Herkullinen Taipei on Itä-Aasian katuruokapääkaupunki

Herkullinen Taipei on Itä-Aasian katuruokapääkaupunki

posted in: Taiwan | 60

Kävin Taipeissa ensimmäisen kerran vuonna 2011 ja olen käynyt siellä sittemmin pari kertaa uudelleen. Muistan jo heti ensimmäisen vierailun olleen todella kotoisa. Olin viettänyt aiemmin pitkiä aikoja Japanissa ja löysin Taipeista paljon samaa ja tuttua. Miksi Taipei sitten tuntuu niin tutulta?

Japani miehitti Taiwania (joka tunnettiin tuolloin nimellä Formosa) vuodesta 1895 aina toiseen maailmansotaan saakka, jonka vuoksi monet japanilaiset tavat, ruuat ja tuotteet ovat päätyneet myös Taiwaniin. Japanilaiset muun muassa ottivat hyötykäyttöön Taiwanin vulkaanisen maaston ja ympäri tätä tupakanlehden mallista saarta alkoi miehityksen aikana muodostua japanilaistyylisiä kuumalähdekylpyjä, jotka ovat edelleenkin osa Taiwanin kulttuuria.

Jos on käynyt aikaisemmin Kiinassa, ero sen ja Taiwanin välillä on huima. Vaikka kieli on sama, ihmiset ovat täysin erilaisia. Omien kokemusteni mukaan taiwanilaiset ovat kohteliaampia, hyväkäytöksisempiä ja rauhallisempia kuin kiinalaiset. Omaa tilaa saa helpommin kuin Kiinassa. Länsimaalaisesta näkökulmasta taiwanilaisten kanssa on helpompi asioida kuin kiinalaisten. Okei, oma kokemukseni Kiinasta rajoittuu toki vain muutamiin suurkaupunkeihin. Koska Kiina on niin valtava, ihmiset ympäri maan ovat varmasti erilaisia.

Olenkin sitä mieltä, että Taiwan on helpompi lähestyminen Itä-Aasiaan kuin Kiina.

Taipei

Taipei on upea kaupunki. Se on aasialainen, monin paikoin vähän ränsistynyt, mutta kotoisa. Toisin kuin monessa muussa suurkaupungissa, Taipeissa ei tarvitse pelätä yksin pimeälläkään. Kovin käveltävä kaupunki se ei tosin ole. Se tuli selväksi, kun kävelimme noin viiden kilometrin mittaisen matkan ruuhkaisen tien varrella olemattomilla kävelyteillä. Viimeistään pakokaasut alkoivat jossain vaiheessa ärsyttää. Mutta onneksi Taipeissa on todella hyvä metroverkosto.

Kuljimme taannoisella Taipein reissulla paljon metrolla. Jopa metrolinjan vaihtaminen oli helppoa. Aina se linja, johon halusi vaihtaa, tuntui olevan laiturin toisella puolella ja odottaakaan ei tarvinnut oikeastaan koskaan. Jos joku metroverkosto on mietitty loppuun asti, on se Taipein.

Metrossa käytimme Easy Card -latauskorttia, johon sai ladattua haluamansa summan. Kortti käy metron lisäksi myös busseissa ja maksuvälineenä joissakin kaupoissa, kuten Seven Elevenissä. Kortti maksaa 100TWD (n. 3 euroa). Aikaisemmin pantin sai takaisin, mutta nykyään korttia ei voikaan enää palauttaa. Harmillista, sillä aivan turhaan se muoviläpyskä turistille jää. Kortilla saa kuitenkin 20% alennusta metromatkoista, joten jos aikoo kulkea paljon, maksaa se itsensä nopeasti takaisin. Saatavilla on toki myös päiväpasseja.

Taipei on tunnettu erityisesti yötoreistaan. Taipeissa on toistakymmentä yötoria, jotka houkuttelevat paikallisia ja turisteja herkuttelemaan. Vielä joitakin vuosia sitten tunnetuin ja paras yötori oli Shilin, mutta nykyään siellä käyvät enää vain turistit. Samoin on parhaillaan käymässä Raohe-yötorille. Jo nyt hinnat ovat muihin ruokatoreihin verrattuna selkeästi kalliimmat, valikoima on tehty japanilaisten ja kiinalaisten turistien makuun, ja jokaisena iltana ryysis tällä pitkällä kadulla on älytön.

