Tryffelipitsaa ja punaviiniä – veroparatiisi San Marino

Tryffelipitsaa ja punaviiniä – veroparatiisi San Marino

posted in: San Marino | 49

Italian sisällä on helppo matkustaa myös kääpiövaltioihin. Varsinkin Le Marchesta se onnistuu erinomaisesti. Ajoimme Osimosta maailman viidenneksi pienimpään tunnustettuun valtioon, San Marinoon, vain noin tunnissa.

San Marino kohoaa jopa 755 metrin korkeuteen. Talvella siellä todellakin on kylmä. Positiivinen puoli kylmyydessä oli se, että eipä ollut muita turisteja. Saimme ihailla upeaa maisemaa yli ympäröivan Italian ja kävellä pitkin San Marinon kapeita kujia aivan keskenämme.

San Marino San Marino San Marino

Pyhä Marinus, Santo Marino, perusti San Marinon paetessaan kristittyjen vainojen aikaan vuorille. Legendan mukaan hän vapautti kannattajansa kahdesta auktoriteetista, paavista ja keisarista, juuri ennen kuolemaansa. Paavi tunnustikin myöhemmin San Marinon itsenäisyyden, ja koska san marinolaiset eivät olleet aiemminkaan maksaneet veroja, ei heidän tästä eteenpäinkään sitä tarvitsisi tehdä. San Marino onkin yhä edelleen veroparatiisi.

Veroparatiisin lisäksi San Marinosta tulee itselleni välittömästi mieleen Formulat. Vaan eipä San Marinon kapeilla kujilla näitä formuloita pystytä ajamaan, eikä nimestä huolimatta San Marinossa ole koskaan ajettu formuloita. San Marinon Grand Prix järjestetään muutaman kymmenen kilometrin päässä Italian puolella.

Vaikka San Marinossa on vain noin 30 000 asukasta, on siellä silti jopa 15 jalkapallojokkuetta.

San Marino

Vaikka San Marino ei kuulu Euroopan unioniin, on siellä silti käytössä euro. Rajanylitys on helppoa, eikä passeja tarkasteta kuin harvoin (mukana ne silti kannattaa pitää – kaiken varalta). Käytännössä rajaa ei edes huomaa.

Päästäkseen San Marinon päälle, voi sinne kulkea kondolihissillä tai ajaa suoraan autolla. Näin talvella kondolihissi ei ole käytössä, mutta kesällä se on kiva ohjelmanumero. Auton voi jättää joko kondolihissin parkkipaikalle tai ylemmäs vuorelle. Päiväpysäköinti maksaa kahdeksan euroa.

Talvella palvelut ovat rajatummat kuin kesällä. Hyviä ravintoloita on silti auki vuoden ympäri, ja nautimmepa mekin San Marinossa herkullista ja yllättävän huokeaa pitsaa. Valtavan tryffelipitsan sai kympillä ja litran paikallista viiniä seitsemällä eurolla. Kaupan päälle tulivat älyttömät maisemat.

Tässä 61 neliökilometrin kokoisessa vuoristoisessa kääpiövaltiossa ei liene ihan hirveästi tilaa viljellä viiniä, mutta se vähä mitä siellä tuotetaan, on erinomaista.

Katso lisää San Marinon maisemia ja herkkuja videolta.

Oletko käynyt San Marinossa?

Seuraa matkaa Instagramissa, Facebookissa ja YouTubessa.

49 Responses

 1. Teimme aikoinaan retken San Marinoon Firenzestä. Olimme jopa varanneet sieltä yhdeksi yöksi hotellin, jokseenkin huipulta, ja naputelleet sitten sen osoitteen navigaattoriin. Jossain vaiheessa sitten sikäläinen poliisi pysäytti meidät ja yritti väittää, ettei ylös saa ajaa autolla, johon me hämmentyneinä, mutta päättäväisesti: että navigaattorimme käskee ajaa tuonne!
  Ehkä poliisikin hämääntyi ja antoi meidän jatkaa. Hotellilla oli sitten onneksi pienen pieni parkkipaikka, jonne saimme automme, ilman tuota parkkipaikkaa autoa ei siellä mihinkään olisikaan saanut.

  • Tilanne on varmaan muuttunut siellä tuohon verrattuna. Nyt oli melko ylhäälläkin parkkipaikkoja tarjolla, eikä tuo kondolihissi tosiaan toiminut näin talvisaikaan. Mutta tilaa tuolla ei kyllä mitenkään liikaa ole käytettävissä, että ehkä eivät halua, että sinne “turhaan” ajetaan autolla.

