Talvi se on Fukuokassakin

Talvi se on Fukuokassakin

Olin opiskelijavaihdossa Japanin Fukuokassa Seinan Gakuin -yliopistossa kevätlukukauden 2012 Jyväskylän ammattikorkeakoulun kautta. Kirjoitin tuolloin blogia, johon julkaisin päiväkirjamerkintöjä opiskelijaelämästä Fukuokassa. Jutut eivät ole olleet enää vuosiin saatavilla, mutta nyt julkaisen ne uudelleen kronologisessa järjestyksessä syksyn 2020 aikana. Tervetuloa mukaan virtuaalimatkalle kurkkimaan, miltä yliopistovaihtarin elämä Japanissa näyttää.

Juttu on alunperin julkaistu tammikuussa 2012. Jutut julkaistaan sellaisenaan, kuten ne on alunperinkin kirjoitettu. Juttusarjan ensimmäisen artikkelin löydät täältä.

Viimeiset pari päivää täällä on satanut lunta. Kyllä, eteläisessä Japanissa, monta päivää putkeen! Noh, kuulostaa ehkä enemmän talvelta kuin mitä pitäisi, lumi ei nimittäin ole jäänyt maahan sitten lainkaan. Lumikuurot on nopeita, mutta hiutaleet hirvittävän isoja. Ilmeisesti maa on kuitenkin sen verran lämmin, että lumi sulaa välittömästi maahan osuessaan.

Tv-uutisissa näytettiin toissapäivänä, kuinka Tokiossa oli tullut hirvittävästi lunta. No ei Suomen mittapuulla nyt niiiin paljoo, mutta melko paljon kuitenki. Kuulemma ei ole noin paljoa saatu kuuteen vuoteen. Ihanat animaatiovideot sun muut oli tehty liukkaiden paikkojen, kuten metroasemien edustojen kaakeleiden, vaarallisuudesta.

Meillä Fukuokassa ei liukasta ole, mutta melko kylmä täällä on. Onneksi mun huoneessa on sentään lämmin toimivan lämmittimen ansiosta. Vaikka huoneessa onkin yksinkertaiset ikkunat, pysyy lämpö hyvin täällä sisällä. Ulkona on niin kylmä, että täällä sisällä oleva lämpö tiivistyy vesihöyrynä ikkunoihin, ja valuu siitä sitten vetenä ikkunoita pitkin maahan saakka. Näissä ikkunoissa/parvekeliukuovissa on näköjään jokin vesikouru tuolla alhaalla, että se vesi pääsee sitten ulos. Aamulla parvekkeellani oli lätäkkö. Jännä!

Sain osa-aikaduunin (pic unrelated). Kevätloman jälkeen parin viikon päästä alan pitää yksityisiä suomen kielen tunteja japanilaiselle rouvalle, joka haluaa matkustaa Suomeen katsomaan revontulia. Mahtavaa! En tiedä vielä, kuinka usein tullaan näitä opiskelusessioita pitämään, mutta katsellaan nyt, miten tämä eka kerta menee ja kuinka siitä sitten jatketaan. Ihanaa, että joku haluaa opiskella suomea!

Kevätlomasta puheenollen – kuten viime postauksessa mainitsin, on nyt hallussa laivaliput Fukuokasta Busaniin ja takaisin. Vietän muutaman kaverin kanssa Busanissa viisi päivää ja neljä yötä. Woohoo! Busan on ihana. En malta odottaa korealaista ruokaa ja halpoja shoppailuhetkiä! Laivamatka Busaniin kestää vain hieman alle kolme tuntia. Laiva on jokin ihmeellinen kiitäjä, joka vetelee menemään hirveetä vauhtia veden pinnan yläpuolella(?). Vaikuttaa kummalliselta. Siitä lisäraporttia sitten myöhemmin!