Kävimme testaamassa useamman yötorin, joista lemppariksi nousi Jingmei. Tori on pieni, mutta sieltä löytyy sitäkin paremmin erinomaisia vaihtoehtoja myös kasvisruokavalioon. Kaikki mitä maistoimme, oli herkullista ja hinta-laatusuhde oli enemmän kuin kohdallaan. Turisteja ei tuntunut olevan liikkeellä lähes lainkaan. Jingmei-yötori löytyy helposti, kun jää pois Jingmei-nimisellä metropysäkillä.

Katso videolta, mitä herkuttelimme Jingmei-yötorilla ja Taipeissa.

 

Milloinhan Finnair aloittaisi suorat lennot Taipeihin? Tällä hetkellä sinne ei pääse lentämään suoraan Helsingistä, mutta suosittelen silti ehdottomasti näkemään hieman vaivaa ja matkustamaan Taipeihin. Länsimaalaisia turisteja on vielä hyvin vähän, vaikkakin maahantulojonot ovat pitkät. Kiinalaiset ja japanilaiset turistit ovat ruokafriikkeinä hulluina tähän herkulliseen kaupunkiin.

Taiwan on kuitenkin paljon muutakin kuin Taipei. Siitä lisää myöhemmin, mutta maistiaisia Taiwanista löytyy myös edellisistä jutuistani: Taiwanin itärannikko, kaakkoisrannikko ja länsirannikko.

Oletko käynyt Taiwanissa? Mistä päin Aasiaa löytyy suosikkikeittiösi?

Seuraa matkaa Instagramissa, Facebookissa ja YouTubessa.

60 Responses

 1. Emme ole, vielä, Taiwanissa käyneet, mutta jotenkin se on vähän eri lähtökohdista kiemurrellut silloin tällöin ainakin “listamme” hännille. Toisaalta sen erityisen asemansa takia, maabongarit laskevat sen itsenäiseksi, mutta YK:n jäsenvaltioksihan se ei Kiinan takia pääse, joten kun eritellään itsenäisten ja YK:n jäsenvaltioiden eroa, niin maa päätyy aina luetteloon, kuten mm. Kosovo. Lisäksi Qatarin ja Brunein jälkeen tuli tutkittua, että monessako maailman rikkaimmista maista olemme käyneet ja listaamme jäi johonkin kohtaan aukko Taiwanin osalta, eli maa sijoittuu aika korkealle tuolla listalla. Olisihan tuossa maabongarille jo parikin syytä käydä Taiwanissa – ja ilmeisesti sieltä löytyisi ruokaakin :-)

 2. En ole käynyt Taiwanissa, mutta kiinnostaisi käydä! Vaikuttaa houkuttelevalta. Aasiassa tykkään varmaan eniten thaimaalaisesta ruuasta, vaikka moni muukin kyllä maistuu.

  • Mä en ole koskaan Thaimaassa käynyt, mutta tykkään thaimaalaisesta ruuasta, mitä oon saanut maan ulkopuolella. Nähtäväksi jää, onko ihan erilaista sitten siellä paikan päällä. :-D

 3. Me oltiin viime kesänä kaksi viikkoa Taipeissa ja viikko etelässä Kaohsiungissa – mikä tosin venyi vielä kolmella päivällä taifuunin takia. Tykättiin molemmista kaupungeista tosi paljon.
  Taipeissa syötiin ihan huippu fine dining-paikoissa (esim. Mume ja Raw, jonne ihmeen kaupalla saatiin pöytä) mutta myös yötoreilla ja muissa katukojuissa. Olen kirjoittanut niistä vasta tosi vähän, mutta hakatut pannarit ;) (flaky scallion pancakes) löytyy jo blogista. Maistoitteko niitä? Kävittekö alkuperäisessä Din Tai Fungissa?

