Tampereen rievä ranskalaisittain – Frans & Marie

Tampereen rievä ranskalaisittain – Frans & Marie

posted in: Suomi, Tampere | 2

Tamperelaistuin viime syksynä. Olen ollut tamperelainen nyt hieman alle vuoden ja elo kaupungissa on maistunut erittäin hyvin. Jyväskylässä asumisen jälkeen Tampereella on paljon enemmän tarjottavaa esimerkiksi ravintoloiden suhteen ja kaupunki on muutenkin hyvin eläväinen. Tampereen ravintoloita on tullut koluttua hyvinkin paljon, mutta paljon on vielä käymättä. Tällä viikolla olen viimeistä viikkoa tamperelainen. Sitä paremmalla syyllä ravintoloita on muuttopuuhien keskellä koluttu yhä enemmän. Tällä viikolla olen muun muassa oppinut, mikä on rievä. Sitä pääsin maistamaan Tampereen uudessa Frans & Marie -bistrossa.

rievä rievä

Frans & les femmes, eli Frans ja mimmit, on entisen Fransmannin uusi konsepti. Ideana on, että jokainen ketjun ravintoloista on nimetty jonkun kyseiseen kaupunkiin liittyvän ranskalaistaustaisen naishenkilön mukaan. Tampereella tuo nainen on Constance Marie Elise Mengden, joka oli tamperelaisen Finlaysonin puuvillatehtaan johtajan Wilhelm von Nottbeckin vaimo.

Uusissa Frans & les femmes -ravintoloissa näkyy paikallisuus. Jokaisen ravintolan listaa on muokattu siten, että sieltä löytyy kaupungin erikoisuuksia. Tampereella tarjolla oli rievää ja Näsijärven kuhaa. Täytyi heti kysyä tamperelaisilta, mitä ihmettä on rievä. Tamperelaiset osasivat onneksi vastata, että se on vaaleaa hiivaleipää ja tamperelaisittain se lausutaan oikeaoppisesti riävä. Tätä oli siis ehdottomasti kokeiltava, nyt kun tamperelaisia vielä ollaan.

Alkuun tarjoilija suositteli sesongin vihersalaattia ja sellaisen päädyin ottamaankin ruokahalua herättämään.

rievä

Nom. Mansikoita, tomaattia, retiisiä ja salaattisekoitusta. Sekä aivan taivaallisen hyvää pähkinäsalaatinkastiketta. Kyllä näillä ruokahalut heräteltiin ja nälkäisen vatsakin alkoi jo täyttyä.

Pääruuassakin syötävää riitti.

rievä

Lautasella oli vähän kaikkea. Ohrarievän välissä kolme isoa palaa Näsijärven kuhaa, juustoa ja pikkelöityä juuresraasteseosta. Lautasella lisäksi vihersalaattia, katkarapumajoneesisalaattia, kaprista ja vielä ekstrakipollinen majoneesia. Oon ihan älytön majoneesifani, joten kyllä sai sillä mutustaa. Kapriksistakin pidän, mutta jotenkin olivat ehkä vähän liikaa jo tässä annoksessa, jossa oli vähän kaikkea. Tuli sellainen fiilis, kuin olisi joulupöydässä laittanut lautaselleen kaikki ne herkuimmat. Erittäin positiivisella tavalla siis. Annoskoko oli erittäin suomalainen ja annos maistuva.

Jälkkäri ei olisi enää millään mahtunut. Oikeesti. Maha oli aivan pinkeä. Halusin silti maistaa kehuttua crème brûléeta. Kyllä kannatti. Valkosuklainen paahtovanukas kera mansikoiden. Aijai. Suosittelen.

rievä

Ateriakokonaisuus Frans & Mariessa oli oikein herkullinen ja tunnelma viihtyisä. Ripaus ranskalaisuutta, mutta hyvinkin suomalaiseen makuun soviteltu bistro on silti kyseessä. Juustotkin ovat alkuruokapuolella, eivätkä jälkkärinä. Kiinnostaisi kokeilla vielä simpukkaperjantaita joku kerta. Nettisivujen mukaan simpukkaperjantait ovat kesälomalla, mutta palaavat jälleen elokuun alussa.

Tulipahan testattua tamperelainen rievä, ennen kun poistun Tampereelta. Mihin tie sitten vie? Tulevana maanantaina Tokioon nyt ensi alkuun kuukaudeksi. Sitä seuraavatkin aikamoiset suunnitelmat. Mutta siitä lisää sitten myöhemmin.

Rovaniemen Frans & Chérie -ravintolaan voit tutustua Pää Pilvissä -blogissa ja Helsingin Frans & Amelié -ravintolaan Syö Matkusta Rakasta -blogissa.

Yhteistyössä Frans & Marie.

Seuraa matkaa Instagramissa ja Facebookissa.

2 Responses

  1. Oh ah creme brulee! Vitsi miten näyttää kivalta ja kuulostaa hyvältä :) paikallisuus näissä uusissa on kyllä parasta!

Leave a Reply