sitten on tarpeeksi tehokas, pitäis mun maanantaina olla kondiksessa. Peukut pystyyn! Tänään tuntuu jo pikkasen paremmalta kuin eilen ja toissapäivänä, onneksi. Toivottavasti jatkuu samaa rataa tää paraneminen!

 

Seuraa myös YouTubessaInstagramissa ja TikTokissa

2 Responses

  1. Toivottavasti paranet pian !
    Tuo video sai minutkin hymyilemään :)

Leave a Reply