Suuri ja mahtava muuri

Suuri ja mahtava muuri

posted in: matkablogi | 32

Yksi kohde on ollut tämän Aasiafanin listalla jo pitkään. Sanonta kertoo, että se näkyy avaruuteen saakka. Vaikea sitä on kuitenkaan edes lentokoneesta käsin nähdä, sillä se sulautuu niin hyvin vuoriston väreihin. Kyseessä on tietenkin eräs hyvinkin tunnettu muuri maassa nimeltä Kiina.

OLYMPUS DIGITAL CAMERA OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Ai tuonnekko pitäisi kiivetä? Ja miten onkin sattunut tuo sama mies näihin kahteen kuvaan. Taidettiin kiivetä yhtä löntystellen vuorta ylös.

Juyongguan – helpoiten saavutettava muurinpätkä

Jos aikaa on rajatusti, kannattaa Pekingistä käsin suunnata Juyongguan-nimiselle muurin osalle noin 60 kilometrin päähän kaupungista. Tänne, kuten muutamalle muullekin osuudelle, järjestetään päivittäin retkiä Pekingistä käsin. Viikonloppuisin ja juhlapyhinä muurin ihailua kannattaa välttää, sillä tällöin muurilla löntystelee joku muukin. Me olimme liikkeellä sunnuntaina, mutta turisteja ei ollut liiaksi, sillä tämä sunnuntai oli kiinalaisilla työpäivä (heillä oli juuri ollut uuden vuoden vapaat to-la (1.-3. tammikuuta), jonka vuoksi sunnuntai oli poikkeuksellisesti työpäivä).

OLYMPUS DIGITAL CAMERA OLYMPUS DIGITAL CAMERA OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Hikinen jalkapatikka

Suunnittelin käveleväni ensimmäiselle tornille, mutta lopulta löysin itseni kolmannelta tornilta. Kiipeäminen oli todellakin hikistä touhua ja toppatakki oli pakko vähentää kiipeämisvaiheessa. Ylhäällä sille tosin sitten olikin taas tarvetta, kun kylmä tuuli löi vasten kasvoja.

Osa ryhmästämme käveli aina viidennelle tornille saakka, josta matkaa ei voinut enää jatkaa. Tämä alunperin 1300-luvulla rakennettu muurin osuus on tehty väyläksi laaksoa ympäröivältä vuorelta toiselle, joten se ei enää vuorelle päästyään jatku. Juyongguan-nimen guan-osa tarkoittaakin kirjaimellisesti väylää.

OLYMPUS DIGITAL CAMERA OLYMPUS DIGITAL CAMERA OLYMPUS DIGITAL CAMERA OLYMPUS DIGITAL CAMERA OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Saastepilven ympäröimänä

Näköala muurilta oli upea. Kaupunkiin päin katsoessa maisema muuttui kuitenkin todella sumuiseksi. Kun kuljimme linja-autolla kohti vuoria, oli ilmanlaatu todella huono ja sen oikein haistoi linja-autoon saakka. Vuorilla tilanne ei enää ollut yhtä paha ja näimme kaupungista pois päin katsoessa sinistä taivasta. Sumuinen vuoristomaisema oli kuitenkin omaan silmääni erityisen kiinalainen. Tällaista mä kuvittelin täällä olevan.

Oli upea päästä kävelemään pitkin Kiinan muuria. Tämä osuus on turistien turvallisuuden ja viihtyvyyden vuoksi restauroitu, mutta myös restauroimattomia pätkiä löytyy. Ensi kerralla haluan ehdottomasti nähdä raunioita ja vähän huonokuntoisempaa muuria. Seikkailua.

Miettikää, minkälainen vaiva on nähty sen eteen, että pohjoisesta tulevat kansat eivät vie sun safkoja. Hei, rakennetaan 20 000 kilometriä muuria! Aika kunnianhimoinen projekti on ollut tämä. Onneksi rakentajia on riittänyt.

 Safkasta puheenollen…

Mä rakastuin kiinalaiseen ruokaan. Meinaan, tykkään kyllä ruuasta noin niinkuin oletuksena ja kiinalainen on Suomessa ollut suosikkia, mutta olihan se nyt ihan erilaista oikeasti. Kasvisruokaa sai helposti ja erityisesti munakoisoruuat olivat namia. Syön myös mereneläviä, joten mm. superherkullisia katkarapuja oli saatavilla.

Kiinan muurin reissulla käytiin kyllä lounastamassa, mutta valikoima oli vähän länsimaalaistettu ja pöytään tuli esimerkiksi ranuja. Ei siitä siis sen enempää. Illallisella liityin kiinalaisen tulkkimme kaveriporukkaan (nämä kaverit olivat olleet vaihto-opiskelemassa Jyväskylässä!) ja suuntasimme paikalliseen raflaan.

