Päiväretki Soulista – maailman vessapääkaupunki Suwon

Päiväretki Soulista – maailman vessapääkaupunki Suwon

posted in: Korea | 34

Jos saisit valita, minkälaisen talon rakennuttaisit itsellesi? Kärjessä ei välttämättä olisi WC-pytyn mallinen koti. Sellaisen rakennutti itselleen kuitenkin Suwonin pormestari. Mutta miksi ihmeessä?

Mr. Toilet House on nykyään vessamuseon virkaa toimittava posliinipytyn mallinen talo Suwonissa, Soulin eteläpuolella Koreassa. Suwonin pormestari oli 2000-luvun vaihteessa mukana kauniit yleiset vessat -projektissa, jonka tarkoituksena oli parantaa Suwonin yleiset saniteettitilat modernimmaksi. Uudistus haluttiin tehdä, sillä Suwon toimi yhtenä jalkapallon MM-kisojen isäntäkaupungeista vuonna 2002, jolloin kaupunkiin virtasi valtavasti länsimaalaisia turisteja. Yli 700 vessaa uudistettiin ja kaupunkiin rakennettiin myös uusia yleisiä käymälöitä. Projektin jälkeen Suwonin pormestari sai lempinimen Mr. Toilet.

suwon-1

Suwonin vessamuseo kertoo WC-kulttuurin kehityksestä eri puolilla maailmaa. Pihalla olevat veistokset ovat kaikessa realistisuudessaan huvittavia. Kävin Mr. Toilet Housessa ensimmäisen kerran kuusi vuotta sitten, kun olin vaihto-opiskelemassa Suwonissa. Nyt kävin siellä uudelleen. Ehkä kolmatta kertaa ei enää tarvitse mennä, mutta hauska kohde silti ehdottomasti.

suwon-3 suwon-4

Vaihto-opinnoista puheenollen, kävin vierailemassa samalla Suwonin reissulla entisellä yliopistokampuksellani. Ajoun yliopisto sijaitsi aikaisemmin metsän ja vuorten reunalla, mutta nyt sen viereen on rakentunut kokonainen uusi kaupunki. Muutamassa vuodessa valtavat asuinrakennukset, jättimäinen ostoskeskus, elokuvateatteri ja valtavasti ravintoloita ovat rakentuneet sen entisen metsän keskelle. Valtava lampikin on jostain noussut esiin. Suoran metrolinjankin ovat Soulista yliopistolle tehneet, ja Gangnamista Ajoun yliopistolle pääsee nykyään maanalaisella alle puolessa tunnissa. Kuulin kavereiltani, että Suwonissa on pian yhtä paljon väkeä kuin Soulissa. Huh. Kaupunki ei pohjoiseen voi levitä, joten etelään sitten. Yksikään tämän uuden kaupungin rakennuksista ei ole yli kahta vuotta vanha.

suwon-7 suwon-6

On Suwonissa sentään paljon tuttuakin. Hwaseong-linnoitus oli yhtä kaunis kuin ennenkin. Tämä noin kuusi kilometriä pitkä muuri ympäröi Suwonin keskusta-alueen. Tässä 1700-luvun lopulla rakennetussa Unescon maailmanperintökohteessa kannattaa vierailla erityisesti pimeän tullen. Oli todella tunnelmallista kävellä kauniisti valaistua muuria pitkin viilenevässä syysillassa.

suwon-8

Suwon ei ehkä ensimmäisenä Korean matkaajan listalla ole, mutta kyllä siellä kannattaa käydä, jos aikoo pidempään Soulissa viettää aikaa. Soulin eteläosista Suwoniin matkustaa parhaimmillaan puolessa tunnissa, ja siellä saa oikein mukavasti päivän kulumaan.

Videolla lisää Suwonin päiväretken kuulumisia.

Miltä Suwon vaikuttaa? Voisitko harkita käyväsi siellä Soulin ohessa?

Seuraa matkaa Instagramissa, Facebookissa ja YouTubessa.

34 Responses

 1. Siis whaat? Kaikkee sitä matkailijakin joutuu ;) Ha ha.. Aika erikoinen museo, ei voi muuta sanoa. Mutta sen verran hullu olen, että noilla nurkilla olisin, niin pitäisihän se käydä katsomassa.