Ylläoleva kuva on mun kaverin huoneen parvekkeelta. Melko kivat maisemat! Mulla näkyy… Seinä. No näkyy sieltä ne vuoretkin kyllä, mut vois se seinä olla pikkasen vasemmalla  niin näkyis enemmän niitä vuoria.

Täällä saa automaateista melkein mitä tahansa. Vanhoina hyvinä aikoina näitä olusia ja tupakkaakin sai automaatista kuka tahansa, mutta nykyään niiden ostamiseen tarvitaan tietynlainen alkoholi- tai tupakkapassi. Ihan hyvää kontrollointia sinäänsä. Vaikka voihan sitä korttia toki kaverillekin lainata, mut voishan se kaveri hakea niitä sieltä kaupastakin. Joissakin automaateissa oon nähnyt myös kamerat, jotka kuvaamalla arvioi, minkä ikäinen ostaja on. Katoin yhden japanilaisen ohjelman tästä aiheesta, ja kyllä se silloin näytti toimivan. Vaikuttaa kyllä vähän oudolta.

 

Seuraa myös YouTubessaInstagramissa ja TikTokissa

6 Responses

 1. Jos nyt ollaan ihan tarkkoja, niin ilmankosteus tiivistyy kylmille pinnoille :-p

  • Enkös mä niin kirjottanu? ^^; Tai ainakin oli tarkoitus kirjoittaa… :-D Sisällä on lämmin, ulkona kylmä, niin kylmälle ikkunalle tiivistyy ilmankosteus. ^^;

   Hassua, Suomessa harvemmin näkee, jossei pidä ikkunoita auki tai jottain.

 2. Vieläkö sitä alkoholi- ja tupakkipassia kutsutaan Taspoksi? Siitä muodostui kirosana, kun Japanissa vuonna 2008 vierailin, kun eivät mokomat maatit antaneetkaan sitten savukkeita eikä juomia…

  • Joo, tupakkakortti on Taspo ja alkoholipassi taitaa olla sake-pass, ainakin täällä Fukuokassa. Niin ne ajat muuttuu… >.< Laivalla Osakasta tänne ei kyllä korttia tosin automaateissa tarvinnu! :-) Samoin Kiotossa 2010 ei ollut alkoholipassille tarvetta. Riippuu varmaan alueesta missä mennee, mut tota Taspoa kyl tupakan ostamiseen taitaa nykyään poikkeuksetta tarvita.

 3. Noi automaatit kyllä koitui kohtaloksi viime reissulla (09) Japanissa, lähinnä ärsytti kun oltiin syrjäsemmällä alueella yöpymässä ja 7eleveniin/Familymartiin oli pidempi matka kuin automaatille ostamaan tupakkaa. Eka ihmettelin, että miksei maatti anna tupakkaa, laitoinko rahat väärin tai jotain. Sitten tajusin, että siihen tarvitaan joku kortti. No, ihan hyvä systeemi kieltämättä, mut toisaalta mun mielestä japanilaiset nuoret on aika kuuliaisia (ainakin omat tuttuni vaihtariajoilta kun oltiin teinejä) ettei ne edes mennyt ostamaan automaatista kaljaa tai tupakkaa vaikka olisi ihan helposti voinut (kaupassa kun ei myyty). :)

  • Must tuntuu kyllä että japanilaisista nuorista on tullu enemmän pahiksia kuin mitä ne aikoinaan oli. :-D Ainakin täällä Fukuokassa näkyy nuoria, jotka varmasti käyttäisivät noita automaatteja väärin. Ja oon tavannut täällä alaikäisiä (japanilaisia), jotka on sitä tupakkaa ja alkomahoolia conbineistakin ostaneet ilman ongelmia. ^^; Toi automaatista ostamisen hankaluus on hyvä just sillon, kun jos on koulupuku päällä, niin jostain syrjäiseltä maatilta vois ostaa, mutta combinissa ne ei varmasti silloin myy. :-)

Leave a Reply