Ruoka on kiinalaisille vakava asia. Eri ruuilla on erilaisia terveysvaikutuksia; toinen auttaa ruuansulatukseen, toinen vaikkapa kilpirauhasongelmiin. Herkullisia kaikki.

OLYMPUS DIGITAL CAMERA OLYMPUS DIGITAL CAMERA OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Noi pähkinät oli kans ihan älyn hyviä! Täytyykin selvittää, mitä niille on oikein tehty. Mutta mikäs tuolla takana pilkistää?

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Jokaisessa maassa on oltava yksi juttu, jota voi tarjota ulkomaalaiselle naureskellen. Meillä Suomessa se on salmiakki, Ruotsissa surströmming ja Japanissa nattō. Kiinalaiset tykkäävät puolestaan herkutella tuhatvuotisilla munilla.

Nimensä mukaisesti munat eivät kuitenkaan ole tuhatvuotiaita. Modernissa kulinarismissa munia liotetaan kymmenen päivää lipeässä, jonka jälkeen niiden annetaan levätä vielä joitakin viikkoja muoviin käärittynä. Valkuainen saa tuolloin kauniin läpinäkyvän ja tumman värin kun keltuainen muuttuu jokseenkin pilantuneen näköiseksi.

Koko pöytäseurue tuijotti minua maistaessani ensimmäisen munan viipaleen. Koostumus on erittäin herkullinen eikä maku mielestäni hirveästi eroa kovaksikeitetystä munasta. Munan kanssa tarjoiltu soija-seesamikastike teki elämyksestä vielä herkullisemman. 5/5, suosittelen.

32 Responses

  1. Kaverini telttaili kesällä muurilla ja vitsi ne kuvat oli mielettömiä. Olisi todellakin upeaa lähteä visiitille ja herätä auringonlaskua ihastelemaan ilman että paikalla on kovin paljon muita. Nuo värit kaukaiseen vuoristoon on tosi kauniita.
    Hyi mun oli pakko googlettaa toi japanilainen natto. :D Munia voisin maistaa, ne näyttää sekä herkulta, että kauniilta !

    • Vau, toi telttailu olisi varmasti ihan mieletöntä! Ensi kerralla todellakin vähemmän turistirysäiselle pätkälle. Ränsistynyt ja hylätty viehättää aina.

      Haha, natto on just herkkua! :-D

  2. Journey Diary / Jenna

    Mun unelma on ollut ihan lapsesta asti päästä käymään kiinanmuurilla! Aina kun on kysytty, että missä kaikista maailman paikoista kävisit mieluiten, niin vastaus oli tuo muuri. Liekö Mulan -leffalla jotain tekemistä tuon pakkomielteen kanssa, en tiedä.. :D

    • Hih, Mulan on varmasti vaikuttanut asiaan monella saman aikakauden lapsella. ;-)

      Mut onhan tää nyt sellainen kohde, että pakko nähdä (ainakin) kerran elämässä. :-)

  3. Myös minun yksi suurista toiveista tuo kiinan muuri!
    Oli ihana päästä sun mukana virtuaalimatkalle noihin maisemiin, ehdottomasti joku päivä tuo on nähtävä myös omin silmin!

  4. Upeita kuvia! Mitä kautta varasit retken ja paljonko se kustansi? Ois tarkoitus suunnata samanmoiselle sitten ens syksynä :) Ja jaiks noi munat, vaikee uskoa että maistuvat muka hyviltä! :D

    • Kiitos! :-)

      Mä olin tällä matkalla suomalaisen ryhmän matkanjohtajana ja meillä oli kiinalainen paikallisopas. Mutta näitä retkiä myydään ympäri kyliä ja veppiä vaikka kuinka ja kaikki about samanhintaisia. Yleensä näihin retkiin kuuluu myös lounas. Pääset varmasti siis retkelle! :-)

    • Juu no niinpäs näköjään olitkin, nyt kun lukaisin kaikki muutkin postaukset sieltä läpi :D Jostain luin että sinne ei paljoa maksa ajella myöskään taksilla omatoimisesti, mutta ainahan se järjestetty reissu on helpompi :) Katsotaan sitten mitä keksitään!

      Piti vielä kommentoida että oikea kiinalainen ruoka on kyllä niin hyvää, ootan sitä jo innolla!

    • Joo ne taksit ei tuolla kyllä hirveän hintaisia olleet. Toki järjestetyllä reissulla saapi sitten vähän opastustakin. :-)

      Kiinalainen ruoka on niiiiin herkkua!