 2. Hah :D Vessamuseo :D Ja hah :D Olet käynyt siellä KAHDESTI :D

 3. Aivan ehdottomasti menisin vessamuseoon!!! Vaikka en vielä ole Koreassa käynyt, niin jo Japanissa vessat on sen verran kiinnostavia elämyksiä, että uskallan vaan arvailla, mitä korealaiset on sillä saralla saaneet aikaan. ;-)

 4. Todellakin vierailisin vessamuseossa! Mulle on viime aikoina syttynyt oikein intohimo vessoja kohtaan (:D), koska sanitaatio on niin supertärkeä juttu. Kirjoittelen itseasiassa graduakin siihen liittyen, joten hyppään Mr. Toiletin kanssa samaan veneeseen ja alan kutsua itseäni vessaekspertiksi jahka valmistun. No ei vaan. Mutta oikeasti, joka kolmas maailman ihminen eli 2,5 MILJARDIA tyyppiä elää ilman jonkinlaista edistyneempää vessaa – ja tähän riittäisi jo pelkkä siististi tehty kuoppakäymälä, jossa olisi kansi! Eli kyllä Suwonilla todellakin on aihetta ylpeillä kauniilla posliinipytyillään. :D

  • Oho vau! No täähän ois sit sulle just hyvä kohde vierailla! Huh, 2,5 miljardia ihmistä! Se on aika jäätävä määrä ilman edistyneenmpää vessaa eläviä ihmisiä. Enpä olisi uskonut!

 5. Aasiassa on selkeästi fiksaatio pyttyjuttuihin vessaravintoloineen ja -taloineen. :D Makeeta, että Suwon on niin lähellä Soulia. Ja toi Aasian rakennusbuumi on kyllä ihan järjetön!

  • Joo niin on! En tiedä muista aasialaisista kielistä, mutta japanin kielessä “unchi”/”unko” tarkoittaa kakkaa ja “un” tarkoittaa hyvää onnea, jonka vuoksi niitä kakkajuttuja on niin paljon. Samasta juuresta nuo kielet tulevat, joten ehkä Kiinassa ja Koreassa yhteys on samanmoinen.

 6. Komppaan Meriä, aasialaisissa on selkeesti fiksaatio kaikenmaailman vessaravintoloita ja kakan mallisia tavaroita kohtaan! :D Mä en koskaan Korean matkoillani vieraillut Suwonissa, mutta ehkä sitten ensi kerralla vessamuseoon! Kultaisia glitterkakkaveistoksia löytyy muuten Soulistakin :)

  • Kakkajuttuja tosiaan näkee Soulissakin! Olivat nyt Insadongiin pistäneet pystyyn jonkun pienen kakkamuseon. En kyllä siellä käynyt, kun se oli aika kallis. :-D

 7. Mä voisin nimenomaan lähteä Suwoniin pelkästään vessamuseon takia. Siis ihan uskomattoman hauska ja hyvä idea!

  Tuntuu vaan ihan hullulle, että on olemassa kaupunki, jonka yksikään rakennus ei ole yli 2 vuotta vanha. Ei vaan voi käsittää!

 8. Voisin kuvitella, että Suwon olisi suorastaan lempikohteeni, sillä lähes tärkeintä reissussa on saavutettavat ja puhtaat saniteettitilat. Minä olen kuitenkin niin ADD, että kun kirjoitat “Gangnam”, niin mieleeni tulee heti Hitler Gangnam-tyyliin: https://www.youtube.com/watch?v=5fCgPMMH4vA

 9. Vessamuseo. Kaikkea sitä onkin. Mutta jos Souliin pääsisi niin mikä ettei!

 10. No mikä ettei, kyllä tuonne voisi mennä päiväretkelle. Wessamuseo kuulostaa aika erikoiselle :)

 11. Hih, varmaan tosi kiva tulla kutsutuksi tuolla nimellä ? hirmuista kyytiä kasvavat kaupungit siellä ?

 12. Hahahaaa… :D Vessanpöntön mallinen talo ei kyllä tosiaan olisi se ensimmäinen vaihtoehto, vaikka olisin kuinka ylpeä pytyistä :) Tuota entistä pormestaria varmaan ihmiset ajattelee lämmöllä hyvissä vessoissa istuessaan. Sytyin myös tuohon kullanväriseen pökälepatsaaseen, vai mikä lieneekään. Aika nopeasti noussut tuo uusi kaupunki!

 13. Mä mietin kans tuota järjetöntä rakentamisen tahtia. Kun ite tykkään vanhoista kaupungeista, niin tuntuu ihan käsittämättömältä. Onneksi siellä on edes se vanha muuri.

  • Älytöntä tahtia kyllä. Tosin tällä kertaa ei mennyt vanhaa nurin, vaan peltoa ja metsää. Vanhat kaupungit toki toivoisi jätettäväksi tuleville polville.

 14. Voi hyvää päivää. Toivottavasti Mr. Toiletin projekti myös onnistui : )

 15. Hyiii mitä kakkakuvia siinä yhdessä seinässä! :D Kaikenlaista, hauska paikka sinänsä!

 16. No on ehkä erikoisimmista ideoista omaksi kodiksi :-D

  Varmasti oli mukava nähdä miten vanha opiskelumiljöö oli muuttunut!

 17. whoah – no nyt on erikoinen kohde. en jotenkin osaa edes kuvitella vastaavaa muualle kuin Aasiaan…

Leave a Reply