  • Noita pannukakkuja maistoin edellisellä reissulla, nyt jäi jostain syystä väliin. Tällä kertaa käytiin vaan Taipei 101:n Din Tai Fungissa, mutta ei oikeen tykätty. Käytiin aikaisemmin syksyllä Kuala Lumpurin Din Tai Fungissa, josta tykättiin puolestaan paljonkin. Jotenkin oli aivan mauttomat safkat tolla Taipein keikalla. Harmillista, kun on aika kallistakin. :-( Mut onneksi ruokatorit pelasti päivän! :-)

 4. Voi apua näitä sinun Aasia-postauksiasi. Pidin niin paljon Japanista, että näiden postausten innoittamana täytyy varmaan alkaa pian varaamaan matkaa sinne päin takaisin :D Taipeissa tai muuallakaan Taiwanissa en ole koskaan käynyt, eikä se ennen tätä ole oikein tullut mieleenkään. Nyt on mielessä, ja sinne taitaa jäädä niin kauaksi aikaa, että siellä tulee käytyä :)

 5. Taipei ja Taiwan kuulostaa kyllä kivalta paikalta! Kaveri oli juuri koulun kautta vaihdossa Taipeissa, ja itse olin vähän kateellinen. Varmasti olisi käymisen arvoinen paikka, etenkin noita yötoreja oisi kiva päästä kiertelemään!

 6. Luin Tai-pan nimisen kirjan aikoinani joskus 80-luvulla, tai no oikeastaan sen koko sarjan. Minä olen vakuuttunut, että siinä seikkailtiin Taiwanissa. Tosin saattoi se olla Hong kongkin… Ainakin siitä jäi halu käydä Taipeissa.

  Nyt matkamessuilla katseltiin lentoja Taipeihin. Ei ne kamalan kalliita olleet. Eniten se lentoaika hiertää. Pitäisi varmaan ensin lentää Honkkareihin ja tasoitella siellä hetki.

 7. Taiwan oli ehdolla tämän syksyn matkakohteeksi, mutta viime hetkellä vaihdoimem kohteen Dubaihin. Saa nähdä, tuleeko vielä harmittamaan vaihto. Tuo iltakuva oli tosi hieno!

 8. Taipeista on kyllä kuullut ja lukenut niin paljon hyvää, että se on päätynyt itselläkin jo aika korkealle siellä matkahaaveita-listalla. Nuo yötorit on kyllä sellaiset, missä varmasti viihtyisin! Ja mä olin melkein jo kommentoimassa että Finnairhan aloittaa lennot Taipeihin, olin lähes varma tästä, mutta piti ihan tarkistaa asia, ilmeisesti tää oli nyt vaan joku uni tai vastaava – ehkä se oli enneuni? :)

  • Toivottavasti oli enneuni! Oi että, se olis kyllä ihanaa. Ehkä vielä joskus päästään suoralla lennolla Suomesta Taiwaniin. :-)

 9. Taipei on vielä käymättä, vaikka Aasiaa muuten on tullut kierrettyä ahkeraan, ja nyt asun Malesiassa. Minusta Intia on lyömätön ruokamaa, samoin Singapore – osittain jo sen vuoksi, että sieltä saa kaikkea! ?

  • Singaporesta saa tosiaankin kaikkea! Samoin Kuala Lumpurissa oli ihan sikana varsinkin kaikkee vegevaihtoehtoja. Intia on käymättä, mutta intialainen ruoka muualla maailmalla on kyllä hyvää. Namnam!

 10. Aika jännä asia. Itse miellän Taiwanin itsenäiseksi. No joka tapauksessa voisi olla mielenkiintoinen kuten koko Aasia, missä ollaan käyty vasta Thaimaassa.

 11. Ei oo kyllä ikinä edes käynyt mielessä käydä Taiwanissa :D Se nimenäkin tuntuu vähän yhtä kaoottiselta kuin Kiina, mutta kiva tietää että se ei sitä kuitenkaan ole :)

 12. Oltiin juuri viikko Taiwanissa ja on nyt meidän suosikki! Taipei oli loistava neljäksi päiväksi ja pidempäänkin olisi ehdottomasti viihtynyt! Turvallinen, melko puhdas, helppo liikkua, hyvät shoppailut, mukavat ihmiset, ehdottomasti symppiksempi kuin tämä Honkkari. Tuo Jingmei tosiaan tarjosi parasta safkaa. Alku oltiin Kentingissä, hotelli Howard beach resort oli hassu hiukka kulahtanu perheresortti mutta hyvällä sijainnilla ja huomioivat söpösti häämatkamme :)
  Löysin juuri parahiksi blogisi kollegani Haavematkojen Arjan avulla :)

