Kun matkustaa Arabiemiirikunnissa, osuu nimi Sheikh Zayed usein silmiin. Sheikh Zayedin aukio, Sheikh Zayedin tie, Sheikh Zayedin moskeija… Mutta kuka on Sheikh Zayed?
Sheikki Zayed oli yhdistävä voima Arabiemiirikuntien synnyssä ja hänet nimitettiin Arabiemiirikuntien presidentiksi valtion synnyttyä 44 vuotta sitten vuonna 1971. Hänet valittiin presidentiksi neljä kertaa uudestaan. Zayed kuoli vuonna 2004 ja hänet haudattiin rakennuttamansa suurmoskeijan alueelle. Moskeijan nimi on Sheikh Zayed Grand Mosque.
Moskeija rakennettiin 11 vuoden aikana vuodesta 1996 vuoteen 2007 saakka. Moskeija on valtava ja sinne mahtuu kerralla 40 000 rukoilijaa. Moskeija sisältä ja ulkoa on koristeltu kukkakuvioin, sillä moskeijassa ei saa näkyä ihmis- tai eläinhahmoja. Mielenkiintoisen kuvioinnista tekee se, että sen eteläpuolelle on istutettu eteläisellä pallonpuoliskolla kasvavia kukkia ja pohjoiselle puolelle pohjoisella pallonpuoliskolla kasvavia kukkia. Moskeijan lattiaan ja seiniin on taiteiltu puolestaan päiväntasaajalla eläviä kukkalajikkeita. Upeita teoksia.
Jos moskeijavierailusta haluaa saada kaiken irti, kannattaa osallistua ilmaiselle ja ohjatulle noin tunnin mittaiselle moskeijakierrokselle. Me osallistuimme kierrokselle ja saimme oppaaksemme hauskan ja mielenkiintoisen Abdullah-nimisen miehen. Oppaan kanssa pääsee myös kulkemaan sellaisia reittejä, joihin yksityisellä matkailijalla ei ole asiaa.
Kierroksella pääsee myös moskeijan sisälle, kuten pääsee myös yksityisenä kävijänä. Kierroksella pääsee pääsalissa tosin kulkemaan vapaammin. Kuvia saa ottaa ulkona ja sisällä.
Moskeija pitää sisällään maailman suurimman maton. Tällä värikkäällä matolla on kokoa 5 627 neliömetriä ja painoa 35 tonnia. Mielenkiintoisen matosta tekee se, että päälimmäinen kerros on osittain trimmattu pois ja mattoon on jätetty korkeammat raidat tasaisin välimatkoin. Näiden raitojen perusteella rukoilijat osaavat kerääntyä tasaisiin riveihin. Perjantaisin moskeija on pyhitetty vain rukoilijoita varten, mutta muina päivinä se on avoin yleisölle.
Kannattaa kiinnittää huomiota pukeutumiseen, jos aiot vierailla moskeijassa. Löysät ja pitkät vaatteet, sekä naisilla pää peitettynä. Jos sopivaa asustusta ei matkatavaroista löydy, voi paikanpäältä lainata pään ja vartalon peittävän kaavun, jos pantiksi jättää esimerkiksi ajokortin tai passin. Jos haluat ottaa valokuvia, kiinnitä myös huomiota hillittyyn käyttäytymiseen poseerausten osalta.
Dubaista kannattaa ainakin tätä varten mennä käymään Abu Dhabissa. Emiraattien välillä kaukobusseja kulkee tasaisesti, eikä suuremmalla porukalla taksikaan ole kovin hintava. Abu Dhabin keskustasta matkaa kertyy taksilla noin vartin verran. Paikallisbussejakin kulkee, mutta ne ovat paljon hitaampia. Taksi kaupungin sisällä maksaa vain joitakin euroja.
Seuraa matkaa Instagramissa, Facebookissa ja YouTubessa.
10 Responses
Anna Koskela
Tuo on listalla!
Kuulin muuten hauskan tiedon. Abu Dhabi on UAE:n se varsinainen rahakeskus. Dubai tulee jossain kaukana takana. Muut emiraatit on slummeja. Näin määritellään asiat kansainvälistä kauppaa tekevien keskuudessa :D
Lotta Watia | Unagidon
Joo täällä kannattaa ehdottomasti vierailla!
Abu Dhabikin oli ennen melkoista slummia, mutta Sheikki Zayed sai emiraatin raha-asiat kuntoon. Ehkä siksi se on rahakkain, kun Zayed on sieltä kotoisin. ;-)
Heidi / Auringon alla
Ihan mieletön moskeija! Mua harmittaa ihan hirveästi, että meillä jäi tuo silloin muutama vuosi sitten väliin, kun aloin järjestämään Abu Dhabia Dubain lomallemme hieman liian myöhään :( Kaunis rakennus!
Lotta Watia | Unagidon
Tää on kyl niin kuvauksellinen mesta! Harmi, että on jäänyt väliin. :-/ Itse tykkäsin Abu Dhabista enemmän kuin Dubaista ja aion sitä kyllä kaikille toitottaa, ketkä tuonne päin ovat matkaamassa! ;-)
Miila
Toi moskeija on kyllä upea! Ja mahtavia noi kuvat missä moskeija on vasten sinistä taivasta, etenkin kolmas kuva :)
Lotta Watia | Unagidon
Kiitos kommentista Miila! :-)
Todella upea ja kuvauksellinen paikka. Kiitos kuvakehuista! :-)
Veera Bianca
WOW, tosi kauniita kuvia! :) Harmitti että en ehtinyt jäädä Abu Dhabiin nyt kun lensin sieltä kaksi kertaa läpi! One day though ;)
Lotta Watia | Unagidon
Kiitos Veera! :-)
Joku kerta sitten, kun et ihan niin kauas ole samalla matkalla. Jos vain lämmin kelpaa ilman sitä Australiaa, niin tänne lyhyemmällä lomalla. ;-)
Aino Toivonen
Paljon kuvaillaan naisten pukeutumisesta moskeijaan mentäessä, mutta edes nuo ylläolevat kuvat eivät vastaa minua askarruttavaan kysymykseen. Lähden Dubaihin pitkän hihattoman maksimekon kanssa, joka olkapäitä ja käsivarsia lukuunottamatta on hyvin peittävä. Minulla on pitkähihainen pitkähkö sifonkisilkkinen paitapusero, josta kuultaa olkapäät läpi. Onko turhaa ottaa tällaista paitista mukaan, vaan pitääkö olla jokin tiiviimpi kangaslaatu tuohon peittämiseen?
Vastauksesta etukäteen kiittäen,
Lotta | Watia.fi
Moi Aino! Dubaissa voi olla aika vapaasti, monenlaista asua näkee. Mutta sitten kun menee moskeijaan, pitää peittää myös ne olkapäät ja pää. Sieltä tosin löytyy sitten vuokrattavaksi sellaisia kokopeittäviä “kaapuja”, jos ei löydy tarpeeksi peittävää asustetta kotoa. Dubaissa kaupungilla kuitenkin voit aivan hyvin olla noissa kuvailemissasi vaatteissa. :-)