 2. Joo, olen käynyt San Marinossa ja tykkäsin maasta. Aika jännä detalji, että ei kerinnyt kulua tuhattakaan vuotta paavinistuimelle myöntää San Marinon itsenäisyys. Keskiajalla asiat hoituivat pikkaisen verkkaisemmin. San Marino myy turistirihkamaa ja postimerkit ovat maalle iso tulonlähde aivan kuin kaikille muillekin kääpiövaltioille. San Marinoa varmasti harmittaa se, ettei niiden postimerkit ole hyväksyttyjä missään näyttelyissä, koska virallinen filatelia haluaa suitsia näitä vähän liian innokkaita julkaisijamaita.
  Kaikesta huolimatta, San Marino on siis kiva mesta. Minun aikanani ne vaativat maahan sisäänpääsymaksua. Silloin myös maassa oli ainutlaatuisen kireä mamupolitiikka. Oliko peräti niin, että jos sanmarinolainen meni naimisiin ulkomaalaisen kanssa, hän menetti kansalaisuutensa.

  • Oho, vai että sisäänpääsymaksu piti maksaa! Jännä juttu ja jännä myös tuo maahanmuuttopolitiikka. Siitä kyllä luin, että on melkoinen prosessi päästä sanmarinolaiseksi, mutta melkoista, että on jopa itse menettänyt kansalaisuutensa, jos on mennyt ulkomaalaisen kanssa naimisiin.

 3. Olemme melko paljon matkanneet Italiassa, joten päätimme pitää pienen tauon ja poiketa välillä muuallekin. Mutta sinne on vielä palattava monestakin syystä, kuten San Marino. Siitä paikasta ole nyt lukenut muutamia ihania juttuja. Aivan uskomattomat näköalat. Menittekö te siis autolla tuonne ylös?

 4. San Marino on minulle tuttu vain koulun maantiedon tunnilta, mutta eipä siellä koskaan käynyt ilmi, että minivaltio sijaitsee noin korkealla. Asuin 15 vuotta sitten pari kuukautta Firenzessä, josta olisi tosiaan ollut suhteellisen lyhyt matka viikonloppulomalle San Marinoon. Täytyypä laittaa korvan taakse tämäkin kohde!
  Ps. ruokaorintoituneena reissaajana odotin muuten otsinkon perusteella vähintäänkin kuvan siitä tryffelipitsasta. ;)

 5. Viimeisin äkkilähtö ja samalla ainoa on vuonna 1995 Riccioneen. Samalla reissulla tuli käytyä retkellä San Marinossa. Muistikuvat ovat hieman hämärät, mutta upea linnoitus oli kaupungissa. Voisin mennä uudelleen.

  Otsikosta tulee mieleen tryffelipastaa San Gimignanossa, joka ei kovin onnistunut kokeilu paineekkaaseen paikkakunnan ravintolaan ollut.

 6. Todella hienot maisemat noilta linnoilta! Mielelläni kävisin noita ihailemassa, tuolla päin kun ei ole tullut käytyä.
  Video oli kiva! Vähän “kauhistuin” ensin sen pituutta, mutta helposti meni 8 minuuttia. Tosi monipuolisesti kuvattu eri juttuja. Usein kuvaan videoita myös, mutta yksin on hankalaa saada “luonnollista” kuvaa kun kameran kanssa pitää kikkailla. Mäkin tarviisin oman kuvaajan! :-)
  Tryffelipitsa on mulle uusi tuttavuus, kun taas tryffelipasta kuuluu omiin lemppareihin, pitsa näytti todella hyvältä!

  • Kiva että pidit myös videosta, vaikka pituus kauhistuttikin! Muakin joskus kauhistutti, jos videot oli yli viisiminuuttisia, mutta nykyään YouTuben puolella 10 minuutin video on aika standardi. :-)

 7. En ole käynyt mutta ehdottomasti haluaisin. Nyt vielä enemmän kun näen nuo huikeat maisemat. Mennään ensi kuussa 14v hääpäivämatkalle Roomaan, mutta ei kyllä malteta sieltä nyt lähteä huinimaan minnekään.