 13. Hakiessani amk-aikoina vaihtoon, koulu oli lähettämässä minua Taiwaniin. Halusin kuitenkin mieluummin Malesiaan, ja sinne sitten meninkin, mutta siitä lähtien on välillä käynyt mielessä, että millainenkohan se vuosi Taiwanissa olisi ollut. Myöhemmin oon saanut muutaman taiwanilaisen kaverin, ja he ovat kaikki aivan mahtavia tyyppejä, ja senkin myötä kiinnostus maata kohtaan on kasvanut. Eli kyllä sinne vielä joskus täytyy mennä :)

  • Molemmat erinomaisia vaihtoehtoja! Vuosi Taiwanissa olisi varmasti mielenkiintoinen, mutta sitä se on varmasti ollut Malesiassakin. :-)

 14. Namnam, ihanan näköisia sapuskoja! Hyvä tietää, että meille vegeillekin löytyy kunnolliset valikoimat – ainakin jos osaa tilata oikean annoksen. Japanilainen keittiö taitaa olla oma suosikkini aasialaisista, ihan jo siksikin että se ruoka on miedomman makuista ja ei-tulista, mutta kyllä taiwanilaistakin tekisi mieli päästä maistelemaan. On kyllä näköjään aika formosa paikka (eli kaunis/upea/mahtava)! :)

 15. Olipa kiva infopaketti Kiinan ja Taiwanin eroista, jonka perusteella lähtisin mielelläni Taipein katsastamaan, kun siitä on kuullut muutenkin paljon hyvää. Yötorit pitäisi ilman muuta käydä katsastamassa!

  Minäkin olin Lauran lailla aivan varma, että olin nähnyt Finnairin mainoksen suorista lennoista Taipeihin, mutta yhdellä pompulla nuo haun mukaan menevät. Täytyy laittaa Taipei harkintaan jos ne suorat lennot jossain vaiheessa kuitenkin alkavat!

 16. Minua huvittaa nuo videot. Lotta käyttää sanaa “sika” aivan kuin minäkin ja minulle taas on sanottu, että se on teinien tapa puhua. Lotalla on myös samanlainen elekieli kuin mitä minun exälläni oli nuorena. Huvittaa myös se, että kaikki videot alkavat tyyliin “nyt me ollaan täällä”.
  Mut siis asiaan, mun varhaisin exäni asui aikoinaan Taipeissä ja hän kertoi jättiläismäisistä torakoista ja ihmisistä, jotka vihasivat amerikkalaisia ja alkuasukkaista, jotka asuivat joissain viidakoissa ja japanilaismiehistä, jotka tulivat sinne juhlimaan ja käymään maksullisissa naisissa ja korruptiosta, missä asioihin sai vauhtia sillä, että oli sukulainen korkeaan sukuun kuuluvan kanssa, vähän niin kuin Sipilän serkku.

  Metroverkko, jonka suunnittelussa on käytetty päätä, hm, sellaista ei löydy ainakaan Suomesta. Kun haluaa lähteä Hankoon bussiterminaalista, niin bussi menee ensin terminaalista ulos ja tulee sitten pienen lenkin päästä takaisin terminaaliin ja sitten käytävää pitkin Ruoholahteen. Arvattavasti metrotunneli kulkee terminaalien välillä. Siltikin on vaikea ymmärtää tällaista ulkoilua.

  • Heh, oon kiinnittänyt nyt kans huomiota kun noita videoita on katsonut, että käytän tota “sika”-sanaa tosi paljon! :-D Vaikka onkin vähän teinien kieltä, mut oon käyttänyt sitä lapsesta saakka, niin mihin se sieltä yhtäkkii katois! 8D

   Taiwanin viidakossa on tosiaan alkuperäiskansa, jonka japanilaiset ajoivat rannikolta viidakkoon. Mun uusimmassa postauksessa ollaan just noilla seuduilla.

 17. Kiitos informatiivisesta jutusta! Minulle tuo osa maailmaa on ihan tuntematon, enkä osa koskaan oikein Kiinaan tai Taiwaniin halunnut. Hyvä silti sivistää itseään :)

 18. Itä-Aasia kiinnostaa todella paljon. Ennen lapsia meidän piti tehdä siellä suunnalla kiertue ja Taiwan kuului myös reitille, mutta Japanin tuhoisan maanjäristyksen takia siirrettiinkin suunnitelmat kaakkois-Aasiaan. Kyllä se edelleenkin kutkuttelee.

