Teen tuoksuinen Uji

Teen tuoksuinen Uji

posted in: matkablogi | 4

Maailman ensimmäisenä romaanina pidetty, noin tuhat vuotta sitten kirjoitettu Genjin tarina, sijoittuu osittain Kioton eteläpuolella sijaitsevaan Ujin kaupunkiin. Genjin tarinan fanit löytävät Ujin läpi kulkevan joen varrelta viittauksia teokseen ja löytyypä kaupungista myös teokselle ja kirjailijalle Murasaki Shikibulle omistettu museo. Genjin tarinan lisäksi Uji on tunnettu herkullisesta vihreästä teestä. Japanilaisesta teestä ja kirjallisuudesta pitävien kannattaakin siis ehdottomasti poiketa Kiotosta vain noin 20 minuutin junamatkan päähän Ujiin.

OLYMPUS DIGITAL CAMERA OLYMPUS DIGITAL CAMERA OLYMPUS DIGITAL CAMERA OLYMPUS DIGITAL CAMERAOLYMPUS DIGITAL CAMERAAsemalta kannattaa ottaa suunnaksi Uji-joen molemmin puolin kulkevat kadut. Toisella puolella useampi myymälä myy herkullista vihreää teetä kotiin viemiseksi ja toisella puolella jokea sitä teetä pääsee myös valmistamaan itse. Kioton maakunnan ylläpitämä Taiho-an teehuone tarjoaa huokeaan hintaan mahdollisuuden päästä itse valmistamaan paksua matcha-teetä. Kysymällä tätä puuteriteetä sai myös ostaa mukaan.

Tuoksu Ujin teekaupoissa on huumaava. Jotkut teekaupat antavat maistella eri teelaatuja ennen ostopäätöksen tekemistä. Itselleni lähti Ujista mukaan matchaa (vihreä puuteritee), genmaichaa (vihreä tee, jossa paahdettua riisiä) ja hōjichaa (paahdettua vihreää teetä). Kaikki uskomattoman herkullisia.

OLYMPUS DIGITAL CAMERA OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Ujissa on ihanaa viettää aurinkoinen aamupäivä kävellen ja tutkien pieniä pyhäkkö- ja temppelialueita ja ympäröivää luontoa. Ruska oli Kiotoon verrattuna vasta alkamaisillaan Ujissa, joten syysvärejä olisi ollut tarjolla vasta hieman myöhemmin. Kioton ruska alkaa yleensä ympäröiviä kaupunkeja aiemmin, sillä vuorien ympäröimä Kioto on syksyisin ja talvisin viileämpi kuin ympäristönsä. Kesäisin se puolestaan on ympäristöään kuumempi ja kosteampi.

Uji on teen ja Genjin tarinan lisäksi erityisen tunnettu noin tuhat vuotta sitten valmistuneesta Byōdōin-temppelistä. Temppeli esiintyy japanilaisessa kymmenen jenin kolikossa. Temppelialueelle sisäänpääsy maksaa 600 jeniä ja jos haluaa vielä vierailla temppelissä sisällä, tulee maksaa 300 jenin suuruinen lisämaksu. Kannattaa kuitenkin varautua pitkiin jonotusaikoihin, jos sisällä temppelissä haluaa käydä, sillä sinne päästetään vain 50 ihmistä yhtäaikaisesti kolme kertaa tunnissa.

OLYMPUS DIGITAL CAMERA OLYMPUS DIGITAL CAMERA OLYMPUS DIGITAL CAMERA OLYMPUS DIGITAL CAMERA OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Tällä kertaa vierailin Ujissa yksin, sillä ryhmämatkan ohjelmassa oli päivä, jolloin jokainen sai tehdä sitä mitä haluaa. Itsenäinen ryhmäni vieraili päivän aikana Kiotossa mm. Fushimi Inarilla, Sanjūsangendōlla ja Gionissa bongaamassa geishoja ja katsomassa perinteisiä japanilaisia taiteita. Ei se tekeminen Kiotossakaan lopu kesken. Mikäli Kioto on jo kertaalleen nähty (tai tee kiinnostaa erityisen paljon) kannattaa Ujissa poiketa.

4 Responses

  1. Kuulostaa herkulliselta kohteelta ja onpa kauniin seesteistä! :)

  2. Tiia tykkäisi tästä varmasti! Enkä ole koskaan kuullut kyseisestä paikasta :). Listalle taas.

    Ps. Mitä jos lopettaisit näiden hyvien tärppien antamisen, ettei tuo käyntilista kasva loputtoman pitkäksi ;).

Leave a Reply