 8. Upeita maisemia! San Marinossa on tullut käytyä heinäkuun helteillä, tykkäsin kovasti lilliputtivaltiosta. Tosin, lapsi oksensi autoon kun ajettiin serpenttiiniteitä ylös…

 9. Nämä kääpiövaltiot ovat hauskoja. Itse olen ne bongaillut joskus silloin kun en vielä blogissa juttuja jakanut. Monaco taitaa olla ainut, mistä juttu löytyy : )

 10. San Marino on todellakin hauska pieni jäänne. Aika erikoista jos ulkolaisiaa ei suvaita. Maa on hyvin sisäsiittoinen jos todellakin on näin. Itse kävin San Marinossa muutama vuosi sitten. Asuimme Riminissä ja sieltä oli suora bussiyhteys San Marinoon. Matkan teimme lokakuussa ja sää oli mukavan lämmin eikä ruuhkaakaan ollut. Pidin kyllä tästä lilliputtivaltiosta

 11. Olispa kiva paikka käydä. Upean näköinen toi linna jyrkänteen laella. Enpä muuten tiennytkään, että formuloita ei ajeta San Marinon sisällä. Tryffelipitsaa ja halpaa viiniä, kyllä kelpais :)

  • Joo, mäkin aiemmin luulin, että ne formulat tietysti ajetaan San Marinossa. No kyllähän sen tietysti siellä huomasi, että eihän sitä siellä mahdu mitenkään ajamaan. :-D

   Tryffelipitsa ja punaviini. <3

 12. Olen ollut San Marinossa niin kauan sitten, etten muista mitään :). Kuulostaa hyvältä vaihtoehdolta talvinen, rauhallinen visiitti. Hienot näköalat!

 13. Tosi upee linna! Mielettömät maisemat :)

 14. Ehheheh, mä en ole käynyt Wikipedian listan yhdessäkään kääpiövaltiossa, jos lasketaan pinta-alaa! :D Mutta jos väkilukua, niin sitten on jo osumia. No, niitäkin vain kaksi (kohta kolme) ja nekin listan loppupäästä. Matkailijan yleissivistykseen kuuluisi kyllä ainakin nuo Euroopan kohteet, joten ne on varmaan laitettava listalle. :)

  Upean näköinen linna vuoren päällä, wau! Hyvä kuvakulma.

 15. Onpas ihanan näköistä! Ja talvinen aurinko kruunaa maiseman :) Pienen pettymyksen aiheutti tieto, että San Marinon formuloita ei ajetakaan San Marinossa… Minua on huijattu! :D

 16. Niin kuin Ramikin, minä olen käynyt San Marinossa 1900-luvulla juurikin Riccionesta käsin. Mutta en muistanutkaan, että sieltä oli näin komeat maisemat (en vielä silloin tainnut olla innostunut niin paljon maisemista (enkä kuvaamisesta) kuin nykyään. Kuviakaan ei tältä reissulta taida olla tallessa paria enempää. Voisi siis olla syytä lähteä joskus uudestaan.

 17. En ole käynyt San Marinossa, mutta tryffelipizza ja viini kyllä maistuisi! Ja noi maisemat on huikeita, jotenkin kuvuittelin San Marinon hirveän paljon lättänämmäksi, en tiedä miksi. Veroparatiisit aiheuttavat mussa tosin puistatuksia, tai siis lähinnä sellaiset ihmiset, jotka pakoilevat yhteiskunnallisia velvollisuuksiaan moisiin…

 18. Oho, eipä ole tullut mieleenkään että San Marinossa olisi tuon näköistä! Aivan ihastuttavat vuoristomaisemat, ja uskon että tryffelipizzakin maistui. Kiitos tästä yleissivistyksestä!

 19. En ole käynyt San Marinossa. Mun “pakkomielteenä” on käydä kaikissa Euroopan maissa, ja eipä se haittaa ollenkaan, kun kohteessa on noin upeat maisemat!

 20. Aivan huikeita maisemia tässä! Joskus on parempi käydä sesonkien ulkopuolella niin saa itselleen paremmin tilaa. Ja ruoat, voi nuo italilalaset ruoat, ne tuovat aina veden kielelle!

 21. Mielettömän näköistä. Olisi kyllä mielenkiintoista päästä tutustumaan paikan viineihin. Kun ei ole määrää, millä kilpailla, on panostettava laatuun.

 22. San Marino on vielä näkemättä. Taitavat olla jalkapallofaneja, kun tuollainen määrä joukkueita :)

 23. Upeat kuvat ja maisemat! Ja hauska yksityiskohta toi systembolaget alko spirits kauppa videossa :D

 24. No wau! Ei ollut oikein mitään mielikuvaa San Marinosta, mutta silti jotenkin yllätti nuo kuvat. Voisin kuvitella viihtyväni tuolla viileämpänäkin aikana mainiosti :)

Leave a Reply