 19. Taiwan on kyllä mun bucket-listalla. Aika korkeallakin, ehkä koska kovin moni ei tunnu sinne menevän ja maasta ei niin paljon voi lukea blogeista. Tapasin erään taiwanilaisen Uudessa-Seelannissa, hän ainakin on mukava tyyppi.

 20. Taiwan kuulostaa just sellaiselta mistä itse saattaisin hyvinkin tykätä. Kiina vähän pelottaa suuruudellaan joten tässä tosiaankin varmasti oiva vaihtoehto kiinalle :)

 21. Erilaiset ruokatorit on parhaita, ihana päästä maistelemaan erilaisia makuja. Itse olen saanut vasta pienen maistiaisen Aasiasta, joten kiinnostaisi ehdottomasti nähdä lisää ja vierailla vaikkapa Taipeissa.

 22. Vitsi kun matkakuume Aasiaan kasvaa aina näitä sun juttuja lukiessa :) Mä oon vielä aika noviisi eri Aasian kolkkien safkoille, mutta kaikki mitä oon kokeillut, on maistunut kyllä erinomaisesti!

 23. Taiwanissa en ole käynyt eikä se bucketlistani kärkisijoja kolkuttele. Olen kuullut siitä kuitenkin niin paljon hyvää, että jos joskus sinnepäin tulee mentyä, niin saattaa olla varteen otettava vaihtoehto. Mitä kautta olet lentänyt sinne? Hong Kong? Singapore?

  • Vaikka olen Taiwanissa useasti käynyt, en ole koskaan sinne Suomesta lentänyt. Olen käynyt siellä Koreasta, Japanista ja Kiinasta käsin. Olen kuullut, että monet pomppaavat juurikin Hong Kongin kautta.

 24. Vielä on käymättä tuokin kolkka maailmassa ja ihan heti ei kyllä tee edes mieli. Yksin, kielitaidottomana ei oikein houkuttele varsinkaan kun matkassa kulkee vielä muutama ruoka-aineallergia.

  Ehkäpä sitten joskus ku on iso ja vanha :)

  • Kyllä ne ruoka-aineallergiatkin hoituu. Mulla on lapulla kirjoitettuna kiinaksi “olen kasvissyöjä” ja sillä olen saanut hyvää kasvisruokaa. :-)

 25. Jotenkin Aasia tai ainakin Pohjois-Aasia on jäänyt vielä minunkin listojeni ulkopuolelle ja luulen sen johtuvan Kiinasta. :D Se on niiiin erikoinen maa ja kiinalaisistakaan ei ole kauheasti ollut hyviä kokemuksia (jos näin voi edes sanoa?). Mutta ymmärrän kyllä että kaikki Pohjois-Aasian maat eivät tietenkään ole samanlaisia kuin Kiina ja siksi kuulostaakin mielenkiintoiselta juuri nuo faktat että ihmiset ovat Taiwanissa ja Japanissa ainakin rauhallisempia ja kohteliaampia, joten uskoisin olevan fiksumpi aloittaa sitten niistä. :D

  • Joo! Aasia on suuri ja siellä on niin paljon erilaisia kulttuureita, että ei kannata yhden mielikuvan antaa viedä sitä kiinnostusta pois. Kiinakin on mielenkiintoinen ja haluaisin vielä tutkia sitä suurkaupunkien ulkopuoleltakin.

 26. Nautinnollista seurattavaa teidän video, kiitos! :)

 27. Ei ole Taiwanissa käyty, mutta Formosa sisänsä kiinnostaisi. No jätetään politiikka sikseen ja kaiketi menen sitten, kun on Taiwan YK:n hyväksymänä eli ei koskaan. Pakko mennä siis joka tapauksessa…

  Mietinpä vain sitä, että jos joku Taiwaniin on menossa, niin videot on siihen kyllä erinomainen opas. Jatkakaa samaan malliin ja tulkaa joku ilta poikkeen oluelle :-D

 28. Nälkä. Ei mulla muuta ;-)

 29. Okei, kaikki kyllä kuulosti enemmän (noi padat!) tai vähemmän (kananpyrstö.. hmmmm) herkkulisilta, mutta toi passionhedelmätee! PAKKO SAADA! ;)

Leave a Reply