  5. Haaveena on vielä joskus nähdä auringonnousu muurilta. Oli varmasti upea kokemus sulla! :)

    • Oih, toi auringonnousu olisi varmasti upea! Olen nähnyt auringonnousun Japanissa Fuji-vuoren päältä ja se oli niin upea ja mahtava, että en usko kylläkään minkään sitä päihittävän. ;-)

  6. Haaveissa on täälläkin muurilla kävely. Rimman mainitsema auringonnousu olisi varmasti upea ja taianomainen hetki :)

  7. Myös mun haaveena ollut jo pitkään! Toivottavasti pääsisin jo tänä vuonna Kiinaan ja muurille. Sit on yksi etappi elämässä saavutettu! Ja noi munat näyttää melko epäilyttäviltä mutta hyvä tietää että olivat hyviä, jos tuollaisen sattuu nokkansa eteen joskus saamaan… :D

  8. Täältäkin ilmoittautuu yksi muurista haaveileva! Kyllä noita maisemia kelpaisi katsella ja kuvailla. Olisin veikannut ensimmäisestä kuvasta noita kananmunia joksikin hedelmäviipaleiksi :)

  9. Huikea kokemus varmasti, oli mielenkiintoista lukea siitä! Kiinan pakko maistattaa ulkomaalaisilla -ruokahan kuulostaa oikeasti hyvältä, toisin kuin esim. toi Ruotsin. ;)

    • Nojoo! Mut kyllä tää suomalainen salmiakki saa monen aasialaisen naaman kurttuun. :-D “Ai mistä tää on tehty?” “En mä oikeen osaa selittää… Jollain kemiallisilla reaktioilla se saadaan aikaan…” :-p

  10. Mä kävin tuolla Pekingin-matkani yhteydessä vuonna 2002, ja silloin tuntui, että olin itse se kaikkein suurin nähtävyys. Ei ollut ihan yksi tai kaksi kiinalaista, joka pyysi, että saisiko ottaa kuvan kanssani.

    • Haha, joo! Toi tapahtui kyllä mullekin aivan jatkuvasti! Oon kyllä tottunut siihen jo Japanissa reissatessa, että jengi haluu ottaa kuvaa, joten suostun kyllä niihin. :-p

  11. Jaiks noita munia. Mä en varmaan uskaltais maistaa! Kiinan muuri on kyllä mielenkiintoinen juttu, mutta Kiina ei oo muuten mua koskaan oikein houkutellut… mutta ehkä se mieli vielä joskus muuttuu. :)

    • Aasiaan ihastuneena Kiina on nähtävä vielä monen monta kertaa, on se sen verran suuri maa ja vaikuttaja. Kiinaa näkemällä ymmärtää paljon lisää myös Japanista ja Koreasta. :-)

  12. Kivoja kuvia! Itse kävin tuolla muistaakseni Badalingissä kiinalaisen kolleegani kanssa – olin Pekingissä joku vuosi sitten työmatkalla. Muuri oli vaikuttava, mutta jotenkin hassua, että tuolla olivat myös rakentaneet sinne huvipuistomaisen liukumäen, jolla saattoi laskeutua alas parkkipaikalle. Itse olisin oikeastaan mieluummin kävellyt pitempään muurilla, mutta piti taipua nuorempien kolleegoiden innostukseen ja suostua laskemaan muurilta alas. Ehkä se sitten oli uutta ja vanhaa kiinaa sulassa sovussa.

    • Kiitos Pirkko!

      Oon lukenut tuosta liukumäestä. Osalle muureista pääsee myös hisseillä ylös. Tällä pätkällä joutui ihan itse kiivetä ylös ja alas. :-D

  13. Kiinan muuri on paikka, jossa minäkin haluaisin joskus vierailla – samoin noissa ravintoloissa! Näyttää herkulliselta, ja tuhatvuotinen muna tavattoman kauniilta.

  14. Apua, noi munat näyttää ihan kamalilta! Mä en varmaan uskaltaisi maistaa! Vaikka kerroitkin niiden olleen ihan hyviä. :) En ymmärrä mikä ihme tuossa ruuan pilaantumisessa oikein kiehtoo.. Katsoin jotain telkkaohjelmaa Japanista, missä mätiä täynnä olevia kaloja tungettiin riisin sekaan tynnyreihin ja jätettiin käymään. Kun kalat olivat aikansa olleet tynnyreissä, leikattiin ne siivuiksi ja tarjoiltiin. (Nyt kun googlettelin tätä, kyseessä taitaa olla funazushi. Yök!)

    • Eikö nää käyneet ruuat oo yleensä vahingossa syntyneet, ja sit ne on olleetkin “ihan hyviä” ja ehkä säilyvyytensä vuoksi jääneet elämään. Noh, sinihuomejuustostakin voi olla montaa mieltä… :-)

  15. Mä maistoin Japanissa nattoa ja se oli ihan hyvää, poikaystävä vähän ihmetteli, että tykkäsin. :D
    Niin kuin muutkin, niin itsekin haluan joku päivä päästä käymään Kiinan muurilla.

Leave a Reply