Tampere 240 – uusi koti

Tampere 240 – uusi koti

posted in: Ajatuksia, Tampere | 2

Olen asunut Tampereella neljä vuotta. Virallisesti näin, vaikka tuosta ajasta puolet onkin mennyt maailmalla seikkaillessa. Tampereessa on aina ollut joku tietty viehätys. Jyväskyläläisenä Tampereella tuli käytyä paljon vaikkapa sellaisissa kaupoissa, joita Jyväskylässä ei 90- ja 2000-luvuilla ollut. Tai Särkänniemessä. Ihmettelemässä ison kaupungin hulinaa. Tänä päivänä Tampereella on aivan mieletön ravintola- ja kulttuuritarjonta, joten pieneen Jyväskylään voisi olla vaikea enää palata.

Kun muutin Tampereelle, muistan jutelleeni kaveriporukalla aiheesta “missä asuisit, jos voisit valita minkä tahansa paikan”. Hetkeäkään miettimättä vastasin: “Tampere tai Tokio”. Nyt tiputtaisin sen Tokion pois ja vastaisin vain: “Tampere”.

Viimeiset vuodet on eletty pääasiassa matkalaukkuelämää. Asuttu muiden nurkissa, huoneistohotelleissa, hostelleissa, matkailuautoissa, teltoissa ja hotelleissa. Japanilaisten bisnesmiesten ja -naisten suosima kapselihotellielämäkin on tullut tutuksi. Jos olen voinut yli viikon asua yhdessä ja samassa paikassa, on se ollut luksusta. Tämä elämä on ollut oma valinta ja aivan oikea ja ihana sellainen.

Jossain vaiheessa arjen rutiineista on kuitenkin alkanut tulla kaivattua luksusta. Perusarki kuulostaa eksoottiselta. Voisiko minulla olla oma sänky ja vaatekaappi? Omat astiat, jääkaappi ja mahdollisuus kokata?

Nyt on! Pitkästä aikaa saa asua paikassa, jota voi kutsua kodikseen. Ja se on Tampereella.

Rakastan matkanjohtajan työtäni ja on ihanaa mennä taas pian takaisin Japaniin ruskamatkailemaan. Mutta nyt suunnitelmissa on viettää talvella aikaa myös Suomessa. Viimeiset vuodet olen lähtenyt Suomesta syksyllä ja palannut takaisin keväällä. Työmatkojen välissä olen viettänyt aikaa muualla Aasiassa. Viime vuonna Malesiassa, toissa vuonna Thaimaassa. Kaakkois-Aasian edullinen hintataso ja auringonvalo on vienyt voiton Suomen talvesta.

Nyt odotan Suomen talvea innolla. Olen päättänyt ostaa sukset ja ottaa ilon irti myös vuoden pimeimmästä ajasta. Ostin jo lämpimän talvitakin ja kengät. Kylmyys saa tulla! Toivottavasti lunta vielä tämän vuoden puolella saataisiin myös Tampereelle.

Seuraan innolla, kun Tampereen keskusta muuttuu. Hämeenkatu alkaa paikoitellen näyttää jo todella upealta. Voin jo kuvitella vuonna 2021 keskustan läpi kulkevan punaisen ratikan. “Ratikka kulkee seitsemän minuutin välein 21 minuutissa Keskustorilta suoraan Hervantaan, ilman myöhästymisiä”, kuulin eilisellä 240-vuotiaan Tampereen kunniaksi järjestetyllä ilmaisella ratikkakierroksella. Se jää nähtäväksi, mutta en malta odottaa, että pääsen hyppäämään ratikan kyytiin.

Tampereella on tänä viikonloppuna juhlittu kaupungin 240-vuotissynttäreitä. Ilmaisia tapahtumia on ollut ympäri Tamperetta tarjolla niin paljon, että kaikkeen ei ole millään voinut osallistua. Ei ole oikein osannut niitä kirsikoita kakun päältä napata, kun aikataulut ovat valtavan pitkiä. Tammerkosken suihkulähdenäytöskin on vielä näkemättä, mutta onneksi se on tarjolla vielä ensi viikon loppuun saakka. Samalla voi ihailla pimenevän syysillan upeita valotaideteoksia Koskipuistossa.

Olen seurannut paljon kansainvälistä matkailusisältöä YouTubessa ja olen viime kesän aikana kuullut useammalta videontekijältä, kuinka Tampere on Pohjoismaiden helmi. En voisi olla enempää samaa mieltä. Kunhan ratikka valmistuu ja upean tunnelmallisia tiilirakennuksia saadaan vielä paremmin ravintola- ja kulttuurikäyttöön, Tampere on yksi Pohjoismaiden trendikkäimpiä kohteita. Tampere kannattaa siis ottaa haltuun nyt, ennen kuin kaikki muut sen pian löytävät. Mutta varoituksen sana – kun tulet, saatat rakastua.

Lisää ajatuksia maailmalta Instagramissa ja YouTubessa

2 Responses

  1. Mäkin oon aina rakastanut Tamperetta. Ehkä vielä joku päivä asun siellä. Kiitos postauksesta, tästä tuli hyvä mieli
    😊 😍

Leave a Reply